Asenne tärkeintä - heavyneulonnassa, muutoksessa, rokissa, ikämielentilassa

Sunnuntai 14.7.2019 klo 15:13 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Heavyneulontaa, Heavy Metal Knitting – both heavy metal and knitting. ”Näin Mari Karjalainen lätkäisi Taitokorttelin maailmankartalle.” toteaa Ulla Lehmusoksa Joensuussa, kun huomasi The New York Times artikkelin, Purl Jam: Finland Hosts Heavy Metal Knitting Championship.

www.nytimes.com  ja suora linkki:

https://www.nytimes.com/aponline/2019/07/11/world/europe/ap-eu-finland-heavy-metal-knitting.html?fbclid=IwAR3fofbc73bPhmhocF1zEUx4PJnb09rWwrYBDZv4XLkCicndB0gUTS5WTj8

Kiitos Mari Karjalainen ja Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut, Joensuun konservatorio, Kontiolahti-seura ry, Taito Pohjois-Karjala ry ja Markkinointitoimisto Tovari.

1554189052_maxresdefault2.jpg

Heavyneulonnassa on kyse käsitöiden ja heavy metal -musiikin yhdistämisestä uudenlaisella tavalla. Ei tulisi monelle mieleen yhdistää näitä ääripäiltä tuntuvia tekemisiä. Heavyneulonnan maailmanmestaruuskisoissa neulotaan heavymusiikin tahtiin ja kilpailuvälineinä ovat neulepuikot ja heavymusiikista tuttu asenne! Säännöt: Heavyneuloja eläytyy ja neuloo tarkoitukseen tehdyn metallibiisin, Maniac Abductorin ”Fight or die” tahtiin. Mitä näyttävämpää neulominen on, sen parempi. Asenne on tässä tärkeintä. Näin sivusta seuranneena huomasin, että koko tapahtuma alusta loppuun vietiin todellisella voittaja asenteella, jossa näkyi ammattilaisten meininki. Heavy Metal Knitting World Champion 2019 voittaja on GIGA BODY METAL, Japani. Näyttävä esitys oli myös USA:n 9″ Needles tiimillä sekä kaikilla muilla 11 kilpailijalla.

2019Japanisafe_image.jpg

Olen viime aikoina keskittynyt lukemaan menestystä niittäneiden henkilöiden kirjoja ja elämänkertoja. Monissa teorian asioissa ja tositarinoissa huomasin ilokseni yhtenäisyyksiä. Näitä olivat oman kutsumustyön löytäminen, positiivinen ajattelu, proaktiivisuus, rohkeat ratkaisut, käytännön toteutukset, yhteistyö, tiimityö, synergia, periaate molemmat voittavat, ja muut positiiviset käytännöt näyttävät olevan mahtava peruskivi myös Heavy Metal Knitting World Champion 2019 – menestyksen takana.

Tie menestykseen on Stephen R. Coveyn teos seitsemästä eri toimintatavasta, joita pohtimalla ja noudattamalla voimme suhtautua ympärillä vallitseviin asioihin itsemme sekä muiden kannalta edullisemmalla, positiivisemmalla tavalla. Kirja 7 habits to be effektive peopel tulisi lukea ajatuksella, sillä se antaa lukijalle mahdollisuuden kytkeä seitsemän toimintatapaa, yksi kerrallaan omaan elämäänsä. Itselleni tuli kirjasta monenlaisia ajatuksia ja oivalluksia. Monta kertaa arjen kiireessä unohtaa pysähtyä ja kyseenalaistaa omat ajattelumallinsa ja automaattisesti oikeuttaa oman näkökantansa oikeaksi. Minun tuli lukea tämä kirja kahdesti, jotta saisin muutosta omaan asenteeseeni ja että, oikeasti muistaisin asettautua yhtä useammin, päivä päivältä, toisen asemaan kuunnellessani ja viestiessäni muiden ihmisten kanssa. Ja tunnustan, että kirjan kertaus lukien ja kuunnellen on edelleen käynnissä.the-7-habits-of-highly-effective-people.jpg

Kirjan mukainen seitsemän toimintamallin ohjelma henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen:

1) Ole proaktiivinen – Minä tietoisuuden kehittämisen periaatteet – aktiivisuus, aloitteellisuus ja vastuullisuus

2) Aloita tavoite mielessäsi – Sisäisen johtajuuden periaatteet – arvot, oma filosofia, periaatteellinen ohjeistus

3) Pane asiat tärkeysjärjestykseen – Itsensä johtamisen periaatteet – priorisointi, ajankäyttö, eri roolit

4) Tähtää siihen, että kumpikin voittaa – Interpersoonallisen johtajuuden periaatteet – inhimillinen vuorovaikutus

5) Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi – Empaattisen kommunikoinnin periaatteet – tuloksellisen kommunikoinnin avain

6) Hyödynnä synergiaa – Luovan yhteistyön periaatteet – arvostamme erilaisuutta, saamme uusia oivalluksia

7) Teroita saha – Tasapainoisen uudistumisen periaatteet – huolehti, että kehität itseäsi neljällä tärkeällä alueella fyysinen, psyykkinen, sielullinen ja sosiaalisemotionaalinen.  

