Välitä ihmisistä, ymmärrä muita, muuta itseäsi

Sunnuntai 17.2.2019 klo 23:48 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Syyskuu 2010, Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, istumme NY Vuosi Yrittäjänä opinto-ohjelman suorittaneiden opiskelijoiden kanssa ruokalan pitkien pöytien ääressä. Ne ovat suosittuja tapaamispaikkoja iltapäivällä ja illansuussa. Koulupäivän jälkeen tunnelma on rento ja nauru herkässä. NY alumnien eli Jalmny ry:n Länsi-Uudenmaan nuorten tapaaminen käynnistyy, ja suunnittelu yhteistyömatkasta Tallinnaan saadaan vauhtiin. Nuoret ovat haastaneet toisiaan lukemaan. Huomaan pöydällä muutaman kirjan: Robert Kiyosaki, Rikas isä- Köyhä isä ja Dale Carnegie, Miten saan ystäviä, menestytä ja vaikutusvaltaa.

Nyt 2019 tiimimestarivalmennuksen ja tiimiyrittäjien innoittamana olen tarttunut näihin samoihin bestseller- kirjoihin, joita muistan opiskelijoideni lueskelleen koulun käytävillä. Tunnen hämmennyksen ja nolouden nousevan rintaani, kun huomaan jättäneeni nämä ja monet muut mahtavat kirjat toimintajännereiden varjoon. Muutama vuosi taaksepäin, Koitereen rannalla, kesäisin laiturilla, auringon paisteessa ahmin Ilkka Remeksen, Taavi Soininvaaran, Camilla Läckebergin, Dan Brownin jne. dekkareita tahtiin kirja viikossa. Yrittäjän, yrittäjyysvalmentajan, yrittäjyyskasvatuksen ja opettajan työni vei minut ammattikirjallisuuden syvyyksiin syys-ja talvikuukausina. Välillä innostuin perehtymään kiinnostaviin väitöskirjoihin, esimerkiksi Sirpa Koskinen Yrittäjyyskasvatus vaativassa erityisopetuksessa avasi minulle merkittävästi yrittäjyyskasvatuspedagogiikan mahdollisuuksia. IMG_8574.jpg

Mutta mikä sai minut muuttamaan lukutottumukseni? Mikä sai minut valitsemaan uudenlaisia kirjoja? Miksi talvella 2019 kääriydyn takatulen eteen, pehmeään nojatuoliin tai uppoudun tasaisessa junan kyydissä kiinnostavaan elämänkertaan tai elämänmuutos kirjaan. Tätä pohtiessa, pääsin matkaamaan kohti tulevaisuuttani, ja vastaus tuli aivan odottamatta kesken matkan. 

Helmikuu 2019, keskiviikkoiltana junassa Helsingistä Joensuuhun keskustelemme opiskelijoiden kanssa yrittäjyydestä, ideoista, liikeideoista, menestymisestä, ajattelusta, onnellisuudesta ja kirjoista, joita he ja minäkin olemme lukeneet uudessa lukuohjelmassa. Menestymistä pohtiessa tulen kertoneeksi Kaarina-tädiltäni saamastani rippikoulun onnittelukortin tekstistä, joka on luotsannut minua eteenpäin siitä päivästä lähtien.

 ”Elämän suurin onni ja runsain voitto on iloinen ja hyvä mieli.”  Tästä tekstistä keskustelemme ja siitä, mitä se meille kullekin tarkoittaa ja kertoo. Kerron heille, että olen teettänyt tekstistä tauluja, ja anna niitä lahjaksi ihmisille, jotka ovat mielestäni tuoneet hyvää ja iloista mieltä ympärilleen ja muille ihmisille. Näitä tauluja olen antanut läheisilleni, entisille opiskelijoilleni, kollegoilleni, yrityspartnereille, ystäville ja tulen vielä antamaan monelle. Tämä nimilista kasvaa joka päivä, ja ystäväni, taiteilija Liisa Romppasen käsissä tauluja syntyy lisää.  

2019Iloinen_mieli.jpg

Siinnä keskustellessa muistelen Ilkka Koppelomäen kirjaa, Saa mitä haluat. Mieleeni tulee Suomen suurimman kamppailuklubin omistajan, kolminkertaisen mm-mitalistin, Tomi Kaarlelan sanat: ”Mielestäni on jokaisen vastuu ja jopa velvollisuus kehittää itseään, koska mitä onnellisempi olet, sitä paremmin voit ja olet myös parempi ympäristöllesi, sekä lähipiirillesi.”  Tässä siis ainakin yksi syy, miksi olen tarttunut itsensä kehittämiskirjallisuuteen.  

Kun otin Dale Carnegien kirjan, Miten saan ystäviä, menestytä ja vaikutusvaltaa, käteeni tunsin harmaan epäilyni hiipivän esiin, koska takakannen ensimmäiset rivit aiheuttivat perin suomalaisen vastareaktion.     

”Kuusi tapaa saada ihmiset pitämään sinusta. Kaksitoista tapaa saada ihmiset ajattelemaan niin kuin sinä.Yhdeksän tapaa muuttaa ihmisiä ärsyttämättä heitä.” Auts! Päätin voittaa epäilyni ja tartuin kirjaan tuunaten itselleni uudet kolme lausetta:

1)      Kuusi tapaa pitää ja välittää ihmisistä aidosti 

2)      Kaksitoista tapaa ymmärtää muita ihmisiä.

3)      Yhdeksän tapaa muuttaa oikeasti itseään ärsyttämättä muita

Näistä heräsi hyvä keskustelu opiskelijoiden kanssa junamatkalla, koska he olivat juuri perehtyneet kirjallisuudessa toisen ihmisen ymmärtämiseen. Habit 5 Seek First to Understant then to be Understood kirjaa ja ohjelmaa avasi minulle ProRiverian opiskelija Eino Lehmusoksa: ”Kukaan ei voi ymmärtää toista, koska meillä on jokaisella oma filtteri, jonka läpi suodatamme ajatuksemme ja toisen ihmisen ymmärtämisen. Ja meidän tulisi ensin ymmärtää toisia, jotta he voisivat ymmärtää meitä.” Ajattelin, että vau, miten hienosti nuoret, alle 18 vuotiaat, opiskelijat avaavat ajatuksiaan lukemistaan kirjoista. Ylistän hiljaa sisälläni tiimipedagogiikkaa ja ProRiveriaa - ajatukseni liitävät maanatain tiimitreeneihin, jossa nuoret avasivat hienosti Dale Carnegien kirjan ohjeita omin esimerkein.

Alla otteita tästä ihmissuhdekäsikirjasta.

Kun kohtaat ihmisiä ja olet vuorovaikutuksessamiten-saan-ystavia-menestysta-ja-vaikutusvaltaa.jpg

 1. Älä arvostele, tuomitse tai valita.
 2. Anna rehellistä ja vilpitöntä kannustusta.
 3. Herätä toisessa innokas halu.

Kuusi tapaa pitää ja välittää ihmisistä aidosti

 1. Ole aidosti kiinnostunut muista
 2. Hymyile
 3. Nimi on ihmiselle tärkein kaikilla kielillä
 4. Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise muita puhumaan itsestään.
 5. Puhu siitä, mikä kiinnostaa toista.
 6. Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi – vilpittömästi.

Kaksitoista tapaa ymmärtää muita ihmisiä

 1. Aino keino väittelyn voittamiseksi on välttää sitä.
 2. Kunnioita toisen mielipidettä. Älä koskaan sano: ”Olet väärässä.”
 3. Jos olet väärässä sano se heti ja painokkaasti.
 4. Aloita ystävällisesti.
 5. Saa toinen sanomaan ”kyllä, kyllä” heti alkuun.
 6. Anna toisen pitää huoli puhumisesta.
 7. Anna toisen tuntea, että idea on hänen.
 8. Yritä vilpittömästi katsella asioista toisen kannalta.
 9. Suhtaudu myötätuntoisesti toisen ajatuksiin ja toivomuksiin.
 10. Vetoa jalompiin vaikuttumiin.
 11. Dramatisoi ideoitasi.
 12. Esitä haaste.

Yhdeksän tapaa muuttaa oikeasti itseään ärsyttämättä muita: ”Ole johtaja”

 1. Aloita kiitoksella ja vilpittömällä arvonannolla.IMG_78242.jpg
 2. Kiinnitä huomio toisen virheisiin epäsuorasti.
 3. Puhu omista virheistä ennen kuin arvoistelet toista.
 4. Esitä kysymyksiä suorien käskyjen sijasta.
 5. Anna toisen säilyttää kasvonsa.
 6. Kiitä vähäisintäkin edistystä ja esitä kiitoksen sanoja aina kun edistymistä tapahtuu. Esitä hyväksymisesi lämpimästi ja jaa kiitosta runsain käsin.
 7. Anna toiselle hyvä maine ylläpidettäväksi.
 8. Käytä kannustusta. Saa virheiden korjaaminen näyttämään helpolta.
 9. Saata toinen tekemään mieluusti sen, mitä haluat hänen tekevän.   

Suurinta puheenaihetta sai aikaan ohje: ”Vetoa jalompiin vaikuttumiin.” Tätä pohdittiin, esimerkkejä kaivettiin esiin, mietittiin että, miten tätä ohjetta voisi viedä käytäntöön. Kevään ja tulevaisuuden aikana se nähtäisiin. Vau! On se vaan niin mahtavaa olla yrittäjyyden tiimivalmentaja, kun saa tehdä töitä tulevaisuuden tekijöiden kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyys, lukeminen, vuorovaikutus, ymmärtäminen,

Opettajayrittäjä - Kutsumuskartta

Sunnuntai 28.10.2018 klo 14:57 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Kutsumuskartta - mikä se on? Hyvinvointini kannalta on tärkeää, mitä teen. Lähdin etsimää vastausta kysymykseen: "Mitä minä oikeasti haluan tehdä?" 

