Oma asenne - oppimisessa

Maanantai 23.3.2020 klo 21:46 - Marjut Mahdollistaja

Länsi-Uudellamaalla, jossain Vihdin maastoissa, kurvasin hiekkatietä mustalla autollani ja sadattelin tulevaa päivää: ”Onko ihan pakko pr** just tänään, mennä johonkin hel** koulutukseen, jotakin oppimisjuttua, just tänään – EI!”

Maalaismaisema kylpee syksyisessä auringon lampi.jpgpaisteessa, ja pihlajat, koivut, vaahterat, lehmukset ja haapapuut kumartuvat kylätien ylle luoden satumaisen väriloiston. Näen värit:kullankeltaista, hennon punaista, purppuran punaista, kellan vihertävää, raikkaan keltaista, syvää oranssia ja romanttisen ruskeaa. Aurinko antaa säteiden kylpeä lehtipuiden väriloistossa ja minusta näyttää siltä kuin aurinko levittäisi tien kultaväyläksi kohti jylhää kartanoa, koulutuspaikkaamme. Näky herätti minut ajattelemaan, että nyt olen väärällä asenteella liikenteessä. Rauhoituin ja ajoin autoni parkkipaikalle, vedin syvään henkeä ja päätin, että tästä tulee loistava päivä. Kävellessäni mäkeä ylös hiekka rapisi kengän pohjien alla, hymyilin ja huomasin, että kaikki muut olivat jo paikalla. Astuin sisään – se oli ensiaskeleeni pelipedagogiikkaan.

Mikko Ojanen avaa kirjassaan Otitko Opiksesi sen, miten oma asenteemme haasteeseen määrittelee tulevaisuutemme. Syksyn sykähdyttävät värit ja aurinko herättivät ja ravistivat minua vuosia sitten. Yllättävästi heräsin ja häpesin aamun asennettani, kun oivalsin - huomaa opettajana oivalsin, että oma asenteeni määrittelee oppimiseni tulokset ja sen, mihin niitä voisin tulevaisuudessa käyttää ja soveltaa. 

Koulutuksessa keskityin täysillä pelipedagogiikkaan koko päivän. Huomasin kyseleväni ihan hulluja juttuja ja halusin pelata oppimispelejä. Asiantuntijakotyypit_metsassa_400x.pnguluttajat olivat onneksi varautuneet innokkaisiin opettajiin ja saimme pelata pelejä. Niitä pelatessamme valpastuimme entisestään ja hämmästyneinä huomasimme koulutuspäivän olevan lopussa. Kouluttajat armahtivat meitä ja saimme pelata vielä pelin loppuun.

Myöhemmin huomasin, että ymmärrän tätä pelipedagogiikkaa ja oppimisen pelillistämistä hieman paremmin ja yhä paremmin. Pikkuhiljaa rakensimme nuorille tulevaisuuden polku valmennusta jopa pelillisen keinoin. Seuraavan vuona olin tekemässä tästä aiheesta oppimispeliä. Sirpa Koskisen väitöskirja Yrittäjyyskasvatus pedagogiikka vaativassa erityisopetuksessa aukeni kuin taikaiskusta. Siinnä käsitellään oppimisasioita aika syvällisesti yrittävän käyttäytymisen ydintekijöiden kautta. Seuraavassa vaiheessa yrittävän käyttäytymisen ydintekijät siirtyivät jo Onnistumisen Taito peliin pyörimään. Hämmästyin, kun huomasin esikoodaavani ideoimaani peliä. Olinhanonnistumisen_taito5.jpg vannonut olevani intohimoinen yrittäjyyskasvattaja – en koodari tai pelauttaja. Huomasin bongaavani Mikko Ojasen kirjasta yrittävän käyttäytymisen ydintekijöitä. Ainakin motivaatio ja tulevaisuusorientaatio seikkailevat Otitko Opiskesi kirjassa – motivaatio aika vahvasti.

”Mitä enemmän aiheesta opit, sitä helpommin palaset loksahtavat paikalleen.” valaisee Mikko Ojanen kirjassaan. Oman tarinani merkeissä vakuutan, että kolme K:ta on vankka oppimisen kivijalka: Keskittyminen, Kiinnostus ja Kestävyys.

Nämä kolme K:ta ja oppimispelit veivät minut pitchaamaan StarMeUp liikeideakisan finaaliin VeroNero - peliä ja myöhemmin Pelaa TaseTasan – peliä.

Asenteesi oppimiseen määrittelee tulevaisuutesi.  

Linkki Otitko Opiksesi äänikirjaan

https://www.facebook.com/259662177410754/posts/2901311683245777/

IMG_5598Mikko.jpgDpzE3pFXgAAO1r6.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Asenne, Keskittyminen, Kiinnostus, Kestävyys

Otatko Opiksesi - juuret syvällä maassa

Sunnuntai 22.3.2020 - Marjut Helvelahti, kannustaja, mahdollistaja, oppija

IMG_5935puuuu.jpg

Aamulenkillä, auringon kiivetessä pilvettömälle taivaalle, pysähdyin katselemaan ihaillen komeaa, vanhaa puuta. Se seisoi vakaasti vahvoilla juurillaan ja on varmasti nähnyt ympärillä olevan metsän monet muutokset. Isoa, komeaa kelohonkaa katsellessa minua kosketti ajatus meidän vahvoista juurista, arvoista, perheistä, läheisistä, kollegoista, opiskelijoista ja siitä, miten voisin parhaiten auttaa ja tukea heitä. Taakse jäänyt viikko on muuttanut monen arkea ja ajatteluakin, kun koronaepidemia sulki koulut ja oppilaitokset sekä matkailu-, liikunta- ja kulttuuri palvelut, myös monet yritykset siirtyivät etätyöskentelyyn.

Kotitoimisto, perhelukujärjestys, uusi lukujärjestys, arjen aikataulut, nettiyhteydet, älylaitteet ja monet alustat ovat olleet osa perheiden arkea. Viime viikon aikana ovat opettajat, valmentajat, ohjaajat, rehtorit ja muu henkilökunta sekä opiskelijat ja oppilaat niin kuin myös heidän vanhemmat ottaneet askeleet uudelle polulle.

Etäopetus, kotikoulu, perheenarki, isän ja äidin etätyöt kotona ovat tuoneet luovuuden mukaan päivän rutiineihin. Torstai-iltapäivän Teams – palaverini on hyvä esimerkki tästä. Palaverimme alkumetreillä kollegani kertoi, kuinka heidän alakouluikäisillä lapsillaan, kotikoululaisilla, oli aamiaisen jälkeen liikuntatunti raittiissa ulkoilmassa, ja hän sai näin hoidettua palaverinsa hyvin. Sitten oli kotikoululaisten oppitunnit, joiden etäohjaus opettajan osalta oli hoidettu hienosti. Iltapäivällä meidän etäpalaverin aikaan oli menossa varmaan välipala ja -tunti, ja hänen puolisollaan videoneuvottelut viereisessä huoneessa. Tässä etäpalaverissa huomasimme, että opimme varmasti kaikki monia uusia asioita ja toimintatapoja tulevan kuukauden aikana. Iloitsimme myös Mikko OJ Ojasen ja Elisa – äänikirjat terveisistä.  Saimme laittaa eteenpäin tukemme ja terveisemme Riverian opetushenkilökunnalle ja Pohjois-Karjalan perusopetuksen opettajille seuraavin terveisin:

”Tässä käyttöönne ja uuden tilanteen virikkeeksi, Otatko Opiksesi -äänikirja. Kirja on ilmainen, joten kannattaa ottaa kuunteluun.IMG_5600.jpg
 1. Tämä on hieno startti etäopetukseen.
 2. Kirja on erittäin hyvä, kun ollaan valmistautumassa uusiin oppimisen haasteisiin.
 3. Kiitos Mikko Ojanen Kaswu Oy ja Elisa, jotka mahdollistitte tämän. Kiitos maaliskuun Asenne kampuskierros, jossa Mikko innosti, tsemppasi ja kannusti  
 4. ProPiverian opiskelijat ja muutamat Riverian opettajat ovat kehuneet kirjaa ja äänikirjaa.Nimeton_Otatko_opiksesi.png

Hyvä blogin lukija tässä myös linkki Otatko Opiksesi-äänikirjaan myös sinulle – ole hyvä

https://www.facebook.com/259662177410754/posts/2901311683245777/

Arvostan tätä kädenojennusta, juuri tässä tilanteessa, niin paljon, että päätin kirjoittaa blogia Otatko Opiksesi – kirjasta. Mitä ajatuksia ja muistoja oppimisesta se nostaa mieleeni? Mitä käytännön kokeiluja kirja herättää tekemään? Haluan yksinkertaisesti itsekin saavuttaa oppimisessa muutaman tosielämäni tavoitteen – tässäkö apu, ratkaisu  - Tuplawarmistus.   

”Jokainen meistä voi aina oppia oppimistaitoja lisää. Se on elinikäinen diili, emme ole koskaan täysin oppineita.” kirjoittaa Mikko OJ Ojanen kirjassaan Otitko Opiksesi. Tämä rohkaisee minua. Seuraavan ohjeen alleviivaan ja sitä julistan opiskelijayrittäjien valmentajan työssäni: ”Vastuu oppimisesta ja tavoitteiden saavuttamisesta kuuluu sinulle itsellesi.” Poppakonsteja ei ole, ja iloksemme todetaan, että oppimiskokemus on seikkailu.  Loistavaa olenhan aina valmis seikkailuun – vaikka vaaroja olisi edessä.

Ilokseni luen, että kirja vastaa kysymyksiin:

1)  Miten voimme treenata keskittymistaitoa oppimistilanteissa?

2)  Miten taklaamme houkutukset pois toiminnastamme ja osaamme maalaisjärkeä noudattaen pysyä valitsemallamme oppimisen polulla?

Juuri nyt itselläni on sellainen tunne, että otin oppirepun selkään ja ensimmäiset askeleet uuden oppimisen polulle, kunnes huomasin, että kartta ei ole mukana. Joten pari askelta takasin ja karttaa hakemaan. Maanantaina 23.3.2020 istahdan katsomaan karttaa, ottamaan suuntaa miettien: Missä olen? Minne haluan mennä? Miten sinne pääsen?

IMG_0579.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muutos, arki, uudet polut, oppiminen

Asenne - yrittäjän mieli

Keskiviikko 8.1.2020 klo 22:11 - Marjut Helvelahti, mahdollistaja, kannustaja, innostaja

Mahtavaa! Sain aloittaa tämän vuoden lukemalla Perttu Pölösen kirjan Tulevaisuuden lukujärjestys. Odotin kirjan ilmestymistä syksyn 2019 ja muistelin vuosien takaista Nuori Yrittäjyys ry:n 2014 Uskalla Yrittää finaalia, jossa nuori Perttu Pölönen oli esittelemässä sävelkelloaan.Tuelvaisuuden_LJ.png

Istuin Ahlmanin opiston opettajien kanssa ja keskustelimme heidän pedagogisesta osuuskunnasta, joka oli palkittu Suomen Yrittäjät ry:n yrittäjyysopetusmenetelmä kilpailussa Taitaja finaalissa.  Silloin estradille astui nuori Perttu Pölönen. Hän oli voittanut Innolukio – kilpailun ideallaan sävelkello ja maaliskuussa 2013 Tutki–Kokeile–Kehitä-kilpailu ja syyskuussa EU:n nuorten tiedetutkijoiden EUCYS-kilpailu. Sen kautta hän pääsin Tukholman Nobel-viikoille ja tapasin Nobel-voittajia. Lumouduin kuuntelemaan nuoren keksijän tarinaa, miten hän oli kirjastossa äitiä odottaessaan tutkinut musiikin teorian kirjoja, ja niiden pohjalta saanut idean sävelkellosta. Katselimme pahvista tehtyjä sävelkelloja: pianolle, akustiselle kitaralle ja sellolle. Pääsin silloin pitelemään kädessäni sävelkelloa ja olin haltioissani loistavasta ideasta. Saimme jopa kokeilla, miten niiden kanssa voi oppia. Ja minä olin nuorena tankannut musiikin teoriaa nuoteista, ja nuottivihko oli ollut tärkeässä roolissa. Perttu Pölönen kehitti sävelkellon omiin tarpeisiinsa. Se oli ja on apuväline musiikin oppimiseen ja opettamiseen. Perustellusti ja oikeutetusti Perttu Pölönen nimitettiin vuoden 2014 Slush-tapahtumassa vuoden luovimmaksi suomalaiseksi.

