Oma asenne - oppimisessa

Maanantai 23.3.2020 klo 21:46 - Marjut Mahdollistaja

Länsi-Uudellamaalla, jossain Vihdin maastoissa, kurvasin hiekkatietä mustalla autollani ja sadattelin tulevaa päivää: ”Onko ihan pakko pr** just tänään, mennä johonkin hel** koulutukseen, jotakin oppimisjuttua, just tänään – EI!”

Maalaismaisema kylpee syksyisessä auringon lampi.jpgpaisteessa, ja pihlajat, koivut, vaahterat, lehmukset ja haapapuut kumartuvat kylätien ylle luoden satumaisen väriloiston. Näen värit:kullankeltaista, hennon punaista, purppuran punaista, kellan vihertävää, raikkaan keltaista, syvää oranssia ja romanttisen ruskeaa. Aurinko antaa säteiden kylpeä lehtipuiden väriloistossa ja minusta näyttää siltä kuin aurinko levittäisi tien kultaväyläksi kohti jylhää kartanoa, koulutuspaikkaamme. Näky herätti minut ajattelemaan, että nyt olen väärällä asenteella liikenteessä. Rauhoituin ja ajoin autoni parkkipaikalle, vedin syvään henkeä ja päätin, että tästä tulee loistava päivä. Kävellessäni mäkeä ylös hiekka rapisi kengän pohjien alla, hymyilin ja huomasin, että kaikki muut olivat jo paikalla. Astuin sisään – se oli ensiaskeleeni pelipedagogiikkaan.

Mikko Ojanen avaa kirjassaan Otitko Opiksesi sen, miten oma asenteemme haasteeseen määrittelee tulevaisuutemme. Syksyn sykähdyttävät värit ja aurinko herättivät ja ravistivat minua vuosia sitten. Yllättävästi heräsin ja häpesin aamun asennettani, kun oivalsin - huomaa opettajana oivalsin, että oma asenteeni määrittelee oppimiseni tulokset ja sen, mihin niitä voisin tulevaisuudessa käyttää ja soveltaa. 

Koulutuksessa keskityin täysillä pelipedagogiikkaan koko päivän. Huomasin kyseleväni ihan hulluja juttuja ja halusin pelata oppimispelejä. Asiantuntijakotyypit_metsassa_400x.pnguluttajat olivat onneksi varautuneet innokkaisiin opettajiin ja saimme pelata pelejä. Niitä pelatessamme valpastuimme entisestään ja hämmästyneinä huomasimme koulutuspäivän olevan lopussa. Kouluttajat armahtivat meitä ja saimme pelata vielä pelin loppuun.

Myöhemmin huomasin, että ymmärrän tätä pelipedagogiikkaa ja oppimisen pelillistämistä hieman paremmin ja yhä paremmin. Pikkuhiljaa rakensimme nuorille tulevaisuuden polku valmennusta jopa pelillisen keinoin. Seuraavan vuona olin tekemässä tästä aiheesta oppimispeliä. Sirpa Koskisen väitöskirja Yrittäjyyskasvatus pedagogiikka vaativassa erityisopetuksessa aukeni kuin taikaiskusta. Siinnä käsitellään oppimisasioita aika syvällisesti yrittävän käyttäytymisen ydintekijöiden kautta. Seuraavassa vaiheessa yrittävän käyttäytymisen ydintekijät siirtyivät jo Onnistumisen Taito peliin pyörimään. Hämmästyin, kun huomasin esikoodaavani ideoimaani peliä. Olinhanonnistumisen_taito5.jpg vannonut olevani intohimoinen yrittäjyyskasvattaja – en koodari tai pelauttaja. Huomasin bongaavani Mikko Ojasen kirjasta yrittävän käyttäytymisen ydintekijöitä. Ainakin motivaatio ja tulevaisuusorientaatio seikkailevat Otitko Opiskesi kirjassa – motivaatio aika vahvasti.

”Mitä enemmän aiheesta opit, sitä helpommin palaset loksahtavat paikalleen.” valaisee Mikko Ojanen kirjassaan. Oman tarinani merkeissä vakuutan, että kolme K:ta on vankka oppimisen kivijalka: Keskittyminen, Kiinnostus ja Kestävyys.

Nämä kolme K:ta ja oppimispelit veivät minut pitchaamaan StarMeUp liikeideakisan finaaliin VeroNero - peliä ja myöhemmin Pelaa TaseTasan – peliä.

Asenteesi oppimiseen määrittelee tulevaisuutesi.  