Erityisopettajan opintojen aikaan innostuin Lauri Järvilehdon kirjasta Hauskan oppimisen vallankumous. Nyt keskityin kirjaan Tee itsestäsi mestariajattelija. Halusin tulla mestari ajattelijaksi - mutta eihän sellaiseksi tulla kirjoja lukemalla. Vai tullaanko? Luin ja kuuntelin Tee itsestäsi mestariajattelija kirjaa sekä tein tehtäviä, sillä niiden pitäisi auttaa minua ottamaan omat ajatukseni haltuun. Huomasin, että oman mielen toimintaa ei ole helppoa ymmärtää ja ajattelutottumusten muuttaminen on vaikeaa, mutta mahdollista. Ja kun huomasin, että olin saanut muutettua yhden ajattelutottumuksen, niin oli voittaja olo. Ja se kannustaa jatkamaan. Suosittelen kaikille, jotka lähtevät muuttamaan ajattelutottumuksia, 21 päivän treenijaksoa, sillä huomasin sen tuottavan tulosta ainakin minun osaltani. Otin käyttöön niinkin yksinkertaisen ajattelutottumuksen, kun, että ei ole kiire minnekään. Viimeisen kuukauden aikana olen mielestäni tullut rauhallisemmaksi ja rintakehässä tuntuu ainakin välillä sellainen lämmin ja hyvä olo, joka on kuin järven tyyneys aurinkoisena kesä päivänä.      

IMG_5742.jpg

Kirjassaan Lauri Järvilehto saa vaikeat asiat kuulostamaan helpolta. Se houkutteli minua ottamaan askelia oman muutokseni tiellä ja varsinkin ajattelun muutoksen tiellä. Tee itsestäsi mestariajattelija kirjassa hyödynnetään valtava määrää tieteellistä tutkimusta, ja osan näistä sivuista käänsin nopeasti ohi ja kuuntelin ne sitten metsälenkillä. Samalla ajattelin, että tässäkö sitä nyt teen monta asiaa yhtä aikaa, enkä keskity yhteen asiaan. Kirjassa avattiin ja selvitettiin työperäistä stressiä ja sen ehkäisemistä, jossa yksi merkittävä asia on, että ajatuksiin tulee häiriötekijöitä, kun yritetään tehdä monta asiaa kerrallaan. Neuvotaan, että keskitä kaikki voimat sen hetkiseen esillä olevaan tehtävää, niin kaikki sujuu helpommin ja nopeammin. Mutta muistutetaan, että aikaa ei voi hallita vaan tehtävien suorittamisjärjestystä. Siis heräsin ja mietin, miksi kuuntelen metsälenkillä kirjaa enkä luontoa.

Ajattelun ulkoistaminen kuulosti minusta ensin oudolta, mutta sitten huomasin, että teen tätä asiaa päivittäin. Ulkoistan ajatteluani kirjoittamalla muistioita, muistikirjaa, päiväkirjaa, piirtämällä, tekemällä sarjakuvia ja sanelemalla puhelimeni visteihin ja muistiohjelmaan välittömästi asioiden vaikutuksia ja tunteita.

Flow-tilassa intuitiiviset harjaantuneet ajatusprosessit tuottavat vaivatta tuloksia, jotka sopivat arvomaailmaasi. Päästin ajatukseni flow – muistoihin, joita jopa säikähdin nuorempana. Muistelin aikoja, jolloin kirjoitin Tiliaseman Helvelahden aikaan Kuitti- lehteä tilitoimistomme asiakkaille, ja toimintasuunnitelmia rahoitushakemukseen. Välillä ”heräsin” kirjoitus –flow tilastani niin, että en muistanut, missä olin. Kerran innostuin linja-automatkalla Lohjalta Helsinkiin kirjoittamaan Kuitti-lehteen artikkelia arvonlisäverotuksesta asiakaskilpailujen palkintomatkoissa. Pikkuhiljaa linja-auto ja matkustajat katosivat ympäriltäni, ja olo oli kuin mukavassa nojatuolissa takkatulen ääressä kauniissa vuoristo maisemassa. Heräsin, kun vieressäni oleva herramies ystävällisesti sanoi, että hän jää seuraavalla pysäkillä. Olin itse istunut yhden pysäkin välin liikaa linja-autossa. Kiitin herrasmiestä, kokosin tavarani ja astuin loskaiselle Mannerheimintielle ja suuntasin reippaat askeleeni kohti Amiedun keskustan koulutusyksikköä. Sama toistui, kun kirjoitin lastenkirjaa Anis ja Ruusu liikennevaloissa. Silloin ”unohduin” muutaman kerran flow- tilassa kirjoittamaan pitkin yötä ja aamulla ”heräsin” laittamaan aamiaista lapsille. Kun isoveljeni täytti 50 vuotta, tein hänelle syntymäpäivälahjaksi muutaman numeron sarjakuvalehteä, Kalle ja sen sisko. Silloin käytin kaikki mahdolliset odotteluajat juonen käsikirjoitukseen, sarjakuvien piirtämiseen. Syyskuussa 2010 Frankfurtin lentokentällä unohduin piirtämään aikakoneseikkailua, niin että minut tultiin hakemaan kollegani ja lentoemon voimin kahvilan pöydästä lentokoneeseen. Silloin flow-tila lähinnä nolotti, ja nyt muistelen tilaa tyytyväisenä hymyillen. Flow – tilaan pääsemisestä et voi tehdä päätöstä.

IMG_5871.jpg

Onnellisuus on ajattelun päämääränä. Onnellisuus tulee muun toiminnan sivutuotteena. Se kumpuaa omasta elämästä ja omista valinnoista. Onnellisuus perustuu siihen, mitä teet. Omaa onnellisuuttaan voi metsästää kutsumuskartan kanssa. Kirjassaan Lauri Järvilehto kysyy: Mitä sinä oikeastaan haluat tehdä? Jos et tiedä heti vastausta, hyvänä apuna on kutsumuskartta. Kutsumuskartta on lista aktiviteettejä, jotka palkitsevat itsessään, joita haluat tehdä. Jos päivittäinen toiminta synnyttää arvomaailmaasi sopivia tuloksia, olet onnellinen. Silloin aamuinen herääminen on mahtavaa uuteen päivään astumista. Eli kirjaa kaikki sellaiset toimet joiden parissa viihdyt. Kirjaa myös kaikki sellaiset jutut, joita haluaisit tehdä, mutta tämän hetkisen elämäsi tilanteessa et voi tehdä. Tuloksena on kartta siitä, kuka sinä oikeastaan olet. Voit löytää sellaisen ammatin, jossa voit tehdä sellaisia asioista, joista nautit. Jos unelma työtäsi/ammattia ei ole olemassa, niin voit kartoittaa tilannetta yrittäjänä.

Opettajayrittäjä voi toteuttaa omaa kutsumustaan ja kiinnostustaan sivutoimisena yrittäjänä. Esimerkiksi opettajakollegani Kimmo Sairanen on timantinkova erikoiskoirakouluttaja. Hänen taidot ovat huippuluokkaa ja hän on Suomen ainoa siviili, jolla on oikeus kouluttaa pommikoiria. Kun hänen kanssaan juttelee näistä asioista, niin jää haltioituneena kuuntelemaan tämän erikoisen alan asiantuntijaa. Nämä koulutetut koirat ovat pelastustöissä todella tarpeen esim. meripelastuskoirat lisätietoa https://web.facebook.com/K9Kimmo/

44762166_548658965558520_3897390819178446848_n.jpg

Toinen opettajakollegani Katri Hirvonen on sivutoiminen Varsapolku yrittäjä. Katri on koko ikänsä haaveillut omasta hevosesta, mutta kun haave ei ottanut toteutuakseen, Katri harrasti hevosurheilua kaikkien mahdollisten käytettävissä olevien hevosten kanssa. Lue lisää http://www.varsapolku.net/?id=2

varsapolku.jpg

Selvitä: KUKA SINÄ OIKEASTI OLET, tekee KUTSUMUSKARTTA

 1. Ota A4 paperiarkki ja kynä 
 2. Kirjaa paperille kaikki sellaiset tekemisen muodot, joissa viihdyt (työ, harrastukset ja muu tekeminen)
 3. Pisteytä jokainen toimi 1 - 3 sen mukaan, kuinka paljon pääset niitä nyt tekemään työssäsi eli 1 = et pääse tekemään, 2 = ajoittain ja 3 = voit tehdä nyt työssäsi
 4. Mieti, miten voisit järjestää elämäsi niin, että jokainen toimi saisi niistä kolmosen 

IMG_7470.jpg

Kun teet jotakin intohimoisesti päivästä toiseen, vuodesta toiseen, harjaannut siinnä väistämättömästi lopusta riittävän taitavaksi. Aluksi saattaa uusi asia tuntua vaikealta ja haastavalta, mutta kun on innostusta, kiinnostusta ja halua jatkaa, niin uudesta taidosta voi tulla löytyä kutsumuskarttaasi uusi tekeminen.

Minulla intohimonani on yrittäjyys ja yrittäjyyskasvatus.  Länsi-Uudellamaalla olin 12 vuotta päätoimisena koulutus-, konsultointi- ja tilitoimistoyrittäjänä. Tämän yrityksen me mieheni kanssa myimme yhdelle työntekijöistämme ja urani nuorten yrittäjyyskasvattajana pääsi vauhtiin. Mutta minulla jäi kipinä ja liekki omaan yritystoimintaan, kun siihen toisia kannustaa, innostaa ja jopa yllyttää, niin silloin on hyvä itsekin olla siellä keskiössä. Koin että tämä on tärkeää, koska yrittäjyys muuttuu, kun maailma muuttuu.  

