Monenkirjavia kuvitelmia ? Tiedän, että en tiedä?

Maanantai 28.10.2019 klo 21:39 - Marjut Helvelahti

Lauri Järvilehto: Upeaa Työtä, Monenkirjavia kuvitelmia, Kiitorata, Tee itsestäsi mestari ajattelija, Hauskan oppimisen vallankumous, Sisu  - Tarinoita itsensä ylittämisestä ja hyvä tekemisestä. Näistä kirjoista on hyvät aamut tehty.lampi.jpg

Kaunis syyskuun päivä Morvan majatalossa on edessä ja hieno aamulenkki menossa alkusyksyn kirpeässä säässä. Aurinko hivuttautuu ylös harjun takaa ja antaa hienon värin taivaalle sekä kevyen kuuran peittämälle pellolle. Heinät ovat paikallaan – ei tuule ja puut peilautuvat lampeen ääriviivojaan myöten. Kaunista - olen kiitollinen, kun saan olla tänään aamulenkillä Morvan majatalon maisemissa. Kävellessäni alan ajatella illalla lukemaani kirjaa: Lauri Järvilehto Monenkirjavia kuvitelmia. Maisema on kuin monenkirjava kuvitelma, joka vie mukanaan todellisuuteen ja tarinaan sekä niiden rajankäyntiin. Olen vielä unen kohmeessa ja herättelen itseäni unelmiin ottaen tämän aamulenkin yhdeksi askeleeksi niitä kohti. Mitä onkaan unelmien merkitys elämässä ja maailmassa. Miten ymmärrämme maailmaa ja koemme asioita? Missä kulkee unen ja todellisuuden raja? Entäpä unen ja valveen? Aamulenkki herättää minut päivää – tiimimestarin valmennuspäivään. Mistä todellisuutemme muodostuu? Maailmasta vain puolet on totta ja loput tarua: ennakkokäsityksiämme, näkökulmiamme ja ajatuksiamme siitä, miten asioihin suhtaudutaan.

Lauri Järvilehto kertoo filosofiaan ja tieteelliseen tutkimukseen nojaten, miten tulkitsemme maailmaa ja kokemusta. Monenkirjavia kuvitelmia kirjasta sain lukea, mitä on todellisuuden ja tarinan rajankäyntiä, uskonnon ja tieteen kamppailua, unien ja unelmien merkitystä elämässä ja maailman tulevaisuudennäkymiä.

Monenkirjavia kuvitelmia käsittelee kaikkea maan, taivaan, sekä jonkin tuntemattoman väliltä. Se raapaisee pintaa useasta aiheesta, mutta ei syvenny mihinkään. Tämän takia kirja onkin mielestäni loistava sillä, se avartaa ajattelua useaan suuntaan, useassa tapauksessa melko radikaalistikin. Erityisen mielenkiintoiseksi kirja kävi, kun puhuttiin tulevaisuudesta ja maailman muutoksesta.

 

”The future is already here – it is just not evenly distriputed.” – William Gibson.IMG_2337lato.jpg

 

Kyseisen legendaksi muodostuneen lausahduksen tuo esille myös Lauri Järvilehto. Mitä enemmän nykytilannetta ja tulevaisuutta pohtii, sitä kummallisemmalta tilanne vaikuttaa. Teknologian eksponentiaalinen kehitys onkin kirjan kiehtovin aihe. Kirjaa lukiessani tulin pohtineeksi, millaisessa maailmassa elämäni elän. Luettuani ennustan, että suuria muutoksia on edessä. On mahdotonta ennustaa, millaiset taidot ovat tarpeen työelämässä 20 vuoden päästä. Tieto ja sen tankkaaminen on tuskin silloin oleellista. Tieto on rajallinen, mutta antaa mahdollisuuksia toimia. Ateenan viisaimmaksi mieheksi tituleerattu filosofi Sokrates opasti, että viisas on se, joka tietää ettei tiedä. Kirjaa lukiessa pääsee pohtimaan asiaa, mitä Sokrates tarkoitti sanoessaan: ”Tiedän, että en tiedä.” Probleemahan tässä on, että hyvin helposti luulee tietävänsä, ennen kuin on perehtynyt aiheeseen kunnolla ja toteaakin, että ei ymmärrä aiheesta yhtään mitään.