Linkki Otitko Opiksesi äänikirjaan

https://www.facebook.com/259662177410754/posts/2901311683245777/

IMG_5598Mikko.jpgDpzE3pFXgAAO1r6.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Asenne, Keskittyminen, Kiinnostus, Kestävyys

ASENNE - HYMYILE

Sunnuntai 1.9.2019 klo 22:46 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

ÄLÄ VIE MUN ULEMAA

Aurinkoinen elokuun keskiviikko aamu, istun Lieksan Kulttuurikeskuksen viidennellä rivillä seuraten vauhdikasta Riverian Asenne kampuskierrokseen kuuluvaa Johannes, Hatsolo Hattusen esitysitä. Kuuntelen tarkaan, miksi Hatsolo on yrittäjä. Se teki minuun vaikutuksen. Sivutoimisena yrittäjänä, intohimoisena yrittäjyyskasvattajana ja yrittäjyyden edistäjänä tunnen kylmät väreet ja liikutun.    

 ”Sain ujolta, pikku Laurilta punaisen SpiderMan kortin, joka takana luki: Johannes olet sankari. Sillä hetkellä mä tajusin, että tämä breikkaaminenUnelma.jpg on muutakin kuin olet kova jätkä, pyörit päällä ja juot kaljaa. Se muutti mun elämän. Mä tajusin, että mulla on mahdollisuus nostaa ihmisiä ylöspäin. Olla siinnä läsnä, kun joku tarvii apuu. Auttaa ihmisii hymyilemään, voimaan paremmin. Mä tiedän miltä se tuntuu, kun sä et uskalla puhuu ja ja sä oot jumissa sun elämässä. Ja siitä tuli mun elämän tehtävä. Ja sen takia mä olen yrittäjä tänä päivänä."

Tässä otteita Hatsolon esityksistä ja hänen kirjastaan Elämä breikkarin silmin, jota suosittelen myös aikuisille ja yrittäjäksi startaaville. Hatsolosta ja kirjastakin paistaa aito rakkaus tekemiseen ja hiphoppiin.

Esitykset ja kirja antavat kannustusta kaikille, jotka syystä tai toisesta epäilevät ja aliarvioivat itseään sekä niille, jotka vielä painavat torkkua unelmiensa suhteen. Tulevaisuus ei ole ennalta määrätty ja kenen tahansa on mahdollista savuttaa tavoitteensa sekä menestyä valitsemallaan tiellä. Pitää uskaltaa vain edetä yksi askel, yksi sivu, yksi kappale, lause, sana ja kirja kerrallaan.  Pienikin onnistuminen antaa energiaa ja uskoa puskea haasteiden läpi. Onnistumisen ansioista on mahdollista saavuttaa tahtotila, missä luovuttaminen ei ole vaihtoehto.

Kuka on paras? Minä olen paras!

IMG_2050raffiKukaonParas.jpg

Omien kykyjen ja ominaisuuksien arvostaminen ovat opittavissa. Itsensä kehuminen on äärimmäisen tärkeä taito. Se saattaa alkuun tuntua oudolta ja epäaidolta, mutta tarvitset sitä esimerkiksi työhaastattelussa. Joskus on yksinkertaisesti pystyttävä sanomaan, että minä olen paras. Ammattitaito on toki tärkeää, mutta valitettavasti sillä ei tee mitään, jos et uskalla tuoda sitä esille. Muutos lähtee yksilöstä. Ensin on muutettava omaa ajatteluaan ja vasta sen jälkeen on vuorossa maailma. 

Hatsolo kertoo tanssikoulu Saran Mikko Ahlgrenin olleen hänelle tärkein opettaja. Hän loi sellaisen tunnelman, että kaikkien oli helppo tuntea itsensä hyväksytyksi ja kuulua porukkaan. Hän oli myös tarinankertoja ja tanssitunnit olivat kuin aikamatkoja. Tuntien lopuksi opittiin arvostamaan itseään. Mikko kysyi: ”Kuka on paras?” Ja siihen vastattiin huutaen: ”Minä olen paras.” Ja niin mekin vastasimme Lieksan Kulttuurikeskuksessa huutaen kovaan ääneen.

Usko Itseesi!Yksjuttu2.jpg

Valmistautuminen madaltaa kynnystä tarttua tilaisuuteen ja saa mahdottoman näyttämään mahdolliselta. Yksikään maailmanmestari, liikemies tai artisti ei ole saavuttanut menestytään vahingossa. Mestaruudet ja kultamitalit ansaitaan vuosien pitkäjänteisellä työllä. Pelkkä lähtötelineisiin asettuminen ei auta, vaan pitää myös uskaltaa startata. Tärkeää on uskoa itseensä ja tehdä sen eteen paljon töitä. Mikään ei tule ilmaiseksi. Osa meistä on lahjakkaampia erilaisiin toimiin, mutta jokainen voi työskennellä, kehittyä ja kasvaa haluamallaan alalla, riippumatta lähtökohdista – Johannes osoittaa tämän kirjassaan ja esityksessään loistavasti. Valmistutumista on myös se, että syö niin hyvin kuin mahdollista, nukkuu riittävästi ja sitoutuu.

Voita pelko!