Sivutoimisessa yrittäjyydessäni olen päässyt viemään eteenpäin matalankynnyksen yrittäjyyttä sekä paneutumaan hyvinvointiin ja terveyteen. Merkittävää on myös se, että voin antaa apua ja mahdollisuuksia ihmisille, jotka haluavat muutosta elämään ja kaipaavat tietoa, mistä saisivat tietoa ja taitoa henkiseen kasvuun. Ja ihan parasta on nähdä, kuinka ihmiset saavat oman potentiaalinsa esiin ja alkavat mielestäni loistaa elämässään. Tämä liiketoiminta ei todellakaan ollut kutsumuskartassani muutama vuosi sitten. Mutta ihan Lauri Järvilehdon kirjan, Tee itsestäsi mestariajattelija, mukaisesti otin uuden asian koelistalle ja aloitin harjoitukset. Näin nykyaikainen alustaliiketalous yritystoimintana on nyt osa kutsumuskarttaani. Kutsumuksesi on siellä, missä taitosi kohtaavat maailman tarpeen.

IMG_6034.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyys, ajattelu, onnellisuus, kutsumuskartta

Opettajayrittäjä - Dopamiini paukkuja Tukholmassa

Keskiviikko 24.10.2018 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Tukholma, Globen, kansainvälinen konferenssi ja salissa yli 3000 yrittäjää. Lähdin seuraamaan innolla, miten kansainväliset ammattilaiset, valmentavat johtajat, motivoivat ihmisiä ja yhteistyökumppaneitaan.

IMG_7242.jpgOlin pohjustanut itseni viikonlopuksi lukemalla ja tutustumalla kirjallisuuteen mm. Aaltonen, Pajunen, Tuominen, Syty ja Sytytä. Se on mukaansatempaava teos Valmentavan johtamisen filosofiasta. Lukien ja kuunnellen sain kahlattua kirjat Manu Rekola, Johtajan käsikirja, Jyrki Järvilehto, Tee itsestäsi mestariajattelija ja vielä David J.Schwartz, Magic of Thinking Big. Tuon viimeisen otin lukulistalleni, koska olen huomannut ajattelevani ja suunnittelevani asioista liian pienesti, liian turvallisesti. Olisikohan siis niin, että jossain sisälläni piileskelee epäonnistumisen pelko, joka pitäisi selättää.  

Opettajayrittäjänä tunnen jälleen kerran olevani etuoikeutettu, kun saan koulutusta ja valmennusta, jota voi hyödyntää yrittäjyyden lehtorin työssäni, ja samalla rakennan vankkaa kivijalkaa oman sivutoimisen yrityksen polkuun ja tarinaan. Motivointi on taitolaji, jonka syvyyksiin haluaisin tämän viikonlopun aikana sukeltaa. Toisaalta olen avoin ja annan luvan että, minua saa motivoida ja johtaa sekä ohjata kohti unelmieni ja tavoitteideni polkujani.

IMG_7187.jpgOlen saanut matkaseurakseni tyttäreni Kaisan. Laivamatkalla Helsingistä Tukholmaan meitä ei vedä puoleensa taxfeer – myymälät eikä tanssiravintolat tai yökerhot. Meillä on tänään yhteinen kiinnostuksen kohde – valmentava johtaminen ja sen palapeli, niin kuin Kaisa selvittää minulle opinnäytetyötään. Minulla on juuri nyt menossa tiimimestari valmennuksessa, Tiimiakatemiassa, johtajuusosio, jossa lukupakettini kirjat käsittelevät henkistä ja modernia johtamista. Olemme innoissamme ja syvennymme keskustelemaan aiheesta johtajuus, ja laivan runsaat ruokapöydät antavat meille energiaa, ja iltalukemiseksi kaivamme johtajuuskirjamme. Mahtavaa olla konferenssimatkalla tyttäreni Kaisa Ilonan kanssa. Uskomatonta jälleen kerran näin, miten vetovoimanlaki toimii. Laivan keinuessa yössä kevyesti kohti Tukholmaa me painamme päät tyynyyn ja jäämme odottamaan valmentavien tiimijohtajien kohtaamista.

Tukholmassa saamme ensimmäisen dopamiini paukun, kun Kaisa lataa taksikuskimme älypuhelimeen Duolingo – sovelluksen. Taksimatkalla satamasta hotellille ja Globeniin tulee taksikuskimme kanssa puheeksi se, kuinka Kaisa taitaa hyvin englannin ja espanjan kielen. Kaisa kertoo, miten hän ylläpitää kielitaitojaan sovelluksella, joka on hänen puhelimessaan. Hyvän tekemisestähän tulee itselle julmetun hyvä olo koko päiväksi. Lauri Järvilehdon kirjan mukaan tästä saa hyvän dopamiinipiikin, jonka adrenaliinirauhanen pumppaa aivoihin silloin, kun saa toisen ihmisen hyvälle tuulelle.

Näen taksikuskin leveän hymyn, kun hän näkee Duolingo -ohjelman puhelimessaan. Tämä hymy saa minut muistamaan hetken Tukholman satamassa. Verkkokalvoilleni piirtyy kuva, miten partnerikollegani Saara Salmela kantaa kahta julmetun isoa matkalaukkua, kuin supernainen, alas pitkiä jyrkkiä portaita. Ne laukut kuuluivat kahdelle nuorelle naiselle, joilla molemmilla oli pienet vauvat sylissään. Minulla kulki kylmät väreet. Saara olet mahtava supernainen – esimerkki siitä, miten hyvää viedään eteenpäin ja autetaan muita. Se on kyllä tärkeintä, elämässä ja liiketoiminnassamme. Se on tärkeintä johtamisessa, että osataan ja päästään auttamaan muita. 

IMG_7256.jpg

Globenin lavalla menestyneet asiantuntijat johtivat kuulijoita viikonlopun aikana heittäytymällä, roihuten sekä syttyen ja vielä sytyttämällä meihin tulta ja intoa. Satamasta liikkeelle lähtenyt supernaisen tarina sai jatkoa superman – tarinalla, johon sisältyi koko liiketoiminnan iso sydän, merkitys, yhteisöllisyys ja arvot, jotka eivät ole kaupan. Uskomme, että maailmassa on suurempia arvoja kuin pelkkä sijoitetun pääoman tuottaminen, silti uskomme taloudelliseen menestykseen. Uskomme unelmiin ja uskomme, että jokaisesta joukkueesta ja tiimistä voi tulla oma Dream team, joka tietää, mihin uskoo ja miksi tekee. Tämä tuli mieleeni istuessani katsomossa lähellä lavaa ja samalla muistan Barcelonan olympialaiset, vuosi 1992, kun amerikkalaisten koripallojoukkue teki ihmeitä. Tästä tuli käyttöön nimi Dream team. Tiimin johtaminen on unelmabussinestä. Ja jos jostain voi unelmoida, sen voi toteuttaa. Tämä asia tuli esille kaikissa mainitsemissani kirjoissa.  Lauri Järvilehdon mukaan osaamiselle ja onnistumiselle on keskeistä se, minkälaisen tiimin kanssa toimit. Edisonikaan ei keksinyt hehkulamppuaan ilman USA:n parhaimmistosta koostuvaa työryhmää. Globenin salissa on erikokoisia tiimejä, jotka ovat eri puolilta maailmaa. Olemme kuitenkin myös yksi iso tiimi, perhe, ja jokaisella on halu työskennellä yhdessä kohti merkityksellisiä tuloksia. Ilmassa säteili sellainen väreily, että kaikkia läsnä olevia tiimejä ja yrittäjiä motivoi jonkinlainen unelma, kunnianhimo, halu päästä eteenpäin, tehdä asioita hyvin, ja vielä paremmin.

IMG_7243.jpg

Konferenssin toisella tauolla Kaisa ja minä päätimme hakea kupilliset hyvää kahvia. Huomasimme, että moni muukin oli ajatellut samaa asiaa ja asetuimme muiden kanssa kahvijonoon. Kun olimme vielä kahvijonossa, niin kuulimme meille esitetyn kysymyksen: What kind of coffee would you like to have? Italian, Colombia, Brasilia, jne. Meille hymyili kauniisti nuori nainen ja vastasimme hymyillen, että Italian, thank you. Hetken päästä hän toi meille höyryävät kupit kahvia ja saimme häneltä myös kauniin ja lämpimän hymyn ja hyvää päivänjatkoa toivotuksen. Kiitimme ja toivotimme hänellekin hyvää päivänjatkoa hymyillen. Meidät oli yllätetty positiivisesti. Kauniista hymystä ja aidosta kiitollisuudesta tulee hyvä olo koko päiväksi. Näiden kahvikupillisten jälkeen menimme hymy huulilla ja kiitollisina kuuntelemaan USA:sta paikalle saapunutta huippupuhujaa, joka on kouluttaja, valmentaja ja kirjailija Randy Gage.  IMG_7236.jpg

Viikonlopun aikana näin että, valmentava johtajuus on innostusta, halua asettaa sytyttäviä päämääriä ja tehdä töitä, jotta saadaan markkinoilla läpimurto. Loistava valmentava johtaja tuntee kaikki tiiminsä niin hyvin, että osaa yhdistää nämä innostavalla ja luovalla tavalla. Johtajan käsikirjassa mainittu valmentavan johtajan yksi tärkeä rooli on esiintyminen ja hyväksi esiintyjäksi oppiminen. Jos nämä viikonloppuna nähdyt valmentavat johtajat, esiintyjät, eivät ole olleet syntyessään ammattilaisia, niin ovat oppineet loistaviksi esiintyjiksi.