 

Kirjassaan Perttu Pölönen kirjoittaa, että yrittäjyys on vastuunkantoa, oma-aloitteisuutta ja itsensä johtamista. Tulevaisuudessa tarvitsemme lisää yrittäjän asennetta. Hän huomauttaa, että tulevaisuudessa me kaikki saatamme olla yrittäjiä – enemmän tai vähemmän. Ajatellaan yrittäjyyttä toimeentuloa tai y- tunnusta laajempana asiana. Yrittäjyys on ajattelutapa. Perttu Pölöselle yrittäjämäisessä ajattelutavassa ensiksi identifioidaan ongelma, sitten luodaan visio sen ratkaisemiseksi ja sen jälkeen toteutetaan suunnitelma – yhdessä tiimin kanssa.  Tulevaisuudessa työelämä vaatii oma-aloitteisuuta ja kykyä tehdä yhteistyötä. Siis todellisuudessa olemme kaikki jo yrittäjiä! Yrittäjän asennetta pitää vain vahvistaa.

 Joensuussa Riveriassa Asenne projektin tavoitteena on yhteistyössä, tekojen kautta luoda yrittäjämäinen ajattelutapa ja toimintakulttuuri, jossa opiskelijoiden asenne vahvistuu ja kasvaa vetovoimatekijäksi. Elokuussa 2019 startannut Asenne projekti on kiertänyt Riverian kampuksilla tuoden Suomen huippu valmentajia Pohjois-Karjalaan innostamaan opiskelijoita ja henkilökuntaa yrittäjämäiseen asenteeseen.  

Yrittäjyys on paljon vanhempi asia kuin ajattelemme ja syvemmällä meissä kuin olemme ehkä tajunneet. Ennen vaihdettiin osaamista ja taitoja toisten tarpeisiin ja päinvastoin. Lasketaanko se yrittäjyydeksi?

 LJ_Tulevaisuus.png

Yrittäjyys on veteen piirretty viiva. Tulevaisuuden lukujärjestys kirjassaan Perttu Pölönen nostaa esiin säveltäjä Mozartin. Oliko hän yrittäjä, koska hänen musiikin säveltäjän työprosessiin kuului mm. soittajien rekrytointi, konserttisalin varaaminen, lippujen myynti ja palkan maksu soittajille. Näiden jälkeen Mozart sai oman osansa. Ja sitten kaikki uudestaan ja tuote oli sinfonia, ja asiakkaita olivat kuuntelijat ja kumppaneita esim. orkesterit ja hovi. Pertun sanoin: Kyse oli ongelman tai tarpeen identifioimisesta, vision luomisesta ja ratkaisusta yhdessä tiimin kanssa.  

 

Markkinatalous on ohjannut meitä määrittelemään yrittämisen liiketoiminnan kautta, mutta tulevaisuudessa meidän tulisi oppia laajentamaan tätä määritelmää. Kun nimeämme maailmaa muuttaneita merkkihenkilöitä esimerkiksi Steven Job, Mark Zuckerberg, Bill Gates, J. K. Rowlingin. He ovat  yrittäjiä ja J. K. Rowlingin myös englannin kielen opettaja. Ja kun mietimme samaa historiasta, niin tulee mieleen esimerkiksi Einstein, Sokrates, Edison tai Leonardo da Vinci. He olivat filosofeja, tutkijoita ja taiteilijoita. Vaikka historian henkilöt eivät ole jakaneet osinkoja yrityksensä kautta, eivät he olleet vähäpätöisempiä kuin mainitut yrittäjät. Heillä kaikilla oli yrittäjän mieli, sillä he loivat jotain merkittävää. Perttu Pölösen sanoin viesti meille ja varsinkin tämän päivän nuorille: ”Omistitpa yrityksen tai et, sinun sisälläsi asuu silti yrittäjä.” Itse ihastuin ilmiasuun yrittäjän mieli.

 Nimeton_Yrittajyys_peli.png

Nämä samat asiat tulee hienosti esille Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatuksen Oma juttu ohjelmassa, jossa tehdään löytöretki omien vahvuuksien ja yrittäjämäisten taitojen tunnistamiseen. Oma juttu ohjelma startataan Yrittäjyyspelillä, jossa päästään avaamaan ja laajentamaan yrittäjyyden käsitettä historiasta, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen hauskasti pelillisin keinon. Mukaan tempaava ohjelma ja peli, jota suosittelen kaikille. Sopisi vaikka henkilöstön kehittämispäiville, ideariihen alustukseksi, tuotekehityksen ja ideapajan starttiin, hissipuheen treenaamisen vauhdittamiseksi.

 

Tulevaisuudessa monet taistelevat samoista töistä. Yrittäjyys korostuu tilanteessa, missä tarjontaa on paljon, mikä pakottaa sinut tekemään kovasti töitä tullaksesi valituksi kaikista ehdokkaista. Kun globaali koulutustaso nousee, tulevaisuudessa myös kehittyvissä maissa on yhä enemmän korkeasti koulutettua työvoimaa. Tällaisessa ympäristössä yrittäjämäinen asenne on ensisijaista, sillä silloin sinun tulee osata löytää sopiva työ, myydä osaamistamme, etsiä mahdollisuuksia ja tuottaa tyytyväisiä asiakkaita.

 

Yrittäjyyttä ja tiimityöskentelyä pitää opettaa ja oppia, koska tulevaisuuden työelämän tulee pirstaloitumaan. Yrittäjänä olet vapaa tekemään omista taidoista ja kiinnostuksen kohteesta itsellesi työura. Meidän pitää kannustaa toisiamme yrittämään ja ottamaan riskejä. Kyse on uskalluksesta, unelmien toteuttamisesta ja kovasta työstä. Tulevaisuudessa yrittäjyys tulee korostumaan elämän tapana. Lapsille ja nuorille tulisi luoda tilaisuuksia, joissa he pääsisivät harjoittelemaan taitoja myydä ideoita tai tuotteita. Perinteisen Kevätpörriäisen ja partiolaisten kalentereiden myynti on saanut rinnalleen yrittäjyyskasvatuksen polut. Yrittäjyyteen innostaa mm. 4H yhdistys ja Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatuksen opinto-ohjelmat ja tapahtumat. Nuori Yrittäjyys ry vaikutta toiminnallaan lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoihin. Se on myös yhteistyökumppani koulutuksen järjestäjien, päätöksentekijöiden, yrityselämän ja nuorten välillä ja tarjoaa opettajille opetussuunnitelman mukaisia työvälineitä työelämätaitojen ja yritteliäisyyden opetuksen tueksi esiopetuksesta korkea-asteelle.

Futuristi Perttu Pölönen julistaa: "On historian paras aika olla yrittäjä – Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Tee sellaista, joka saa vanhan näyttämään tyhmältä.” Futuristi, yrittäjä, säveltäjä Perttu Pölönen kehottaa vanhojen toimintamallien murtamiseen ja mullistamiseen.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tulevaisuus, yrittäjän mieli, yrittäjämäinen ajattelutapa,

Jos unelmaa ei ole, se ei voi toteutua

Torstai 31.10.2019 klo 19:28 - Marjut Helvelahti

”Kun oppilas on valmis, opettaja ilmaantuu.” sanoo Jaakko Alasaarela Riverian Otsolan auditoriossa painokkaasti. Katson eturivissä istuvaa opiskelija Eino Lehmusoksaa ja muistelen, mitä tapahtui vuosi sitten. Eino tuli kaverinsa Samuli Gavrilovin kanssa Riverian Kirkkokadun toimipaikkaan ja kertoi, että heillä on liikeidea, jota ovat yhdessä vähän pohtineet. Keskustelujen ja tapaamisten vauhdittamana pojat innostuivat mukaan Get Up- projektin Vihreä yrittäjyys koulutukseen, jonka kautta tiedonjanoisille nuorille ilmaantui useita asiantuntijaopettajia. Totean itsekseni, että näin tapahtui käytännössä: ”Kun pojat olivat valmiita, opettajat ilmaantuivat ”.

23_Jaakko.jpg

Jaakko Alasaarela kertoo omaa elämäntarinaa ja mieleeni painuvat sanat: ”Aloin yhtäkkiä pärjätä, kun aloin tehdä valtavasti töitä.”  Otsolan auditorion ovi käy ja huomaan Einon kaverin Samulin tulleen sisään, ja totean, että mitkä viisauden sanat juuri kuulin. Muistelen alkuvuotta 2019: Silloin Eino ja Samuli kiersivät asiantuntijaseminaareissa ja tapaamassa elintarvikealan asiantuntijoita ja yrittäjiä.

Maakuntakierroksella Nurmeksessa tapasin vihreä yrittäjyys asiantuntijan alueeltamme ja lyhyesti kerroin uusista nuorista opiskelijayrittäjistä. Sain vastauksen, että ai - Eino Lehmusoksa – juu hän soitti minulle viime viikolla ja tapaamme huomenna. Huulilleni tuli tyytyväinen hymy ja ajattelin: ”uskomattoman nopeaa ja tehokasta toimintaa”. Huomaan, että nämä uudet pojat ovat pärjänneet hyvin, kun ovat tehneet valtavasti töitä oman opiskelijayrityksensä toimintaympäristön selvittämisen ja tuntemisen eteen, ja näin arvioivat liikeidean toteuttamiskelpoisuutta. Jälleen nyökyttelen päätäni, Sinä Pystyt asiantuntijaa, kuunnellessa.   

”Yksi onnellisen ja menetyksellisen elämän salaisuus on, että ottaa itse kaiken vastuun elämästään. Ja Menestymisen kaava = (synnynnäiset lahjat x opitut asiat) x passion” paljastaa Jaakko Alasaarela. Ja - jos joku ei toimi, aloita aina itsestäsi. Lisäksi vastuun ottaminen kannattaa aina – elämän laatu paranee heti, hän jatkaa painokkaasti. 

10Samuli_ja_Eino.jpg

Mieleeni nousee kevättalvi 2019, kun Eino ja Samuli ”passion-kaasujalka” pohjassa selvittivät Ecoset ny- yrityksen liikeideansa mahdollisuuksia ja realistisuutta. Heidän työskentelyään seuratessa huomaa, että Einolla on synnynnäinen lahjana ottaa asioista selvää ja etsiä asiantuntijat, sopia tapaamiset ja hakea vastaukset kysymyksiin tai ainakin ohje seuraavalle askeleelle. Samulin matemaattinen lahjakkuus ja näppäryys tehdä mitä mielenkiintoisempia taulukoita ja kaavioita loistaa joka kerta keskusteluissa, kun hän kääntää tietokoneen ja alkaa kertoa ja näyttämään analyyseja. Kun tähän vielä yhdistetään poikien innostus lukuohjelmaan, liiketoiminnan opinnot, lukio-opinnot sekä ny- yrityksen kehitysohjelma, johon kuulu Draft-ohjelma ja Business Joensuun Kasvuvalmennus, niin pitkällä aikavälillä menestymisen kaava alkaa varmasti tuottamaan tulosta.

Einosamuli_2.jpg

”Yksi elämämme tärkeimmistä asioista on valita unelmia.” jatkaa Jaakko Alasaarela. Hän vielä huomauttaa, että unelmoikaa isosti, rohkean isosti. ”Valitkaa suuria unelmia ja kirjoittakaa ne esiin houkuttelevasti. Rakennelkaa unelmaa kuvien avulla. Fiilistelkää unenmaanne” kehottaa Jaakko Alasaarela. Tämä on asia, jonka itse haluaisin oppia. Sain vinkin, että kannatta lukea David J. Schwartzin kirja Magic of Thinking Big, ja ottaa sieltä oppia.