Pelon pystyy voittamaan ainoastaan astumalla rinkiin eli alkamalla toimimaan. Tämä on paras tapa kääntää pelkohetki, nykyhetki voitoksi. Näissä hetkissä epävarmuus täytyy vain korvata suomalisella sisulla ja periksiantamattomalla asenteella.  Menestyksen eteen on tehtävä joskus koviakin valintoja. Siksi onkin tähdellistä tarkastella omia tavoitteitaan säännöllisin väliajoin. Miettiä, mikä on itselle tärkeää juuri nyt ja keksittyä niihin asioihin täysillä. On helppo hukkua elämän pyörteisiin tekemällä liian montaa asiaa kerralla. Unelmista tulee totta vain, jos ruokit oikeita asioita.

”always a student”

Sanonnasta ”always a student” tuli Hatsolson  motto. Ideana on pystyä kääntämään takaisku mahdollisuudeksi oppia ja kehittyä. ”On huikea voimavara löytää jotain hyvää suurimmankin vitutuksen keskellä. Se auttaa pääsemään irti negatiivisuudesta, yrittämään uudelleen ja siirtymään eteenpäin.” julistaa Hatsolo.  Huomaan, että tässä on minulla oppimista. Päätän muistaa tämän asian, ja listaan kämmit, virheet ja epäonYrittajyysLieksa.jpgnistumiset ja alan oppia ja kehittyä. Yes!

Katkeruus, vihanpito ja arvostelu eivät johda mihinkään. Valtavirrasta poikkeaminen aiheuttaa takuuvarmasti vastarintaa ja kritiikkiä. Välillä aiheellista ja ajoittain aiheetonta. Ainut keino lunastaa, hiljentää arvostelijat, on vetää työhaalarit niskaan ja seisoa aidosti oman vision takana.

Oma asennoituminen vaikuttaa radikaalisti päivittäiseen onnellisuuteen ja siihen, minkälaiseksi tulevaisuus lopulta muodostuu. Todellinen voittaminen merkitsee sitä, että pysyy aktiivisena sekä pystyy positiivisilla ideoilla ruokkimaan ja kannustamaan ympäristöään. Mikäli henkilökohtaisen menestyksen lisäksi päättää auttaa muita, kulta-ajat voivat jatkua ikuisesti. Alkuun pääsee jo yläfemmoilla, kannustavilla sanoilla ja aidolla hymyllä.

Menestyksen eteen ei tarvitse tehdä mitään yliluonnollista. Todellisuudessa täytyy vain tehdä parhaansa. Yksi asia kerrallaan useana päivänä peräkkäin. Johannes Hatsolo Hattunen kehottaa kokeilemaan, miltä tuntuu tehdä asioista puhtaasta intohimosta, rakkaudesta ilman taka-ajatuksia. Silloin sinusta pulppuaa ilo ja nautit tekemisestä ja elämästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asenne, tee parhaasi, auta kaveria, ilo,

Asenne tärkeintä - heavyneulonnassa, muutoksessa, rokissa, ikämielentilassa

Sunnuntai 14.7.2019 klo 15:13 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Heavyneulontaa, Heavy Metal Knitting – both heavy metal and knitting. ”Näin Mari Karjalainen lätkäisi Taitokorttelin maailmankartalle.” toteaa Ulla Lehmusoksa Joensuussa, kun huomasi The New York Times artikkelin, Purl Jam: Finland Hosts Heavy Metal Knitting Championship.

www.nytimes.com  ja suora linkki:

https://www.nytimes.com/aponline/2019/07/11/world/europe/ap-eu-finland-heavy-metal-knitting.html?fbclid=IwAR3fofbc73bPhmhocF1zEUx4PJnb09rWwrYBDZv4XLkCicndB0gUTS5WTj8

Kiitos Mari Karjalainen ja Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut, Joensuun konservatorio, Kontiolahti-seura ry, Taito Pohjois-Karjala ry ja Markkinointitoimisto Tovari.

1554189052_maxresdefault2.jpg

Heavyneulonnassa on kyse käsitöiden ja heavy metal -musiikin yhdistämisestä uudenlaisella tavalla. Ei tulisi monelle mieleen yhdistää näitä ääripäiltä tuntuvia tekemisiä. Heavyneulonnan maailmanmestaruuskisoissa neulotaan heavymusiikin tahtiin ja kilpailuvälineinä ovat neulepuikot ja heavymusiikista tuttu asenne! Säännöt: Heavyneuloja eläytyy ja neuloo tarkoitukseen tehdyn metallibiisin, Maniac Abductorin ”Fight or die” tahtiin. Mitä näyttävämpää neulominen on, sen parempi. Asenne on tässä tärkeintä. Näin sivusta seuranneena huomasin, että koko tapahtuma alusta loppuun vietiin todellisella voittaja asenteella, jossa näkyi ammattilaisten meininki. Heavy Metal Knitting World Champion 2019 voittaja on GIGA BODY METAL, Japani. Näyttävä esitys oli myös USA:n 9″ Needles tiimillä sekä kaikilla muilla 11 kilpailijalla.

