Otatko Opiksesi - juuret syvällä maassa

Sunnuntai 22.3.2020 - Marjut Helvelahti, kannustaja, mahdollistaja, oppija

IMG_5935puuuu.jpg

Aamulenkillä, auringon kiivetessä pilvettömälle taivaalle, pysähdyin katselemaan ihaillen komeaa, vanhaa puuta. Se seisoi vakaasti vahvoilla juurillaan ja on varmasti nähnyt ympärillä olevan metsän monet muutokset. Isoa, komeaa kelohonkaa katsellessa minua kosketti ajatus meidän vahvoista juurista, arvoista, perheistä, läheisistä, kollegoista, opiskelijoista ja siitä, miten voisin parhaiten auttaa ja tukea heitä. Taakse jäänyt viikko on muuttanut monen arkea ja ajatteluakin, kun koronaepidemia sulki koulut ja oppilaitokset sekä matkailu-, liikunta- ja kulttuuri palvelut, myös monet yritykset siirtyivät etätyöskentelyyn.

Kotitoimisto, perhelukujärjestys, uusi lukujärjestys, arjen aikataulut, nettiyhteydet, älylaitteet ja monet alustat ovat olleet osa perheiden arkea. Viime viikon aikana ovat opettajat, valmentajat, ohjaajat, rehtorit ja muu henkilökunta sekä opiskelijat ja oppilaat niin kuin myös heidän vanhemmat ottaneet askeleet uudelle polulle.

Etäopetus, kotikoulu, perheenarki, isän ja äidin etätyöt kotona ovat tuoneet luovuuden mukaan päivän rutiineihin. Torstai-iltapäivän Teams – palaverini on hyvä esimerkki tästä. Palaverimme alkumetreillä kollegani kertoi, kuinka heidän alakouluikäisillä lapsillaan, kotikoululaisilla, oli aamiaisen jälkeen liikuntatunti raittiissa ulkoilmassa, ja hän sai näin hoidettua palaverinsa hyvin. Sitten oli kotikoululaisten oppitunnit, joiden etäohjaus opettajan osalta oli hoidettu hienosti. Iltapäivällä meidän etäpalaverin aikaan oli menossa varmaan välipala ja -tunti, ja hänen puolisollaan videoneuvottelut viereisessä huoneessa. Tässä etäpalaverissa huomasimme, että opimme varmasti kaikki monia uusia asioita ja toimintatapoja tulevan kuukauden aikana. Iloitsimme myös Mikko OJ Ojasen ja Elisa – äänikirjat terveisistä.  Saimme laittaa eteenpäin tukemme ja terveisemme Riverian opetushenkilökunnalle ja Pohjois-Karjalan perusopetuksen opettajille seuraavin terveisin:

”Tässä käyttöönne ja uuden tilanteen virikkeeksi, Otatko Opiksesi -äänikirja. Kirja on ilmainen, joten kannattaa ottaa kuunteluun.IMG_5600.jpg
  1. Tämä on hieno startti etäopetukseen.
  2. Kirja on erittäin hyvä, kun ollaan valmistautumassa uusiin oppimisen haasteisiin.
  3. Kiitos Mikko Ojanen Kaswu Oy ja Elisa, jotka mahdollistitte tämän. Kiitos maaliskuun Asenne kampuskierros, jossa Mikko innosti, tsemppasi ja kannusti  
  4. ProPiverian opiskelijat ja muutamat Riverian opettajat ovat kehuneet kirjaa ja äänikirjaa.Nimeton_Otatko_opiksesi.png

Hyvä blogin lukija tässä myös linkki Otatko Opiksesi-äänikirjaan myös sinulle – ole hyvä

https://www.facebook.com/259662177410754/posts/2901311683245777/

Arvostan tätä kädenojennusta, juuri tässä tilanteessa, niin paljon, että päätin kirjoittaa blogia Otatko Opiksesi – kirjasta. Mitä ajatuksia ja muistoja oppimisesta se nostaa mieleeni? Mitä käytännön kokeiluja kirja herättää tekemään? Haluan yksinkertaisesti itsekin saavuttaa oppimisessa muutaman tosielämäni tavoitteen – tässäkö apu, ratkaisu  - Tuplawarmistus.   