Sivutoimisessa yrittäjyydessäni olen siis päässyt viemään eteenpäin matalankynnyksen yrittäjyyttä sekä hyvinvointia ja terveyttä, joihin paneuduin vasta kun olin menettää päivittäisen liikunnan iloni. Merkittävää on myös se, että voin antaa apua ja mahdollisuuksia ihmisille, jotka haluavat muutosta elämään ja kaipaavat tietoa, mistä saisivat tietoa ja taitoa henkiseen kasvuun. Ja ihan parasta on nähdä, kuinka ihmiset saavat oman potentiaalinsa esiin ja alkavat loistaa elämässään. Silloin omat suupieleni suuntaavat vaistomaisesti kohti korvia. Ilo synnyttää lisää iloa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmentava johtajuus, yrittäjyys, toisten auttaminen

Opettajayrittäjä - Yrittäjyys on mahtavaa touhua

Torstai 4.10.2018 klo 22:46 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

"Matka alkaa unelmasta. Tärkein on matka ja se, että aloitat sen kohti unelmiasi” aloitti tiimiyrittäjä valmennuksen Maima Kinnunen Joensuussa syyskuussa. Terästin heti kuuloani ja kasvatin korviani, niin että varmasti kuulen ja ymmärrän, miten lähden askeltamaan kohti unelmiani.

IMG_6509.jpg

Miksi matka on tärkeä? Siksi, koska matkalla kasvamme tavoitteen ja unelmamme kokoiseksi. Palava halu tehdä ja/tai olla on unelmoijan kiitorata. Tämä kiitoradan kautta lähdemme matkalle kohti unelmiamme. Kiitoradalla asetamme itsellemme tavoitteita ja näin kiihdytämme itsemme vauhtiin ja lentoon kohti unelmia. Tavoitteita neuvotaan asettamaan eri aikajänteille. Ja tärkeintä on, että tavoitteet ovat juuri meidän omia tavoitteita.  

Saamme ohjeen, että pilko tavoite pieniksi paloiksi ja ota askel kerrallaan. Mieleeni tulee opiskeluaikani Helsingin Kauppakoreakoulussa, jolloin olin laittanut lusikkani monelle lautaselle ja lähtenyt mukaan ohjaamaan ylioppilaskunnan urheilukerhoa, taloyhtiömme maanataijumppaa ja sain vielä osa-aika töitä. Mieheni ja minä olimme juuri ostaneet ensimmäisen asuntomme, koska siihen aikaan, se oli ainoa mahdollisuus nuorenparin saada asunto Helsingissä. Olin juuri aloittanut opinnot ja olin ottanut opintolainaa, jotta saimme asuntolainaa. Pakottavista syistä tein vuosi-, kuukausi-, viikko- ja päivätavoitteet opiskelulleni ja samoin työtunneilleni Helsingin CitySokoksessa. Silloin vielä en hoksannut, yrittäjänäkin olisin voinut toimia. Riskejä kyllä osasimme ottaa. Yrittäjiksi ei 80-luvun Suomessa opiskelijoita kannustettu.

Nyt 2018 opettajayrittäjänä huomaan syksyn menneen kuin jäniksen loikkaa ja lokakuun toisen päivän kääntyessä iltaan kuulen Karsikon koulun auditoriossa tiimiyrittäjä Manu Rekolan julistavan: ”Yrittäjyys on mahtavaa touhua. Ja mielestäni joka ikisen ihmisen pitäisi jollainlailla olla yrittäjä.” Nauran itsekseni. Kyllä, olen 100%:sti samaa mieltä. Yrittäjyys, omaehtoinen, sisäinen ja jopa ulkoinen yrittäjyys pitäisi olla opetussuunnitelmissa ensin ja sitten ammatilliset ja muut opinnot. Miksi? Yrittäjyyden ydin asia on, että tiedetään MIKSI tehdään ja toimintaan. Oma miksi-asia on antanut, minulle suuren merkityksen tekemiselleni – myös tämän blogin kirjoittamiselle. Tähän itselle suureen MIKSI- asiaan sain lokakuun tiistai-iltana uutta näkökulmaa ja voimaa.

”Mikä on sinun miksi?” kysyy Manu Rekola. ”Määrittele se ja ole valmis muuttamaan sitä. Se, mikä se oli, kun aloitit, ei ole välttämättä tänään. Se, mikä se on tänään, ei todennäköisesti ole sama huomenna. Vaan se päivittyy, kun sinä kasvat” hän jatkaa.

IMG_6472.jpg

Näiden sanojen siivittämänä ajatuksissani lennän vuoteen 1991, kun perustin ensimmäisen oman yritykseni. Se on edelleen toiminnassa, vaikka nimi ja toimintakin on muuttunut muutaman kerran vuosien kuluessa. Miksi sen perustin? Miksi aloitin yrittäjänä, kun kolmas lapsemme oli juuri syntynyt? Vastaus tulee mieleeni: se oli kuin tähdenlento.  Silloin kun näemme tähdenlennon ja toivomme jonkin unelman toteutuvan. Unelmoin pienestä toimistosta, jossa uunituoreena taloustieteen ja verotuksen maisterina saan tehdä rauhassa vähän töitä lasten- ja kodinhoidon ohella. Nyt naurattaa, mutta se ”miksi” vei eteenpäin ja muuttui vuosien kuluessa. Perheemme kasvoi ja rivissä oli jo neljä lasta, sekä uusi talo ja yrityksen toimisto työntekijöineen. Eteeni tuli uusi iso MIKSI. Olin tullut koulutus- ja valmennusmatkalta toimistolle, puhelimeni, Nokian kommunikaattorini, oli jäänyt eli unohtunut, pitkänmatkan linja-autoon ja oli jossain Porvoossa, ja minä Lohjalla jo asiakkaan tilinpidon kimpussa. Valmennus ja koulutus olivat minun juttuni ja vahvuuteni yrityksessämme, jossa miehenikin oli työskennellyt jo yli kymmenen vuotta. Toimistossamme, vanhassa apteekkarin talossa, me katsoimme tosiamme työpöytiemme yli, ja uusi miksi oli syntynyt. Päätimme myydä tilitoimiston ja siihen liittyvän liiketoiminnan, koska meidän miksi oli muuttunut. Se oli saanut aivan uuden ulottuvuuden: terveys, aikaa lapsille, aikaa tosillemme ja läheisille. Menimme kertomaan lapsille, että lähdemme perjantaina jo aamulla Ilomantsiin mökille. Nauroimme kaikki ja halasimme toisiamme. Molemmat koirammekin juoksivat ympäri taloa iloisesti hännät heiluen.

IMG_5611.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrittäjyys, Miksi, Unelma, Tavoite

Opettajayrittäjä - Unelmoi

Tiistai 11.9.2018 klo 22:54 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

”Kaikki lähtee siitä, että me aletaan unelmoimaan.” aloittaa Markku Räty tiimiyrittäjäkoulutuksen hotelli Kimmelin Pressi salissa tiistai-iltana. Istun eturivissä, sillä olen valmistutunut kuulemaan ja imuroimaan joka vinkin, neuvon, sanan, kuvion ja diojen tekstit sekä kuvatkin. Kun katson taakse jäänyttä viikkoa keskiviikosta tänä tiistaihin, niin opettajayrittäjän elämäni on ollut unelma-asian ympyröimää.  

Keskiviikko 5.9. Suomalaisen yrittäjän päivä  IMG_6437.jpg

”Marjut, mikä on sinun unelmasi?” kysyy kollegani Heli Petsalo, kun olemme juuri saapuneet Himokselle lähes autioon mökkikylään. Syyskuun alussa ei laskettelijoita näy, mutta kun katselen kaunista syksymaisemaa terassilta, niin näen golfkentällä pari pelaajaa keskellä sumuverhoa, jonka läpi aurinko lähettää muutamia säteitä meidän iloksi. Mieleeni tulee hetket Helsingin kauppakoreakoulun (nykyinen Aaltoyliopisto) Pienyrityskeskuksessa, kun ”synnytimme” akateemisia pienyrityksiä innolla kirjoittaen pitkiä liiketoimintasuunnitelmia – minun oli täydet 125 sivua. Silloin emme unelmoineet, mutta onneksi työskentelimme tiimeissä ja pääsimme tutustumaan eri tieteenaloilta valmistuneisiin opiskelijoihin, joista minuun vaikutuksen tekivät Sibelius Akatemiasta ja psykologian tiedekunnasta mukaan tulleet henkilöt. Silloin 1990 luvulla korkeakouluista tai yliopistoista valmistuneiden opiskelijoiden valikoitu ryhmä pääsi starttaamaan Akateemista pienyrittäjätutkintoa, joka suoritettiin silloisen Helsingin Kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksessa, Linnunlaulussa. Kaikilla meillä oli lopputyönä oman yrityksen perustaminen, joten kaikki 50 osallistujaa perustivat yrityksen toimintavuoden päätteeksi. Meidät, uudet akateemiset pienyrittäjät, vietiin juhlistamaan omien uusien pienyritysten syntymistä minigolf-kentälle. Ohjaajamme ja tieteenharjoittajat kertoivat meille nauraen, että isojen yritysten ja konsernien yrittäjät ja johtajat tekevät päätöksiä golf-kentällä ja kun te olette pienyrittäjiä, niin te treenaatte nyt samaa asiaa mini-golfkentällä. Näin uusi yritykseni Tiliasema Helvelahti sai neljä ensimmäistä asiakasta. 