2019Japanisafe_image.jpg

Olen viime aikoina keskittynyt lukemaan menestystä niittäneiden henkilöiden kirjoja ja elämänkertoja. Monissa teorian asioissa ja tositarinoissa huomasin ilokseni yhtenäisyyksiä. Näitä olivat oman kutsumustyön löytäminen, positiivinen ajattelu, proaktiivisuus, rohkeat ratkaisut, käytännön toteutukset, yhteistyö, tiimityö, synergia, periaate molemmat voittavat, ja muut positiiviset käytännöt näyttävät olevan mahtava peruskivi myös Heavy Metal Knitting World Champion 2019 – menestyksen takana.

Tie menestykseen on Stephen R. Coveyn teos seitsemästä eri toimintatavasta, joita pohtimalla ja noudattamalla voimme suhtautua ympärillä vallitseviin asioihin itsemme sekä muiden kannalta edullisemmalla, positiivisemmalla tavalla. Kirja 7 habits to be effektive peopel tulisi lukea ajatuksella, sillä se antaa lukijalle mahdollisuuden kytkeä seitsemän toimintatapaa, yksi kerrallaan omaan elämäänsä. Itselleni tuli kirjasta monenlaisia ajatuksia ja oivalluksia. Monta kertaa arjen kiireessä unohtaa pysähtyä ja kyseenalaistaa omat ajattelumallinsa ja automaattisesti oikeuttaa oman näkökantansa oikeaksi. Minun tuli lukea tämä kirja kahdesti, jotta saisin muutosta omaan asenteeseeni ja että, oikeasti muistaisin asettautua yhtä useammin, päivä päivältä, toisen asemaan kuunnellessani ja viestiessäni muiden ihmisten kanssa. Ja tunnustan, että kirjan kertaus lukien ja kuunnellen on edelleen käynnissä.the-7-habits-of-highly-effective-people.jpg

Kirjan mukainen seitsemän toimintamallin ohjelma henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen:

1) Ole proaktiivinen – Minä tietoisuuden kehittämisen periaatteet – aktiivisuus, aloitteellisuus ja vastuullisuus

2) Aloita tavoite mielessäsi – Sisäisen johtajuuden periaatteet – arvot, oma filosofia, periaatteellinen ohjeistus

3) Pane asiat tärkeysjärjestykseen – Itsensä johtamisen periaatteet – priorisointi, ajankäyttö, eri roolit

4) Tähtää siihen, että kumpikin voittaa – Interpersoonallisen johtajuuden periaatteet – inhimillinen vuorovaikutus

5) Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi – Empaattisen kommunikoinnin periaatteet – tuloksellisen kommunikoinnin avain

6) Hyödynnä synergiaa – Luovan yhteistyön periaatteet – arvostamme erilaisuutta, saamme uusia oivalluksia

7) Teroita saha – Tasapainoisen uudistumisen periaatteet – huolehti, että kehität itseäsi neljällä tärkeällä alueella fyysinen, psyykkinen, sielullinen ja sosiaalisemotionaalinen.  

Yhdessä tekemällä yksilöt kykenevät miettimään asioita laajemmalta näkökannalta kuin yksin omasta tottumuksesta päähän tulevien ajatusmallien mukaisesti. Huomaa mm. mahtavien asioiden yhdistäminen Heavy Metal Knitting - tapahtumassa ja sen yhdistäminen Joensuun rokkiviikolle. Tulevaisuudessa käsityö rokkaa!

Kirjassa Stephen R. Covey käy läpi erilaisia tarinoita, jotka käsittelevät kyseisiä aihealueita. Löysin itsekin mahtavan rokkitarinan, joka päähenkilö Michael Monroe näyttää pitkällä aikajänteellä ”teroittaneen sahaansa” ja noudattaneen periaatteita Stephen R. Covey:n ohjeiden/mallin mukaisesti.

Michael Monroella oli 48 vuotiaana energia huipussaan. Hän teki elämänsä parhaan levy Sensory Overdrive.  Hänen isä, Pentti Fagerholm, kävi katsomassa poikansa keikkaa ja hän totesi: ” Ompas tuo viisiymppinen hyvässä kunnossa, kyllä sen huomaa, että Makke treenaa fysiikkaansa, syö terveellisesti ja on onnellisessa avioliitossa, eihän sillä lailla kukaan jaksaisi esiintyä, ellei elämä olisi kaikin puolin kunnossa.”michael-monroe.jpg

