Oma asenne - oppimisessa

Maanantai 23.3.2020 klo 21:46 - Marjut Mahdollistaja

Länsi-Uudellamaalla, jossain Vihdin maastoissa, kurvasin hiekkatietä mustalla autollani ja sadattelin tulevaa päivää: ”Onko ihan pakko pr** just tänään, mennä johonkin hel** koulutukseen, jotakin oppimisjuttua, just tänään – EI!”

Maalaismaisema kylpee syksyisessä auringon lampi.jpgpaisteessa, ja pihlajat, koivut, vaahterat, lehmukset ja haapapuut kumartuvat kylätien ylle luoden satumaisen väriloiston. Näen värit:kullankeltaista, hennon punaista, purppuran punaista, kellan vihertävää, raikkaan keltaista, syvää oranssia ja romanttisen ruskeaa. Aurinko antaa säteiden kylpeä lehtipuiden väriloistossa ja minusta näyttää siltä kuin aurinko levittäisi tien kultaväyläksi kohti jylhää kartanoa, koulutuspaikkaamme. Näky herätti minut ajattelemaan, että nyt olen väärällä asenteella liikenteessä. Rauhoituin ja ajoin autoni parkkipaikalle, vedin syvään henkeä ja päätin, että tästä tulee loistava päivä. Kävellessäni mäkeä ylös hiekka rapisi kengän pohjien alla, hymyilin ja huomasin, että kaikki muut olivat jo paikalla. Astuin sisään – se oli ensiaskeleeni pelipedagogiikkaan.

Mikko Ojanen avaa kirjassaan Otitko Opiksesi sen, miten oma asenteemme haasteeseen määrittelee tulevaisuutemme. Syksyn sykähdyttävät värit ja aurinko herättivät ja ravistivat minua vuosia sitten. Yllättävästi heräsin ja häpesin aamun asennettani, kun oivalsin - huomaa opettajana oivalsin, että oma asenteeni määrittelee oppimiseni tulokset ja sen, mihin niitä voisin tulevaisuudessa käyttää ja soveltaa. 

Koulutuksessa keskityin täysillä pelipedagogiikkaan koko päivän. Huomasin kyseleväni ihan hulluja juttuja ja halusin pelata oppimispelejä. Asiantuntijakotyypit_metsassa_400x.pnguluttajat olivat onneksi varautuneet innokkaisiin opettajiin ja saimme pelata pelejä. Niitä pelatessamme valpastuimme entisestään ja hämmästyneinä huomasimme koulutuspäivän olevan lopussa. Kouluttajat armahtivat meitä ja saimme pelata vielä pelin loppuun.

Myöhemmin huomasin, että ymmärrän tätä pelipedagogiikkaa ja oppimisen pelillistämistä hieman paremmin ja yhä paremmin. Pikkuhiljaa rakensimme nuorille tulevaisuuden polku valmennusta jopa pelillisen keinoin. Seuraavan vuona olin tekemässä tästä aiheesta oppimispeliä. Sirpa Koskisen väitöskirja Yrittäjyyskasvatus pedagogiikka vaativassa erityisopetuksessa aukeni kuin taikaiskusta. Siinnä käsitellään oppimisasioita aika syvällisesti yrittävän käyttäytymisen ydintekijöiden kautta. Seuraavassa vaiheessa yrittävän käyttäytymisen ydintekijät siirtyivät jo Onnistumisen Taito peliin pyörimään. Hämmästyin, kun huomasin esikoodaavani ideoimaani peliä. Olinhanonnistumisen_taito5.jpg vannonut olevani intohimoinen yrittäjyyskasvattaja – en koodari tai pelauttaja. Huomasin bongaavani Mikko Ojasen kirjasta yrittävän käyttäytymisen ydintekijöitä. Ainakin motivaatio ja tulevaisuusorientaatio seikkailevat Otitko Opiskesi kirjassa – motivaatio aika vahvasti.

”Mitä enemmän aiheesta opit, sitä helpommin palaset loksahtavat paikalleen.” valaisee Mikko Ojanen kirjassaan. Oman tarinani merkeissä vakuutan, että kolme K:ta on vankka oppimisen kivijalka: Keskittyminen, Kiinnostus ja Kestävyys.

Nämä kolme K:ta ja oppimispelit veivät minut pitchaamaan StarMeUp liikeideakisan finaaliin VeroNero - peliä ja myöhemmin Pelaa TaseTasan – peliä.

Asenteesi oppimiseen määrittelee tulevaisuutesi.  

Linkki Otitko Opiksesi äänikirjaan

https://www.facebook.com/259662177410754/posts/2901311683245777/

IMG_5598Mikko.jpgDpzE3pFXgAAO1r6.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Asenne, Keskittyminen, Kiinnostus, Kestävyys