”Jokainen meistä voi aina oppia oppimistaitoja lisää. Se on elinikäinen diili, emme ole koskaan täysin oppineita.” kirjoittaa Mikko OJ Ojanen kirjassaan Otitko Opiksesi. Tämä rohkaisee minua. Seuraavan ohjeen alleviivaan ja sitä julistan opiskelijayrittäjien valmentajan työssäni: ”Vastuu oppimisesta ja tavoitteiden saavuttamisesta kuuluu sinulle itsellesi.” Poppakonsteja ei ole, ja iloksemme todetaan, että oppimiskokemus on seikkailu.  Loistavaa olenhan aina valmis seikkailuun – vaikka vaaroja olisi edessä.

Ilokseni luen, että kirja vastaa kysymyksiin:

1)  Miten voimme treenata keskittymistaitoa oppimistilanteissa?

2)  Miten taklaamme houkutukset pois toiminnastamme ja osaamme maalaisjärkeä noudattaen pysyä valitsemallamme oppimisen polulla?

Juuri nyt itselläni on sellainen tunne, että otin oppirepun selkään ja ensimmäiset askeleet uuden oppimisen polulle, kunnes huomasin, että kartta ei ole mukana. Joten pari askelta takasin ja karttaa hakemaan. Maanantaina 23.3.2020 istahdan katsomaan karttaa, ottamaan suuntaa miettien: Missä olen? Minne haluan mennä? Miten sinne pääsen?

IMG_0579.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muutos, arki, uudet polut, oppiminen

Asennetta on nukkua riittävästi

Sunnuntai 27.10.2019 klo 20:49 - Marjut Helvelahti

Onko sinulla asennetta nukkua riittävästi? Haluatko päivisin toimia täydellä teholla?  Päätin paneutua muutamaan kirjaan, jotka ovat odottaneet hyviä lukuhetkiä. Yksi niistä oli Matthew Walker, Miksi nukumme – unen voima. Uni vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisesti, ja on tieteellisesti todistettu fakta, etteivät keho ja mieli toimi normaalisti unen häiriintyessä. Uni varmistaa oppimisen ja uusi tieto siirtyy aivosoluihimme. 

Olen itse ollut kuuden tunnin nukkuja ja lähes järkytyin, kun kirjan mukaan kärsin univajeesta. Aivomme eivät toimi täydellä teholla, jos meillä on univajetta. Tutkimusten mukaan on vaarallista ajaa autoa tai tehdä muita tarkkuutta vaativia asioista, jos on univajetta. Saan piston omaantuntooni. Väsyneenä ajaminen on yhtä vaarallista kuin juovuksissa ajaminen. Univaje lisää huomattavasti Alzheimerin taudin, syövän ja oikeastaan ihan kaikkien tautien riskejä. Unenpuute nimittäin rappeuttaa immuunijärjestelmäämme. Nyt haluan jo varmistaa itselleni kahdeksan tunnin yöunet.Kaisa2.jpg

