Välitä ihmisistä, ymmärrä muita, muuta itseäsi

Sunnuntai 17.2.2019 klo 23:48 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Syyskuu 2010, Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, istumme NY Vuosi Yrittäjänä opinto-ohjelman suorittaneiden opiskelijoiden kanssa ruokalan pitkien pöytien ääressä. Ne ovat suosittuja tapaamispaikkoja iltapäivällä ja illansuussa. Koulupäivän jälkeen tunnelma on rento ja nauru herkässä. NY alumnien eli Jalmny ry:n Länsi-Uudenmaan nuorten tapaaminen käynnistyy, ja suunnittelu yhteistyömatkasta Tallinnaan saadaan vauhtiin. Nuoret ovat haastaneet toisiaan lukemaan. Huomaan pöydällä muutaman kirjan: Robert Kiyosaki, Rikas isä- Köyhä isä ja Dale Carnegie, Miten saan ystäviä, menestytä ja vaikutusvaltaa.

Nyt 2019 tiimimestarivalmennuksen ja tiimiyrittäjien innoittamana olen tarttunut näihin samoihin bestseller- kirjoihin, joita muistan opiskelijoideni lueskelleen koulun käytävillä. Tunnen hämmennyksen ja nolouden nousevan rintaani, kun huomaan jättäneeni nämä ja monet muut mahtavat kirjat toimintajännereiden varjoon. Muutama vuosi taaksepäin, Koitereen rannalla, kesäisin laiturilla, auringon paisteessa ahmin Ilkka Remeksen, Taavi Soininvaaran, Camilla Läckebergin, Dan Brownin jne. dekkareita tahtiin kirja viikossa. Yrittäjän, yrittäjyysvalmentajan, yrittäjyyskasvatuksen ja opettajan työni vei minut ammattikirjallisuuden syvyyksiin syys-ja talvikuukausina. Välillä innostuin perehtymään kiinnostaviin väitöskirjoihin, esimerkiksi Sirpa Koskinen Yrittäjyyskasvatus vaativassa erityisopetuksessa avasi minulle merkittävästi yrittäjyyskasvatuspedagogiikan mahdollisuuksia. IMG_8574.jpg

Mutta mikä sai minut muuttamaan lukutottumukseni? Mikä sai minut valitsemaan uudenlaisia kirjoja? Miksi talvella 2019 kääriydyn takatulen eteen, pehmeään nojatuoliin tai uppoudun tasaisessa junan kyydissä kiinnostavaan elämänkertaan tai elämänmuutos kirjaan. Tätä pohtiessa, pääsin matkaamaan kohti tulevaisuuttani, ja vastaus tuli aivan odottamatta kesken matkan. 

Helmikuu 2019, keskiviikkoiltana junassa Helsingistä Joensuuhun keskustelemme opiskelijoiden kanssa yrittäjyydestä, ideoista, liikeideoista, menestymisestä, ajattelusta, onnellisuudesta ja kirjoista, joita he ja minäkin olemme lukeneet uudessa lukuohjelmassa. Menestymistä pohtiessa tulen kertoneeksi Kaarina-tädiltäni saamastani rippikoulun onnittelukortin tekstistä, joka on luotsannut minua eteenpäin siitä päivästä lähtien.

 ”Elämän suurin onni ja runsain voitto on iloinen ja hyvä mieli.”  Tästä tekstistä keskustelemme ja siitä, mitä se meille kullekin tarkoittaa ja kertoo. Kerron heille, että olen teettänyt tekstistä tauluja, ja anna niitä lahjaksi ihmisille, jotka ovat mielestäni tuoneet hyvää ja iloista mieltä ympärilleen ja muille ihmisille. Näitä tauluja olen antanut läheisilleni, entisille opiskelijoilleni, kollegoilleni, yrityspartnereille, ystäville ja tulen vielä antamaan monelle. Tämä nimilista kasvaa joka päivä, ja ystäväni, taiteilija Liisa Romppasen käsissä tauluja syntyy lisää.  

2019Iloinen_mieli.jpg

Siinnä keskustellessa muistelen Ilkka Koppelomäen kirjaa, Saa mitä haluat. Mieleeni tulee Suomen suurimman kamppailuklubin omistajan, kolminkertaisen mm-mitalistin, Tomi Kaarlelan sanat: ”Mielestäni on jokaisen vastuu ja jopa velvollisuus kehittää itseään, koska mitä onnellisempi olet, sitä paremmin voit ja olet myös parempi ympäristöllesi, sekä lähipiirillesi.”  Tässä siis ainakin yksi syy, miksi olen tarttunut itsensä kehittämiskirjallisuuteen.  

Kun otin Dale Carnegien kirjan, Miten saan ystäviä, menestytä ja vaikutusvaltaa, käteeni tunsin harmaan epäilyni hiipivän esiin, koska takakannen ensimmäiset rivit aiheuttivat perin suomalaisen vastareaktion.     

