Asenne - yrittäjän mieli

Keskiviikko 8.1.2020 klo 22:11 - Marjut Helvelahti, mahdollistaja, kannustaja, innostaja

Mahtavaa! Sain aloittaa tämän vuoden lukemalla Perttu Pölösen kirjan Tulevaisuuden lukujärjestys. Odotin kirjan ilmestymistä syksyn 2019 ja muistelin vuosien takaista Nuori Yrittäjyys ry:n 2014 Uskalla Yrittää finaalia, jossa nuori Perttu Pölönen oli esittelemässä sävelkelloaan.Tuelvaisuuden_LJ.png

Istuin Ahlmanin opiston opettajien kanssa ja keskustelimme heidän pedagogisesta osuuskunnasta, joka oli palkittu Suomen Yrittäjät ry:n yrittäjyysopetusmenetelmä kilpailussa Taitaja finaalissa.  Silloin estradille astui nuori Perttu Pölönen. Hän oli voittanut Innolukio – kilpailun ideallaan sävelkello ja maaliskuussa 2013 Tutki–Kokeile–Kehitä-kilpailu ja syyskuussa EU:n nuorten tiedetutkijoiden EUCYS-kilpailu. Sen kautta hän pääsin Tukholman Nobel-viikoille ja tapasin Nobel-voittajia. Lumouduin kuuntelemaan nuoren keksijän tarinaa, miten hän oli kirjastossa äitiä odottaessaan tutkinut musiikin teorian kirjoja, ja niiden pohjalta saanut idean sävelkellosta. Katselimme pahvista tehtyjä sävelkelloja: pianolle, akustiselle kitaralle ja sellolle. Pääsin silloin pitelemään kädessäni sävelkelloa ja olin haltioissani loistavasta ideasta. Saimme jopa kokeilla, miten niiden kanssa voi oppia. Ja minä olin nuorena tankannut musiikin teoriaa nuoteista, ja nuottivihko oli ollut tärkeässä roolissa. Perttu Pölönen kehitti sävelkellon omiin tarpeisiinsa. Se oli ja on apuväline musiikin oppimiseen ja opettamiseen. Perustellusti ja oikeutetusti Perttu Pölönen nimitettiin vuoden 2014 Slush-tapahtumassa vuoden luovimmaksi suomalaiseksi.

 

Kirjassaan Perttu Pölönen kirjoittaa, että yrittäjyys on vastuunkantoa, oma-aloitteisuutta ja itsensä johtamista. Tulevaisuudessa tarvitsemme lisää yrittäjän asennetta. Hän huomauttaa, että tulevaisuudessa me kaikki saatamme olla yrittäjiä – enemmän tai vähemmän. Ajatellaan yrittäjyyttä toimeentuloa tai y- tunnusta laajempana asiana. Yrittäjyys on ajattelutapa. Perttu Pölöselle yrittäjämäisessä ajattelutavassa ensiksi identifioidaan ongelma, sitten luodaan visio sen ratkaisemiseksi ja sen jälkeen toteutetaan suunnitelma – yhdessä tiimin kanssa.  Tulevaisuudessa työelämä vaatii oma-aloitteisuuta ja kykyä tehdä yhteistyötä. Siis todellisuudessa olemme kaikki jo yrittäjiä! Yrittäjän asennetta pitää vain vahvistaa.

 Joensuussa Riveriassa Asenne projektin tavoitteena on yhteistyössä, tekojen kautta luoda yrittäjämäinen ajattelutapa ja toimintakulttuuri, jossa opiskelijoiden asenne vahvistuu ja kasvaa vetovoimatekijäksi. Elokuussa 2019 startannut Asenne projekti on kiertänyt Riverian kampuksilla tuoden Suomen huippu valmentajia Pohjois-Karjalaan innostamaan opiskelijoita ja henkilökuntaa yrittäjämäiseen asenteeseen.  

Yrittäjyys on paljon vanhempi asia kuin ajattelemme ja syvemmällä meissä kuin olemme ehkä tajunneet. Ennen vaihdettiin osaamista ja taitoja toisten tarpeisiin ja päinvastoin. Lasketaanko se yrittäjyydeksi?

