Jos unelmaa ei ole, se ei voi toteutua

Torstai 31.10.2019 klo 19:28 - Marjut Helvelahti

”Kun oppilas on valmis, opettaja ilmaantuu.” sanoo Jaakko Alasaarela Riverian Otsolan auditoriossa painokkaasti. Katson eturivissä istuvaa opiskelija Eino Lehmusoksaa ja muistelen, mitä tapahtui vuosi sitten. Eino tuli kaverinsa Samuli Gavrilovin kanssa Riverian Kirkkokadun toimipaikkaan ja kertoi, että heillä on liikeidea, jota ovat yhdessä vähän pohtineet. Keskustelujen ja tapaamisten vauhdittamana pojat innostuivat mukaan Get Up- projektin Vihreä yrittäjyys koulutukseen, jonka kautta tiedonjanoisille nuorille ilmaantui useita asiantuntijaopettajia. Totean itsekseni, että näin tapahtui käytännössä: ”Kun pojat olivat valmiita, opettajat ilmaantuivat ”.

23_Jaakko.jpg

Jaakko Alasaarela kertoo omaa elämäntarinaa ja mieleeni painuvat sanat: ”Aloin yhtäkkiä pärjätä, kun aloin tehdä valtavasti töitä.”  Otsolan auditorion ovi käy ja huomaan Einon kaverin Samulin tulleen sisään, ja totean, että mitkä viisauden sanat juuri kuulin. Muistelen alkuvuotta 2019: Silloin Eino ja Samuli kiersivät asiantuntijaseminaareissa ja tapaamassa elintarvikealan asiantuntijoita ja yrittäjiä.

Maakuntakierroksella Nurmeksessa tapasin vihreä yrittäjyys asiantuntijan alueeltamme ja lyhyesti kerroin uusista nuorista opiskelijayrittäjistä. Sain vastauksen, että ai - Eino Lehmusoksa – juu hän soitti minulle viime viikolla ja tapaamme huomenna. Huulilleni tuli tyytyväinen hymy ja ajattelin: ”uskomattoman nopeaa ja tehokasta toimintaa”. Huomaan, että nämä uudet pojat ovat pärjänneet hyvin, kun ovat tehneet valtavasti töitä oman opiskelijayrityksensä toimintaympäristön selvittämisen ja tuntemisen eteen, ja näin arvioivat liikeidean toteuttamiskelpoisuutta. Jälleen nyökyttelen päätäni, Sinä Pystyt asiantuntijaa, kuunnellessa.   

”Yksi onnellisen ja menetyksellisen elämän salaisuus on, että ottaa itse kaiken vastuun elämästään. Ja Menestymisen kaava = (synnynnäiset lahjat x opitut asiat) x passion” paljastaa Jaakko Alasaarela. Ja - jos joku ei toimi, aloita aina itsestäsi. Lisäksi vastuun ottaminen kannattaa aina – elämän laatu paranee heti, hän jatkaa painokkaasti. 

10Samuli_ja_Eino.jpg

Mieleeni nousee kevättalvi 2019, kun Eino ja Samuli ”passion-kaasujalka” pohjassa selvittivät Ecoset ny- yrityksen liikeideansa mahdollisuuksia ja realistisuutta. Heidän työskentelyään seuratessa huomaa, että Einolla on synnynnäinen lahjana ottaa asioista selvää ja etsiä asiantuntijat, sopia tapaamiset ja hakea vastaukset kysymyksiin tai ainakin ohje seuraavalle askeleelle. Samulin matemaattinen lahjakkuus ja näppäryys tehdä mitä mielenkiintoisempia taulukoita ja kaavioita loistaa joka kerta keskusteluissa, kun hän kääntää tietokoneen ja alkaa kertoa ja näyttämään analyyseja. Kun tähän vielä yhdistetään poikien innostus lukuohjelmaan, liiketoiminnan opinnot, lukio-opinnot sekä ny- yrityksen kehitysohjelma, johon kuulu Draft-ohjelma ja Business Joensuun Kasvuvalmennus, niin pitkällä aikavälillä menestymisen kaava alkaa varmasti tuottamaan tulosta.

Einosamuli_2.jpg

”Yksi elämämme tärkeimmistä asioista on valita unelmia.” jatkaa Jaakko Alasaarela. Hän vielä huomauttaa, että unelmoikaa isosti, rohkean isosti. ”Valitkaa suuria unelmia ja kirjoittakaa ne esiin houkuttelevasti. Rakennelkaa unelmaa kuvien avulla. Fiilistelkää unenmaanne” kehottaa Jaakko Alasaarela. Tämä on asia, jonka itse haluaisin oppia. Sain vinkin, että kannatta lukea David J. Schwartzin kirja Magic of Thinking Big, ja ottaa sieltä oppia.

Palaan mielessäni kevääseen 2019 ja ProRiverian tiimitreeniin, jossa opiskelijayrittäjät keskustelivat ny-yritystensä visioista. Kuulen vieläkin Einon sanat päässäni: ”Mulla taitaa olla ongelma, että ajattelen liian isosti.” Käännyin välittömästi sanomaan Einolle: ”Älä vaan muuta ajatteluasi, vaan opeta myös minulle.”  Muistamme myös, että unelmien saavuttamisen taustalla on aina vahvasti myös antaminen. Kuinka paljon annat aikaasi ja energiaasi unelmillesi.

Unelmat antavat suuntaa tulevaisuuteen, jota kohti kuljemme. Tulevaisuus muodostuu päämääristämme ja unelmistamme. On hienoa, että nuoret osaavat unelmoida. Kunnioitan sitä heidän lahjaa, sillä me monet teemme töitä oppiaksemme unelmoimaan ja asettamaan ihan ikiomia tavoitteita.  Kuitenkin yksi selkeä päämäärä motivoi ja selkeyttää toimintaa. Jaakko Alasaarelan sanoin: ”Mitä tarkemmin olet valinnut päämääräsi sekä unelmasi, sitä varmemmin energiasi vie sinut perille juuri sinne, minne haluat. Ihannetapauksessa kaikki toimintasi ja unelmasi tukevat päämääräsi toteutumista tavalla tai toisella. Selkeä päämäärä motivoi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla kaikilla eri elämänaloilla.”

Eino.jpg

Päämäärää, kuten unelmia valitessa muista, että sinä pystyt mihin vain! Älä anna minkään rajoittaa sitä. Maailman paras yrittäjä 2000 Kirsti Paakkanen sanoo: ”Jos unelmaa ei ole, se ei voi toteutua.” Siis valitse rohkeasti suuretkin sydämesi mukaiset tavoitteet! Jaakko Alasaarelan sanoin: ”Tiedän, että Sinä Pystyt mihin vain.”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unelma, päämäärä, passion