”Kuusi tapaa saada ihmiset pitämään sinusta. Kaksitoista tapaa saada ihmiset ajattelemaan niin kuin sinä.Yhdeksän tapaa muuttaa ihmisiä ärsyttämättä heitä.” Auts! Päätin voittaa epäilyni ja tartuin kirjaan tuunaten itselleni uudet kolme lausetta:

1)      Kuusi tapaa pitää ja välittää ihmisistä aidosti 

2)      Kaksitoista tapaa ymmärtää muita ihmisiä.

3)      Yhdeksän tapaa muuttaa oikeasti itseään ärsyttämättä muita

Näistä heräsi hyvä keskustelu opiskelijoiden kanssa junamatkalla, koska he olivat juuri perehtyneet kirjallisuudessa toisen ihmisen ymmärtämiseen. Habit 5 Seek First to Understant then to be Understood kirjaa ja ohjelmaa avasi minulle ProRiverian opiskelija Eino Lehmusoksa: ”Kukaan ei voi ymmärtää toista, koska meillä on jokaisella oma filtteri, jonka läpi suodatamme ajatuksemme ja toisen ihmisen ymmärtämisen. Ja meidän tulisi ensin ymmärtää toisia, jotta he voisivat ymmärtää meitä.” Ajattelin, että vau, miten hienosti nuoret, alle 18 vuotiaat, opiskelijat avaavat ajatuksiaan lukemistaan kirjoista. Ylistän hiljaa sisälläni tiimipedagogiikkaa ja ProRiveriaa - ajatukseni liitävät maanatain tiimitreeneihin, jossa nuoret avasivat hienosti Dale Carnegien kirjan ohjeita omin esimerkein.

Alla otteita tästä ihmissuhdekäsikirjasta.

Kun kohtaat ihmisiä ja olet vuorovaikutuksessamiten-saan-ystavia-menestysta-ja-vaikutusvaltaa.jpg

 1. Älä arvostele, tuomitse tai valita.
 2. Anna rehellistä ja vilpitöntä kannustusta.
 3. Herätä toisessa innokas halu.

Kuusi tapaa pitää ja välittää ihmisistä aidosti

 1. Ole aidosti kiinnostunut muista
 2. Hymyile
 3. Nimi on ihmiselle tärkein kaikilla kielillä
 4. Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise muita puhumaan itsestään.
 5. Puhu siitä, mikä kiinnostaa toista.
 6. Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi – vilpittömästi.

Kaksitoista tapaa ymmärtää muita ihmisiä

 1. Aino keino väittelyn voittamiseksi on välttää sitä.
 2. Kunnioita toisen mielipidettä. Älä koskaan sano: ”Olet väärässä.”
 3. Jos olet väärässä sano se heti ja painokkaasti.
 4. Aloita ystävällisesti.
 5. Saa toinen sanomaan ”kyllä, kyllä” heti alkuun.
 6. Anna toisen pitää huoli puhumisesta.
 7. Anna toisen tuntea, että idea on hänen.
 8. Yritä vilpittömästi katsella asioista toisen kannalta.
 9. Suhtaudu myötätuntoisesti toisen ajatuksiin ja toivomuksiin.
 10. Vetoa jalompiin vaikuttumiin.
 11. Dramatisoi ideoitasi.
 12. Esitä haaste.

Yhdeksän tapaa muuttaa oikeasti itseään ärsyttämättä muita: ”Ole johtaja”

 1. Aloita kiitoksella ja vilpittömällä arvonannolla.IMG_78242.jpg
 2. Kiinnitä huomio toisen virheisiin epäsuorasti.
 3. Puhu omista virheistä ennen kuin arvoistelet toista.
 4. Esitä kysymyksiä suorien käskyjen sijasta.
 5. Anna toisen säilyttää kasvonsa.
 6. Kiitä vähäisintäkin edistystä ja esitä kiitoksen sanoja aina kun edistymistä tapahtuu. Esitä hyväksymisesi lämpimästi ja jaa kiitosta runsain käsin.
 7. Anna toiselle hyvä maine ylläpidettäväksi.
 8. Käytä kannustusta. Saa virheiden korjaaminen näyttämään helpolta.
 9. Saata toinen tekemään mieluusti sen, mitä haluat hänen tekevän.   

Suurinta puheenaihetta sai aikaan ohje: ”Vetoa jalompiin vaikuttumiin.” Tätä pohdittiin, esimerkkejä kaivettiin esiin, mietittiin että, miten tätä ohjetta voisi viedä käytäntöön. Kevään ja tulevaisuuden aikana se nähtäisiin. Vau! On se vaan niin mahtavaa olla yrittäjyyden tiimivalmentaja, kun saa tehdä töitä tulevaisuuden tekijöiden kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyys, lukeminen, vuorovaikutus, ymmärtäminen,