Otatko Opiksesi - juuret syvällä maassa

Sunnuntai 22.3.2020 - Marjut Helvelahti, kannustaja, mahdollistaja, oppija

IMG_5935puuuu.jpg

Aamulenkillä, auringon kiivetessä pilvettömälle taivaalle, pysähdyin katselemaan ihaillen komeaa, vanhaa puuta. Se seisoi vakaasti vahvoilla juurillaan ja on varmasti nähnyt ympärillä olevan metsän monet muutokset. Isoa, komeaa kelohonkaa katsellessa minua kosketti ajatus meidän vahvoista juurista, arvoista, perheistä, läheisistä, kollegoista, opiskelijoista ja siitä, miten voisin parhaiten auttaa ja tukea heitä. Taakse jäänyt viikko on muuttanut monen arkea ja ajatteluakin, kun koronaepidemia sulki koulut ja oppilaitokset sekä matkailu-, liikunta- ja kulttuuri palvelut, myös monet yritykset siirtyivät etätyöskentelyyn.

Kotitoimisto, perhelukujärjestys, uusi lukujärjestys, arjen aikataulut, nettiyhteydet, älylaitteet ja monet alustat ovat olleet osa perheiden arkea. Viime viikon aikana ovat opettajat, valmentajat, ohjaajat, rehtorit ja muu henkilökunta sekä opiskelijat ja oppilaat niin kuin myös heidän vanhemmat ottaneet askeleet uudelle polulle.

Etäopetus, kotikoulu, perheenarki, isän ja äidin etätyöt kotona ovat tuoneet luovuuden mukaan päivän rutiineihin. Torstai-iltapäivän Teams – palaverini on hyvä esimerkki tästä. Palaverimme alkumetreillä kollegani kertoi, kuinka heidän alakouluikäisillä lapsillaan, kotikoululaisilla, oli aamiaisen jälkeen liikuntatunti raittiissa ulkoilmassa, ja hän sai näin hoidettua palaverinsa hyvin. Sitten oli kotikoululaisten oppitunnit, joiden etäohjaus opettajan osalta oli hoidettu hienosti. Iltapäivällä meidän etäpalaverin aikaan oli menossa varmaan välipala ja -tunti, ja hänen puolisollaan videoneuvottelut viereisessä huoneessa. Tässä etäpalaverissa huomasimme, että opimme varmasti kaikki monia uusia asioita ja toimintatapoja tulevan kuukauden aikana. Iloitsimme myös Mikko OJ Ojasen ja Elisa – äänikirjat terveisistä.  Saimme laittaa eteenpäin tukemme ja terveisemme Riverian opetushenkilökunnalle ja Pohjois-Karjalan perusopetuksen opettajille seuraavin terveisin:

”Tässä käyttöönne ja uuden tilanteen virikkeeksi, Otatko Opiksesi -äänikirja. Kirja on ilmainen, joten kannattaa ottaa kuunteluun.IMG_5600.jpg
  1. Tämä on hieno startti etäopetukseen.
  2. Kirja on erittäin hyvä, kun ollaan valmistautumassa uusiin oppimisen haasteisiin.
  3. Kiitos Mikko Ojanen Kaswu Oy ja Elisa, jotka mahdollistitte tämän. Kiitos maaliskuun Asenne kampuskierros, jossa Mikko innosti, tsemppasi ja kannusti  
  4. ProPiverian opiskelijat ja muutamat Riverian opettajat ovat kehuneet kirjaa ja äänikirjaa.Nimeton_Otatko_opiksesi.png

Hyvä blogin lukija tässä myös linkki Otatko Opiksesi-äänikirjaan myös sinulle – ole hyvä

https://www.facebook.com/259662177410754/posts/2901311683245777/

Arvostan tätä kädenojennusta, juuri tässä tilanteessa, niin paljon, että päätin kirjoittaa blogia Otatko Opiksesi – kirjasta. Mitä ajatuksia ja muistoja oppimisesta se nostaa mieleeni? Mitä käytännön kokeiluja kirja herättää tekemään? Haluan yksinkertaisesti itsekin saavuttaa oppimisessa muutaman tosielämäni tavoitteen – tässäkö apu, ratkaisu  - Tuplawarmistus.   

”Jokainen meistä voi aina oppia oppimistaitoja lisää. Se on elinikäinen diili, emme ole koskaan täysin oppineita.” kirjoittaa Mikko OJ Ojanen kirjassaan Otitko Opiksesi. Tämä rohkaisee minua. Seuraavan ohjeen alleviivaan ja sitä julistan opiskelijayrittäjien valmentajan työssäni: ”Vastuu oppimisesta ja tavoitteiden saavuttamisesta kuuluu sinulle itsellesi.” Poppakonsteja ei ole, ja iloksemme todetaan, että oppimiskokemus on seikkailu.  Loistavaa olenhan aina valmis seikkailuun – vaikka vaaroja olisi edessä.

Ilokseni luen, että kirja vastaa kysymyksiin:

1)  Miten voimme treenata keskittymistaitoa oppimistilanteissa?

2)  Miten taklaamme houkutukset pois toiminnastamme ja osaamme maalaisjärkeä noudattaen pysyä valitsemallamme oppimisen polulla?

Juuri nyt itselläni on sellainen tunne, että otin oppirepun selkään ja ensimmäiset askeleet uuden oppimisen polulle, kunnes huomasin, että kartta ei ole mukana. Joten pari askelta takasin ja karttaa hakemaan. Maanantaina 23.3.2020 istahdan katsomaan karttaa, ottamaan suuntaa miettien: Missä olen? Minne haluan mennä? Miten sinne pääsen?

IMG_0579.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muutos, arki, uudet polut, oppiminen