Helvetinviikko tiistai: moodi ja keskittyminen

Tiistai 4.6.2019 klo 21:53 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Tänään tiistaina 4.6. heräsin klo 4.33 täynnä tarmoa, mutta yritin vielä vähän lepäillä. Ennen aamu lenkkiä ehdin ottaa kupin hyvää kahvia, ja Ilo-koirakin oikein odotteli ulos pääsyä. Meitä ei ollut auringon säteet vastassa vaan uskomaton parvi hyttysiä alkoi pörrötä ympärilläni ja ne löysivät heti niskani ja paljaat käteni. Ei ollut Offia eikä muutakaan hyttyskarkotetta mukana. Ilo-koiraa ei hyttyset häirinneet. Se katseli rauhallisesti, kun naapurin lampaat tulivat meitä ihmettelemään. Ne katsoivat meitä kysyvästi: ”Miten te olette näin aikaisessa?” Reitillemme tänään kuului myös taidenäyttely – risueläimet metsässä-.

Risu_2.jpg

Lampaat.jpg

Tänään keskityin keskittymiseen. Pyrin vaikuttamaan keskittymiseen ajattelun kautta. Muistelin syksyllä lukemaani Lauri Järvilehdon kirjaa Tee itsestäsi mestari ajattelija. Tavoitteena silloin oli taltuttaa kiire ajattelemalla. Kuukauden treenin jälkeen sain ainakin kiireen tunteen häviämään. Aamulenkillä kuuntelin, hyttysten yninän lisäksi, Ellun Kanojen kirjaa Mitä tapahtuu huomenna ajattelulle. Ajattelu on jokaisen ulottuvilla oleva avain hyvinvointiin. Ajattelu on elämänpituinen prosessi. Ajattelua kehitetään lukemalla, keskustelemalla, miettimällä asioita. Ja dialogi on keskustelumuodosta paras. Ajattelu on kulttuuriympäristömme ohjaamaa sisäistä havaitsemista. Merkittäväin uusi ajattelun teema tulee olemaan kyky ajatella tilanteissa, joissa yhtä ainoata ratkaisua ei ole näkyvissä, ongelmat ovat monimutkaisia, informaatiota on runsaasti, mielipiteitä ja analogiaväitteitä sinkoilee, ilmenee erilaisia paikallisia tai yleisiä painostustekijöitä. Ensimmäinen edellytys onnistumiselle on rohkeus sietää tilanne ja uskaltaa esittää näkemyksiä ja ratkaisuperiaatteita silloinkin, kun varmuutta ei ole lopputuloksesta. Uskalla ajatella omin voiminkin ja muista arvostaa muiden mitä kummallisimpiin asioihin liittyviä kykyjä. Paras sanoma Ellun Kanoilta tähän päivään oli: Ajattelu x Toteutus, niin alkaa työnjälki näkyä. Tätä tällä viikolla tarvitaan ihan käytännössä.Ellun_kanat_uusi_3-633x1024.jpg

Keskittyminen ja päätös tehdä hommat kerralla valmiiksi sotki aikatauluni heti aamupäivällä, niin että projektiosaajat olivat jo tulossa hakemaan minua palaveriimme. Unohduin viimeistelemään syksyn Epic – koulutusta opettajille. Auts! Siitä eteenpäin piti laittaa puhelimeen hälytys, kun oli aika siirtyä seuraavaan tapaamiseen tai tehtävään, jotta ei tarvinnut keskittyä kelloon.

Keskittyminen vei ajatukseni päivän mittaan pohtimaan, minkälainen moodini, mielentilani, missäkin tapaamisessa, palaverissa, valmennus ja ohjaustilanteessa olisi paras mahdollinen. Huomasin, että koko moodiasia unohtui ja oikeastaan nautin tiimityöskentelystämme. Välillä nauroimme vatsat kippurassa ja vedet silmissä. Tunnin kuluttua taas ihmeteltiin naamat vakavana organisaatiota, byrokratiaa ja sääntöjä. Vaikka moodi vaihteli, niin etukäteen valmistautuminen sai mielen pysymään tasaisempana.

On hienoa työskennellä avoimessa, luottavaisessa, innovatiivisessa ilmapiirissä ja yhteisössä, jossa tervehdykset, hymyt ja iloiset naurut sekä yhdessä tekeminen täyttävät päivät. Opiskelijaa, kaveria, kollegaa, yrittäjää kuunnellaan, autetaan monella eri tavalla ja tasolla. Olen koko sydämestäni kiitollinen, kun saa olla osa tätä yhteisöä.      

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattelu, keksittyminen, kiitollisuus