Michael täytti 49 vuotta ja huomasi että, oli kulunut 30 vuota siitä, kun hänen elämäntiensä avautui Tukholmassa, levykaupassa. Hän oli edelleen valmis ja halukas jatkamaan samaa matkaa. Takana oli pitkä ja mutkikas tie. Michael puntaroi: ”Mulla on epätavallinen, tapahtumarikas ja suhteellisen menestyksekäs elämä. Urani on kunniallinen, ihmeellinen ja hullu, mutta ei yhtään hullumpi. Se on ollut kuin vähän liikennepeliä tai Seedway-peliä, joita pelasin lapsena - ikävä kyllä tulit kurviin liian kovaa vauhtia, ajoit mutkassa ulos radalta ja päädyit kiertotielle, pysy siellä kahden kierroksen ajan ja palaa sitten radalle ja yritä saada muut kiinni-.  Tai kuin Afrikan tähti-peliä, jossa aina välillä rosvo tulee ja vie kaiken.” Michael on tyytyväinen moniin saavutuksiinsa, mielipuoliseksi kuvaamassaan musiikki- ja show-busineksessä: ”Olen tosi iloinen siitä, että kun synnyin juuri silloin kun synnyin, koska olen saanut elää tässä ajassa ja nähdä musiikkialan muutokset vinyyliajasta down loud-aikaan. Mulla on ollut etuoikeus tavata monia cooleja ja kiinnostavia ihmisiä, ja todistaa legendaarisia tilanteita ja tapahtumia. Myös kompromissittomuus on kannattanut. Olen ylpeä siitä, että olen pysytellyt uskollisena itselleni ja tyylilleni. Mulla on hyvä maine, ja mua arvostetaan ja olen ansainnut sen maineen rehellisesti. Olen tehnyt sen eteen kovasti työtä ja aina omilla ehdoillani. En ole tehnyt kompromisseja ja myynyt sieluani, vaikka se olisi ollut helppoa kaiken sekoilun ja kakofonian keskellä. Monta kertaa olisin voinut valita paljon helpomman tien, mutta en ole tehnyt niin, koska noudatan omia periaatteitani jääräpäisen tarkasti." MM.jpg

Edessäpäin tie jatkuu silmänkantamattomiin ja Michael toivoo tulevaisuudelta tasapainoista, terveellistä ja tervettä elämää: ”Toivon, että pysyn fyysisesti hyvässä kunnossa ja saan elää pitkään iloisena ja onnellisena läheisteni kanssa. Menestystä ja nimenomaan oikeanlaista menestystä haluaisin sen verran, että ei tarvitsisi tuhlata kauhean paljon aikaa raha-asioista huolehtimiseen. Ikäkin on vain asenne kysymys. Koskaan ei tule olemaan nuorempi kuin tällä hetkellä on. Ikä on mielentila. Kannattaa nauttia täysillä. Jokainen päivä maan päällä on hyvä. Tämä päivä voi olla elämäsi paras, jos teet siitä sellaisen. Olet kaiken sen luoja, mitä elämässäsi on.”

On ilmiselvää, että ei ole helppoa kehittää itselleen lujaa henkistä ryhtiä eikä elää sellaista rakastamisen ja palvelimisen täyteistä elämää, joka luo sopusointua oman itsemme kanssa, rakkaimpien kanssa, ystävien ja työtovereiden kanssa.  Tämän tavoittelu on mahdollista ja samalla seitsemän toimintatavan parhain ja maukkain hedelmä. 

”Se, mitä yritämme sinnikkäästi, muuttuu helpommaksi, mutta ei siksi että tehtävän luonne muuttuisi, vaan siksi että kykymme selviytyä siitä kehittyy.” kirjoittaa ja kannustaa Stephen R. Covey


 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asenne, periaatteet, heavymetalneulonta, teroita saha

Asenne vaikuttaa - Ilon psykologiaa elämään

Lauantai 6.7.2019 klo 15:23 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Heinäkuun ensimmäisenä perjantaina auringon valo täyttää pihamaamIMG_1200.jpgme Koitereen rannalla. Laitan repun selkään ja ajatukseni lentävät jo metsäretkelle, kauniiseen mäntymetsään, jyrkkiin ja korkeisiin vaaroihin, tuoksuviin soihin - erityisesti suopursun tuoksuun. Ilo-koira on yhtä innokkaana ja kulkee edelläni haistellen innoissaan metsän moninaisia tuoksuja.

 Ilo on siis rinnassani ja kulkee myös edelläni. Naurahdan tälle ja muistelen Ilon psykologian kirjaa. Mieleeni tulee mieheni kommentti, kun hän huomasi sen pöydälläni: ”Jaahah, nyt Ilolla (siis Ilo-koirallamme) on jo oma psykologiakin.”

Ilon psykologia kirjassaan Tony Dunderfelt antaa ideoita ja käytännön keinoja tulla tietoiseksi omasta valostaan ja käyttää sitä iloisemman elämän luomiseen. Tässä yhdistän Tony Dunderfelt, Ilon – psykologia ja Jeff Olson, Slight Edge kirjojen käytännön harjoitteita sisäisen ilon, onnellisuuden ja valon kasvattamiseen.

Mikä on ilon olemus?ilon-psykologia.jpg

 Ilo kuuluu yhteen niihin perustunteisiin, joita tunnistetaan kaikkialla maalimassa suoraan ja välittömästi.