Palaan mielessäni kevääseen 2019 ja ProRiverian tiimitreeniin, jossa opiskelijayrittäjät keskustelivat ny-yritystensä visioista. Kuulen vieläkin Einon sanat päässäni: ”Mulla taitaa olla ongelma, että ajattelen liian isosti.” Käännyin välittömästi sanomaan Einolle: ”Älä vaan muuta ajatteluasi, vaan opeta myös minulle.”  Muistamme myös, että unelmien saavuttamisen taustalla on aina vahvasti myös antaminen. Kuinka paljon annat aikaasi ja energiaasi unelmillesi.

Unelmat antavat suuntaa tulevaisuuteen, jota kohti kuljemme. Tulevaisuus muodostuu päämääristämme ja unelmistamme. On hienoa, että nuoret osaavat unelmoida. Kunnioitan sitä heidän lahjaa, sillä me monet teemme töitä oppiaksemme unelmoimaan ja asettamaan ihan ikiomia tavoitteita.  Kuitenkin yksi selkeä päämäärä motivoi ja selkeyttää toimintaa. Jaakko Alasaarelan sanoin: ”Mitä tarkemmin olet valinnut päämääräsi sekä unelmasi, sitä varmemmin energiasi vie sinut perille juuri sinne, minne haluat. Ihannetapauksessa kaikki toimintasi ja unelmasi tukevat päämääräsi toteutumista tavalla tai toisella. Selkeä päämäärä motivoi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla kaikilla eri elämänaloilla.”

Eino.jpg

Päämäärää, kuten unelmia valitessa muista, että sinä pystyt mihin vain! Älä anna minkään rajoittaa sitä. Maailman paras yrittäjä 2000 Kirsti Paakkanen sanoo: ”Jos unelmaa ei ole, se ei voi toteutua.” Siis valitse rohkeasti suuretkin sydämesi mukaiset tavoitteet! Jaakko Alasaarelan sanoin: ”Tiedän, että Sinä Pystyt mihin vain.”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unelma, päämäärä, passion

Monenkirjavia kuvitelmia ? Tiedän, että en tiedä?

Maanantai 28.10.2019 klo 21:39 - Marjut Helvelahti

Lauri Järvilehto: Upeaa Työtä, Monenkirjavia kuvitelmia, Kiitorata, Tee itsestäsi mestari ajattelija, Hauskan oppimisen vallankumous, Sisu  - Tarinoita itsensä ylittämisestä ja hyvä tekemisestä. Näistä kirjoista on hyvät aamut tehty.lampi.jpg

Kaunis syyskuun päivä Morvan majatalossa on edessä ja hieno aamulenkki menossa alkusyksyn kirpeässä säässä. Aurinko hivuttautuu ylös harjun takaa ja antaa hienon värin taivaalle sekä kevyen kuuran peittämälle pellolle. Heinät ovat paikallaan – ei tuule ja puut peilautuvat lampeen ääriviivojaan myöten. Kaunista - olen kiitollinen, kun saan olla tänään aamulenkillä Morvan majatalon maisemissa. Kävellessäni alan ajatella illalla lukemaani kirjaa: Lauri Järvilehto Monenkirjavia kuvitelmia. Maisema on kuin monenkirjava kuvitelma, joka vie mukanaan todellisuuteen ja tarinaan sekä niiden rajankäyntiin. Olen vielä unen kohmeessa ja herättelen itseäni unelmiin ottaen tämän aamulenkin yhdeksi askeleeksi niitä kohti. Mitä onkaan unelmien merkitys elämässä ja maailmassa. Miten ymmärrämme maailmaa ja koemme asioita? Missä kulkee unen ja todellisuuden raja? Entäpä unen ja valveen? Aamulenkki herättää minut päivää – tiimimestarin valmennuspäivään. Mistä todellisuutemme muodostuu? Maailmasta vain puolet on totta ja loput tarua: ennakkokäsityksiämme, näkökulmiamme ja ajatuksiamme siitä, miten asioihin suhtaudutaan.

Lauri Järvilehto kertoo filosofiaan ja tieteelliseen tutkimukseen nojaten, miten tulkitsemme maailmaa ja kokemusta. Monenkirjavia kuvitelmia kirjasta sain lukea, mitä on todellisuuden ja tarinan rajankäyntiä, uskonnon ja tieteen kamppailua, unien ja unelmien merkitystä elämässä ja maailman tulevaisuudennäkymiä.

Monenkirjavia kuvitelmia käsittelee kaikkea maan, taivaan, sekä jonkin tuntemattoman väliltä. Se raapaisee pintaa useasta aiheesta, mutta ei syvenny mihinkään. Tämän takia kirja onkin mielestäni loistava sillä, se avartaa ajattelua useaan suuntaan, useassa tapauksessa melko radikaalistikin. Erityisen mielenkiintoiseksi kirja kävi, kun puhuttiin tulevaisuudesta ja maailman muutoksesta.

 

”The future is already here – it is just not evenly distriputed.” – William Gibson.IMG_2337lato.jpg

 

Kyseisen legendaksi muodostuneen lausahduksen tuo esille myös Lauri Järvilehto. Mitä enemmän nykytilannetta ja tulevaisuutta pohtii, sitä kummallisemmalta tilanne vaikuttaa. Teknologian eksponentiaalinen kehitys onkin kirjan kiehtovin aihe. Kirjaa lukiessani tulin pohtineeksi, millaisessa maailmassa elämäni elän. Luettuani ennustan, että suuria muutoksia on edessä. On mahdotonta ennustaa, millaiset taidot ovat tarpeen työelämässä 20 vuoden päästä. Tieto ja sen tankkaaminen on tuskin silloin oleellista. Tieto on rajallinen, mutta antaa mahdollisuuksia toimia. Ateenan viisaimmaksi mieheksi tituleerattu filosofi Sokrates opasti, että viisas on se, joka tietää ettei tiedä. Kirjaa lukiessa pääsee pohtimaan asiaa, mitä Sokrates tarkoitti sanoessaan: ”Tiedän, että en tiedä.” Probleemahan tässä on, että hyvin helposti luulee tietävänsä, ennen kuin on perehtynyt aiheeseen kunnolla ja toteaakin, että ei ymmärrä aiheesta yhtään mitään.

 

Sivutoimisessa yrittäjätyössäni saan malliesimerkkejä hyvinvoinnin ja terveyden keskusteluista. Pari kolme vuotta sitten tunsin olevani sillä alueella aika keltanokka, vaikka nuorena urheilijana olin kiinnittänyt huomiota siihen, mitä syön sekä treenin ja levon suhteeseen. Perheemme neljälle lapselle, jotka ovat nyt nuoria aikuisia, tein mielestäni terveellistä kotiruokaa. Oliko se sitten terveellistä? Saivatko he kaikki tarvittavat vitamiini ja hivenaineet? Näin jälkeen päin tuntuu ihan hyvältä, että en tiennyt enkä varmaan edes ehtinyt ajatella. Siis onneksi yrittäjän työn, neljän lapsen, parin vaihto-opiskelijan, kahden koiran ja neljän marsun sekä omena- ja luumupuutarhan keskellä elimme onnellisina kohti tulevaisuutta. Tänä päivänä kuuntelen tarkkaan, kuinka aikuiset lapsemme kertovat terveellisestä ravinnosta, liikunnan,levon ja unen merkityksestä jne. Voin sanoa rehellisesti, että tiedän, että en tiedä. Tämä on nostanut kiinnostukseni terveyteen ja hyvinvointiin. Siis ahmin kirjallisuutta, seuraan askeleitani päivittäin, seuraan nukkumistani, käyn seminaareissa ja tunnen olevani energisessä kunnossa. Vai olenko? Naurattaa, mitä jos en oikeastaan tiedä asiasta mitään – no ainakin tunnen olevani energinen ja iloinen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattelu, tieto, unelmat

Asennetta on nukkua riittävästi

Sunnuntai 27.10.2019 klo 20:49 - Marjut Helvelahti

Onko sinulla asennetta nukkua riittävästi? Haluatko päivisin toimia täydellä teholla?  Päätin paneutua muutamaan kirjaan, jotka ovat odottaneet hyviä lukuhetkiä. Yksi niistä oli Matthew Walker, Miksi nukumme – unen voima. Uni vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisesti, ja on tieteellisesti todistettu fakta, etteivät keho ja mieli toimi normaalisti unen häiriintyessä. Uni varmistaa oppimisen ja uusi tieto siirtyy aivosoluihimme. 

Olen itse ollut kuuden tunnin nukkuja ja lähes järkytyin, kun kirjan mukaan kärsin univajeesta. Aivomme eivät toimi täydellä teholla, jos meillä on univajetta. Tutkimusten mukaan on vaarallista ajaa autoa tai tehdä muita tarkkuutta vaativia asioista, jos on univajetta. Saan piston omaantuntooni. Väsyneenä ajaminen on yhtä vaarallista kuin juovuksissa ajaminen. Univaje lisää huomattavasti Alzheimerin taudin, syövän ja oikeastaan ihan kaikkien tautien riskejä. Unenpuute nimittäin rappeuttaa immuunijärjestelmäämme. Nyt haluan jo varmistaa itselleni kahdeksan tunnin yöunet.Kaisa2.jpg

Mieleeni vyöryy neljännen lapsemme Kaisa Ilona Kaarinan syntymävuosi 1994 ja siitä seuraava vuosi. Kaisa on nyt kaunis ja reipas menestynyt nuori nainen, joka nauttii urheilusta ja lukemisesta. Mieheni Karin kassa juuri juttelimme, että syksy 1994 ja alkuvuosi 1995 menivät lähes sumussa. Nukuimme vuorotellen kahden tunnin jaksoja, kun tarkkailimme, että Kaisa hengittää kunnolla. Kaisa oli tomera tyttö heti syntyessään, mutta pieniä keuhkoja rasitti babyastma. Ennen kuin saimme diagnoosin ja lääkityksen Kaisalle seurasimme tarkkaan, oliko hengitysvaikeuksia ja vinkuiko uloshengitys. Tarkkailimme herkeämättä, jaksoiko Kaisa imeä maitoa ja tuttia tai näkyikö sellaisia oireita, että hän ei saa happea riittävästi. Huh - välillä hyppäsin autoon ja kiidimme sairaalaan olemattomilla yöunilla tai kokonaan ilman unta. Mieleeni nousee sydämen sykkeitä aiheuttanut hetki auton ratissa, kun olin juuri kääntynyt Turun moottoritieltä Lohjan liittymään. Heräsin siihen, kun auton renkaiden alla rapisi sora. Olin nukahtanut rattiin! Heräsin ja onnistuin – viimehetkessä - korjaamaan ajolinjan takasin tielle. Yhtäkkiä olin täysin hereillä! Ajoin kotipihaan ja en uskaltanut kertoa miehelleni tai lapsillemme tästä tapauksesta sanaakaan. Myöhemmin kävimme tämän rattiin nukahtamisen läpi ja otin siitä opikseni ja toivon kaikkien muidenkin ottavan opiksi kokemuksestani. Kiitos Suomen terveydenhoidolle, Jorvin sairaalalle, Kaisan kummeille, rakkaille ystävillemme ja isovanhemmille sekä ymmärtäväisille sisaruksille Kaisasta kasvoi reipas, iloinen tyttö ja kaunis nuori nainen. Saimme teiltä kaikilta korvaamatonta apua ja tukea.     Kaisa3.jpg

Nukkuminen ei ole erityisen mediaseksikästä, vaikka sen positiivinen vaikutus hyvinvointiin on monessa tutkimuksessa todettu. Miksi nukumme - unen voima kirja avaa monia unitutkimuksia ja poikkeuksetta unitutkimusten mukaan jatkuva unenpuute eli useasti toistuvat alle kahdeksan tunnin yöunet heikentävät henkistä ja fyysistä suorituskykyä merkittävästi. Ihmiskunta on määrätietoisesti tuhoamassa itseään mitä mielikuvituksellisimmin tavoin, ja unen pitäminen turhana, aikaa vievänä ylellisyytenä on ehkä hulluin näistä keinoista. Hämmentävää, miten kovasti ihmiset puurtavat huonon yöunen voimin koettaessaan keksiä keinoja keskimääräisen eliniän kasvattamiseen, mutta unohtavat täysin, miten radikaalisti univaje lisää kuolleisuutta.

