Upeaa työtä - onnelliset tähdet

Perjantai 28.6.2019 klo 16:58 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

”Olen syntynyt onnellisten tähtien alla.” sanoo 87 vuotias äitini. Positiivinen ajattelu ja asenne, hyvien puolien näkeminen monissa, lähes kaikissa, asioissa on hänelle jokapäiväistä ja luonnollista. Kun juttelemme puhelimessa, hän on kiitollinen ja onnellinen IVieno_2.jpgkauniista auringonpaisteesta ja kukista pihalla. Hän on tyytyväinen, kun ei ole niin niin suurta kasvimaata enää – vähempikin riittää. Hän kertoo iloiten, miten ihania ovat viereisen uuden talon pienet lapset. Häntä ei missään vaiheessa häirinnyt rakennustyömaa, vaan sitä oli mielenkiintoista seurata. Ja jos eivät rakentajat saaneet vettä, niin nopeasti hän haki letkun ja antoi autotallistaan vettä ja auttoi. Hänen auttavainen ja positiivinen asenne uusia asioista kohtaan esimerkillinen. Hän on kiitollinen, kun lapsen lapset, pojat, ovat vuorotellen asuneet seinänaapurissa ja omilla vahvuuksillaan auttaneet eri elämäntilanteissa.

Hänelle bestseller – kirjojen winwin – kumpikin voittaa – positiivinen ajattelu - oikea asenne - kiitollisuus -  pienet asiat joka päivä – muista lepo ja liikunta -  tuntuu olevan sisään kasvanut. Kun kysyn häneltä, että mistä tämä kaikki kumpuaa, hän sanoo, että elämästä. ”Kun on kokenut evakon, nähnyt kurjuutta, päättänyt ottaa haasteita ja tehnyt ilolla töitä, hyvässä työporukassa ja saanut hiihtää, marjastaa sekä laulaa eli tehdä niitä asioista, joista nauttii, niin siinnä se on. Voit hyvin, kun on hyvä olla.” tiivistää äitini elämän ohjeensa.upeaa-tyota.jpg

Vau, Lauri Järvilehto, kirjassaan Upeaa työtä, kappaleessa Mitä hyvinvointi tarkoittaa, korostaa, että hyvinvointia on monenlaista. Ja saan lukea sieltä, että voit hyvin silloin, kun on hyvä olla. Itävalatalisfilosofi Wittgensteinin mukaan hyvinvoinnin määrää päivittäisten erilaisten askareidemme laatu. Kun arkesi täytyy askareista, jotka palkitsevat itsestään, on elämä täyttä ja tyydyttävää. Lauri Järvilehto kysyy: ”Miten voisit järjestää elämäsi niin, että voisit tehdä merkityksellisiä ja palkitsevia asioista päivästä toiseen siitä, kun heräät ja siihen asti, kun käyt nukkumaan?”

Kirjassa Koneen Ruhtinas, John Simon, kerrotaan Pekka Pekka_Herlin.jpgHerlinin elämästä. Hän oli yksi Suomen yrityskentän vaikuttavimmista henkilöistä. Hän luotsasi Koneen yhdeksi kaikkien aikojen menestyneimmäksi suomalaiseksi vientiyhtiöksi. Koneen ruhtinas kirjassa paljastui mm. että Pekka Herlin oli sydämessään maanviljelijä, ja siitä huolimatta huippu yritysjohtaja. Kirjassa aukesi se, miten hän tasapainotti yrityselämän painetta myös maanviljelyksen avulla.

Upeaa työtä kirjan mukaan kutsumuksellisen tekemisen ydin muodostuu taidosta ja intohimosta sekä yhteydestä toisiin ihmisiin. Kutsumuksellisen työn tukipilarit ovat vapaus, virtaus ja vastuu.  Vapaudessa toimintasi ylin auktoriteetti olet sinä. Virtauskokemus eli flow on kyky toteuttaa itseään. Kun tiedät mitä haluat ja teet sitä, niin uppoudut siihen täysipainoisesti. Itsellä on kokemuksia, kun ajan ja paikan tajunta katoaa ja vain nautin tekemisestä enkä muista edes syödä. Vastuulle keskeisiä ominaisuuksia ovat yhteys toisiin ihmisiin ja eettisesti kestävä toiminta. Vapautta, virtausta ja vastuuta seuraa positiivinen kierre ja tuotat arvokkaita tuloksia myös muille. Tässä on kutsumuksellisen työn ydin. Oman intohimosi etsimiseen voit käyttää kutsumuskarttaa. Siitä voit lukea bogissani Opettajayrittäjä – Kutsumuskartta https://www.mahdollistajat.com/blogi/2018/10/28/26947

Asenne on keskeisin menestystekijä

Tutkimuksissa on osoitettu, että asenne on keskeisin menestystekijä, paljon keskeisempi kuin lähtötilanteessa vallitseva lahjakkuus. Jokaisessa meissä on hurja määrä potentiaalia – ja siinnä vaiheessa, kun innostumme jostain asiasta sydämemme pohjasta, tuo potentiaali tulee käyttöön. Lopputuloksen ratkaisevat asenne ja intohimoinen harjothe-7-habits-of-highly-effective-people.jpgitus.

Stephen Convey kirjassaan The 7 Habits of Highly Effective People ohjaa esiaskeliksi aktiivisuuden, aloitteellisuuden ja vastuun omasta elämästä. Tämä proaktiivinen elämän asenne tarkoittaa, että pelkäämisen ja pahimman odottamisen sijaan tartut toimeen ja alat tehdä sellaisia asioita, jotka tuntuvat sinusta mielekkäiltä. Kun ja jos löydät oman unelmasi, on sinusta itsestä kiinni, laitatko unelmasi myös käytäntöön. Kukaan ei tule sinua unelmaelämääsi taluttamaan.  Seuraava askel onkin visiointi ja tavoitteen asettaminen. Visio on elämän tärkeä suunnannäyttäjä. Se tarkoittaa, että muodostat käsityksen siitä, mitä haluat elämältäsi.

Työ, yrittäjänkin, on suuri osa elämääsi ja parhaimmillaan yksi elämäsi suurista rakkaustarinoista. Kokeile kaikkea. Riko rajoja. Tiedät kyllä, kun löydät oman kutsumuksesi. Älä tyydy vähme_myo.jpgempään, mitä juuri sinä ansaitset, neuvoo Lauri Järvilehto.

Kysyn 87 vuoden ikäiseltä äidiltäni, että onko hän tehnyt kutsumustyötään. Pieni nauru. ”Jaaha, päätin lähteä liikealalle ja konttoritöihin pientilan töistä. Kyllä, Kesko oli kuin oma firma. Yhdessä pidettiin asiat kunnossa, ja saatiin paljon 35 vuoden aikana. Vieläkin käyn henkilökunnan myymälässä ja juhlissa. Mahottoman mukavia ihmisiä siellä.” Ja hersyvä nauru tälle asialle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: proaktiivisuus, positiivisuus, asenne