 LJ_Tulevaisuus.png

Yrittäjyys on veteen piirretty viiva. Tulevaisuuden lukujärjestys kirjassaan Perttu Pölönen nostaa esiin säveltäjä Mozartin. Oliko hän yrittäjä, koska hänen musiikin säveltäjän työprosessiin kuului mm. soittajien rekrytointi, konserttisalin varaaminen, lippujen myynti ja palkan maksu soittajille. Näiden jälkeen Mozart sai oman osansa. Ja sitten kaikki uudestaan ja tuote oli sinfonia, ja asiakkaita olivat kuuntelijat ja kumppaneita esim. orkesterit ja hovi. Pertun sanoin: Kyse oli ongelman tai tarpeen identifioimisesta, vision luomisesta ja ratkaisusta yhdessä tiimin kanssa.  

 

Markkinatalous on ohjannut meitä määrittelemään yrittämisen liiketoiminnan kautta, mutta tulevaisuudessa meidän tulisi oppia laajentamaan tätä määritelmää. Kun nimeämme maailmaa muuttaneita merkkihenkilöitä esimerkiksi Steven Job, Mark Zuckerberg, Bill Gates, J. K. Rowlingin. He ovat  yrittäjiä ja J. K. Rowlingin myös englannin kielen opettaja. Ja kun mietimme samaa historiasta, niin tulee mieleen esimerkiksi Einstein, Sokrates, Edison tai Leonardo da Vinci. He olivat filosofeja, tutkijoita ja taiteilijoita. Vaikka historian henkilöt eivät ole jakaneet osinkoja yrityksensä kautta, eivät he olleet vähäpätöisempiä kuin mainitut yrittäjät. Heillä kaikilla oli yrittäjän mieli, sillä he loivat jotain merkittävää. Perttu Pölösen sanoin viesti meille ja varsinkin tämän päivän nuorille: ”Omistitpa yrityksen tai et, sinun sisälläsi asuu silti yrittäjä.” Itse ihastuin ilmiasuun yrittäjän mieli.

 Nimeton_Yrittajyys_peli.png

Nämä samat asiat tulee hienosti esille Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatuksen Oma juttu ohjelmassa, jossa tehdään löytöretki omien vahvuuksien ja yrittäjämäisten taitojen tunnistamiseen. Oma juttu ohjelma startataan Yrittäjyyspelillä, jossa päästään avaamaan ja laajentamaan yrittäjyyden käsitettä historiasta, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen hauskasti pelillisin keinon. Mukaan tempaava ohjelma ja peli, jota suosittelen kaikille. Sopisi vaikka henkilöstön kehittämispäiville, ideariihen alustukseksi, tuotekehityksen ja ideapajan starttiin, hissipuheen treenaamisen vauhdittamiseksi.

 

Tulevaisuudessa monet taistelevat samoista töistä. Yrittäjyys korostuu tilanteessa, missä tarjontaa on paljon, mikä pakottaa sinut tekemään kovasti töitä tullaksesi valituksi kaikista ehdokkaista. Kun globaali koulutustaso nousee, tulevaisuudessa myös kehittyvissä maissa on yhä enemmän korkeasti koulutettua työvoimaa. Tällaisessa ympäristössä yrittäjämäinen asenne on ensisijaista, sillä silloin sinun tulee osata löytää sopiva työ, myydä osaamistamme, etsiä mahdollisuuksia ja tuottaa tyytyväisiä asiakkaita.

 

Yrittäjyyttä ja tiimityöskentelyä pitää opettaa ja oppia, koska tulevaisuuden työelämän tulee pirstaloitumaan. Yrittäjänä olet vapaa tekemään omista taidoista ja kiinnostuksen kohteesta itsellesi työura. Meidän pitää kannustaa toisiamme yrittämään ja ottamaan riskejä. Kyse on uskalluksesta, unelmien toteuttamisesta ja kovasta työstä. Tulevaisuudessa yrittäjyys tulee korostumaan elämän tapana. Lapsille ja nuorille tulisi luoda tilaisuuksia, joissa he pääsisivät harjoittelemaan taitoja myydä ideoita tai tuotteita. Perinteisen Kevätpörriäisen ja partiolaisten kalentereiden myynti on saanut rinnalleen yrittäjyyskasvatuksen polut. Yrittäjyyteen innostaa mm. 4H yhdistys ja Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatuksen opinto-ohjelmat ja tapahtumat. Nuori Yrittäjyys ry vaikutta toiminnallaan lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoihin. Se on myös yhteistyökumppani koulutuksen järjestäjien, päätöksentekijöiden, yrityselämän ja nuorten välillä ja tarjoaa opettajille opetussuunnitelman mukaisia työvälineitä työelämätaitojen ja yritteliäisyyden opetuksen tueksi esiopetuksesta korkea-asteelle.