Nukkumisen arvostus on vähentynyt tuntuvasti, mikä on huolestuttavaa yhteiskunnan toimivuuden ja yksilön hyvinvoinnin kannalta. Kaikissa meissä on ihan älyttömästi potentiaalia ja mahdollisuuksia miltei mihin tahansa, mutta emme pääse hyödyntämään niitä parhaalla mahdollisella tavalla, kun unenpuute tekee niille hallaa.

Maailmassa on vain häviävän pieni prosentti kuuden tunnin yöunella pärjääviä ihmisiä: heidän ainutlaatuisen vähäinen unentarpeensa on selitettävissä harvinaisella geenimutaatiolla, joka estää heitä nukkumasta kuutta tuntia pidempään. Jokainen meistä muista, jotka emme tuota geeniä omaa, tarvitsemme kipeästi riittävästi unta.

Unen aikana aivot jäsentelevät ja yhdistelevät oppimiaan asioita siten, että päivän aikana opiskelemamme asiat pääsevät painumaan pitkäkestoiseen muistiin. Uusien asioiden oppiminen tapahtuu aamuyön viimeisinä tunteina. Kahdeksan tunnin normaalin yöunen muutamana viimeisenä tuntina. Paras asia, mitä voit itsellesi ja aivoillesi tehdä oppimista ajatellen, on nukkua riittävästi. Aivot siirtävät informaatiota lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen vain ja ainoastaan unen aikana.

Ilo.jpg


Järkytyin, miten vähän mieleeni oli koulun terveystiedon tunneilta jäänyt tietoa nukkumisesta. Onneksi luin Miksi nukumme-unen voima kirjan. Unesta on aivan uskomattoman helppoa luistaa, jos ei oikeasti tiedä, mitä sen puute aiheuttaa. Matthew Walker shokeeraa lukijansa kertomalla asiantuntevalla otteella kaikesta siitä, miten univaje nakertaa meitä ihan kaikkialta. Unen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Onko sinulla asennetta nukkua riittävästi?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Uni, hyvinvointi, oppiminen,

ASENNE - HYMYILE

Sunnuntai 1.9.2019 klo 22:46 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

ÄLÄ VIE MUN ULEMAA

Aurinkoinen elokuun keskiviikko aamu, istun Lieksan Kulttuurikeskuksen viidennellä rivillä seuraten vauhdikasta Riverian Asenne kampuskierrokseen kuuluvaa Johannes, Hatsolo Hattusen esitysitä. Kuuntelen tarkaan, miksi Hatsolo on yrittäjä. Se teki minuun vaikutuksen. Sivutoimisena yrittäjänä, intohimoisena yrittäjyyskasvattajana ja yrittäjyyden edistäjänä tunnen kylmät väreet ja liikutun.    

 ”Sain ujolta, pikku Laurilta punaisen SpiderMan kortin, joka takana luki: Johannes olet sankari. Sillä hetkellä mä tajusin, että tämä breikkaaminenUnelma.jpg on muutakin kuin olet kova jätkä, pyörit päällä ja juot kaljaa. Se muutti mun elämän. Mä tajusin, että mulla on mahdollisuus nostaa ihmisiä ylöspäin. Olla siinnä läsnä, kun joku tarvii apuu. Auttaa ihmisii hymyilemään, voimaan paremmin. Mä tiedän miltä se tuntuu, kun sä et uskalla puhuu ja ja sä oot jumissa sun elämässä. Ja siitä tuli mun elämän tehtävä. Ja sen takia mä olen yrittäjä tänä päivänä."

Tässä otteita Hatsolon esityksistä ja hänen kirjastaan Elämä breikkarin silmin, jota suosittelen myös aikuisille ja yrittäjäksi startaaville. Hatsolosta ja kirjastakin paistaa aito rakkaus tekemiseen ja hiphoppiin.

Esitykset ja kirja antavat kannustusta kaikille, jotka syystä tai toisesta epäilevät ja aliarvioivat itseään sekä niille, jotka vielä painavat torkkua unelmiensa suhteen. Tulevaisuus ei ole ennalta määrätty ja kenen tahansa on mahdollista savuttaa tavoitteensa sekä menestyä valitsemallaan tiellä. Pitää uskaltaa vain edetä yksi askel, yksi sivu, yksi kappale, lause, sana ja kirja kerrallaan.  Pienikin onnistuminen antaa energiaa ja uskoa puskea haasteiden läpi. Onnistumisen ansioista on mahdollista saavuttaa tahtotila, missä luovuttaminen ei ole vaihtoehto.

Kuka on paras? Minä olen paras!

IMG_2050raffiKukaonParas.jpg

Omien kykyjen ja ominaisuuksien arvostaminen ovat opittavissa. Itsensä kehuminen on äärimmäisen tärkeä taito. Se saattaa alkuun tuntua oudolta ja epäaidolta, mutta tarvitset sitä esimerkiksi työhaastattelussa. Joskus on yksinkertaisesti pystyttävä sanomaan, että minä olen paras. Ammattitaito on toki tärkeää, mutta valitettavasti sillä ei tee mitään, jos et uskalla tuoda sitä esille. Muutos lähtee yksilöstä. Ensin on muutettava omaa ajatteluaan ja vasta sen jälkeen on vuorossa maailma. 

Hatsolo kertoo tanssikoulu Saran Mikko Ahlgrenin olleen hänelle tärkein opettaja. Hän loi sellaisen tunnelman, että kaikkien oli helppo tuntea itsensä hyväksytyksi ja kuulua porukkaan. Hän oli myös tarinankertoja ja tanssitunnit olivat kuin aikamatkoja. Tuntien lopuksi opittiin arvostamaan itseään. Mikko kysyi: ”Kuka on paras?” Ja siihen vastattiin huutaen: ”Minä olen paras.” Ja niin mekin vastasimme Lieksan Kulttuurikeskuksessa huutaen kovaan ääneen.

Usko Itseesi!Yksjuttu2.jpg

Valmistautuminen madaltaa kynnystä tarttua tilaisuuteen ja saa mahdottoman näyttämään mahdolliselta. Yksikään maailmanmestari, liikemies tai artisti ei ole saavuttanut menestytään vahingossa. Mestaruudet ja kultamitalit ansaitaan vuosien pitkäjänteisellä työllä. Pelkkä lähtötelineisiin asettuminen ei auta, vaan pitää myös uskaltaa startata. Tärkeää on uskoa itseensä ja tehdä sen eteen paljon töitä. Mikään ei tule ilmaiseksi. Osa meistä on lahjakkaampia erilaisiin toimiin, mutta jokainen voi työskennellä, kehittyä ja kasvaa haluamallaan alalla, riippumatta lähtökohdista – Johannes osoittaa tämän kirjassaan ja esityksessään loistavasti. Valmistutumista on myös se, että syö niin hyvin kuin mahdollista, nukkuu riittävästi ja sitoutuu.

Voita pelko!

Pelon pystyy voittamaan ainoastaan astumalla rinkiin eli alkamalla toimimaan. Tämä on paras tapa kääntää pelkohetki, nykyhetki voitoksi. Näissä hetkissä epävarmuus täytyy vain korvata suomalisella sisulla ja periksiantamattomalla asenteella.  Menestyksen eteen on tehtävä joskus koviakin valintoja. Siksi onkin tähdellistä tarkastella omia tavoitteitaan säännöllisin väliajoin. Miettiä, mikä on itselle tärkeää juuri nyt ja keksittyä niihin asioihin täysillä. On helppo hukkua elämän pyörteisiin tekemällä liian montaa asiaa kerralla. Unelmista tulee totta vain, jos ruokit oikeita asioita.

”always a student”

Sanonnasta ”always a student” tuli Hatsolson  motto. Ideana on pystyä kääntämään takaisku mahdollisuudeksi oppia ja kehittyä. ”On huikea voimavara löytää jotain hyvää suurimmankin vitutuksen keskellä. Se auttaa pääsemään irti negatiivisuudesta, yrittämään uudelleen ja siirtymään eteenpäin.” julistaa Hatsolo.  Huomaan, että tässä on minulla oppimista. Päätän muistaa tämän asian, ja listaan kämmit, virheet ja epäonYrittajyysLieksa.jpgnistumiset ja alan oppia ja kehittyä. Yes!

Katkeruus, vihanpito ja arvostelu eivät johda mihinkään. Valtavirrasta poikkeaminen aiheuttaa takuuvarmasti vastarintaa ja kritiikkiä. Välillä aiheellista ja ajoittain aiheetonta. Ainut keino lunastaa, hiljentää arvostelijat, on vetää työhaalarit niskaan ja seisoa aidosti oman vision takana.

Oma asennoituminen vaikuttaa radikaalisti päivittäiseen onnellisuuteen ja siihen, minkälaiseksi tulevaisuus lopulta muodostuu. Todellinen voittaminen merkitsee sitä, että pysyy aktiivisena sekä pystyy positiivisilla ideoilla ruokkimaan ja kannustamaan ympäristöään. Mikäli henkilökohtaisen menestyksen lisäksi päättää auttaa muita, kulta-ajat voivat jatkua ikuisesti. Alkuun pääsee jo yläfemmoilla, kannustavilla sanoilla ja aidolla hymyllä.

Menestyksen eteen ei tarvitse tehdä mitään yliluonnollista. Todellisuudessa täytyy vain tehdä parhaansa. Yksi asia kerrallaan useana päivänä peräkkäin. Johannes Hatsolo Hattunen kehottaa kokeilemaan, miltä tuntuu tehdä asioista puhtaasta intohimosta, rakkaudesta ilman taka-ajatuksia. Silloin sinusta pulppuaa ilo ja nautit tekemisestä ja elämästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asenne, tee parhaasi, auta kaveria, ilo,

Asenne tärkeintä - heavyneulonnassa, muutoksessa, rokissa, ikämielentilassa

Sunnuntai 14.7.2019 klo 15:13 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Heavyneulontaa, Heavy Metal Knitting – both heavy metal and knitting. ”Näin Mari Karjalainen lätkäisi Taitokorttelin maailmankartalle.” toteaa Ulla Lehmusoksa Joensuussa, kun huomasi The New York Times artikkelin, Purl Jam: Finland Hosts Heavy Metal Knitting Championship.

www.nytimes.com  ja suora linkki:

https://www.nytimes.com/aponline/2019/07/11/world/europe/ap-eu-finland-heavy-metal-knitting.html?fbclid=IwAR3fofbc73bPhmhocF1zEUx4PJnb09rWwrYBDZv4XLkCicndB0gUTS5WTj8

Kiitos Mari Karjalainen ja Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut, Joensuun konservatorio, Kontiolahti-seura ry, Taito Pohjois-Karjala ry ja Markkinointitoimisto Tovari.

1554189052_maxresdefault2.jpg

Heavyneulonnassa on kyse käsitöiden ja heavy metal -musiikin yhdistämisestä uudenlaisella tavalla. Ei tulisi monelle mieleen yhdistää näitä ääripäiltä tuntuvia tekemisiä. Heavyneulonnan maailmanmestaruuskisoissa neulotaan heavymusiikin tahtiin ja kilpailuvälineinä ovat neulepuikot ja heavymusiikista tuttu asenne! Säännöt: Heavyneuloja eläytyy ja neuloo tarkoitukseen tehdyn metallibiisin, Maniac Abductorin ”Fight or die” tahtiin. Mitä näyttävämpää neulominen on, sen parempi. Asenne on tässä tärkeintä. Näin sivusta seuranneena huomasin, että koko tapahtuma alusta loppuun vietiin todellisella voittaja asenteella, jossa näkyi ammattilaisten meininki. Heavy Metal Knitting World Champion 2019 voittaja on GIGA BODY METAL, Japani. Näyttävä esitys oli myös USA:n 9″ Needles tiimillä sekä kaikilla muilla 11 kilpailijalla.

2019Japanisafe_image.jpg

Olen viime aikoina keskittynyt lukemaan menestystä niittäneiden henkilöiden kirjoja ja elämänkertoja. Monissa teorian asioissa ja tositarinoissa huomasin ilokseni yhtenäisyyksiä. Näitä olivat oman kutsumustyön löytäminen, positiivinen ajattelu, proaktiivisuus, rohkeat ratkaisut, käytännön toteutukset, yhteistyö, tiimityö, synergia, periaate molemmat voittavat, ja muut positiiviset käytännöt näyttävät olevan mahtava peruskivi myös Heavy Metal Knitting World Champion 2019 – menestyksen takana.