Tyytyväisyys – Saat, mitä olet halunnut, omat perustarpeet.

Onnellisuus – Saat tehdä pitkällä aikavälillä sitä, mistä tykkäät.

Ilo – onnistu ja voitata, ehkä myös pitkän taistelun ja vaikeuksien kautta.

Ilomantsin metsissä kävellessäni tunnen itseni onnelliseksi. Saan asua täällä Pohjois-Karjalassa ja pääsen näkemään ja kokemaan täällä kaikki vuodenajat. Talvella paljon lunta ja kesällä paljon aurinkoa. Se oli vuona 2012 yksi unelmani ja nyt olen täällä. Näistä asioista saan olla iloinen ja onnellinen joka päivä.

Miten ilo syntyy?

Ilo syntyy iloisista tapahtumista. Aurinko paistaa, asiakas antaa hyvää palautetta. On helppoa olla iloinen, kun elämän perusasiat ovat kunnossa ja arjessa tapahtuu kivoja yllätyksiä.IMG_1217.jpg

Metsäretkelle olen saanut mukaan kivan porukan, ja tätä retkeä on odotettu. Mäntymetsiköstä löydämme tatteja. Minä ja metsäretkiseurueeni yllättyy -  jo nyt ja niin hyviä. Siis tiedossa tattirisottoa suunnittelemme tulevaa ateriaa. Laskeudumme suolle ja lisää yllätyksiä muutama kullan keltainen kypsä lakka. Keräämme ja huudahtelemme iloisesti toisillemme. Ilo – koira innostuu piehtaroimaan suoheinikossa ja nauttii selvästi retkestämme.    

Asenne vaikuttaa!

Henkilökohtainen asenne todella vaikuttaa – ratkaisevasti. Se, mitä kutsumme ”todellisuudeksi” muodostuu fyysisten, sosiaalisten ja psyykkisten ilmiöiden kokonaisuudesta. Asenteesi, tulkintasi ja tarpeesi vaikuttavat koko ajan tavallisessa arjessa. Yksi keskeinen keino menestyä on osata muuttaa omaa mielialaansa eli luoda myönteistä ja toiveikasta asennetta, vaikka mikään ulkoinen taho tai asia ei ole sinua kannustamassa.   

Juhani Töytärin perustama yritys Positiivarit on rakentanut koko liikeideansa myönteisyyden ja ihmisten omien valintojen ja rakentavien toimintojen varaan. Heidän rekisteröimä sanonta: ”Asenne ratkaisee aina”. Tähän he uskovat vuorenvarmasti.

Jeff Olson kirjassaan Slight Edge ohjaa meitä ymmärtämään omaa asennettamme, joka on päivittäisen toimintamme takana, pohjana. Kuinka asennoidumme päivittäiseen tekemiseen? Asenne, tekeminen ja lopputulos luovat tämän elämän filosofian. Kunkin oma filosofia määrittää asenteen, mikä määrittää tekemisen innon, syvyyden ja lopputuloksen. Meitä ohjataan tekemään päivittäin happy habits – toimintoja eli onnellisuutta ja iloa tuovia askareita ja ajatuksia. Näin pääset kohti menestyä elämän eri alueilla. Ilon ja onnellisuuden kasvattamiseen käytännön harjoituksiksi tarjotaan 5 happy habits päivittäistä toimintaa. Huomasin Ilon psykologia kirjan harjoitusten sisältävän vastaavia, mutta ei näin yhdistettynä. Suositellaan testaamaan ensin kolme viikkoa, tarkalleen 21 slight-edge.jpgpäivää.

  1. Kirjaa ylös kolme asiaa, joista olet kiitollinen - Ilon psykologia - Kiitollisuuspäiväkirja
  2. Kirjoita kaksi minuuttia positiivisesta kokemuksesta, joka tapahtui sinulle viimeisen 24 tunnin aikana – Ilon psykologia - positiivisen palautteen voima.
  3. Meditoi, joogaa, pidä yksi hetki päivässä, jolloin ajatuksesi keskittyvät vain siihen mihin haluat – Ilon psykologia – huomio mahdollisuuksiin – negatiivisuus paasto – huomion siirtäminen
  4. Kiitä jotakin henkilöä joka päivä – aito kiitos – Ilon psykologia – konkreettinen positiivinen palaute
  5. Tee jotakin fyysistä 15minuuttia, joka päivä - vaikka yksinkertainen kävely, pyöräily

Tänään siis pääsin metsäretkelle toteuttamaan fyysistä treeniä - ei vain 15 minuuttia vaan lähes koko päiväksi. Se oli hieno reissu, josta pääsin kirjoittamaan positiivisen kokemukseni. Samalla olin kiitollinen kauniista aurinkoisesta säästä, mahtavasta retkiporukasta ja tunnelmallisesta kahvihetkestä vaaran päällä sekä hyvästä kahvista, josta sain kiittää Tomia. Puolisoani saan kiittää, kun jo useamman vuoden ajan olen harrastanut aamujoogaa ja tänäkin aamuna sain kaikessa rauhassa joogata kesäaamussa laiturinpäässä. Kannusta kaikkia teitä tähän 5 happy habit kolmen viikon testaukseen. Oikeasti helppoa tehdä tai yhtä helppoa jättää tekemättä. Asenteesta kiinni.  