Futuristi Perttu Pölönen julistaa: "On historian paras aika olla yrittäjä – Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Tee sellaista, joka saa vanhan näyttämään tyhmältä.” Futuristi, yrittäjä, säveltäjä Perttu Pölönen kehottaa vanhojen toimintamallien murtamiseen ja mullistamiseen.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tulevaisuus, yrittäjän mieli, yrittäjämäinen ajattelutapa,

Monenkirjavia kuvitelmia ? Tiedän, että en tiedä?

Maanantai 28.10.2019 klo 21:39 - Marjut Helvelahti

Lauri Järvilehto: Upeaa Työtä, Monenkirjavia kuvitelmia, Kiitorata, Tee itsestäsi mestari ajattelija, Hauskan oppimisen vallankumous, Sisu  - Tarinoita itsensä ylittämisestä ja hyvä tekemisestä. Näistä kirjoista on hyvät aamut tehty.lampi.jpg

Kaunis syyskuun päivä Morvan majatalossa on edessä ja hieno aamulenkki menossa alkusyksyn kirpeässä säässä. Aurinko hivuttautuu ylös harjun takaa ja antaa hienon värin taivaalle sekä kevyen kuuran peittämälle pellolle. Heinät ovat paikallaan – ei tuule ja puut peilautuvat lampeen ääriviivojaan myöten. Kaunista - olen kiitollinen, kun saan olla tänään aamulenkillä Morvan majatalon maisemissa. Kävellessäni alan ajatella illalla lukemaani kirjaa: Lauri Järvilehto Monenkirjavia kuvitelmia. Maisema on kuin monenkirjava kuvitelma, joka vie mukanaan todellisuuteen ja tarinaan sekä niiden rajankäyntiin. Olen vielä unen kohmeessa ja herättelen itseäni unelmiin ottaen tämän aamulenkin yhdeksi askeleeksi niitä kohti. Mitä onkaan unelmien merkitys elämässä ja maailmassa. Miten ymmärrämme maailmaa ja koemme asioita? Missä kulkee unen ja todellisuuden raja? Entäpä unen ja valveen? Aamulenkki herättää minut päivää – tiimimestarin valmennuspäivään. Mistä todellisuutemme muodostuu? Maailmasta vain puolet on totta ja loput tarua: ennakkokäsityksiämme, näkökulmiamme ja ajatuksiamme siitä, miten asioihin suhtaudutaan.

Lauri Järvilehto kertoo filosofiaan ja tieteelliseen tutkimukseen nojaten, miten tulkitsemme maailmaa ja kokemusta. Monenkirjavia kuvitelmia kirjasta sain lukea, mitä on todellisuuden ja tarinan rajankäyntiä, uskonnon ja tieteen kamppailua, unien ja unelmien merkitystä elämässä ja maailman tulevaisuudennäkymiä.

Monenkirjavia kuvitelmia käsittelee kaikkea maan, taivaan, sekä jonkin tuntemattoman väliltä. Se raapaisee pintaa useasta aiheesta, mutta ei syvenny mihinkään. Tämän takia kirja onkin mielestäni loistava sillä, se avartaa ajattelua useaan suuntaan, useassa tapauksessa melko radikaalistikin. Erityisen mielenkiintoiseksi kirja kävi, kun puhuttiin tulevaisuudesta ja maailman muutoksesta.

