Helvetinviikko keskiviikko: Ajanhallinta

Keskiviikko 5.6.2019 klo 19:33 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Keskiviikoksi en tehnyt etukäteen ihanteellista päivä ohjelmaa, vaan valmistauduin päivään lisäämällä tietosuuttani arvoistani, unelmistani ja tavoitteistani. Päätin kuunnella itseäni ja varasin aikaa kiireettömään aamuun. Se alkoi pitkällä puolentoista tunnin lenkillä. Ilo-koira yritti jäädä haistelemaan aamun tuoksuja ja viivytteli, mutta innostui sittenkin vauhdikkaaseen menoon kohti Mulon rantaa. R.jpg

Sinne päästyämme huomasin, että asioita on Pyhäselän rannassa tehty etukäteen, hyvissä ajoin, suunnitelmallisesti. Juhannuskokko oli siellä valmiina odottamassa juhlahetkeä. Loistavaa valmistutumista tulevaan juhlaan – ei tule kiire. Ranta oli siisti ja valmiina ottamaan meidät aamu-uimarit vastaan. Ilo tosin ei välitä uimisesta.

Lenkki rantaan kulkee rautatiesillan ja vanhan Lappeenrannan tien yli. Tiedän kelloajat aamulenkillä junan ja linja-autojen perusteella. Aamujunat Helsinkiin ohittaa Reijolan noin 05:19 ja 06:17 ja linja-auto Joensuuhun pysähtyy Siirtolantien kohdalla 6:15, 7:15 ja 8:15. Aina varma asia on, että naapurin auto käynnistyy 06:50 ja hän lähtee töihin. Mahtavaa täsmällisyyttä!

Itse olen luovaa tyyppiä ja vaihtelen aamujeni aikatauluja päivien ohjelmien mukaan. Minusta parasta on, kun varaa aikaa ja saa rauhassa flow- tilassa tehdä itselle merkityksellistä työtä, asioita jne. Huomaan tarvitsevani itsekuria, jotta saan rutiinit hoidettua ja pääsen lukemaan ja kirjoittamaan, lenkille ajattelemaa tai kuunetelemaan jotkin mahtavaa kirjaa.Rata.jpg

Mielestäni elän arvojeni mukaan ja varsinkin nyt helvetinviikolla. Terveys ja hyvinvointi on rehellisesti vienyt aikaa, kun valmistan ruoan itse terveellisistä ruoka-aineista ja itsekerätyistä marjoista. Huippua on perhe ja ystävät, jotka kannustavat eri puolilla Suomen minua tällä helvetinviikolla. Mahtava fiilis! Suurkiitos Kaisa – tytölle ja Helmille, Tomille ja Timolle. Kiitos ja kumarrus miehelleni, jonka on ilmeisesti tässä 40 vuoden aikana (what 40v! - totta) tottunut ideoihini ja pysynyt vakaasti savuttomana moottoripyöräilijänä.

Helvetinviikon ajanhallinnan, vai sittenkin ajan hallitsemattomuus, keskiviikko yllätti. Sain tänään aikaa yli kalenterin - kuin extraa 2,5 tuntia. Olin merkinnyt tämän päivän kohdalle kalenteriini klo 16.00 – 18.30 sovitun menon. Mutta hups, se onkin huomenna. Alitajuntani järjesti ajanhallinnan keskiviikolle yllätyksen. Nauroin ääneen asialle, koska huomisen kohdallakaan ei ole sovittua tapaamista ja ilta lenkille ehdin hyvin.

Uskon suunnitteluun. Jos ja kun haluan pitää arjen hallinnassa ja parantaa menestymisen mahdollisuuksia, minun täytyy suunnitella. Enemmän, tarkemmin ja vielä noudattaa suunnitelmia. Tänään olen varannut aikaa suunnitteluun ja tavoitteiden asettamiseen. Olen kerrannut jo arvoni ja visioni, unelmani, mutta mielestäni tavoitteet eri ajanjaksoille tulee tsekata. Ei muuten ole helppoa. Onko teillä selkeät, hyvät, mitattavat tavoitteet? Tavoitteet ja suunnitteluvaihe luo perustan onnistumiselle.

Siis vielä tänään suunnittelua ajanhallinnan merkeissä: vuosisuunnitelma, kuukausisuunnitelmat, viikkosuunnitelma ja päiväsuunnitelma. Teemme muuten näitä tällä viikolla ProRiveriassa, töissä, ihan täysillä. Yllättävää sama meininki sivutoimisessa yritystoiminnassani, koska kesäaikaan yleensä on intoa ja aikaa tehdä suunnitelma tulevaisuuden polulle.

Ajanhallintaan liittyvää kirjallisuutta kahlasin viime syksynä, kun aikataulutin päätoimisen Riverian työni, tiimimestarivalmennuksen TiimiAkatemiassa, sivutoimisen yrittäjyyteni ja päätöksen liikkua, joogata ja lukea päivittäin. Alla muutama tärppi. Aika on arvokkainta, mitä sinulla on. Pidä siitä huolta.

tee-itsestasi-mestariajattelija.jpg

Stephen R. Covey: Tie menestykseen 7 toimintatapaa ..

Iina Rytikangas: Tehokas ajankäyttö

Marika Roth: Menestyjän bisnespankki

Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajattelija

Satu Pihlaja: Aikaan saamisen taika

Erik B. Larssen: Helvetinviikko

Ajansiivuouskirja, Gummerus

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aika, arvot, tavoitteet, suunnittelu