Mitä ajattelet, se vahvistuu

Ajatteleminen on todella luovaa puuhaa, kertoo Tony Dunderfelt. Mitä ajattelet, vahvistuu ja laajenee mielessäsi. Voit suunnata luovan ajattelun kohti tulevaisuutta. Silloin koet, miten mielesi täyttyy hyvistä rakentavista ideoista ja koet hyvää oloa, kun saat realistista toivoa menestymisestäsi. Psyyke on luonteeltaan muokkautuvaa ja itsensä korjaava. Uusia tapoja ja parempia käytännön toimintamalleja on mahdollista luoda. Se vaatii toki hieman oivallusta, harjoittelua ja viitsimistä, muttei niin paljon kuin yleensä luullaan. Psyykkinen toiminta on aina perusluonteeltaan positiivista ja auttavaa.IMG_1187.jpg

Ilo ei synny vain siitä, mitä elämä antaa meille, vaan myös siitä, minkälaista elämää me luomme ja minkälaisia kokemuksia tahdomme yllä pitää. Hyvien asioiden huomioiminen vahvistaa niitä. Hyvin usein saat, mitä tilaat. Just do it! Kaikki, mitä tarvitset iloisemman elämän luomiseksi, on itseasiassa jo valmiina.

Ilon psykologiassa on kysymys käytännön myönteisyyden taidosta. Suomalaisittain voidaan puhua ”sisun psykologiasta” kirjoittaa Tony Dunderfelt. Miten toimia elämän vaativissa tilanteissa, niin että osaa kääntää arkiset ongelmat ja vaikeudet voitoksi? Miten saada omassa itsessä olevaa tietoista valoa enemmän käyttöön? Ilon psykologian avulla tunnistat ja tunnustat, mistä kussakin ajankohtaisessa asiassa on kysymys. Sitten löydät tahtoa ja energiaa viedä tilanteet niin hyviin ratkaisuihin kuin suinkin mahdollista. Positiivisuuden ja positiivisen asenteen perusidea ei olekaan ainainen hymyily ja iloisuus, vaan taito nousta vaikeuksista voittoon.  

 

Kirjallisuutta mm.

 Jaakko Alasaarela: Sinä Pystyt

Stephen Convey: 7 Habits of Highly Effective Peopel

Napoleon Hill: Ajattele oikein – Menesty

Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajatelija

Ilkka Koppelomäki: Saa mitä haluat

Jeff Olson: Slight Edge

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilo, onnellisuus, asenne, positiivisuus

Upeaa työtä - onnelliset tähdet

Perjantai 28.6.2019 klo 16:58 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

”Olen syntynyt onnellisten tähtien alla.” sanoo 87 vuotias äitini. Positiivinen ajattelu ja asenne, hyvien puolien näkeminen monissa, lähes kaikissa, asioissa on hänelle jokapäiväistä ja luonnollista. Kun juttelemme puhelimessa, hän on kiitollinen ja onnellinen IVieno_2.jpgkauniista auringonpaisteesta ja kukista pihalla. Hän on tyytyväinen, kun ei ole niin niin suurta kasvimaata enää – vähempikin riittää. Hän kertoo iloiten, miten ihania ovat viereisen uuden talon pienet lapset. Häntä ei missään vaiheessa häirinnyt rakennustyömaa, vaan sitä oli mielenkiintoista seurata. Ja jos eivät rakentajat saaneet vettä, niin nopeasti hän haki letkun ja antoi autotallistaan vettä ja auttoi. Hänen auttavainen ja positiivinen asenne uusia asioista kohtaan esimerkillinen. Hän on kiitollinen, kun lapsen lapset, pojat, ovat vuorotellen asuneet seinänaapurissa ja omilla vahvuuksillaan auttaneet eri elämäntilanteissa.

Hänelle bestseller – kirjojen winwin – kumpikin voittaa – positiivinen ajattelu - oikea asenne - kiitollisuus -  pienet asiat joka päivä – muista lepo ja liikunta -  tuntuu olevan sisään kasvanut. Kun kysyn häneltä, että mistä tämä kaikki kumpuaa, hän sanoo, että elämästä. ”Kun on kokenut evakon, nähnyt kurjuutta, päättänyt ottaa haasteita ja tehnyt ilolla töitä, hyvässä työporukassa ja saanut hiihtää, marjastaa sekä laulaa eli tehdä niitä asioista, joista nauttii, niin siinnä se on. Voit hyvin, kun on hyvä olla.” tiivistää äitini elämän ohjeensa.upeaa-tyota.jpg

Vau, Lauri Järvilehto, kirjassaan Upeaa työtä, kappaleessa Mitä hyvinvointi tarkoittaa, korostaa, että hyvinvointia on monenlaista. Ja saan lukea sieltä, että voit hyvin silloin, kun on hyvä olla. Itävalatalisfilosofi Wittgensteinin mukaan hyvinvoinnin määrää päivittäisten erilaisten askareidemme laatu. Kun arkesi täytyy askareista, jotka palkitsevat itsestään, on elämä täyttä ja tyydyttävää. Lauri Järvilehto kysyy: ”Miten voisit järjestää elämäsi niin, että voisit tehdä merkityksellisiä ja palkitsevia asioista päivästä toiseen siitä, kun heräät ja siihen asti, kun käyt nukkumaan?”