 

”The future is already here – it is just not evenly distriputed.” – William Gibson.IMG_2337lato.jpg

 

Kyseisen legendaksi muodostuneen lausahduksen tuo esille myös Lauri Järvilehto. Mitä enemmän nykytilannetta ja tulevaisuutta pohtii, sitä kummallisemmalta tilanne vaikuttaa. Teknologian eksponentiaalinen kehitys onkin kirjan kiehtovin aihe. Kirjaa lukiessani tulin pohtineeksi, millaisessa maailmassa elämäni elän. Luettuani ennustan, että suuria muutoksia on edessä. On mahdotonta ennustaa, millaiset taidot ovat tarpeen työelämässä 20 vuoden päästä. Tieto ja sen tankkaaminen on tuskin silloin oleellista. Tieto on rajallinen, mutta antaa mahdollisuuksia toimia. Ateenan viisaimmaksi mieheksi tituleerattu filosofi Sokrates opasti, että viisas on se, joka tietää ettei tiedä. Kirjaa lukiessa pääsee pohtimaan asiaa, mitä Sokrates tarkoitti sanoessaan: ”Tiedän, että en tiedä.” Probleemahan tässä on, että hyvin helposti luulee tietävänsä, ennen kuin on perehtynyt aiheeseen kunnolla ja toteaakin, että ei ymmärrä aiheesta yhtään mitään.

 

Sivutoimisessa yrittäjätyössäni saan malliesimerkkejä hyvinvoinnin ja terveyden keskusteluista. Pari kolme vuotta sitten tunsin olevani sillä alueella aika keltanokka, vaikka nuorena urheilijana olin kiinnittänyt huomiota siihen, mitä syön sekä treenin ja levon suhteeseen. Perheemme neljälle lapselle, jotka ovat nyt nuoria aikuisia, tein mielestäni terveellistä kotiruokaa. Oliko se sitten terveellistä? Saivatko he kaikki tarvittavat vitamiini ja hivenaineet? Näin jälkeen päin tuntuu ihan hyvältä, että en tiennyt enkä varmaan edes ehtinyt ajatella. Siis onneksi yrittäjän työn, neljän lapsen, parin vaihto-opiskelijan, kahden koiran ja neljän marsun sekä omena- ja luumupuutarhan keskellä elimme onnellisina kohti tulevaisuutta. Tänä päivänä kuuntelen tarkkaan, kuinka aikuiset lapsemme kertovat terveellisestä ravinnosta, liikunnan,levon ja unen merkityksestä jne. Voin sanoa rehellisesti, että tiedän, että en tiedä. Tämä on nostanut kiinnostukseni terveyteen ja hyvinvointiin. Siis ahmin kirjallisuutta, seuraan askeleitani päivittäin, seuraan nukkumistani, käyn seminaareissa ja tunnen olevani energisessä kunnossa. Vai olenko? Naurattaa, mitä jos en oikeastaan tiedä asiasta mitään – no ainakin tunnen olevani energinen ja iloinen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattelu, tieto, unelmat

Helvetinviikko tiistai: moodi ja keskittyminen

Tiistai 4.6.2019 klo 21:53 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Tänään tiistaina 4.6. heräsin klo 4.33 täynnä tarmoa, mutta yritin vielä vähän lepäillä. Ennen aamu lenkkiä ehdin ottaa kupin hyvää kahvia, ja Ilo-koirakin oikein odotteli ulos pääsyä. Meitä ei ollut auringon säteet vastassa vaan uskomaton parvi hyttysiä alkoi pörrötä ympärilläni ja ne löysivät heti niskani ja paljaat käteni. Ei ollut Offia eikä muutakaan hyttyskarkotetta mukana. Ilo-koiraa ei hyttyset häirinneet. Se katseli rauhallisesti, kun naapurin lampaat tulivat meitä ihmettelemään. Ne katsoivat meitä kysyvästi: ”Miten te olette näin aikaisessa?” Reitillemme tänään kuului myös taidenäyttely – risueläimet metsässä-.