Tie menestykseen on Stephen R. Coveyn teos seitsemästä eri toimintatavasta, joita pohtimalla ja noudattamalla voimme suhtautua ympärillä vallitseviin asioihin itsemme sekä muiden kannalta edullisemmalla, positiivisemmalla tavalla. Kirja 7 habits to be effektive peopel tulisi lukea ajatuksella, sillä se antaa lukijalle mahdollisuuden kytkeä seitsemän toimintatapaa, yksi kerrallaan omaan elämäänsä. Itselleni tuli kirjasta monenlaisia ajatuksia ja oivalluksia. Monta kertaa arjen kiireessä unohtaa pysähtyä ja kyseenalaistaa omat ajattelumallinsa ja automaattisesti oikeuttaa oman näkökantansa oikeaksi. Minun tuli lukea tämä kirja kahdesti, jotta saisin muutosta omaan asenteeseeni ja että, oikeasti muistaisin asettautua yhtä useammin, päivä päivältä, toisen asemaan kuunnellessani ja viestiessäni muiden ihmisten kanssa. Ja tunnustan, että kirjan kertaus lukien ja kuunnellen on edelleen käynnissä.the-7-habits-of-highly-effective-people.jpg

Kirjan mukainen seitsemän toimintamallin ohjelma henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen:

1) Ole proaktiivinen – Minä tietoisuuden kehittämisen periaatteet – aktiivisuus, aloitteellisuus ja vastuullisuus

2) Aloita tavoite mielessäsi – Sisäisen johtajuuden periaatteet – arvot, oma filosofia, periaatteellinen ohjeistus

3) Pane asiat tärkeysjärjestykseen – Itsensä johtamisen periaatteet – priorisointi, ajankäyttö, eri roolit

4) Tähtää siihen, että kumpikin voittaa – Interpersoonallisen johtajuuden periaatteet – inhimillinen vuorovaikutus

5) Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi – Empaattisen kommunikoinnin periaatteet – tuloksellisen kommunikoinnin avain

6) Hyödynnä synergiaa – Luovan yhteistyön periaatteet – arvostamme erilaisuutta, saamme uusia oivalluksia

7) Teroita saha – Tasapainoisen uudistumisen periaatteet – huolehti, että kehität itseäsi neljällä tärkeällä alueella fyysinen, psyykkinen, sielullinen ja sosiaalisemotionaalinen.  

Yhdessä tekemällä yksilöt kykenevät miettimään asioita laajemmalta näkökannalta kuin yksin omasta tottumuksesta päähän tulevien ajatusmallien mukaisesti. Huomaa mm. mahtavien asioiden yhdistäminen Heavy Metal Knitting - tapahtumassa ja sen yhdistäminen Joensuun rokkiviikolle. Tulevaisuudessa käsityö rokkaa!

Kirjassa Stephen R. Covey käy läpi erilaisia tarinoita, jotka käsittelevät kyseisiä aihealueita. Löysin itsekin mahtavan rokkitarinan, joka päähenkilö Michael Monroe näyttää pitkällä aikajänteellä ”teroittaneen sahaansa” ja noudattaneen periaatteita Stephen R. Covey:n ohjeiden/mallin mukaisesti.

Michael Monroella oli 48 vuotiaana energia huipussaan. Hän teki elämänsä parhaan levy Sensory Overdrive.  Hänen isä, Pentti Fagerholm, kävi katsomassa poikansa keikkaa ja hän totesi: ” Ompas tuo viisiymppinen hyvässä kunnossa, kyllä sen huomaa, että Makke treenaa fysiikkaansa, syö terveellisesti ja on onnellisessa avioliitossa, eihän sillä lailla kukaan jaksaisi esiintyä, ellei elämä olisi kaikin puolin kunnossa.”michael-monroe.jpg

Michael täytti 49 vuotta ja huomasi että, oli kulunut 30 vuota siitä, kun hänen elämäntiensä avautui Tukholmassa, levykaupassa. Hän oli edelleen valmis ja halukas jatkamaan samaa matkaa. Takana oli pitkä ja mutkikas tie. Michael puntaroi: ”Mulla on epätavallinen, tapahtumarikas ja suhteellisen menestyksekäs elämä. Urani on kunniallinen, ihmeellinen ja hullu, mutta ei yhtään hullumpi. Se on ollut kuin vähän liikennepeliä tai Seedway-peliä, joita pelasin lapsena - ikävä kyllä tulit kurviin liian kovaa vauhtia, ajoit mutkassa ulos radalta ja päädyit kiertotielle, pysy siellä kahden kierroksen ajan ja palaa sitten radalle ja yritä saada muut kiinni-.  Tai kuin Afrikan tähti-peliä, jossa aina välillä rosvo tulee ja vie kaiken.” Michael on tyytyväinen moniin saavutuksiinsa, mielipuoliseksi kuvaamassaan musiikki- ja show-busineksessä: ”Olen tosi iloinen siitä, että kun synnyin juuri silloin kun synnyin, koska olen saanut elää tässä ajassa ja nähdä musiikkialan muutokset vinyyliajasta down loud-aikaan. Mulla on ollut etuoikeus tavata monia cooleja ja kiinnostavia ihmisiä, ja todistaa legendaarisia tilanteita ja tapahtumia. Myös kompromissittomuus on kannattanut. Olen ylpeä siitä, että olen pysytellyt uskollisena itselleni ja tyylilleni. Mulla on hyvä maine, ja mua arvostetaan ja olen ansainnut sen maineen rehellisesti. Olen tehnyt sen eteen kovasti työtä ja aina omilla ehdoillani. En ole tehnyt kompromisseja ja myynyt sieluani, vaikka se olisi ollut helppoa kaiken sekoilun ja kakofonian keskellä. Monta kertaa olisin voinut valita paljon helpomman tien, mutta en ole tehnyt niin, koska noudatan omia periaatteitani jääräpäisen tarkasti." MM.jpg

Edessäpäin tie jatkuu silmänkantamattomiin ja Michael toivoo tulevaisuudelta tasapainoista, terveellistä ja tervettä elämää: ”Toivon, että pysyn fyysisesti hyvässä kunnossa ja saan elää pitkään iloisena ja onnellisena läheisteni kanssa. Menestystä ja nimenomaan oikeanlaista menestystä haluaisin sen verran, että ei tarvitsisi tuhlata kauhean paljon aikaa raha-asioista huolehtimiseen. Ikäkin on vain asenne kysymys. Koskaan ei tule olemaan nuorempi kuin tällä hetkellä on. Ikä on mielentila. Kannattaa nauttia täysillä. Jokainen päivä maan päällä on hyvä. Tämä päivä voi olla elämäsi paras, jos teet siitä sellaisen. Olet kaiken sen luoja, mitä elämässäsi on.”

On ilmiselvää, että ei ole helppoa kehittää itselleen lujaa henkistä ryhtiä eikä elää sellaista rakastamisen ja palvelimisen täyteistä elämää, joka luo sopusointua oman itsemme kanssa, rakkaimpien kanssa, ystävien ja työtovereiden kanssa.  Tämän tavoittelu on mahdollista ja samalla seitsemän toimintatavan parhain ja maukkain hedelmä. 

”Se, mitä yritämme sinnikkäästi, muuttuu helpommaksi, mutta ei siksi että tehtävän luonne muuttuisi, vaan siksi että kykymme selviytyä siitä kehittyy.” kirjoittaa ja kannustaa Stephen R. Covey


 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: asenne, periaatteet, heavymetalneulonta, teroita saha

Asenne vaikuttaa - Ilon psykologiaa elämään

Lauantai 6.7.2019 klo 15:23 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Heinäkuun ensimmäisenä perjantaina auringon valo täyttää pihamaamIMG_1200.jpgme Koitereen rannalla. Laitan repun selkään ja ajatukseni lentävät jo metsäretkelle, kauniiseen mäntymetsään, jyrkkiin ja korkeisiin vaaroihin, tuoksuviin soihin - erityisesti suopursun tuoksuun. Ilo-koira on yhtä innokkaana ja kulkee edelläni haistellen innoissaan metsän moninaisia tuoksuja.

 Ilo on siis rinnassani ja kulkee myös edelläni. Naurahdan tälle ja muistelen Ilon psykologian kirjaa. Mieleeni tulee mieheni kommentti, kun hän huomasi sen pöydälläni: ”Jaahah, nyt Ilolla (siis Ilo-koirallamme) on jo oma psykologiakin.”

Ilon psykologia kirjassaan Tony Dunderfelt antaa ideoita ja käytännön keinoja tulla tietoiseksi omasta valostaan ja käyttää sitä iloisemman elämän luomiseen. Tässä yhdistän Tony Dunderfelt, Ilon – psykologia ja Jeff Olson, Slight Edge kirjojen käytännön harjoitteita sisäisen ilon, onnellisuuden ja valon kasvattamiseen.

Mikä on ilon olemus?ilon-psykologia.jpg

 Ilo kuuluu yhteen niihin perustunteisiin, joita tunnistetaan kaikkialla maalimassa suoraan ja välittömästi.

Tyytyväisyys – Saat, mitä olet halunnut, omat perustarpeet.

Onnellisuus – Saat tehdä pitkällä aikavälillä sitä, mistä tykkäät.

Ilo – onnistu ja voitata, ehkä myös pitkän taistelun ja vaikeuksien kautta.

Ilomantsin metsissä kävellessäni tunnen itseni onnelliseksi. Saan asua täällä Pohjois-Karjalassa ja pääsen näkemään ja kokemaan täällä kaikki vuodenajat. Talvella paljon lunta ja kesällä paljon aurinkoa. Se oli vuona 2012 yksi unelmani ja nyt olen täällä. Näistä asioista saan olla iloinen ja onnellinen joka päivä.

Miten ilo syntyy?

Ilo syntyy iloisista tapahtumista. Aurinko paistaa, asiakas antaa hyvää palautetta. On helppoa olla iloinen, kun elämän perusasiat ovat kunnossa ja arjessa tapahtuu kivoja yllätyksiä.IMG_1217.jpg

Metsäretkelle olen saanut mukaan kivan porukan, ja tätä retkeä on odotettu. Mäntymetsiköstä löydämme tatteja. Minä ja metsäretkiseurueeni yllättyy -  jo nyt ja niin hyviä. Siis tiedossa tattirisottoa suunnittelemme tulevaa ateriaa. Laskeudumme suolle ja lisää yllätyksiä muutama kullan keltainen kypsä lakka. Keräämme ja huudahtelemme iloisesti toisillemme. Ilo – koira innostuu piehtaroimaan suoheinikossa ja nauttii selvästi retkestämme.    

Asenne vaikuttaa!

Henkilökohtainen asenne todella vaikuttaa – ratkaisevasti. Se, mitä kutsumme ”todellisuudeksi” muodostuu fyysisten, sosiaalisten ja psyykkisten ilmiöiden kokonaisuudesta. Asenteesi, tulkintasi ja tarpeesi vaikuttavat koko ajan tavallisessa arjessa. Yksi keskeinen keino menestyä on osata muuttaa omaa mielialaansa eli luoda myönteistä ja toiveikasta asennetta, vaikka mikään ulkoinen taho tai asia ei ole sinua kannustamassa.   

Juhani Töytärin perustama yritys Positiivarit on rakentanut koko liikeideansa myönteisyyden ja ihmisten omien valintojen ja rakentavien toimintojen varaan. Heidän rekisteröimä sanonta: ”Asenne ratkaisee aina”. Tähän he uskovat vuorenvarmasti.