IMG_6491.jpg

Huomaan vastaavani Helin kysymykseen nopeasti ja vastaus on unelma, jota viimeksi olin pyöritellyt ja ajatellut – tai jotakin sinnepäin. Myös kollegani opettajayrittäjä Sanna Lappalainen kertoo pohtien unelmansa. Olimme juuri olleet Jyväskylässä Tiimiakatemiassa ja tavanneet perustaja Tuomas Partasen, joka kertoi meille, miten hänen unelma tiimioppimisen pedagogiikasta on toteutunut. Tunnen olevani keltanokka tiimipedagogiikassa, mutta innostus on huipussa. Meidän reissun tavoitteena on saada Tiimiakatemiasta ja Jämsän Gradian ammattiopiston yrittäjyyden oppimisympäristöstä uusia ideoita, suuntaa, askelia ja energiaa ProRiverian syksyn starttiin. Paluu ajomatka Jämsästä Joensuuhun täynnä tunnelmaa. Kaksi naista kannettavat tietokoneet sylissä ja minä auton ratissa, pää täynnä unelmia ja ideoita sekä vastustamaton vimma viedä niitä kehitettäväksi eteenpäin. Kiitos Gradian väki ja Tiimiakatemian Johannes Partanen.

Kesäisen syyskuun viikonloppu huipentui sunnuntai-iltaan ja meidän tiimiyrittäjien avoimeen unelmavalmennukseen. Mindfullness harjoituksen jälkeen pääsimme itse asiaan ja muistin, että polku unelmien luo ei ole helppo. Kun ensimmäisen kerran olin talvella 2018 Marjut ja Markku Rädyn järjestämässä unelma workshopissa, niin en saanut unelmistani kiinni. Tavoitteita olin saanut kirjattua, mutta missä piilossa sisälläni olivat unelmat? Sain kuin sainkin silloin Joensuun Peltolassa, kerhohuoneella, lumipyryn ulkona tuiskiessa tiet umpeen ja autoni piiloon, unelma aarrekarttaan kauniita kesäisiä maisemakuvia ja rentoja tekstejä.

IMG_6548.jpg

Katselin sitä ja mietin, että onko unelmani tuolla vuorissa ja vuoristojärvessä, meressä ja palmuissa vai kesäisessä metsässä. No, ainakin luonnossa päättelin. Samassa muistin, mikä oli tuonut minut tänne Pohjois-Karjalaan – unelma! Kanneljärven opistolla elokuussa 2013 yrittäjyysleirillä yleisön edessä paljastin unelmani: joskus vielä haluan kokea ja nähdä Pohjois-Karjalan luonnossa, Koitereen rannalla, kaikki vuodenajat - syksyn, talven, kevään ja kesän. Unelmilla on tapana toeutua. 

IMG_6529.jpg

Nyt, syyskuussa 2018, olin päättänyt valmistautua etukäteen, jotta pääsisin sellaiseen unelmaherkkään tilaan tai edes unelmoinnin alkulähteelle. Unelmien löytämiseen löysinkin monta tapaa. Jotkut henkilöt kirjoittavat niitä päiväkirjaansa. Toiset tekevät opastavia aarrekarttoja, joissa he kuvin ja sanoin selittävät haaveitansa. Monet suuret, kansainväliset johtajat ja menestyjät ovat käyttäneet Brian Maynen Goal Mapping menetelmää. Siihen heittäydyin vuosi sitten. Innostuin piirtämään ja värittämään oikealle aivopuoliskolle kohdennettua puolta yhtä ahkerasti kuin sarjakuvalehteä, jota tein koululaisena kuvaamataidon tunnilla. Näin siis oikea aivopuoliskoni ymmärtää kirjoittamani tavoitteeni ja erityisesti päätavoitteeni. Unelmakouluttaja Marika Rosenborg neuvoo että, mitäpä jos kysyisit kaveriltasi, mistä hän unelmoi? Minulle tämä neuvo toi tulosta käänteisesti, kun Heli kysyi minulta, mitä unelmoin.

 Aloin hahmottelemaan unelmiani ja pysähdyin miettimään rehellisesti, mikä elämässäni on tärkeää, olenko saavuttanut sen, mitä olen halunnut vai en? Huomasin, että olen unelmoinut liian realistisesti. Nyt pitäisi visioida päähäni suurempi unelma ja tavoite, mitä kohti haluan kulkea. Aloin etsiä syitä, miksi haluan sinne päästä? Mietin, kuunelin, katsoin ja yritin nähdä, tuntea ja kuulla oman unelmani.

IMG_5871.jpg

Apuna käytin kysymyksiä

1.Mikä on kutsumukseni, intohimoni?   

Se liittyy valmentamiseen, yrittäjyyteen, tiimiyrittäjyyteen, auttamiseen ja yrittäjyyskasvatukseen. Nuorempana se oli urheilu ja siihen liittyvät asiat mm. valmennus

2.Mistä minä haltioidut?

Siitä, kun saan ihmisten potentiaalit ja kyvyt esiin ja käyttöön. Ja kun pääsen kauniiseen luontoon ja matkustelemaan maailman eri puolille. Nuorempana nämäkin toteutuivat urheilun parissa.

3.Mikä saa minut loistamaan? IMG_5742.jpg

Se kun näe, että ihmiset ja tiimit onnistuvat ja menestyvät, ja olen ollut mukana tässä matkassa. Vau!

4. Mitä pitäisi tapahtua, että olisin onnellisempi ja tyytyväisempi elämääni?

Tätä lähden unelmoinnin kautta etsimään.

Tuleeko sinulle näihin kysymyksiin vastaukset nopeasti vai ei ollenkaan? Testasin muutaman opettaja- ja yrittäjäkollegan kanssa. Ei tullut helposti, mutta pohdinnan jälkeen vastauksia alkoi löytyä.

Unelmat kertovat syvimmistä tarpeistamme, kunhan annamme niiden nousta pintaan alitajunnan syövereistä. Aidon unelman täyttyminen lisää onnellisuutta ja tyytyväisyyttä. Unelmat tulevat todeksi, kun meillä on avoin asenne elämään ja luottamus onnistumisen mahdollisuuteen. Unelmilla on väliä. Sain tehtyä unelmataulun, oikeastaan kaksi, joita nyt ihastelen päivittäin. Unelmilla on tapana toteutua.

IMG_6546.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tiimiyrittäjyys, unelmointi, tavoitteet

Yrittäminen on yksi merkittävimmistä keinoista kehittää maailmaa

Keskiviikko 25.7.2018 klo 10:23 - Marjut Helvelahti, kesäyrittäjä

Yrittäminen on yksi merkittävimmistä keinoista kehittää maailmaa ja viedä asioista eteenpäin. Samalla voimme toteuttaa itseämme. Esimerkkien kautta voimme oppia paljon niin yrittäjyydestä kuin elämästä yleensä. Kesäyrittäjänä tämä asia tuli eteeni Yrittäjyys360 ohjelmassa ja lukiessa kesäkirjoja, joita suosittelen kaikille.

IMG_5852.jpg

Kun haluat kehitää ajatusmaailmaasi lue joku tai jotkut seuraavaista kirjoista, Aki Hintsa Voittamisen anatomia, Thomas Erikson Idiootit ympärilläni, David Lagercrantz Minä Zlatan Ibrahimovic, Pekka Hyysalo Fight Back, Satu Rämö ja Hanne Valtari Unelmahommissa, Eckhart Tolle Läsnäolon voima, Tuomas Nyholm ja Jarkko Ruutu jumalainen näytelmä, Jari Litmanen Litmanen 10, Eric Worre Go Pro, David J. Schwartz, Magic of Thinking Big. Vau! Kesäyrittäjänä olen päässyt uuden ajatelun alkuun mm. näiden kirjojen avulla. Ihan mahtavia teoksia.

IMG_5677.jpg

Seija Lukkala, Glopehope Oy

Länsi-Uudeltamaalta yrittäjäkollega, ex-opiskelijani äiti Seija Lukkala kertoo yrittäjätarinansa Yrittäjyys360 ohjelmassa. Hänen yrittäjänpolkua ole saanut seurata usean vuoden ajan. Luovalla tehtaalla Lohjalla 2016 keväällä TuunaaTuottoa luovilla aloilla projektissa pääsimme muistelemaan hänen yrittäjyyden alkuvuosia. Merkittävä muisto minulle oli mm. itsenäisyyspäivän linnajuhlia, jonne hän alueen uutena ja merkittävänä yrittäjänä kutsuttiin. Silloin hänellä oli iltapuku, joka oli yritysneuvojan, nyt kummiyrittäjä Aarne Lummaan vanha laskuvarjo, joka sai uuden elämän kauniina juhla-asuna. Kunnioitan Seija Lukkalaa, koska hän myös vie eteenpäin yrittäjyyskasvatusta tulevien sukupolvien yrittäjille. Ammattitaidon Suomenmestaruus kisoissa Taitaja 2008, Espoossa oli ensimmäistä kertaa lajina Yrittäjyys. Silloin tiiviisti suunnittelussa ja tehtävänanossa oli mukana Glopehope Oy ja Seija Lukkala.  Eräs nuorten kisaryhmä ideoi tuotteen nimeltä Tölkkitykki. Kun Tölkkitykkiä sitten alettiin valmistamaan ja myymään, minulle tuli Gopehope Oy:stä puhelu, jossa pyydettiin näiden nuorten opiskelijoiden yhteistietoja. Nuoret saivat ja saavat myydyistä tuotteita rojaltituloja. Mahtava tapa innostaa nuoria reilusti ideoimaan ja yrittämän. Kiitos Seija Lukkala ja Glopehope Oy

Kuuntele Seijan tarina linkistä https://soundcloud.com/yrittajyys360.

https://www.globehope.com/fi/

IMG_5742.jpg

”Aloita ennen kuin tarvitset sitä”

Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat. Rojaltitulo, automaatio tulo tai passiivinen tulo ovat monelle henkilölle ja yrittäjälle harvinaista herkkua, mutta myös mahdollista. Tiimiyrittäjyyden merkeissä olen lähtenyt kasvattamaan tulevaa passiivista tuloani ja parasta siinnä on tähän mennessä ollut yhteistyö ja toisten auttaminen kohti unelmia. Lainaan kollegani Leilan sanoja: ”Aloita ennen kuin tarvitset sitä.”  Kun katso kohti horisonttia ja aloita matka nyt. Tänäänkään ei ole liian myöhäistä ja oikea aika on juuri nyt.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrittäjyys360, passiivinen tulo,