Risu_2.jpg

Lampaat.jpg

Tänään keskityin keskittymiseen. Pyrin vaikuttamaan keskittymiseen ajattelun kautta. Muistelin syksyllä lukemaani Lauri Järvilehdon kirjaa Tee itsestäsi mestari ajattelija. Tavoitteena silloin oli taltuttaa kiire ajattelemalla. Kuukauden treenin jälkeen sain ainakin kiireen tunteen häviämään. Aamulenkillä kuuntelin, hyttysten yninän lisäksi, Ellun Kanojen kirjaa Mitä tapahtuu huomenna ajattelulle. Ajattelu on jokaisen ulottuvilla oleva avain hyvinvointiin. Ajattelu on elämänpituinen prosessi. Ajattelua kehitetään lukemalla, keskustelemalla, miettimällä asioita. Ja dialogi on keskustelumuodosta paras. Ajattelu on kulttuuriympäristömme ohjaamaa sisäistä havaitsemista. Merkittäväin uusi ajattelun teema tulee olemaan kyky ajatella tilanteissa, joissa yhtä ainoata ratkaisua ei ole näkyvissä, ongelmat ovat monimutkaisia, informaatiota on runsaasti, mielipiteitä ja analogiaväitteitä sinkoilee, ilmenee erilaisia paikallisia tai yleisiä painostustekijöitä. Ensimmäinen edellytys onnistumiselle on rohkeus sietää tilanne ja uskaltaa esittää näkemyksiä ja ratkaisuperiaatteita silloinkin, kun varmuutta ei ole lopputuloksesta. Uskalla ajatella omin voiminkin ja muista arvostaa muiden mitä kummallisimpiin asioihin liittyviä kykyjä. Paras sanoma Ellun Kanoilta tähän päivään oli: Ajattelu x Toteutus, niin alkaa työnjälki näkyä. Tätä tällä viikolla tarvitaan ihan käytännössä.Ellun_kanat_uusi_3-633x1024.jpg

Keskittyminen ja päätös tehdä hommat kerralla valmiiksi sotki aikatauluni heti aamupäivällä, niin että projektiosaajat olivat jo tulossa hakemaan minua palaveriimme. Unohduin viimeistelemään syksyn Epic – koulutusta opettajille. Auts! Siitä eteenpäin piti laittaa puhelimeen hälytys, kun oli aika siirtyä seuraavaan tapaamiseen tai tehtävään, jotta ei tarvinnut keskittyä kelloon.

Keskittyminen vei ajatukseni päivän mittaan pohtimaan, minkälainen moodini, mielentilani, missäkin tapaamisessa, palaverissa, valmennus ja ohjaustilanteessa olisi paras mahdollinen. Huomasin, että koko moodiasia unohtui ja oikeastaan nautin tiimityöskentelystämme. Välillä nauroimme vatsat kippurassa ja vedet silmissä. Tunnin kuluttua taas ihmeteltiin naamat vakavana organisaatiota, byrokratiaa ja sääntöjä. Vaikka moodi vaihteli, niin etukäteen valmistautuminen sai mielen pysymään tasaisempana.

On hienoa työskennellä avoimessa, luottavaisessa, innovatiivisessa ilmapiirissä ja yhteisössä, jossa tervehdykset, hymyt ja iloiset naurut sekä yhdessä tekeminen täyttävät päivät. Opiskelijaa, kaveria, kollegaa, yrittäjää kuunnellaan, autetaan monella eri tavalla ja tasolla. Olen koko sydämestäni kiitollinen, kun saa olla osa tätä yhteisöä.      

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattelu, keksittyminen, kiitollisuus

Opettajayrittäjä - Kutsumuskartta

Sunnuntai 28.10.2018 klo 14:57 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Kutsumuskartta - mikä se on? Hyvinvointini kannalta on tärkeää, mitä teen. Lähdin etsimää vastausta kysymykseen: "Mitä minä oikeasti haluan tehdä?" 

Erityisopettajan opintojen aikaan innostuin Lauri Järvilehdon kirjasta Hauskan oppimisen vallankumous. Nyt keskityin kirjaan Tee itsestäsi mestariajattelija. Halusin tulla mestari ajattelijaksi - mutta eihän sellaiseksi tulla kirjoja lukemalla. Vai tullaanko? Luin ja kuuntelin Tee itsestäsi mestariajattelija kirjaa sekä tein tehtäviä, sillä niiden pitäisi auttaa minua ottamaan omat ajatukseni haltuun. Huomasin, että oman mielen toimintaa ei ole helppoa ymmärtää ja ajattelutottumusten muuttaminen on vaikeaa, mutta mahdollista. Ja kun huomasin, että olin saanut muutettua yhden ajattelutottumuksen, niin oli voittaja olo. Ja se kannustaa jatkamaan. Suosittelen kaikille, jotka lähtevät muuttamaan ajattelutottumuksia, 21 päivän treenijaksoa, sillä huomasin sen tuottavan tulosta ainakin minun osaltani. Otin käyttöön niinkin yksinkertaisen ajattelutottumuksen, kun, että ei ole kiire minnekään. Viimeisen kuukauden aikana olen mielestäni tullut rauhallisemmaksi ja rintakehässä tuntuu ainakin välillä sellainen lämmin ja hyvä olo, joka on kuin järven tyyneys aurinkoisena kesä päivänä.      