Jeff Olson kirjassaan Slight Edge ohjaa meitä ymmärtämään omaa asennettamme, joka on päivittäisen toimintamme takana, pohjana. Kuinka asennoidumme päivittäiseen tekemiseen? Asenne, tekeminen ja lopputulos luovat tämän elämän filosofian. Kunkin oma filosofia määrittää asenteen, mikä määrittää tekemisen innon, syvyyden ja lopputuloksen. Meitä ohjataan tekemään päivittäin happy habits – toimintoja eli onnellisuutta ja iloa tuovia askareita ja ajatuksia. Näin pääset kohti menestyä elämän eri alueilla. Ilon ja onnellisuuden kasvattamiseen käytännön harjoituksiksi tarjotaan 5 happy habits päivittäistä toimintaa. Huomasin Ilon psykologia kirjan harjoitusten sisältävän vastaavia, mutta ei näin yhdistettynä. Suositellaan testaamaan ensin kolme viikkoa, tarkalleen 21 slight-edge.jpgpäivää.

 1. Kirjaa ylös kolme asiaa, joista olet kiitollinen - Ilon psykologia - Kiitollisuuspäiväkirja
 2. Kirjoita kaksi minuuttia positiivisesta kokemuksesta, joka tapahtui sinulle viimeisen 24 tunnin aikana – Ilon psykologia - positiivisen palautteen voima.
 3. Meditoi, joogaa, pidä yksi hetki päivässä, jolloin ajatuksesi keskittyvät vain siihen mihin haluat – Ilon psykologia – huomio mahdollisuuksiin – negatiivisuus paasto – huomion siirtäminen
 4. Kiitä jotakin henkilöä joka päivä – aito kiitos – Ilon psykologia – konkreettinen positiivinen palaute
 5. Tee jotakin fyysistä 15minuuttia, joka päivä - vaikka yksinkertainen kävely, pyöräily

Tänään siis pääsin metsäretkelle toteuttamaan fyysistä treeniä - ei vain 15 minuuttia vaan lähes koko päiväksi. Se oli hieno reissu, josta pääsin kirjoittamaan positiivisen kokemukseni. Samalla olin kiitollinen kauniista aurinkoisesta säästä, mahtavasta retkiporukasta ja tunnelmallisesta kahvihetkestä vaaran päällä sekä hyvästä kahvista, josta sain kiittää Tomia. Puolisoani saan kiittää, kun jo useamman vuoden ajan olen harrastanut aamujoogaa ja tänäkin aamuna sain kaikessa rauhassa joogata kesäaamussa laiturinpäässä. Kannusta kaikkia teitä tähän 5 happy habit kolmen viikon testaukseen. Oikeasti helppoa tehdä tai yhtä helppoa jättää tekemättä. Asenteesta kiinni.  

Mitä ajattelet, se vahvistuu

Ajatteleminen on todella luovaa puuhaa, kertoo Tony Dunderfelt. Mitä ajattelet, vahvistuu ja laajenee mielessäsi. Voit suunnata luovan ajattelun kohti tulevaisuutta. Silloin koet, miten mielesi täyttyy hyvistä rakentavista ideoista ja koet hyvää oloa, kun saat realistista toivoa menestymisestäsi. Psyyke on luonteeltaan muokkautuvaa ja itsensä korjaava. Uusia tapoja ja parempia käytännön toimintamalleja on mahdollista luoda. Se vaatii toki hieman oivallusta, harjoittelua ja viitsimistä, muttei niin paljon kuin yleensä luullaan. Psyykkinen toiminta on aina perusluonteeltaan positiivista ja auttavaa.IMG_1187.jpg

Ilo ei synny vain siitä, mitä elämä antaa meille, vaan myös siitä, minkälaista elämää me luomme ja minkälaisia kokemuksia tahdomme yllä pitää. Hyvien asioiden huomioiminen vahvistaa niitä. Hyvin usein saat, mitä tilaat. Just do it! Kaikki, mitä tarvitset iloisemman elämän luomiseksi, on itseasiassa jo valmiina.

Ilon psykologiassa on kysymys käytännön myönteisyyden taidosta. Suomalaisittain voidaan puhua ”sisun psykologiasta” kirjoittaa Tony Dunderfelt. Miten toimia elämän vaativissa tilanteissa, niin että osaa kääntää arkiset ongelmat ja vaikeudet voitoksi? Miten saada omassa itsessä olevaa tietoista valoa enemmän käyttöön? Ilon psykologian avulla tunnistat ja tunnustat, mistä kussakin ajankohtaisessa asiassa on kysymys. Sitten löydät tahtoa ja energiaa viedä tilanteet niin hyviin ratkaisuihin kuin suinkin mahdollista. Positiivisuuden ja positiivisen asenteen perusidea ei olekaan ainainen hymyily ja iloisuus, vaan taito nousta vaikeuksista voittoon.  

 

Kirjallisuutta mm.

 Jaakko Alasaarela: Sinä Pystyt

Stephen Convey: 7 Habits of Highly Effective Peopel

Napoleon Hill: Ajattele oikein – Menesty

Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajatelija

Ilkka Koppelomäki: Saa mitä haluat

Jeff Olson: Slight Edge

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ilo, onnellisuus, asenne, positiivisuus

Upeaa työtä - onnelliset tähdet

Perjantai 28.6.2019 klo 16:58 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

”Olen syntynyt onnellisten tähtien alla.” sanoo 87 vuotias äitini. Positiivinen ajattelu ja asenne, hyvien puolien näkeminen monissa, lähes kaikissa, asioissa on hänelle jokapäiväistä ja luonnollista. Kun juttelemme puhelimessa, hän on kiitollinen ja onnellinen IVieno_2.jpgkauniista auringonpaisteesta ja kukista pihalla. Hän on tyytyväinen, kun ei ole niin niin suurta kasvimaata enää – vähempikin riittää. Hän kertoo iloiten, miten ihania ovat viereisen uuden talon pienet lapset. Häntä ei missään vaiheessa häirinnyt rakennustyömaa, vaan sitä oli mielenkiintoista seurata. Ja jos eivät rakentajat saaneet vettä, niin nopeasti hän haki letkun ja antoi autotallistaan vettä ja auttoi. Hänen auttavainen ja positiivinen asenne uusia asioista kohtaan esimerkillinen. Hän on kiitollinen, kun lapsen lapset, pojat, ovat vuorotellen asuneet seinänaapurissa ja omilla vahvuuksillaan auttaneet eri elämäntilanteissa.

Hänelle bestseller – kirjojen winwin – kumpikin voittaa – positiivinen ajattelu - oikea asenne - kiitollisuus -  pienet asiat joka päivä – muista lepo ja liikunta -  tuntuu olevan sisään kasvanut. Kun kysyn häneltä, että mistä tämä kaikki kumpuaa, hän sanoo, että elämästä. ”Kun on kokenut evakon, nähnyt kurjuutta, päättänyt ottaa haasteita ja tehnyt ilolla töitä, hyvässä työporukassa ja saanut hiihtää, marjastaa sekä laulaa eli tehdä niitä asioista, joista nauttii, niin siinnä se on. Voit hyvin, kun on hyvä olla.” tiivistää äitini elämän ohjeensa.upeaa-tyota.jpg

Vau, Lauri Järvilehto, kirjassaan Upeaa työtä, kappaleessa Mitä hyvinvointi tarkoittaa, korostaa, että hyvinvointia on monenlaista. Ja saan lukea sieltä, että voit hyvin silloin, kun on hyvä olla. Itävalatalisfilosofi Wittgensteinin mukaan hyvinvoinnin määrää päivittäisten erilaisten askareidemme laatu. Kun arkesi täytyy askareista, jotka palkitsevat itsestään, on elämä täyttä ja tyydyttävää. Lauri Järvilehto kysyy: ”Miten voisit järjestää elämäsi niin, että voisit tehdä merkityksellisiä ja palkitsevia asioista päivästä toiseen siitä, kun heräät ja siihen asti, kun käyt nukkumaan?”

Kirjassa Koneen Ruhtinas, John Simon, kerrotaan Pekka Pekka_Herlin.jpgHerlinin elämästä. Hän oli yksi Suomen yrityskentän vaikuttavimmista henkilöistä. Hän luotsasi Koneen yhdeksi kaikkien aikojen menestyneimmäksi suomalaiseksi vientiyhtiöksi. Koneen ruhtinas kirjassa paljastui mm. että Pekka Herlin oli sydämessään maanviljelijä, ja siitä huolimatta huippu yritysjohtaja. Kirjassa aukesi se, miten hän tasapainotti yrityselämän painetta myös maanviljelyksen avulla.

Upeaa työtä kirjan mukaan kutsumuksellisen tekemisen ydin muodostuu taidosta ja intohimosta sekä yhteydestä toisiin ihmisiin. Kutsumuksellisen työn tukipilarit ovat vapaus, virtaus ja vastuu.  Vapaudessa toimintasi ylin auktoriteetti olet sinä. Virtauskokemus eli flow on kyky toteuttaa itseään. Kun tiedät mitä haluat ja teet sitä, niin uppoudut siihen täysipainoisesti. Itsellä on kokemuksia, kun ajan ja paikan tajunta katoaa ja vain nautin tekemisestä enkä muista edes syödä. Vastuulle keskeisiä ominaisuuksia ovat yhteys toisiin ihmisiin ja eettisesti kestävä toiminta. Vapautta, virtausta ja vastuuta seuraa positiivinen kierre ja tuotat arvokkaita tuloksia myös muille. Tässä on kutsumuksellisen työn ydin. Oman intohimosi etsimiseen voit käyttää kutsumuskarttaa. Siitä voit lukea bogissani Opettajayrittäjä – Kutsumuskartta https://www.mahdollistajat.com/blogi/2018/10/28/26947

Asenne on keskeisin menestystekijä

Tutkimuksissa on osoitettu, että asenne on keskeisin menestystekijä, paljon keskeisempi kuin lähtötilanteessa vallitseva lahjakkuus. Jokaisessa meissä on hurja määrä potentiaalia – ja siinnä vaiheessa, kun innostumme jostain asiasta sydämemme pohjasta, tuo potentiaali tulee käyttöön. Lopputuloksen ratkaisevat asenne ja intohimoinen harjothe-7-habits-of-highly-effective-people.jpgitus.

Stephen Convey kirjassaan The 7 Habits of Highly Effective People ohjaa esiaskeliksi aktiivisuuden, aloitteellisuuden ja vastuun omasta elämästä. Tämä proaktiivinen elämän asenne tarkoittaa, että pelkäämisen ja pahimman odottamisen sijaan tartut toimeen ja alat tehdä sellaisia asioita, jotka tuntuvat sinusta mielekkäiltä. Kun ja jos löydät oman unelmasi, on sinusta itsestä kiinni, laitatko unelmasi myös käytäntöön. Kukaan ei tule sinua unelmaelämääsi taluttamaan.  Seuraava askel onkin visiointi ja tavoitteen asettaminen. Visio on elämän tärkeä suunnannäyttäjä. Se tarkoittaa, että muodostat käsityksen siitä, mitä haluat elämältäsi.

Työ, yrittäjänkin, on suuri osa elämääsi ja parhaimmillaan yksi elämäsi suurista rakkaustarinoista. Kokeile kaikkea. Riko rajoja. Tiedät kyllä, kun löydät oman kutsumuksesi. Älä tyydy vähme_myo.jpgempään, mitä juuri sinä ansaitset, neuvoo Lauri Järvilehto.

Kysyn 87 vuoden ikäiseltä äidiltäni, että onko hän tehnyt kutsumustyötään. Pieni nauru. ”Jaaha, päätin lähteä liikealalle ja konttoritöihin pientilan töistä. Kyllä, Kesko oli kuin oma firma. Yhdessä pidettiin asiat kunnossa, ja saatiin paljon 35 vuoden aikana. Vieläkin käyn henkilökunnan myymälässä ja juhlissa. Mahottoman mukavia ihmisiä siellä.” Ja hersyvä nauru tälle asialle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: proaktiivisuus, positiivisuus, asenne

Helvetinviikon perjantai: lepo ja palautuminen

Lauantai 8.6.2019 klo 9:28 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Perjantain 7.6. aamulenkille lähti yllättäen mukaan Ilo-koirana kanssa mIMG_0666ilo_janis.jpgyös mieheni Kari. Jos ei alkuviikosta aamulenkeille, niin sitten loppuviikosta oli hänen päätös tällä viikolla. Se oli hyvä päätös. Helvetinviikko kirjassa ehdotettiin työyön jälkeiselle päivälle aamulepohetkeä. Tein sen ennen aamu viittä, niin tunsin halua ja tarvetta päästä ulos aurinkoiseen säähän aamukävelylle. Ja se kannatti, koska sain energiaa, voimia ja iloa, niin paljon että heittäydyin reippailun jälkeen joogan pariin. Varmuuden vuoksi mittasin verenpaineeni ja huomasin, siis hämmästelin, että ihan hyvät paineet.   