 

Sivutoimisessa yrittäjätyössäni saan malliesimerkkejä hyvinvoinnin ja terveyden keskusteluista. Pari kolme vuotta sitten tunsin olevani sillä alueella aika keltanokka, vaikka nuorena urheilijana olin kiinnittänyt huomiota siihen, mitä syön sekä treenin ja levon suhteeseen. Perheemme neljälle lapselle, jotka ovat nyt nuoria aikuisia, tein mielestäni terveellistä kotiruokaa. Oliko se sitten terveellistä? Saivatko he kaikki tarvittavat vitamiini ja hivenaineet? Näin jälkeen päin tuntuu ihan hyvältä, että en tiennyt enkä varmaan edes ehtinyt ajatella. Siis onneksi yrittäjän työn, neljän lapsen, parin vaihto-opiskelijan, kahden koiran ja neljän marsun sekä omena- ja luumupuutarhan keskellä elimme onnellisina kohti tulevaisuutta. Tänä päivänä kuuntelen tarkkaan, kuinka aikuiset lapsemme kertovat terveellisestä ravinnosta, liikunnan,levon ja unen merkityksestä jne. Voin sanoa rehellisesti, että tiedän, että en tiedä. Tämä on nostanut kiinnostukseni terveyteen ja hyvinvointiin. Siis ahmin kirjallisuutta, seuraan askeleitani päivittäin, seuraan nukkumistani, käyn seminaareissa ja tunnen olevani energisessä kunnossa. Vai olenko? Naurattaa, mitä jos en oikeastaan tiedä asiasta mitään – no ainakin tunnen olevani energinen ja iloinen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattelu, tieto, unelmat

Opettajayrittäjä - Ole sinnikäs

Sunnuntai 2.9.2018 klo 13:03 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä


IMG_5264.jpg”Päätettiin laittaa kaikki peliin” sanoo olympiapikaluistelija Mika Poutala Helsingin kulttuuritalolla syyskuun ensimmäisenä päivänä. Ignite Event seminaari on saanut salin täyteen yleisöä, ja joukossa on myös monta opettajayrittäjää. Mika Poutala onkin sparraaja, jolla on selvästi intohimona jakaa kokemuksensa oppimansa taidot. Eläydyn täysin hänen tarinaan, ja vieressä istuva partneri kuiskuttaa korvaani, että hänelläkin oli tuollaiset luistimet ja tuulipuku, kun harrasti 70 – ja 80-luvulla pikaluistelua. Salaman nopeasti muistin, että olin itsekin kokeillut pikaluistelua joskus nuorena, mutta Helsingin Stadionin tartanirata ja piikkarit veivät voiton luisteluradasta. Säännölliset treenit urheilijakavereiden kanssa Kisahallissa ja Stadionin radalla olivat minulle nuorena viikon huippuhetkiä. Meidän tyttötiimin tavoite oli A - luokan tulos ja aika 400m ja 800m juoksukisassa, jotta päästään kisaamaan Suomen mestaruudesta Ja niin päästiin SM-kisoihin ja juostiin kilpaa muutaman kerran muissakin pohjoismaissa. Helsingin Kulttuuritalon pehmeässä penkissä tajuntaani iskee unelman ja unelmoinnin voima, kun Mika Poutala kertoo, miten unelmoi jo pikkupojasta asti, että pääsisi Olympialaisiin, Suomen maajoukkueeseen. Ja niin hän pääsi ja nautti fiiliksestä olla olympialaisissa. Kun unelmoi suurista asioista niin voi saavuttaa niitä, kun unelmoi pienistä asioista niin saavuttaa niitä.

Tauolla päätin hakea kupin Rambouts Malongo luksuskahvia ja sitä hakiessa tapaan opettajayrittäjä, yrittäjä Leila Matjuschin. Ihailen hänen toimintatapaa yrittäjänä ja myös sitä tavoitteellisuuta sekä yhtäaikaista rentoutta ja empaattisuutta. Leila on ihminen, joka saa mielestäni vaikeat asiat yksinkertaistettua niin, että kaikki ymmärtää ja innostuu. Kysyn Leilalta lupaa jakaa häneltä saamani opin tässä blogissani. ”Mahtavaa” sanoo Leila ja hetken juttelemme, miten näitä saamiamme itsensä kasvamisen ja kehittämisen oppeja voisimme integroida opetukseen. ProRivriassa käytämme tiimipedagogiikkaa, johon kuuluu juuri nämä itsensä johtamisen asiat. Teemme lyhyen suunnitelman, johon päätämme palata myöhemmin. Olen aivan innoissani, ja päätän, että aktiivisimmat opiskelijat saavat mahdollisuuden tulla seuraavan kerran kuuntelemaan Leilan valmennusta. Sitten heittäydymme oman yrittäjyytemme pariin, ja Mika Poutalan mukaan päätin laittaa kaiken peliin, noudattaen Leilan valmennusta, jonka sain elokuussa Joensuussa hotelli Kimmelissä.