IMG_5742.jpg

Kirjassaan Lauri Järvilehto saa vaikeat asiat kuulostamaan helpolta. Se houkutteli minua ottamaan askelia oman muutokseni tiellä ja varsinkin ajattelun muutoksen tiellä. Tee itsestäsi mestariajattelija kirjassa hyödynnetään valtava määrää tieteellistä tutkimusta, ja osan näistä sivuista käänsin nopeasti ohi ja kuuntelin ne sitten metsälenkillä. Samalla ajattelin, että tässäkö sitä nyt teen monta asiaa yhtä aikaa, enkä keskity yhteen asiaan. Kirjassa avattiin ja selvitettiin työperäistä stressiä ja sen ehkäisemistä, jossa yksi merkittävä asia on, että ajatuksiin tulee häiriötekijöitä, kun yritetään tehdä monta asiaa kerrallaan. Neuvotaan, että keskitä kaikki voimat sen hetkiseen esillä olevaan tehtävää, niin kaikki sujuu helpommin ja nopeammin. Mutta muistutetaan, että aikaa ei voi hallita vaan tehtävien suorittamisjärjestystä. Siis heräsin ja mietin, miksi kuuntelen metsälenkillä kirjaa enkä luontoa.

Ajattelun ulkoistaminen kuulosti minusta ensin oudolta, mutta sitten huomasin, että teen tätä asiaa päivittäin. Ulkoistan ajatteluani kirjoittamalla muistioita, muistikirjaa, päiväkirjaa, piirtämällä, tekemällä sarjakuvia ja sanelemalla puhelimeni visteihin ja muistiohjelmaan välittömästi asioiden vaikutuksia ja tunteita.

Flow-tilassa intuitiiviset harjaantuneet ajatusprosessit tuottavat vaivatta tuloksia, jotka sopivat arvomaailmaasi. Päästin ajatukseni flow – muistoihin, joita jopa säikähdin nuorempana. Muistelin aikoja, jolloin kirjoitin Tiliaseman Helvelahden aikaan Kuitti- lehteä tilitoimistomme asiakkaille, ja toimintasuunnitelmia rahoitushakemukseen. Välillä ”heräsin” kirjoitus –flow tilastani niin, että en muistanut, missä olin. Kerran innostuin linja-automatkalla Lohjalta Helsinkiin kirjoittamaan Kuitti-lehteen artikkelia arvonlisäverotuksesta asiakaskilpailujen palkintomatkoissa. Pikkuhiljaa linja-auto ja matkustajat katosivat ympäriltäni, ja olo oli kuin mukavassa nojatuolissa takkatulen ääressä kauniissa vuoristo maisemassa. Heräsin, kun vieressäni oleva herramies ystävällisesti sanoi, että hän jää seuraavalla pysäkillä. Olin itse istunut yhden pysäkin välin liikaa linja-autossa. Kiitin herrasmiestä, kokosin tavarani ja astuin loskaiselle Mannerheimintielle ja suuntasin reippaat askeleeni kohti Amiedun keskustan koulutusyksikköä. Sama toistui, kun kirjoitin lastenkirjaa Anis ja Ruusu liikennevaloissa. Silloin ”unohduin” muutaman kerran flow- tilassa kirjoittamaan pitkin yötä ja aamulla ”heräsin” laittamaan aamiaista lapsille. Kun isoveljeni täytti 50 vuotta, tein hänelle syntymäpäivälahjaksi muutaman numeron sarjakuvalehteä, Kalle ja sen sisko. Silloin käytin kaikki mahdolliset odotteluajat juonen käsikirjoitukseen, sarjakuvien piirtämiseen. Syyskuussa 2010 Frankfurtin lentokentällä unohduin piirtämään aikakoneseikkailua, niin että minut tultiin hakemaan kollegani ja lentoemon voimin kahvilan pöydästä lentokoneeseen. Silloin flow-tila lähinnä nolotti, ja nyt muistelen tilaa tyytyväisenä hymyillen. Flow – tilaan pääsemisestä et voi tehdä päätöstä.