Pyrin perjantai päivän aikana muistamaan, että tämä perjantai eroaa muista perjantaipäivistäni yöuneen nähden. Aamuyöstä lyhyt, ja omasta mielestäni tehokas uni, oli antanut hetken levon. Mutta oikeastaan lepohetkiä oli ollut enemmän. Välillä mieli vaelsi omille teilleen ja huomasin istuvani sohvalla Ilo-koiraa rapsuttaen ja viime viikonlopun Ukonsuo retkeä muistellen. Etsin puhelimestani muutaman lakankukka kuvan ja Ilon suomättäällä istumassa – hymyilyttää. Aamulla klo 8.00 puhelin päästää ilmoille iloisen Helinä keijun tuikkeen. Tyttäreni Helmin kanssa saan viettää aika pitkän, iloisen ja lämpimän aamupuhelun. Tämä ”lepohetki” ja ”ajatusten siirto” ihan uusille alueille oli kuin päivä uni keskellä kiirettä. Päätän kävellä puutarhalenkin ja sitten jatkaa töitä kotitoimistolla.Helmi.jpg

Helvetinviikko kirjassa levosta opin, että se on niitä hetkiä, joiden aikana ketätään voimia ja energiaa, ladataan akkuja ja palaudutaan. Lepo lisää luovuutta, nopeuttaa oppimista ja antaa tarmoa, varmuutta, yleisnäkemystä ja kykyä toimia tehokkaammin ja voimakkaammin. Lepo äärimmäisen yksilöllistä.

Perjantaina lepohetkeksi tuli vielä sen, kun siirryin kotitoimistolta Tiedepuistoon autolla ajaen ja hyvää kirjaa kuunnellen. Tällä kertaa Ellun Kanat: Mitä tapahtuu huomenna ihmiselle. Suosittelen – sisältää myös hyviä asiaa ravinnostamme.

Tiedepuistolla Spark- Joensuun workshop – tapaamisemme oli onnistunut. Menin sinne täynnä tarmoa, mutta tipautin heti kahvia itselleni ja muille. Simo Kettunen Joensuun ES:tä ja Timo Ruohio Business Joensuusta pitivät yllä hyvää fiilistä ja eri toimijoiden yhteistyö syveni kohti yhteistä yhteisöämme. Hieno päätös työpäivälle oli vielä, kun kotiin ajellessa sain nähdä Joensuun yliopiston uusien tohtorien kulkueen komean kirkkomme kohdalla – varmaan jo poistumassa seuraavaan juhlapaikkaan. Tunsin olevani niin ylpeä heistä: hyvä Suomi, hyvä Joensuu.

Tänään lauantai aamuna 8.6. en tarvinnut enää kelloa aamu viiden herätykseen. Ilmeisesti sisäinen kellon aukaisi silmäni ja huomasin kellon olevan viisi yli viisi. Tunnustan sen, että en muistanut laittaa eilen perjantaina herätystä päälle. Illan vietto puutarhaa laittaen, saunoen ja grillaten rentoutti täysin ja huomasin, että yhdessä tekeminen oli hyvä vaihtoehto sohvalla nukkumiselle. Perjantai-iltasella nautin tekemisestä, puuhastelusta, auringosta, jutustelusta, äänikirjan kuuntelusta, vasta leikatun nurmen tuoksusta ja kukkapenkeistä sekä Siperian hernepuun kukista. Vaihtelu on usein parasta lepoa. Stephen King: Pedon Sydän.

Aakukat.jpgAAPuutarha.jpgAASpuu.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lepo, vaihtelu, lenkkeily

Helvetinviikko: Torstai: pois mukavuusalueelta

Perjantai 7.6.2019 klo 10:01 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

”Epämukava” torstai 6.6. alkoi aamulenkillä ja auringonpaisteella. Päätin ilo1.jpguhmata kielletty ajosuunta liikennemerkkiä ja kävelin minulle tuntematonta tietä kohti peltoja, yksittäisiä puita, ohitin navetan, joka oli joskus ollut uljas ja upea. Kävelin reippaasti mutkasta tietä, joka johti jonnekin, missä en ollut ole koskaan vielä käynyt. Taakse jäi aamuaurinkoon päin kallistunut vaja ja vanha huvila, jossa vielä hieman ryhtiä ja pitsiä jäljellä laudotettujen ikkunoiden ympärillä. Ilo-koirasta tämä lenkki oli ihan huippu juttu ja se meni vauhdilla eteenpäin kunnes...jäi tuijottamaan - ei rakennuksia vaan toiseen suuntaan. Se oli hiljaa paikallaan ja haki istuma asennon ja tarkensi katseen. Minäkin tarkensin katseeni. Jänis, rusakko, iso sellainen pellolla istumassa. Hieno hetki.

Mitä oli vielä edessä? Vuorokausi ilman unta. Tätä tuli treenattua nuorena Ruotsin laivalla, ja kerran yrittämisen alkutaipaleella tehtiin mieheni kanssa yhtä tarjousta liitteineen koko yö. Saatiin aamulla se valmiiksi ja ajoissa eteenpäin. Se oli jotenkin ihan hauskaa.

Yrittäjyyden opettajan hommissa NY24h yrittäjyysleirit ovat olleet hauskoja ja jonkun kerran tuli oltua ihan ilman unta, ja joskus nukuin pari tuntia. Jollain tavalla ihan mukavaa - varsinkin sitten, kun seuraavan työpäivän jälkeen pääsi kotiin nukkumaan. On muuten ihana nukkua, kun väsyttää!    janis.jpg

Itsekuri ja tahdonvoima ovat ominaisuuksia, joita voi vahvistaa olemalla niistä tietoinen. Kirjonen kirjoittajat vertaavat niitä lihaksiin: jos niitä rasitetaan paljon ja pitkään ne väsyvät, mutta kun ne saavat levätä ja palautua, ne kasvavat suuremmiksi ja vahvemmiksi kuin ennen. ”Emme voi tulla sellaisiksi kuin haaveilemme, jos pysymme sellaisina kuin olemme.”  Max De Pree

Hotelli Kimmelin, Sirkkala Sali ja Taitaja 2019 Karonkka torstaina: siellä kuultiin juhlapuheita, jaettiin kunniakirjoja ja tarjoiltiin herkullista ruokaa ja kuohuviiniä, viiniä ja kahvi avec. Kuinka helppo olikaan valita terveelliset ruoka-annokset ja maistuvia marjoja jälkiruuaksi ja raikasta vettä juotavaksi ja alkoholitonta viiniä lasillinen, kun olin niin päättänyt. Kiitos helvetinviikon. 

Enemmän kuin mitään muuta torstain tuli opettaa, miten tärkeää on asettaa välitavoitteita, jos haluaa selvitä tehtävästä. Tuli selvittää, miten etsiä, kohdata tekemätön homma, työ, ja hoitaa se ja pelko siitä pois. Se löytyi! Päätös tehdä lopultakin Linked – profiili toteutui. Tätä oli siirretty ja siirretty. Nyt loppui siirtelyt. Pieni jousto sallitaan: ensin tein Asenne-projektin diat valmiiksi, niin ei tarvitse niiden kassan viettää aamupäivää perjantaina, jos tulee väsy. Asenne - projektin sisältöä on ideoitu, pohdittu, väännetty, kasvatettu, haettu infoa ja päivämääriä, pyydetty tarjouksia, istuttu palavereissa, tavattu ihania ihmisiä, naurettu ja heitetty yläfemmat onnistumisille. Sisältöä on niin, että pursuaa yli bittiavaruuteen – eli karsin ja kirjoitin. Homma valmiiksi helvetinviikon asenteella. Se meni eteenpäin ja tuntuu olevan ihan normi työdraivi päällä työyön jälkeen. Nyt kotitoimisto vaihtuu Tiedepuistoon. Aurinko paistaa ja on mahtavan lämmin – juuri oikea päivä astella aurinkoista tietä eteenpäin.

IMG_0711.jpg

kukka.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mukavuusalue, ulkopuolelle, ilman unta

Helvetinviikko keskiviikko: Ajanhallinta

Keskiviikko 5.6.2019 klo 19:33 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Keskiviikoksi en tehnyt etukäteen ihanteellista päivä ohjelmaa, vaan valmistauduin päivään lisäämällä tietosuuttani arvoistani, unelmistani ja tavoitteistani. Päätin kuunnella itseäni ja varasin aikaa kiireettömään aamuun. Se alkoi pitkällä puolentoista tunnin lenkillä. Ilo-koira yritti jäädä haistelemaan aamun tuoksuja ja viivytteli, mutta innostui sittenkin vauhdikkaaseen menoon kohti Mulon rantaa. R.jpg

Sinne päästyämme huomasin, että asioita on Pyhäselän rannassa tehty etukäteen, hyvissä ajoin, suunnitelmallisesti. Juhannuskokko oli siellä valmiina odottamassa juhlahetkeä. Loistavaa valmistutumista tulevaan juhlaan – ei tule kiire. Ranta oli siisti ja valmiina ottamaan meidät aamu-uimarit vastaan. Ilo tosin ei välitä uimisesta.

Lenkki rantaan kulkee rautatiesillan ja vanhan Lappeenrannan tien yli. Tiedän kelloajat aamulenkillä junan ja linja-autojen perusteella. Aamujunat Helsinkiin ohittaa Reijolan noin 05:19 ja 06:17 ja linja-auto Joensuuhun pysähtyy Siirtolantien kohdalla 6:15, 7:15 ja 8:15. Aina varma asia on, että naapurin auto käynnistyy 06:50 ja hän lähtee töihin. Mahtavaa täsmällisyyttä!

Itse olen luovaa tyyppiä ja vaihtelen aamujeni aikatauluja päivien ohjelmien mukaan. Minusta parasta on, kun varaa aikaa ja saa rauhassa flow- tilassa tehdä itselle merkityksellistä työtä, asioita jne. Huomaan tarvitsevani itsekuria, jotta saan rutiinit hoidettua ja pääsen lukemaan ja kirjoittamaan, lenkille ajattelemaa tai kuunetelemaan jotkin mahtavaa kirjaa.Rata.jpg

Mielestäni elän arvojeni mukaan ja varsinkin nyt helvetinviikolla. Terveys ja hyvinvointi on rehellisesti vienyt aikaa, kun valmistan ruoan itse terveellisistä ruoka-aineista ja itsekerätyistä marjoista. Huippua on perhe ja ystävät, jotka kannustavat eri puolilla Suomen minua tällä helvetinviikolla. Mahtava fiilis! Suurkiitos Kaisa – tytölle ja Helmille, Tomille ja Timolle. Kiitos ja kumarrus miehelleni, jonka on ilmeisesti tässä 40 vuoden aikana (what 40v! - totta) tottunut ideoihini ja pysynyt vakaasti savuttomana moottoripyöräilijänä.

Helvetinviikon ajanhallinnan, vai sittenkin ajan hallitsemattomuus, keskiviikko yllätti. Sain tänään aikaa yli kalenterin - kuin extraa 2,5 tuntia. Olin merkinnyt tämän päivän kohdalle kalenteriini klo 16.00 – 18.30 sovitun menon. Mutta hups, se onkin huomenna. Alitajuntani järjesti ajanhallinnan keskiviikolle yllätyksen. Nauroin ääneen asialle, koska huomisen kohdallakaan ei ole sovittua tapaamista ja ilta lenkille ehdin hyvin.