Mieleeni vyöryy neljännen lapsemme Kaisa Ilona Kaarinan syntymävuosi 1994 ja siitä seuraava vuosi. Kaisa on nyt kaunis ja reipas menestynyt nuori nainen, joka nauttii urheilusta ja lukemisesta. Mieheni Karin kassa juuri juttelimme, että syksy 1994 ja alkuvuosi 1995 menivät lähes sumussa. Nukuimme vuorotellen kahden tunnin jaksoja, kun tarkkailimme, että Kaisa hengittää kunnolla. Kaisa oli tomera tyttö heti syntyessään, mutta pieniä keuhkoja rasitti babyastma. Ennen kuin saimme diagnoosin ja lääkityksen Kaisalle seurasimme tarkkaan, oliko hengitysvaikeuksia ja vinkuiko uloshengitys. Tarkkailimme herkeämättä, jaksoiko Kaisa imeä maitoa ja tuttia tai näkyikö sellaisia oireita, että hän ei saa happea riittävästi. Huh - välillä hyppäsin autoon ja kiidimme sairaalaan olemattomilla yöunilla tai kokonaan ilman unta. Mieleeni nousee sydämen sykkeitä aiheuttanut hetki auton ratissa, kun olin juuri kääntynyt Turun moottoritieltä Lohjan liittymään. Heräsin siihen, kun auton renkaiden alla rapisi sora. Olin nukahtanut rattiin! Heräsin ja onnistuin – viimehetkessä - korjaamaan ajolinjan takasin tielle. Yhtäkkiä olin täysin hereillä! Ajoin kotipihaan ja en uskaltanut kertoa miehelleni tai lapsillemme tästä tapauksesta sanaakaan. Myöhemmin kävimme tämän rattiin nukahtamisen läpi ja otin siitä opikseni ja toivon kaikkien muidenkin ottavan opiksi kokemuksestani. Kiitos Suomen terveydenhoidolle, Jorvin sairaalalle, Kaisan kummeille, rakkaille ystävillemme ja isovanhemmille sekä ymmärtäväisille sisaruksille Kaisasta kasvoi reipas, iloinen tyttö ja kaunis nuori nainen. Saimme teiltä kaikilta korvaamatonta apua ja tukea.     Kaisa3.jpg

Nukkuminen ei ole erityisen mediaseksikästä, vaikka sen positiivinen vaikutus hyvinvointiin on monessa tutkimuksessa todettu. Miksi nukumme - unen voima kirja avaa monia unitutkimuksia ja poikkeuksetta unitutkimusten mukaan jatkuva unenpuute eli useasti toistuvat alle kahdeksan tunnin yöunet heikentävät henkistä ja fyysistä suorituskykyä merkittävästi. Ihmiskunta on määrätietoisesti tuhoamassa itseään mitä mielikuvituksellisimmin tavoin, ja unen pitäminen turhana, aikaa vievänä ylellisyytenä on ehkä hulluin näistä keinoista. Hämmentävää, miten kovasti ihmiset puurtavat huonon yöunen voimin koettaessaan keksiä keinoja keskimääräisen eliniän kasvattamiseen, mutta unohtavat täysin, miten radikaalisti univaje lisää kuolleisuutta.

Nukkumisen arvostus on vähentynyt tuntuvasti, mikä on huolestuttavaa yhteiskunnan toimivuuden ja yksilön hyvinvoinnin kannalta. Kaikissa meissä on ihan älyttömästi potentiaalia ja mahdollisuuksia miltei mihin tahansa, mutta emme pääse hyödyntämään niitä parhaalla mahdollisella tavalla, kun unenpuute tekee niille hallaa.

Maailmassa on vain häviävän pieni prosentti kuuden tunnin yöunella pärjääviä ihmisiä: heidän ainutlaatuisen vähäinen unentarpeensa on selitettävissä harvinaisella geenimutaatiolla, joka estää heitä nukkumasta kuutta tuntia pidempään. Jokainen meistä muista, jotka emme tuota geeniä omaa, tarvitsemme kipeästi riittävästi unta.

Unen aikana aivot jäsentelevät ja yhdistelevät oppimiaan asioita siten, että päivän aikana opiskelemamme asiat pääsevät painumaan pitkäkestoiseen muistiin. Uusien asioiden oppiminen tapahtuu aamuyön viimeisinä tunteina. Kahdeksan tunnin normaalin yöunen muutamana viimeisenä tuntina. Paras asia, mitä voit itsellesi ja aivoillesi tehdä oppimista ajatellen, on nukkua riittävästi. Aivot siirtävät informaatiota lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen vain ja ainoastaan unen aikana.

Ilo.jpg


Järkytyin, miten vähän mieleeni oli koulun terveystiedon tunneilta jäänyt tietoa nukkumisesta. Onneksi luin Miksi nukumme-unen voima kirjan. Unesta on aivan uskomattoman helppoa luistaa, jos ei oikeasti tiedä, mitä sen puute aiheuttaa. Matthew Walker shokeeraa lukijansa kertomalla asiantuntevalla otteella kaikesta siitä, miten univaje nakertaa meitä ihan kaikkialta. Unen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Onko sinulla asennetta nukkua riittävästi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uni, hyvinvointi, oppiminen,