IMG_5871.jpg

Onnellisuus on ajattelun päämääränä. Onnellisuus tulee muun toiminnan sivutuotteena. Se kumpuaa omasta elämästä ja omista valinnoista. Onnellisuus perustuu siihen, mitä teet. Omaa onnellisuuttaan voi metsästää kutsumuskartan kanssa. Kirjassaan Lauri Järvilehto kysyy: Mitä sinä oikeastaan haluat tehdä? Jos et tiedä heti vastausta, hyvänä apuna on kutsumuskartta. Kutsumuskartta on lista aktiviteettejä, jotka palkitsevat itsessään, joita haluat tehdä. Jos päivittäinen toiminta synnyttää arvomaailmaasi sopivia tuloksia, olet onnellinen. Silloin aamuinen herääminen on mahtavaa uuteen päivään astumista. Eli kirjaa kaikki sellaiset toimet joiden parissa viihdyt. Kirjaa myös kaikki sellaiset jutut, joita haluaisit tehdä, mutta tämän hetkisen elämäsi tilanteessa et voi tehdä. Tuloksena on kartta siitä, kuka sinä oikeastaan olet. Voit löytää sellaisen ammatin, jossa voit tehdä sellaisia asioista, joista nautit. Jos unelma työtäsi/ammattia ei ole olemassa, niin voit kartoittaa tilannetta yrittäjänä.

Opettajayrittäjä voi toteuttaa omaa kutsumustaan ja kiinnostustaan sivutoimisena yrittäjänä. Esimerkiksi opettajakollegani Kimmo Sairanen on timantinkova erikoiskoirakouluttaja. Hänen taidot ovat huippuluokkaa ja hän on Suomen ainoa siviili, jolla on oikeus kouluttaa pommikoiria. Kun hänen kanssaan juttelee näistä asioista, niin jää haltioituneena kuuntelemaan tämän erikoisen alan asiantuntijaa. Nämä koulutetut koirat ovat pelastustöissä todella tarpeen esim. meripelastuskoirat lisätietoa https://web.facebook.com/K9Kimmo/

44762166_548658965558520_3897390819178446848_n.jpg

Toinen opettajakollegani Katri Hirvonen on sivutoiminen Varsapolku yrittäjä. Katri on koko ikänsä haaveillut omasta hevosesta, mutta kun haave ei ottanut toteutuakseen, Katri harrasti hevosurheilua kaikkien mahdollisten käytettävissä olevien hevosten kanssa. Lue lisää http://www.varsapolku.net/?id=2

varsapolku.jpg

Selvitä: KUKA SINÄ OIKEASTI OLET, tekee KUTSUMUSKARTTA

  1. Ota A4 paperiarkki ja kynä 
  2. Kirjaa paperille kaikki sellaiset tekemisen muodot, joissa viihdyt (työ, harrastukset ja muu tekeminen)
  3. Pisteytä jokainen toimi 1 - 3 sen mukaan, kuinka paljon pääset niitä nyt tekemään työssäsi eli 1 = et pääse tekemään, 2 = ajoittain ja 3 = voit tehdä nyt työssäsi
  4. Mieti, miten voisit järjestää elämäsi niin, että jokainen toimi saisi niistä kolmosen 

IMG_7470.jpg

Kun teet jotakin intohimoisesti päivästä toiseen, vuodesta toiseen, harjaannut siinnä väistämättömästi lopusta riittävän taitavaksi. Aluksi saattaa uusi asia tuntua vaikealta ja haastavalta, mutta kun on innostusta, kiinnostusta ja halua jatkaa, niin uudesta taidosta voi tulla löytyä kutsumuskarttaasi uusi tekeminen.

Minulla intohimonani on yrittäjyys ja yrittäjyyskasvatus.  Länsi-Uudellamaalla olin 12 vuotta päätoimisena koulutus-, konsultointi- ja tilitoimistoyrittäjänä. Tämän yrityksen me mieheni kanssa myimme yhdelle työntekijöistämme ja urani nuorten yrittäjyyskasvattajana pääsi vauhtiin. Mutta minulla jäi kipinä ja liekki omaan yritystoimintaan, kun siihen toisia kannustaa, innostaa ja jopa yllyttää, niin silloin on hyvä itsekin olla siellä keskiössä. Koin että tämä on tärkeää, koska yrittäjyys muuttuu, kun maailma muuttuu.  