Yhdessä tekemällä yksilöt kykenevät miettimään asioita laajemmalta näkökannalta kuin yksin omasta tottumuksesta päähän tulevien ajatusmallien mukaisesti. Huomaa mm. mahtavien asioiden yhdistäminen Heavy Metal Knitting - tapahtumassa ja sen yhdistäminen Joensuun rokkiviikolle. Tulevaisuudessa käsityö rokkaa!

Kirjassa Stephen R. Covey käy läpi erilaisia tarinoita, jotka käsittelevät kyseisiä aihealueita. Löysin itsekin mahtavan rokkitarinan, joka päähenkilö Michael Monroe näyttää pitkällä aikajänteellä ”teroittaneen sahaansa” ja noudattaneen periaatteita Stephen R. Covey:n ohjeiden/mallin mukaisesti.

Michael Monroella oli 48 vuotiaana energia huipussaan. Hän teki elämänsä parhaan levy Sensory Overdrive.  Hänen isä, Pentti Fagerholm, kävi katsomassa poikansa keikkaa ja hän totesi: ” Ompas tuo viisiymppinen hyvässä kunnossa, kyllä sen huomaa, että Makke treenaa fysiikkaansa, syö terveellisesti ja on onnellisessa avioliitossa, eihän sillä lailla kukaan jaksaisi esiintyä, ellei elämä olisi kaikin puolin kunnossa.”michael-monroe.jpg

Michael täytti 49 vuotta ja huomasi että, oli kulunut 30 vuota siitä, kun hänen elämäntiensä avautui Tukholmassa, levykaupassa. Hän oli edelleen valmis ja halukas jatkamaan samaa matkaa. Takana oli pitkä ja mutkikas tie. Michael puntaroi: ”Mulla on epätavallinen, tapahtumarikas ja suhteellisen menestyksekäs elämä. Urani on kunniallinen, ihmeellinen ja hullu, mutta ei yhtään hullumpi. Se on ollut kuin vähän liikennepeliä tai Seedway-peliä, joita pelasin lapsena - ikävä kyllä tulit kurviin liian kovaa vauhtia, ajoit mutkassa ulos radalta ja päädyit kiertotielle, pysy siellä kahden kierroksen ajan ja palaa sitten radalle ja yritä saada muut kiinni-.  Tai kuin Afrikan tähti-peliä, jossa aina välillä rosvo tulee ja vie kaiken.” Michael on tyytyväinen moniin saavutuksiinsa, mielipuoliseksi kuvaamassaan musiikki- ja show-busineksessä: ”Olen tosi iloinen siitä, että kun synnyin juuri silloin kun synnyin, koska olen saanut elää tässä ajassa ja nähdä musiikkialan muutokset vinyyliajasta down loud-aikaan. Mulla on ollut etuoikeus tavata monia cooleja ja kiinnostavia ihmisiä, ja todistaa legendaarisia tilanteita ja tapahtumia. Myös kompromissittomuus on kannattanut. Olen ylpeä siitä, että olen pysytellyt uskollisena itselleni ja tyylilleni. Mulla on hyvä maine, ja mua arvostetaan ja olen ansainnut sen maineen rehellisesti. Olen tehnyt sen eteen kovasti työtä ja aina omilla ehdoillani. En ole tehnyt kompromisseja ja myynyt sieluani, vaikka se olisi ollut helppoa kaiken sekoilun ja kakofonian keskellä. Monta kertaa olisin voinut valita paljon helpomman tien, mutta en ole tehnyt niin, koska noudatan omia periaatteitani jääräpäisen tarkasti." MM.jpg

Edessäpäin tie jatkuu silmänkantamattomiin ja Michael toivoo tulevaisuudelta tasapainoista, terveellistä ja tervettä elämää: ”Toivon, että pysyn fyysisesti hyvässä kunnossa ja saan elää pitkään iloisena ja onnellisena läheisteni kanssa. Menestystä ja nimenomaan oikeanlaista menestystä haluaisin sen verran, että ei tarvitsisi tuhlata kauhean paljon aikaa raha-asioista huolehtimiseen. Ikäkin on vain asenne kysymys. Koskaan ei tule olemaan nuorempi kuin tällä hetkellä on. Ikä on mielentila. Kannattaa nauttia täysillä. Jokainen päivä maan päällä on hyvä. Tämä päivä voi olla elämäsi paras, jos teet siitä sellaisen. Olet kaiken sen luoja, mitä elämässäsi on.”

On ilmiselvää, että ei ole helppoa kehittää itselleen lujaa henkistä ryhtiä eikä elää sellaista rakastamisen ja palvelimisen täyteistä elämää, joka luo sopusointua oman itsemme kanssa, rakkaimpien kanssa, ystävien ja työtovereiden kanssa.  Tämän tavoittelu on mahdollista ja samalla seitsemän toimintatavan parhain ja maukkain hedelmä. 

”Se, mitä yritämme sinnikkäästi, muuttuu helpommaksi, mutta ei siksi että tehtävän luonne muuttuisi, vaan siksi että kykymme selviytyä siitä kehittyy.” kirjoittaa ja kannustaa Stephen R. Covey


 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asenne, periaatteet, heavymetalneulonta, teroita saha