Kirjassa Koneen Ruhtinas, John Simon, kerrotaan Pekka Pekka_Herlin.jpgHerlinin elämästä. Hän oli yksi Suomen yrityskentän vaikuttavimmista henkilöistä. Hän luotsasi Koneen yhdeksi kaikkien aikojen menestyneimmäksi suomalaiseksi vientiyhtiöksi. Koneen ruhtinas kirjassa paljastui mm. että Pekka Herlin oli sydämessään maanviljelijä, ja siitä huolimatta huippu yritysjohtaja. Kirjassa aukesi se, miten hän tasapainotti yrityselämän painetta myös maanviljelyksen avulla.

Upeaa työtä kirjan mukaan kutsumuksellisen tekemisen ydin muodostuu taidosta ja intohimosta sekä yhteydestä toisiin ihmisiin. Kutsumuksellisen työn tukipilarit ovat vapaus, virtaus ja vastuu.  Vapaudessa toimintasi ylin auktoriteetti olet sinä. Virtauskokemus eli flow on kyky toteuttaa itseään. Kun tiedät mitä haluat ja teet sitä, niin uppoudut siihen täysipainoisesti. Itsellä on kokemuksia, kun ajan ja paikan tajunta katoaa ja vain nautin tekemisestä enkä muista edes syödä. Vastuulle keskeisiä ominaisuuksia ovat yhteys toisiin ihmisiin ja eettisesti kestävä toiminta. Vapautta, virtausta ja vastuuta seuraa positiivinen kierre ja tuotat arvokkaita tuloksia myös muille. Tässä on kutsumuksellisen työn ydin. Oman intohimosi etsimiseen voit käyttää kutsumuskarttaa. Siitä voit lukea bogissani Opettajayrittäjä – Kutsumuskartta https://www.mahdollistajat.com/blogi/2018/10/28/26947

Asenne on keskeisin menestystekijä

Tutkimuksissa on osoitettu, että asenne on keskeisin menestystekijä, paljon keskeisempi kuin lähtötilanteessa vallitseva lahjakkuus. Jokaisessa meissä on hurja määrä potentiaalia – ja siinnä vaiheessa, kun innostumme jostain asiasta sydämemme pohjasta, tuo potentiaali tulee käyttöön. Lopputuloksen ratkaisevat asenne ja intohimoinen harjothe-7-habits-of-highly-effective-people.jpgitus.

Stephen Convey kirjassaan The 7 Habits of Highly Effective People ohjaa esiaskeliksi aktiivisuuden, aloitteellisuuden ja vastuun omasta elämästä. Tämä proaktiivinen elämän asenne tarkoittaa, että pelkäämisen ja pahimman odottamisen sijaan tartut toimeen ja alat tehdä sellaisia asioita, jotka tuntuvat sinusta mielekkäiltä. Kun ja jos löydät oman unelmasi, on sinusta itsestä kiinni, laitatko unelmasi myös käytäntöön. Kukaan ei tule sinua unelmaelämääsi taluttamaan.  Seuraava askel onkin visiointi ja tavoitteen asettaminen. Visio on elämän tärkeä suunnannäyttäjä. Se tarkoittaa, että muodostat käsityksen siitä, mitä haluat elämältäsi.

Työ, yrittäjänkin, on suuri osa elämääsi ja parhaimmillaan yksi elämäsi suurista rakkaustarinoista. Kokeile kaikkea. Riko rajoja. Tiedät kyllä, kun löydät oman kutsumuksesi. Älä tyydy vähme_myo.jpgempään, mitä juuri sinä ansaitset, neuvoo Lauri Järvilehto.

Kysyn 87 vuoden ikäiseltä äidiltäni, että onko hän tehnyt kutsumustyötään. Pieni nauru. ”Jaaha, päätin lähteä liikealalle ja konttoritöihin pientilan töistä. Kyllä, Kesko oli kuin oma firma. Yhdessä pidettiin asiat kunnossa, ja saatiin paljon 35 vuoden aikana. Vieläkin käyn henkilökunnan myymälässä ja juhlissa. Mahottoman mukavia ihmisiä siellä.” Ja hersyvä nauru tälle asialle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: proaktiivisuus, positiivisuus, asenne