Sivutoimisessa yrittäjyydessäni olen päässyt viemään eteenpäin matalankynnyksen yrittäjyyttä sekä paneutumaan hyvinvointiin ja terveyteen. Merkittävää on myös se, että voin antaa apua ja mahdollisuuksia ihmisille, jotka haluavat muutosta elämään ja kaipaavat tietoa, mistä saisivat tietoa ja taitoa henkiseen kasvuun. Ja ihan parasta on nähdä, kuinka ihmiset saavat oman potentiaalinsa esiin ja alkavat mielestäni loistaa elämässään. Tämä liiketoiminta ei todellakaan ollut kutsumuskartassani muutama vuosi sitten. Mutta ihan Lauri Järvilehdon kirjan, Tee itsestäsi mestariajattelija, mukaisesti otin uuden asian koelistalle ja aloitin harjoitukset. Näin nykyaikainen alustaliiketalous yritystoimintana on nyt osa kutsumuskarttaani. Kutsumuksesi on siellä, missä taitosi kohtaavat maailman tarpeen.

IMG_6034.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyys, ajattelu, onnellisuus, kutsumuskartta

Yrittäjyyden toimintakenttä

Perjantai 3.6.2016 - Marjut Helvelahti

Yrittäjyyden toimintakenttä työkokemukseni kautta

Yrittäjyyskulttuurin osalta yrittäjyyden toimintakenttää tarkastelen yrittäjyyskasvattajan, yrittäjyyskasvatuspedagogiikan menetelmien ja yrittäjän työkokemusten kautta. Toiminnassani ja ajatuksissani jaan yrittäjyyden omaehtoiseen, sisäiseen ja ulkoiseen yrittäjyyteen. Viime vuosien aikana opetuksessa ja ohjauksessa olen ottanut yrittäjyyden, yritystoiminnan ja yrittäjyyskasvatuksen opetuksen lisäksi mukaan yrittäjyyskasvatuksen pedagogiset menetelmät ja erityisesti yrittävän käyttäytymisen ydintekijät. Viime vuoden aikana olen valinnut TOP 4 eli yrittävän käyttäytymisen ydintekijöistä neljä vaikuttavinta. Näiden vahvistaminen opiskelijan ohjauksessa ja alkavan yrittäjän valmentamisessa on selvästi tuottanut tulosta. Nämä ovat itsetunto, itsesäätely, motivaatio ja tulevaisuusorientaatio. Yrittäjyyden toimintakenttä on monimuotoinen ja myös muutoksessa, näkemykseni mukaan positiiviseen suuntaan. Yrittäjyyttä tukevat arvot ja asenteet sekä kyvyt ovat tällä hetkellä arvossaan. Yrittäjämäinen elämäntapa on aktiivisesti näkyvillä mediassa. Esimerkiksi artistit Elastinen, Robin, Ceek jne. ovat tuoneet esiin oman toimintansa yrittäjyyteen kytkien. He tuovat mukaan arvoja vapaus, itsenäisyys, vastuullisuus ja kokonaisvaltaisuus. Jo eilen keromassani Kipinän Hetki musiikki videossa Elastinen ja Robin tuovat esiin yrittäjämäisen ajattelutavan ja toimintatavan. Tällä voisi olla jopa pieni merkitys yrittäjyyden edistämisessä, vahvistamisessa ja mahdollistamisessa sen kaikissa muodoissa.  

Yrittäjyyden toimintakentässä on paljon yhteistyön ja synergian mahdollisuuksia oppilaitosten, yritysten sekä muiden toimijoiden esimerkiksi yhdistykset ja säätiöit sekä kansainvälisten toimijoiden kanssa. Yrittäjyyden toimintakentän, yrittäjämäisen ajattelutavan ja toimintatavan voima, resurssi ja tärkeys tulevat minusta esiin parhaiten, kun miettii, mitä niiden puuttuminen vaikuttaa toimivaan henkilöön tai ryhmään.

Miten veisit yrittäjyyden toimintakentän yrittäjyydestä tuttuun swot-analyysiin. Minulle herästi ajatuksia ja ideoita, miten analysoida yrittäjämäinen ajattelu ja toimintatapa swot-analyysissä. Palaan tähän seuraaavassa kirjoituksessani.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyyden toimintakenttä, yrittäjämäinen ajattelu ja toimintatapa