ASENNE - HYMYILE

Sunnuntai 1.9.2019 klo 22:46 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

ÄLÄ VIE MUN ULEMAA

Aurinkoinen elokuun keskiviikko aamu, istun Lieksan Kulttuurikeskuksen viidennellä rivillä seuraten vauhdikasta Riverian Asenne kampuskierrokseen kuuluvaa Johannes, Hatsolo Hattusen esitysitä. Kuuntelen tarkaan, miksi Hatsolo on yrittäjä. Se teki minuun vaikutuksen. Sivutoimisena yrittäjänä, intohimoisena yrittäjyyskasvattajana ja yrittäjyyden edistäjänä tunnen kylmät väreet ja liikutun.    

 ”Sain ujolta, pikku Laurilta punaisen SpiderMan kortin, joka takana luki: Johannes olet sankari. Sillä hetkellä mä tajusin, että tämä breikkaaminenUnelma.jpg on muutakin kuin olet kova jätkä, pyörit päällä ja juot kaljaa. Se muutti mun elämän. Mä tajusin, että mulla on mahdollisuus nostaa ihmisiä ylöspäin. Olla siinnä läsnä, kun joku tarvii apuu. Auttaa ihmisii hymyilemään, voimaan paremmin. Mä tiedän miltä se tuntuu, kun sä et uskalla puhuu ja ja sä oot jumissa sun elämässä. Ja siitä tuli mun elämän tehtävä. Ja sen takia mä olen yrittäjä tänä päivänä."

Tässä otteita Hatsolon esityksistä ja hänen kirjastaan Elämä breikkarin silmin, jota suosittelen myös aikuisille ja yrittäjäksi startaaville. Hatsolosta ja kirjastakin paistaa aito rakkaus tekemiseen ja hiphoppiin.

Esitykset ja kirja antavat kannustusta kaikille, jotka syystä tai toisesta epäilevät ja aliarvioivat itseään sekä niille, jotka vielä painavat torkkua unelmiensa suhteen. Tulevaisuus ei ole ennalta määrätty ja kenen tahansa on mahdollista savuttaa tavoitteensa sekä menestyä valitsemallaan tiellä. Pitää uskaltaa vain edetä yksi askel, yksi sivu, yksi kappale, lause, sana ja kirja kerrallaan.  Pienikin onnistuminen antaa energiaa ja uskoa puskea haasteiden läpi. Onnistumisen ansioista on mahdollista saavuttaa tahtotila, missä luovuttaminen ei ole vaihtoehto.

Kuka on paras? Minä olen paras!

IMG_2050raffiKukaonParas.jpg

Omien kykyjen ja ominaisuuksien arvostaminen ovat opittavissa. Itsensä kehuminen on äärimmäisen tärkeä taito. Se saattaa alkuun tuntua oudolta ja epäaidolta, mutta tarvitset sitä esimerkiksi työhaastattelussa. Joskus on yksinkertaisesti pystyttävä sanomaan, että minä olen paras. Ammattitaito on toki tärkeää, mutta valitettavasti sillä ei tee mitään, jos et uskalla tuoda sitä esille. Muutos lähtee yksilöstä. Ensin on muutettava omaa ajatteluaan ja vasta sen jälkeen on vuorossa maailma. 

Hatsolo kertoo tanssikoulu Saran Mikko Ahlgrenin olleen hänelle tärkein opettaja. Hän loi sellaisen tunnelman, että kaikkien oli helppo tuntea itsensä hyväksytyksi ja kuulua porukkaan. Hän oli myös tarinankertoja ja tanssitunnit olivat kuin aikamatkoja. Tuntien lopuksi opittiin arvostamaan itseään. Mikko kysyi: ”Kuka on paras?” Ja siihen vastattiin huutaen: ”Minä olen paras.” Ja niin mekin vastasimme Lieksan Kulttuurikeskuksessa huutaen kovaan ääneen.