Yrittäjä on unelmahommissa

Tiistai 10.7.2018 klo 16:58 - Marjut Helvelahti, kesäyrittäjä

Olen kesäyrittäjä päässyt tekemään itselleni henkilökohtaisen kehittämisohjelman. Huh! Tähän ohjelmaani kuuluu päivittäin jonkin kirjan lukeminen. Nyt oli vuorossa lukea ja perehtyä  kirjaan Satu Rämö ja Hanne Valtari Unelmahommissa. Jos ei mökkihommissa malta asettua lukemaan, niin mahtava BookBeat.fi antaa mahdollisuuden itsensä kehittämiseen kirjoja kuuntelemalla. Kun nautin mökillä pihatöistä ja metsäretkistä, niin radion kuuntelemisen sijasta voin nyt kuunnella kiinnostavia ja innostavia yrittäjätarinoita ja elämänkertoja. Minulle sopii hyvin kirjojen kuuntelu siivotessa, pihatöitä tehdessä, lenkillä käydessä, marjassa liikkuessa ja kun järjestelen kirjahyllyä tai askartelen tai piirtelen sarjakuvalehteeni uusia tarinoita. Kukat tulivat istutettua mökillä ja metsäpolku suolle meni nopeasti ja kypsiä lakkoja löytyi hyvin

IMG_54962.jpgIMG_55192.jpg

Unelmahommissa kirja vei minut mukanaan aivan täysin, en malttanut lopettaa kuuntelemista edes mönkijällä ajaessani.

 

Kirjassa nämä kaksi luovan alan yksityisyrittäjää kertovat miksi ja miten he tekivät loikan unelmiensa töihin. Kirja sisältää henkilökohtaisten ajatusten ja pohdintojen lisäksi valtavan määrän käytännön vinkkejä, ohjeita ja neuvoja sekä vapaamuotoisia haastatteluja sellaisten ihmisten kanssa joiden ammattitaitoa ja valintoja naiset itse ihailevat, joukossa mm. Linda Liukas, jonka tarinaa olen itsekin päässyt Nordic Business Forumin seminaarissa kuuntelemaan.

Molemmat naiset ovat ammattikirjoittajia, toimittajia ja bloggaajia, ja se huokuu kirjasta. Mieleeni tuli monta kertaa, että Unelmahommissa kirja olisi pitänyt lukea ennen kuin edes aloitin tämän blogin kirjoittamisen, koska siinnä avoimesti neuvotaan blogin kirjoittamista ja valokuvaamista. Tässä vaiheessa kyllä kiitän myös Niina Mylleriä Joensuun seudun kehittämisyhtiöstä, joka on antanut hyviä neuvoja henkilökohtaisesti, ja odotankin innolla, kun yhteistyömme syksyllä jatkuu.

 Unelmahommissa kirjan kuuntelu tuntuu kiehtovalta keskustelulta. Nuoret yrittäjänaiset kertovat avoimesti, miten pienten lasten äitinä he ovat ratkaisseet työaikojaan ja kulkeneet kohti unelmiaan yrittäjinä useita hommia tehden. Sitten eri yhdistelmillä löytyi oma unelmatyö ja unelmayritys.

Kuunnellessa tekee mieli vastata heille ja aloittaa keskustelu ja kertoa, miten itse koin ja tunsin samoja asioita, kun meidän lapset olivat taaperoikäisiä. Silloin ystäväni Taina Vanhasaaren kanssa totesimme, että pienten lasten äitinä on parasta olla yrittäjä, kun voi tehdä työnsä silloin kun siihen on paras aika. Kuulostaa ihan hullulta, mutta meille se silloin sopi. Itse keskityin niihin aikoihin aloittavien yrittäjien ja pienyrittäjien taloushallinnon valmennukseen. Suoraan sanoen lähes intohimoni oli avata heille, mitä heidän yrityksensä tuloslaskelma ja tase keroivat. Tai ainakin halusin tehdä nämä sanat tutuksi ja ajaa taloushallinnon ja kirjanpidon mörön pois pienyrittäjän päästä. Sain mielestäni hienosti sovitettua viikon yrittäjätyöt kolmeen päivään ja loput neljä päivää sain nauttia kotona puuhaamisesta lasten kanssa. Tähän kuului myös urheilu-ja liikuntakoulujen pitäminen kesäisin ja talvisin. Taina ja minä olimme harrastaneet kilpaurheilua nuorina ja se veti edelleen puoleensa. Minulle aamulenkit ennen lasten heräämistä olivat mahtavia hetkiä metsäpoluilla auringon noustessa. Kerran aamuvuorosta kotiin tuleva naapuri pelästyi, kun pyrähdin metsästä tielle aamulla, ja tuli kysymään, onko kaikki varmasti hyvin meidän perheellä. Kerroin, että nautin vaan aamulenkistä ennen lasten heräämistä ja mieheni töihin lähtöä ja kaikki enemmän kuin hyvin. Joimme aamukahvit lenkkini jälkeen ja nauroimme asialle.  

 IMG_5622.jpgIMG_5485.jpg

Unelmahommissa kirjassa Satu ja Hanne paljastavat omat haaveensa, pelkonsa ja osaamisensa hauskojen ja koskettavienkin tarinoiden kautta. Kaikki vaatii suunnittelua, tahdonvoimaa, aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta yhtä lailla riemua ja innostusta. Mikään ei tapahdu itsestään tai edes helposti. On tärkeää olla käytännöllinen ja järkevä, mutta omaa intuitiota kannattaa aina kuunnella. Ystäväni Taina, ja mielestäni minäkin, olen samoilla poluilla. Nyt Taina on päätoiminen yrittäjä Taikapähkinä hoitolassaan ja minä sivutoiminen yrittäjä ja päätoimisesti yrittäjyyden lehtori. Joitakin vuosia sitten minä olin päätoiminen yrittäjä Helvelahti Oy:ssä ja Taina sivutoiminen yrittäjä omalla alallaan. Eri aikoina unelmatyössä on eri painotukset.

https://www.facebook.com/HoitolaTaikapahkina/

Mikä on sitten minun tai sinun unelmatyö? Ja mistä löydän unematyöni? Tähän Unelmahommissa kirjaa antaa hyvät askeleet. Lue tai kuuntele kirja ja nouda vain Satun ja Hannen ajatuspolkua + ala hommiin. Tärkeintä on toimia.

IMG_5581.jpg

IMG_55672.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unelmahommat, yrittäjyys, yhdistä

Aurinko paistaa Oslossa

Lauantai 30.6.2018 klo 20:27 - Marjut Helvelahti, kesäyrittäjä

Kesäyrittäjä Marjut kirjoitti tämän lentokoneessa ja Oslon tapahtumat veivät mukanaan, niin että vasta nyt julkaisen tämän kirjoituksen. Lento AY913 paikka 26F ja Marjut kirjoitti:

Nyt lennämme turvallisesti 6057 metrin korkeudessa ja jälleen matkatessa on hyvä hetki heittäytyä blogin pariin. Kesäyrittäjän työreissun suuntana tänään, torstaina 28.6.2018, on Oslo. Aamujoogaa aloittaessani vilkaisin kelloani ja ajattelin, että nyt aamujuna lähtee Joensuusta ja siellä ovat myös kollegani Sari, Kaisa, Milaja ja Elvi matkalla Helsinki-Vantaan lehtokentälle, ja kollega huonekaveri Marin varmaan matkalla Lontoon lentokentälle.

Yrittäjän ja myös kesäyrittäjän on tärkeää pitää huolta itsestään fyysisesti, psyykkisesti ja sielullisestikin. Torstaipäivä sisälsi hienosti tämän kokonaisuuden jokaisen osasen. Kiitos päivän kokonaisuudesta kuuluu yhteistyökumppaneille, yhtiökumppanille, ex-opettajakollegalle ja vanhimmalle tyttärelleni ja pojalleni, jotka järjestivät iltaohjelman.

Lohja on sen verran pieni kaupunki, että keskustassa pääsee hyvin kävellen paikasta toiseen. Reppu, joka oli täynnä koneita ja kirjoja antoi hyvän lisärasituksen päivän kävelykilometreille. Kun sitten pääsin yhteistyökumppanin ”käsittelyyn” päänkalvojen, niskan ja kaulan sekä selänhierontaan, kyllä oli mahtava fiilis. Tuntui kuin jalat olisivat saaneet uutta energiaa ja aivot aloittaneet uusien rattaiden pyörityksen. Terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntija ja yhteistyökumppanini Jaana kertoi myös, miten elimistömme solut toimii. Hänen yrityksessään pääsimme sitten illalla pitämään hyvinvoinnin ja terveyden sekä siihen liittyvän liiketoiminnan infoiltaa kiinnostuneille asiakkaille.

Oppimis- ja osaamisen kehittämispelien suunnittelun lomassa Cafe Carnevalissa maistui elämäni maukkain linssikeitto. Kun haluat eteläeurooppalaiseen tyyliin Lohjalaisen kahvipaahtimon kahvia, niin suuntaa Cafe Carnevaaliin Lohjan Laurinkadulle. Tämän kahvilan olemme huomanneet myös hyväksi palaveri paikaksi. Viime kesän pidimme kollegani Markku Rädyn kanssa täällä myös BalanceOil infon.

