Helvetinviikon perjantai: lepo ja palautuminen

Lauantai 8.6.2019 klo 9:28 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Perjantain 7.6. aamulenkille lähti yllättäen mukaan Ilo-koirana kanssa mIMG_0666ilo_janis.jpgyös mieheni Kari. Jos ei alkuviikosta aamulenkeille, niin sitten loppuviikosta oli hänen päätös tällä viikolla. Se oli hyvä päätös. Helvetinviikko kirjassa ehdotettiin työyön jälkeiselle päivälle aamulepohetkeä. Tein sen ennen aamu viittä, niin tunsin halua ja tarvetta päästä ulos aurinkoiseen säähän aamukävelylle. Ja se kannatti, koska sain energiaa, voimia ja iloa, niin paljon että heittäydyin reippailun jälkeen joogan pariin. Varmuuden vuoksi mittasin verenpaineeni ja huomasin, siis hämmästelin, että ihan hyvät paineet.   

Pyrin perjantai päivän aikana muistamaan, että tämä perjantai eroaa muista perjantaipäivistäni yöuneen nähden. Aamuyöstä lyhyt, ja omasta mielestäni tehokas uni, oli antanut hetken levon. Mutta oikeastaan lepohetkiä oli ollut enemmän. Välillä mieli vaelsi omille teilleen ja huomasin istuvani sohvalla Ilo-koiraa rapsuttaen ja viime viikonlopun Ukonsuo retkeä muistellen. Etsin puhelimestani muutaman lakankukka kuvan ja Ilon suomättäällä istumassa – hymyilyttää. Aamulla klo 8.00 puhelin päästää ilmoille iloisen Helinä keijun tuikkeen. Tyttäreni Helmin kanssa saan viettää aika pitkän, iloisen ja lämpimän aamupuhelun. Tämä ”lepohetki” ja ”ajatusten siirto” ihan uusille alueille oli kuin päivä uni keskellä kiirettä. Päätän kävellä puutarhalenkin ja sitten jatkaa töitä kotitoimistolla.Helmi.jpg

Helvetinviikko kirjassa levosta opin, että se on niitä hetkiä, joiden aikana ketätään voimia ja energiaa, ladataan akkuja ja palaudutaan. Lepo lisää luovuutta, nopeuttaa oppimista ja antaa tarmoa, varmuutta, yleisnäkemystä ja kykyä toimia tehokkaammin ja voimakkaammin. Lepo äärimmäisen yksilöllistä.

Perjantaina lepohetkeksi tuli vielä sen, kun siirryin kotitoimistolta Tiedepuistoon autolla ajaen ja hyvää kirjaa kuunnellen. Tällä kertaa Ellun Kanat: Mitä tapahtuu huomenna ihmiselle. Suosittelen – sisältää myös hyviä asiaa ravinnostamme.

Tiedepuistolla Spark- Joensuun workshop – tapaamisemme oli onnistunut. Menin sinne täynnä tarmoa, mutta tipautin heti kahvia itselleni ja muille. Simo Kettunen Joensuun ES:tä ja Timo Ruohio Business Joensuusta pitivät yllä hyvää fiilistä ja eri toimijoiden yhteistyö syveni kohti yhteistä yhteisöämme. Hieno päätös työpäivälle oli vielä, kun kotiin ajellessa sain nähdä Joensuun yliopiston uusien tohtorien kulkueen komean kirkkomme kohdalla – varmaan jo poistumassa seuraavaan juhlapaikkaan. Tunsin olevani niin ylpeä heistä: hyvä Suomi, hyvä Joensuu.

Tänään lauantai aamuna 8.6. en tarvinnut enää kelloa aamu viiden herätykseen. Ilmeisesti sisäinen kellon aukaisi silmäni ja huomasin kellon olevan viisi yli viisi. Tunnustan sen, että en muistanut laittaa eilen perjantaina herätystä päälle. Illan vietto puutarhaa laittaen, saunoen ja grillaten rentoutti täysin ja huomasin, että yhdessä tekeminen oli hyvä vaihtoehto sohvalla nukkumiselle. Perjantai-iltasella nautin tekemisestä, puuhastelusta, auringosta, jutustelusta, äänikirjan kuuntelusta, vasta leikatun nurmen tuoksusta ja kukkapenkeistä sekä Siperian hernepuun kukista. Vaihtelu on usein parasta lepoa. Stephen King: Pedon Sydän.

Aakukat.jpgAAPuutarha.jpgAASpuu.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lepo, vaihtelu, lenkkeily