 Leilan valmennus perustui Napoleon Hillin kirjaan Ajattele oikein – menesty. ”Sen, minkä voit kuvitella ja mihin voit uskoa, sen voi myös saavuttaa” Napoleon Hill, s.19. Leila keskittyi asiaan SINNIKKYYS tarkemmin sinnikkyyden puute. Valmennuksessa Leila poimi mielestäni upeasti meille askeleet sinnikkyyden puutteen taltuttamiseen. Nerokasta tiivistää yksi kirjan ydin ja autaa meitä muita viemään se ajatuksiimme ja käytäntöön. Sinnikkyys on mielentila, jota voi kehittää. Seuraavana Leilan antamat askeleet unelman saavuttamiseen sekä miten ne tulivat mieleeni Mika Poutalaa kunnellessa.

1. Määrätietoisuus / Syy. Selvitä itsellesi, mitä haluat ohjaa Leila

Mika Poutala tiesi, mitä haluaa ja hänellä on vahva tekemisen syy. Päästä Olympialaisiin

2. Halu, mitä oikeasti haluat? Missä halusi asuu? kysyy Leila.

Mika Poutala tiesi jo pikkupoikana, mitä palavasti halusi.

3. Itseluottamus. Mitä paremmaksi tulet, sitä suuremmaksi itseluottamus kasvaa kertoo Leila.

Mika Poutalan tarinasta tämä tuli selvästi esiin, kun hän eteni pikaluistelijaurallaan.

4.Tarkat suunnitelmat. 5, 3, 2 vuotta, vuosi, kuukausi, päivä  näin tarkentaa Leila

Mika Poutala kertoi, mm. miten hänellä oli tarkka kolmen vuoden suunnitelma treeneistä ruokailuun

5. Todellinen tieto. Hanki tietoa, lue, kuuntele sanoo Leila

Mika Poutala kertoi, että päätti hakea tietoa lukemalla ja lukee 30 – 80 kirjaa vuodessa.

6. Yhteistyö. Työskentele tiimissä sympaattisesti, ymmärtäväisesti ja tasapainoisesti sekä tehkää yhdessä muutakin kuin vain työtä neuvoo Leila

Mika Poutala korostaa yhteistyötä valmentajan ja erityisesti perheen kanssa.

7. Tahdon voima. Keskitä ajatuksesi sellaiseen, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi tarkentaa Leila.

Mika Poutala kertoi, että saavuttaakseen tavoitteensa hänen piti muuttaa ajattelutapansa keskittyen mm. ruokavalioon, liikuntaan, palautumiseen.

8. Tapa – rutiinit. Sinnikkyys on tulos oikeista tavoista. Tee itsellesi rutiinit, jotka vievät sinut kohti tavoitteita opastaa Leila.

Mika Poutalan pikaluistelijan uraan kuului harjoitukset, nuortenillat, opiskelu jne. Ne olivat hänen viikkorutiineja. ”Ryhdyin itse uskomaan, että se, mitä teen vie minut kohti maailman huippua. Muutos oli enemmän mentaalinen kuin fyysinen” sanoi Mika Poutala.  

Lisää sinnikkyydestä, jota tarvitaan uskon luomiseksi, voit lukea Napoleon Hillin kirjasta s. 102 – 113. ”Sinulla on täydellinen hallinta vain yhteen asiaan ja se on ajattelusi. Tämä on tärkein ja innostavin tosiasia, jonka ihminen voi tietää” Napoleon Hill, s.174

Juuri nyt on tunne ja halu laittaa kaikki peliin, Mika Poutalan sanojen mukaan, jotta saan sisäistettyä Leilan valmennuksen, Mika Poutalan sparrauksen ja Hillin kirjan.   

Kiitos Leila ja kiitos Zinzinon tiimi.

IMG_6034.jpg

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unelmat, sinikkyys,