Vielä yrittäjänä kasvamisen vinkki: Stephen Coveyn kirja The 7 Habits of Highly Effective People ja suomenkielinen nimeltään Tie menestykseen, 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun. Innostuin lukemaan tätä kirjaa, kun ystäväni, ex-opiskelijani Siiri Sutinen suositteli sitä Tampereella tavatessamme. Kiitos Siiri!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aurinko, yrittäjyys, hyvinvointi

Aamujoogaa ja sujuvaa liikkumista

Torstai 28.6.2018 klo 10:28 - Marjut Helvelahti, kesäyrittäjä

Linja-autossa kohti Lohjaa on hyvä kirjoittaa muutama rivi eilisestä, keskiviikkopäivästä. Eilen, niin kuin tänäänkin, aamujooga ja auringonpaiste avasivat päivän käyntiin kera hyvän kahvin.

Matkat Helsingissä HSL:n joukkoliikenteessä linja-autoilla, junilla, raitiovaunuilla sujuivat mallikkaasti, kun olin ladannut pääkaupunkiseudun HSL:n sovelluksen poikani Timon vinkistä ja avustuksella. Kannattaa ladata, kun samassa on liput, reitit ja aikataulut sekä minuutin tarkkuudella kävelymatkat. Näin olin kaikissa tapaamisissa ja palavereissa ajoissa paikalla.

Keskiviikkona aamupäivällä ja päivällä tapaamiset olivat rentoja ja oli mahtavaa tavata tuttuja ja kavereita vuosien takaa. "Mansikkana jäätelöni päällä" oli aurinkoisella terassilla juttelutuokio Kaisa tyttöni kanssa. Iltapäivää ja iltaa kohden tahti kiihtyi ja päästiin ydinasiaa hyvinvointiimme ja terveyden ylläpitoon, joka on liiketoimintamme sydän ja ydin. Sain paljon oppia, kun pääsin toimimaan konkareiden ja ammattilaisten kanssa. Taas yksi hyvä vinkki: tiimiyrittäjyys ja tiimissä toiminen kannattaa ja kantaa aina. Se on lainatakseni Manu Rekolan sanoja: aina hauskempaa ja kiinnostavampaa kuin toimia yksin”. Sain pienen piston sisälleni, kun aivan liikaa yritän toimia yksin, muita häiritsemättä. Nyt siis tiimitoiminnan kasvattaminen on yksi tavoitteeni.

Aurinkoisen ja iloisen nuoren yrittäjän Sirun tapaaminen toi lisävaloa ja säteitä päivääni. Nuori energinen opiskelijanainen, joka on luonut oman koruIMG_5211.jpgmalliston SIRUCOLLETION. www.sirucollektion.com. Aina kun katsot korvakorujani, näet Sirun designtuotteen. Siru on uusin menttoroitavani ja oli mahtavaa kuulla hänen tulevaisuuden suunnitelmista, joiden toteuttamisessa voin olla apuna.

Tänään on edessä uusien, jo ideoitujen, oppimispelien kehittämisen päivä yhtiökumppanini kanssa Lohjalla. Vuosi sitten kesällä viimeisteltiin oppimispeli Onnistumisen Taito, joka vahvistaa yrittävän käyttäytymisen ydintekijöitä: tulevaisuusorientaatio, motivaatio, itsetunto ja itsesäätely.  

Iltaa kohden sitten laskeudutaan hyvinvoinnin ja terveyden pariin. Linja-auto matka sujui hyvin tätä blogia kirjoittaessa ja puhelimessa. Eilen linja-auto- ja junamatkoilla kuuntelin Thomas Eriksonin kirjaa IDIOOTTIT YMPÄRILLÄNI. Hyvä kirja, kun sen lukee tai kuuntelee, niin oppii ymmärtämään itseään ja muita ihmisiä.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HSL, terveys, yrittäjyys

Kesäyrittäjän työmatka

Tiistai 26.6.2018 klo 14:59 - Marjut Helvelahti

Tänään tiistaina 26.6.2018 kesäyrittäjä Marjut lähtee Helsinkiin, Lohjalle ja Osloon. Täällä voit seurata kesäyrittäjän työmatkaa.

Kesäyrittäjyyteeni kuuluu kaksi jalkaa. Toinen jalka on oppimispeleihin liittyvä yrittäjyys ja toinen jalka on liiketoimintaa, jossa autetaan ja innostetaan ihmisiä, jotka haluavata muuttaa elämässään suuntaan. Elämän muutokseen inspiroidaan ja autetaan, jos ja kun haluaa lisää energiaa, voida paremmin tai pohtii mistä saisi lisäansiota. Itsellekin on ollut hieno juttu saada energiaa ja intoa arkipäiviin ja viikonloppuihin. Menttori on osa työtäni ja siinnä etsitään ja kartoitetaan yrittäjäksi haluaville mahdollisuuksia eri toimialoilla ja liiketoiminnoissa. Kannustan etsimään ja vaikka kokeilemaan matalalla kynnyksellä yrittäjyyttä. Riskinä on onnistua ja menestyä!

Oppimispelihommissa nyt kehitetään kevättalvesta ja keväällä ideoituja pelejä, jotka saivat vauhtia Start Me up – liikeideakisassa. Kiitos Tiedepuiston yrityshautomon asiantuntijoille ja valmentajille ideoiden sparrauspäivästä, jotka jälleen kerran vauhdittivat sivutoimisen yrittäjän hommia ihan kunnolla. Nyt kaikille huippu vinkki: jos tarvitset apua idean kehittämisessä etsi käsiisi Joensuun Tiedepuistosta Timo Ruohio, Kari Pulkkinen ja Ilpo Pohjola, niin jo alkaa tapahtua. Vuosi sitten Onnistumisen Taito peli saatiin markkinoille.  Entä mitä nyt? Siitä kuullaan sitten myöhemmin.

Tässä junassa on ihan hyvä ”junatoimisto”, jossa netti toimii hyvin ja sähköpostit on lähteneet eteenpäin jne. Nyt kesäyrittäjän on aika lähteä verkostoitumaan ravintolavaunuun, sillä juuri ohitimme Lappeenrannan.

IMG_5201.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyys, liiketoimnta, Helsinki

Nuorten uskoa tulevaisuuteen vahvistettava

Maanantai 5.12.2016 klo 14:17 - Marjut Helvelahti, yrittäjyyskasvatuksen aktivisti

Nuorten usko tulevaisuuteen on pahasti hiipunut – kolumni Karjalainen - lehdessä, lauantai 2.12.2016 kosketti yrittäjyyskasvatuksen aktivistia ja sai ajattelemaa että, mitä me kaikki voisimme tehdä nuorten tulevaisuuden uskon vahvistamiseksi. Vaikka kolumni käsitteli pääasiassa taloudellista menestymistä, niin kaikkiaan myös muilta osin tulevaisuus näyttää nuorten mielestä utuiselta ja harmaalta. Kolumnissa Kari Kontkanen avaa Pohjoismaista nuorisotutkinmusta, Nordic Youth Studyn tuloksia. Nuorten usko tulevaisuuteen on pahasti hiipunut, ja sukupolvi ei odota menestyvänsä elämässä taloudellisesti yhtä hyvin kuin vanhempansa. Monille ei kolmeakymppiä lähestyessäkään ole selvillä, mitä he haluavat isona.

Pohjoismainen nuorisotutkimus Nordic Youth Study on jatkoa 15/30:n Kansallisille nuorisotutkimuksille. Selvitykseen kuului kysely, johon vastasi yhteensä tuhat nuorta Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Lisäksi aineistoa täydennettiin laadullisin tutkimuskeinoin haastattelemalla nuoria.

Omalta osaltani suosittelen ja olen valmis ohjaamaan nuoria kohti tulevaisuutta yrittäjyyskasvatuksen ja yrittäjyyskasvatuksen pedagogiikan keinoin.  Yrittäjyyskasvatus on yrittäjyyttä ammatinharjoittamisena huomattavasti laajempi käsite. Yrittäjyyskasvatus käsitteenä kattaa myös yrittäjyyskoulutuksen. Se pitää sisällään aktiivisen ja oma-aloitteisen yksilön, yrittäjämäisen oppimisympäristön, koulutuksen ja yrittäjyyttä tukevan toimintaverkoston yhteistyön ja yhteiskunnan aktiivisen ja yrittäjämäistä toimintaa tukevan politiikan. Yrittäjyyskasvatuksen tuloksena syntyy yritteliäisyyttä kaikilla yhteiskunnan tasoilla ja myös yritystoiminnan vahvistumista ja uutta yritystoimintaa.

Yrittäjämäinen toiminta on ajattelu-, toiminta- ja suhtautumistapa ja myös tavoitteellista ja omavastuista itsensä johtamista. Yrittäjämäinen toiminta on oikeaa asennetta, päättäväisyyttä, vastuuntuntoa, innovatiivisuutta, tulevaisuussuuntautuneisuutta ja  kykyä tehdä oikeita asioita. Yrittävän käyttäytymisen ydintekijöitä ovat mm. motivaatio, luovuus, vuorovaikutus, itsesäätely, itsetehokkuus, itsetunto, tulevaisuusorientaatio.

Yrittäjyyden lehtorin ja nuorten valmentajan työssäni nostan yrittävän käyttäytymisen ydintekijät ja niiden vahvistamisen ensisijaisiksi tavoitteiksi. Yrittävän käyttäytymisen ydintekijöistä valitsin seuraavat: motivaatio, itsesäätely, itsetunto ja tulevaisuusorientaatio. Nämä ovat pääosassa Tulevaisuuden Polku valmennuksessa ja Onnistumisen Taito pelissä, koska tutkimuksien mukaan näillä on eniten vaikutusta nuoren opiskeluun ja työuraan.  Oppilaitoksesta ja opetussuunnitelmista jne. tulee opettajan ja ohjaajan antamat tavoitteet esimerkiksi opintopisteiden ja kurssien keräämiseen sekä aikatauluihin. Tämä on ymmärrettävää, mutta yksilöllisiä opintopolkuja räätälöidessä ja nuoria kohti tulevaisuutta valmentaessa, heitä tulisi ohjata päättämään omat tavoitteensa itse. Nuorelle ei ole helppoa asettaa puhtaasti omia tavoitteita ja saada vielä apua niiden saavuttamiseen. Tämä ei ole helppoa aikuisillekaan, ja juuri tämän takia on tarjolla Itsensä johtamisen – koulutuksia.  