Usko Itseesi!Yksjuttu2.jpg

Valmistautuminen madaltaa kynnystä tarttua tilaisuuteen ja saa mahdottoman näyttämään mahdolliselta. Yksikään maailmanmestari, liikemies tai artisti ei ole saavuttanut menestytään vahingossa. Mestaruudet ja kultamitalit ansaitaan vuosien pitkäjänteisellä työllä. Pelkkä lähtötelineisiin asettuminen ei auta, vaan pitää myös uskaltaa startata. Tärkeää on uskoa itseensä ja tehdä sen eteen paljon töitä. Mikään ei tule ilmaiseksi. Osa meistä on lahjakkaampia erilaisiin toimiin, mutta jokainen voi työskennellä, kehittyä ja kasvaa haluamallaan alalla, riippumatta lähtökohdista – Johannes osoittaa tämän kirjassaan ja esityksessään loistavasti. Valmistutumista on myös se, että syö niin hyvin kuin mahdollista, nukkuu riittävästi ja sitoutuu.

Voita pelko!

Pelon pystyy voittamaan ainoastaan astumalla rinkiin eli alkamalla toimimaan. Tämä on paras tapa kääntää pelkohetki, nykyhetki voitoksi. Näissä hetkissä epävarmuus täytyy vain korvata suomalisella sisulla ja periksiantamattomalla asenteella.  Menestyksen eteen on tehtävä joskus koviakin valintoja. Siksi onkin tähdellistä tarkastella omia tavoitteitaan säännöllisin väliajoin. Miettiä, mikä on itselle tärkeää juuri nyt ja keksittyä niihin asioihin täysillä. On helppo hukkua elämän pyörteisiin tekemällä liian montaa asiaa kerralla. Unelmista tulee totta vain, jos ruokit oikeita asioita.

”always a student”

Sanonnasta ”always a student” tuli Hatsolson  motto. Ideana on pystyä kääntämään takaisku mahdollisuudeksi oppia ja kehittyä. ”On huikea voimavara löytää jotain hyvää suurimmankin vitutuksen keskellä. Se auttaa pääsemään irti negatiivisuudesta, yrittämään uudelleen ja siirtymään eteenpäin.” julistaa Hatsolo.  Huomaan, että tässä on minulla oppimista. Päätän muistaa tämän asian, ja listaan kämmit, virheet ja epäonYrittajyysLieksa.jpgnistumiset ja alan oppia ja kehittyä. Yes!

Katkeruus, vihanpito ja arvostelu eivät johda mihinkään. Valtavirrasta poikkeaminen aiheuttaa takuuvarmasti vastarintaa ja kritiikkiä. Välillä aiheellista ja ajoittain aiheetonta. Ainut keino lunastaa, hiljentää arvostelijat, on vetää työhaalarit niskaan ja seisoa aidosti oman vision takana.

Oma asennoituminen vaikuttaa radikaalisti päivittäiseen onnellisuuteen ja siihen, minkälaiseksi tulevaisuus lopulta muodostuu. Todellinen voittaminen merkitsee sitä, että pysyy aktiivisena sekä pystyy positiivisilla ideoilla ruokkimaan ja kannustamaan ympäristöään. Mikäli henkilökohtaisen menestyksen lisäksi päättää auttaa muita, kulta-ajat voivat jatkua ikuisesti. Alkuun pääsee jo yläfemmoilla, kannustavilla sanoilla ja aidolla hymyllä.

Menestyksen eteen ei tarvitse tehdä mitään yliluonnollista. Todellisuudessa täytyy vain tehdä parhaansa. Yksi asia kerrallaan useana päivänä peräkkäin. Johannes Hatsolo Hattunen kehottaa kokeilemaan, miltä tuntuu tehdä asioista puhtaasta intohimosta, rakkaudesta ilman taka-ajatuksia. Silloin sinusta pulppuaa ilo ja nautit tekemisestä ja elämästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asenne, tee parhaasi, auta kaveria, ilo,