Ideoimassani Tulevaisuuden Polku valmennuksessa ideana on auttaa nuorta löytämään omat tulevaisuuden tavoitteet. Miten valmentaa nuori, kun ”luokkahuoneena” voi olla koko maailma? Valmennuksen tavoitteena on saada nuoret, opiskelijat asettamaan itselleen tulevaisuuden tavoitteita ja tekemään suunnitelmat niiden saavuttamiseksi. Tärkein tavoite on, että nuori oppii ottamaan vastuuta omasta elämästään ja iloitsemaan onnistumisestaan sekä tavoitteiden saavuttamisesta. Tämä tuntuu ensin selvältä asialta, mutta kun avaamme nuoren opiskeluun liittyviä tavoitteita, ne ovat lähes poikkeuksetta muiden ihmisten antamia.

Meillä on Suomessa hyvä mahdollisuudet. Suomi on myös yrittäjyyskasvatuksen huippumaa. Tästä kertovat saadut kunnianosoitukset. Taloudellisen tiedotustoimiston TAT:in kehittämä koulutusinnovaatio Yrityskylä palkittiin 2014 Qatarin Dohassa pidetyssä WISE Summitissa. Tämä maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu Yrityskylä toimii valtakunnallisesti.

Suomalainen koulutusalan innovaatio Pikkuyrittäjät valittiin syyskuussa 2016 International Partnership Networkin kilpailussa Euroopan parhaaksi yrittäjyyskasvatusohjelmaksi (Global Best Award). Joka toinen vuosi eri puolilla maailmaa järjestettävä gaala pidettiin nyt Oslossa. Kovatasoisessa kilpailussa oli edustajia kaikkialta maailmasta.

Suomalaisten ideoimia ja kehittämiä yrittäjyyskasvatuksen opetusohjelmia on palkittu myös aikaisemmin Euroopan ja maailman laajuisesti. Ensimmäinen muistoni on yli kymmenen vuoden takaa, kun suomalaisten nuorten ideoima NY24h yrittäjyysleiri palkittiin Italiassa Global Best Award – palkinnolla. Young Business Talent Ny:n liikeideasta kehittyi pikkuhiljaa Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyden opetusohjelma ja kansainvälinen Innovation Camp. Mitä nyt kuuluu näille noin kolmekymppisille nuorille? Ainakin kaksi heistä pyörittää päätoimisesti omaa menestyvää yritystä, osa on mukana kansainvälisessä yritystoiminnassa, muutama heistä hoitaa lapsiaan kotona ja pari heistä ohjaa nuoria kohti tulevaisuutta. Suurin asia on varmasti se, että heillä on positiivinen usko tulevaisuuteen. Tässä blogissani voit lukea lisää siitä, mitä näille nuorille kuuluu ja mikä saa heidät suhtautumaan positiivisesti tulevaisuuteen.

 

lisää linkkien takana

www.nordicyouthstudy.com/

www.nuoriyrittajyys.fi

www.tat.fi

http://yrityskyla.fi/

http://www.karjalainen.fi/mielipiteet/mielipiteet/kolumnit/item/123974-nuorten-usko-tulevaisuuteen-on-pahasti-hiipunut

http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2009/Yrittajyyskasvatuksen_suuntaviivat.html

http://www.hame.fi/content/HameenLiitto/liitetiedostot/tuohta/esitykset/Lehkonen_Lehtonen_20101209.pdf

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrittäjyyskasvatus, usko tulevaisuuteen

Kannusta vai rankaise

Keskiviikko 12.10.2016 - Marjut Helvelahti

Yalen yliopiston oikeustieteen professori Amy Chua julkaisi vuonna 2011 kasvatusoppaan Tiikeriäidin taistelulaulu. Chuan mukaan oppimisen ei kuulukaan olla hauskaa, vaan lasten jo nuorena ymmärrettävä, että elämä on kilpailua, ei huvia. Kirjassaan Chua kertoo käyttävänsä kasvatuskeinoina myös rankaisemista ja häpäisemistä, jos lapsi ei täytä hänelle asetettuja odotuksia. Chua kertoo lukeneensa useita lehtijuttuja ja teoksia Suomen koulutusjärjestelmästä. Hänen mielestään paras kasvatus- ja koulutusjärjestelmä löytyy jostain idän ja lännen väliltä.

Yrittäjyyskasvatuksen pedagogia tärkein asia on mielestäni kannustaminen ja jokaisen lapsen ja nuoren vahvuuksien huomioon ottaminen. Itsetunnon vahvistaminen auttaa myös epäonnistumisen ja vastoinkäymisten kohtaamiseen sekä niistä selviytymiseen ja oppimiseen.   

Yrittäjyyskasvatuksen pedagogina asetan Amy Chun opeille vaihtoehdon yrittävän käyttäytymisen ydin tekijöiden; tulevaisuusorientaatio, motivaatio, itsetunto ja itsesäätelyn vahvistamisen. Sirpa Koskisen väitöskirjan (2015) mukaan yrittävän käyttäytymisen tärkeimmät ydintekijät: tulevaisuusorientaatio, motivaatio, itsetunto ja itsesäätely vaikuttavat merkittävästi nuoren koulumenestykseen.          

Myöhemmin AmyChua julkaisi kirjan The Triple Package: How Three Unlikely Traits Explain their Rise and Fall of Cultural Groups in America. Kirjassa Chua pohtii, mitkä piirteet johtavat ihmisiä menestykseen. Chuan mukaan menestyneitä ihmisiä yhdistää kolme asiaa: Syvä luottamus omiin kykyihin, epävarmuus ja impulssikontrolli. Helsingin Sanomien mukaan Chua tiivis sanomana on se, että menestystä selittävät kolme seikkaa: käsitys oman viiteryhmän ylivertaisuudesta, pelko tulevaisuudesta ja itsekuri.

Yksi yhteinen tekijä löytyy hänen tutkimuksistaan ja yrittävän käyttäytymisen ydintekijöistä. Se on  itsesäätely, itsekuri.

Tulevaisuuden Polku valmennuksessa ja Onnistumisen Taito pelissä on otettu huomioon oppimisessa ja jaksamisessa tasapaino. Miten voimme saavuttaa tavoitteet, miksi on tärkeää olla motivoitunut, mistä motivaatio nousee, miten motivoin itseni, miten vahvistan itsetuntoani, minkälainen on tulevaisuusorientaatio.

Pelillisyys on tehokas väline, jota kannattaa käyttää erityisesti oppimisen tukena. Pelillistämisen perusideana on vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen motivaation kautta.

Onnistumisen Taito peli on hyötypeli, jossa opitaan elämässä onnistumisen ja menestymisen taitoja. Tämä peli tuo esiin sen, että jokainen voi vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa ja siihen tarvitaan työkaluja, joita voi oppia käyttämään tämän pelin kautta. Onnistumisen Taito hyötypelissä kuka tahansa voi kehittää itsestään elämässään onnistuvan ihmisen ja oppia saavuttamaan tavoitteensa. Meillä ihmisillä on onnistumisen tai menestyksen vietti – sisään rakennettu tarve onnistua, menestyä elämässämme. Meidän tulee tehdä päätös tavoitteista ja oppia saavuttamaan ne. (Brian Tracy 1999)Unelma.png

Onnistumisen Taito pelin sisältö on rakennettu yrittäjyyskasvatuksen pedagogiikan yrittävän käyttäytymisen ydintekijöitä ja avainkomponentteja hyödyntäen. Yrittävän käyttäytymisen ydintekijöistä on valittu seuraavat neljä: motivaatio, itsesäätely, itsetehokkuus ja tulevaisuusorientaatio. (Koskinen 2015) Nämä valittiin Onnistumisen Taito hyötypeliin, koska Sirpa Koskisen tutkimuksien mukaan näillä on vaikutusta eniten nuoren opiskelu ja työuraan. Onnistumisen Taito pelin koodaukseen tarvitaan neljä kategoriaa, joten myös tämän osalta asiat kohtaavat hyvin.

Yrittävän käyttäytymisen avaintekijöitä motivaatio, itsesäätely, itsetehokkuus/itsekuri ja tulevaisuusorientaatio, aukaistaan pelissä kysymysten ja vastausten muodossa. Tämän tarkoituksena on, että toisto tuo uuden tavan ajatella ja toimintatavan astella kohti tavoitteita tai muistuttaa nuorta pienistä askelista kohti tavoitteita.               

Onnistumisen Taito hyötypelissä joka kierroksella, jokaisen nuoren osallistumisvuorolla vaikutetaan johonkin yrittävän käyttäytymisen avaintekijään ja näin syntyy positiivista liikettä näissä oleellisissa käyttäytymistä määrittelevissä tekijöissä.

 Otetaan Onnistumisen Taito hyötypelissä huomioon vielä itsesäätelyprosessin kolme vaihetta eli 1) ennakointi, 2) suoritus ja 3) itsereflektio. Pelissä nuoret peukuttavat toisiaan ja tällä on hyvä vaikutus osallistujien itsetuntoon ja motivaatioon.

Lisätietoja:

Nordic Busniess Forum 2016

Kauppalehti: http://app.kauppalehti.fi/uutiset/kaamean-kasvatusoppaan-kirjoittanut-tiikeriaiti-minua-pidettiin-hirviona/BQRpz57Y/uusimmat

Helsingin Sanomat: http://www.hs.fi/talous/a1475824115114

Kirjanurkkaus: http://kirjanurkkaus.blogspot.fi/2012/05/amy-chua-tiikeriaidin-taistelulaulu.html

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvatus, yrittäjyyskasvatus, menestys