Uskon suunnitteluun. Jos ja kun haluan pitää arjen hallinnassa ja parantaa menestymisen mahdollisuuksia, minun täytyy suunnitella. Enemmän, tarkemmin ja vielä noudattaa suunnitelmia. Tänään olen varannut aikaa suunnitteluun ja tavoitteiden asettamiseen. Olen kerrannut jo arvoni ja visioni, unelmani, mutta mielestäni tavoitteet eri ajanjaksoille tulee tsekata. Ei muuten ole helppoa. Onko teillä selkeät, hyvät, mitattavat tavoitteet? Tavoitteet ja suunnitteluvaihe luo perustan onnistumiselle.

Siis vielä tänään suunnittelua ajanhallinnan merkeissä: vuosisuunnitelma, kuukausisuunnitelmat, viikkosuunnitelma ja päiväsuunnitelma. Teemme muuten näitä tällä viikolla ProRiveriassa, töissä, ihan täysillä. Yllättävää sama meininki sivutoimisessa yritystoiminnassani, koska kesäaikaan yleensä on intoa ja aikaa tehdä suunnitelma tulevaisuuden polulle.

Ajanhallintaan liittyvää kirjallisuutta kahlasin viime syksynä, kun aikataulutin päätoimisen Riverian työni, tiimimestarivalmennuksen TiimiAkatemiassa, sivutoimisen yrittäjyyteni ja päätöksen liikkua, joogata ja lukea päivittäin. Alla muutama tärppi. Aika on arvokkainta, mitä sinulla on. Pidä siitä huolta.

tee-itsestasi-mestariajattelija.jpg

Stephen R. Covey: Tie menestykseen 7 toimintatapaa ..

Iina Rytikangas: Tehokas ajankäyttö

Marika Roth: Menestyjän bisnespankki

Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajattelija

Satu Pihlaja: Aikaan saamisen taika

Erik B. Larssen: Helvetinviikko

Ajansiivuouskirja, Gummerus

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aika, arvot, tavoitteet, suunnittelu

Helvetinviikko tiistai: moodi ja keskittyminen

Tiistai 4.6.2019 klo 21:53 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Tänään tiistaina 4.6. heräsin klo 4.33 täynnä tarmoa, mutta yritin vielä vähän lepäillä. Ennen aamu lenkkiä ehdin ottaa kupin hyvää kahvia, ja Ilo-koirakin oikein odotteli ulos pääsyä. Meitä ei ollut auringon säteet vastassa vaan uskomaton parvi hyttysiä alkoi pörrötä ympärilläni ja ne löysivät heti niskani ja paljaat käteni. Ei ollut Offia eikä muutakaan hyttyskarkotetta mukana. Ilo-koiraa ei hyttyset häirinneet. Se katseli rauhallisesti, kun naapurin lampaat tulivat meitä ihmettelemään. Ne katsoivat meitä kysyvästi: ”Miten te olette näin aikaisessa?” Reitillemme tänään kuului myös taidenäyttely – risueläimet metsässä-.

Risu_2.jpg

Lampaat.jpg

Tänään keskityin keskittymiseen. Pyrin vaikuttamaan keskittymiseen ajattelun kautta. Muistelin syksyllä lukemaani Lauri Järvilehdon kirjaa Tee itsestäsi mestari ajattelija. Tavoitteena silloin oli taltuttaa kiire ajattelemalla. Kuukauden treenin jälkeen sain ainakin kiireen tunteen häviämään. Aamulenkillä kuuntelin, hyttysten yninän lisäksi, Ellun Kanojen kirjaa Mitä tapahtuu huomenna ajattelulle. Ajattelu on jokaisen ulottuvilla oleva avain hyvinvointiin. Ajattelu on elämänpituinen prosessi. Ajattelua kehitetään lukemalla, keskustelemalla, miettimällä asioita. Ja dialogi on keskustelumuodosta paras. Ajattelu on kulttuuriympäristömme ohjaamaa sisäistä havaitsemista. Merkittäväin uusi ajattelun teema tulee olemaan kyky ajatella tilanteissa, joissa yhtä ainoata ratkaisua ei ole näkyvissä, ongelmat ovat monimutkaisia, informaatiota on runsaasti, mielipiteitä ja analogiaväitteitä sinkoilee, ilmenee erilaisia paikallisia tai yleisiä painostustekijöitä. Ensimmäinen edellytys onnistumiselle on rohkeus sietää tilanne ja uskaltaa esittää näkemyksiä ja ratkaisuperiaatteita silloinkin, kun varmuutta ei ole lopputuloksesta. Uskalla ajatella omin voiminkin ja muista arvostaa muiden mitä kummallisimpiin asioihin liittyviä kykyjä. Paras sanoma Ellun Kanoilta tähän päivään oli: Ajattelu x Toteutus, niin alkaa työnjälki näkyä. Tätä tällä viikolla tarvitaan ihan käytännössä.Ellun_kanat_uusi_3-633x1024.jpg

Keskittyminen ja päätös tehdä hommat kerralla valmiiksi sotki aikatauluni heti aamupäivällä, niin että projektiosaajat olivat jo tulossa hakemaan minua palaveriimme. Unohduin viimeistelemään syksyn Epic – koulutusta opettajille. Auts! Siitä eteenpäin piti laittaa puhelimeen hälytys, kun oli aika siirtyä seuraavaan tapaamiseen tai tehtävään, jotta ei tarvinnut keskittyä kelloon.

Keskittyminen vei ajatukseni päivän mittaan pohtimaan, minkälainen moodini, mielentilani, missäkin tapaamisessa, palaverissa, valmennus ja ohjaustilanteessa olisi paras mahdollinen. Huomasin, että koko moodiasia unohtui ja oikeastaan nautin tiimityöskentelystämme. Välillä nauroimme vatsat kippurassa ja vedet silmissä. Tunnin kuluttua taas ihmeteltiin naamat vakavana organisaatiota, byrokratiaa ja sääntöjä. Vaikka moodi vaihteli, niin etukäteen valmistautuminen sai mielen pysymään tasaisempana.

On hienoa työskennellä avoimessa, luottavaisessa, innovatiivisessa ilmapiirissä ja yhteisössä, jossa tervehdykset, hymyt ja iloiset naurut sekä yhdessä tekeminen täyttävät päivät. Opiskelijaa, kaveria, kollegaa, yrittäjää kuunnellaan, autetaan monella eri tavalla ja tasolla. Olen koko sydämestäni kiitollinen, kun saa olla osa tätä yhteisöä.      

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattelu, keksittyminen, kiitollisuus

Helvetinviikon maanantai: Tavat

Maanantai 3.6.2019 klo 22:07 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Kello on 04.55 aamulla ja puhelimeni kajauttaa iloisen tähdistö merkkiäänen. Hyppään sängystäni ja kipaisen viereiseen huoneeseen vaientamaan sen, että miehIlo.jpgeni saisi nukkua. Hän hyppääkin ylös yhtä pirteäni kuin minä, mutta sanoo jättävänsä aamulenkin väliin. Tiukka työpäivä tulossa ja sen jälkeen hän lähtee ajamaan Helsinkiin. Ajattelen, että kummalla meistä se Helvetinviikko onkaan, ja vedän Fjällreven ulkoiluasun päälleni ja lippiksen päähäni. Norjanharmaa hirvikoiramme Ilo venyttelee, katsoo ylöspäin ja laittaa silmät kiinni ja siirtyy mukavasti makoilemaan. Sen ilme kertoo että, ei kai nyt lähdetä mihinkään.

Mahtava aurinkoinen aamu otti meidät aamulenkkeilijät vastaan ja Ilokin heräsi vauhtiin, kun huomasi naapurin kissan. Aamulenkeistä on tullut meille tapa.

Iaamu_2.jpg

Erik B. Larssenin kirjassa Helvetinviikko avataan sitä, miten tavat kertova meistä kyvyistämme uskomattoman paljon. Ja sen vuoksi ne ovatkin ratkaisevia suorituskykymme kannalta. Kun haluaa kehittyä, ensimmäinen askel on tulla tietoseksi omista tavoistaan.

Tavoilla on kolme tunnusmerkkiä

 1. Ne ovat automaattisia
 2. Ne toistuvat säännöllisesti
 3. Ihminen toistaa niitä huomaamattaan tai vain osittain tietoisesti.

Tässä syy, siihen että kannattaa kysyä lähimmäisiltään ja työkavereiltaan omia tapojaan. He ovat huomanneet nämä opitut tavat. Stephen R. Coveyn kirja Tie menestykseen – 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja kehitykseen kertoo tavoista ja ihmisistä.

Covey kuvailee kirjassaan inhimillisen kehityksen kolme vaihetta ja niihin siirtymisen seitsemää tapaa. Ensimmäinen vaihe on riippuvuus, dependence. Toinen vaihe on riippumattomuus, independence. Kolmas vaihe on keskinäinen riippuvuus, interdepence. Ihmisen tulee oivaltaa, että hän tarvitsee muita ihmisiä voidakseen saavuttaa tavoitteensa.  

Covey väittää, että seuraavat seitsemän tapaa auttavat yksilöä kehittymään vaiheesta toiseen.

tie_7_tapaa.jpg

 1. Ole aloitteellinen ja vastuullinen
 2. Aloita visualisoimalla
 3. Tee tärkeimmät asiat ensin
 4. Tavoittele molemmin puolista hyötyä
 5. Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi
 6. Hyödynnä strategiaa
 7. Kehitä itseäsi – ”Sharpen the saw”

Tavoitteenani oli mm. selättää valmistautumattomuus eli valmistauduin viikkoon ja tähän päivään suunnittelemalla sen lähes tuntitunnilta. Hyvä suunnitelma, joka lähes toteutui. Huomasin että kiire hyppäsi mukaani, heti lounaan jälkeen ja yhden aamupäivän työn jouduin siirtämään, kun en ollutkaan niin nopea kuin kuvittelin. Onneksi ajankäyttöön keskittyvä päivä on tulossa keskiviikkona.

Piipahdus epämukavuus alueella antoi päivään jännitystä. Tänään tein elämäni ensimmäisen facebook – livevideon, jota seurasi yleisö somessa. Aika mahtava fiilis. Oli sellainen olo, että pääsin heti ensimmäisenä päivänä hyppäämään epämukavuusalueelle. Suosittelen sitä, koska tunne ja koko fiilis on sen jälkeen ainutlaatuinen. Tekee vieläkin mieli tuulettaa. Nuorisoa ja someguruja tämä varmasti lähinnä naurattaa, mutta minulla on voittaja fiilis.   

Olisipa kiva kirjoitella, mutta kello on 22.07 ja on aika mennä nukkumaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tavat, muuttuminen,

Helvetinviikko

Sunnuntai 2.6.2019 klo 22:34 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Maaliskuu 27. päivä, Tampere, Finlaysonin tehdasalue, ProAkatekirja_kuva.jpgmia ja istun tiimiringissä ja keskityn kuuntelemaan ProAkatemian opiskelijoiden ajatuksia: ”Mitä on olla ProAkatemialainen?” Hieraisen korvanlehteäni, tarkennan kuuloa ja otan kynästäni tiukemman ja paremman otteen, jotta saan kirjoitettua muistiin asioista ja ajatuksia. Mitä kuulen: ”Oli aika hieno se Helvetinviikko, ja aika hyvin selvisin myös yön valvomisen ja työn tekemisen yöllä – olenkin tottunut yötaxi vuoroihin, joiden jälkeen aloitan sitten koulutyöt. Joka aamu tsemppasin itseni lenkille.” Kuuntelen ja kirjoitan. ProAkatemialaiset huomaavat hämmennykseni ja alkavat kertoa Erik Bertrand Larssenin kirjasta Helvetinviikko. Vau! Mahtavaa, tuo täytyy kokea ajattelen ja päätän hankkia kirjan.

Kiitos ProAkatemian opiskelijat Johanna Sauvula ja Ville Parkkila, kun pääsin vieraaksenne ja vielä Sport&Business seminaariin seuraavana päivänä. Helvetinviikon lisäksi kevättä on ohjannut seminaarin innoittamana Petteri Kilpisen kirja Inspiroitunut.  

Aion toteuttaa helvetinviikon 3. – 9.6.2019. Jipii se alkaa huomenna. Tavoitteena on siis fyysisesti ja psyykkisesti ottaa tosi paljon irti itsestäni. Tulevalla viikolla tulen ylittämään itseni ja olemaan paras mahdollinen versio itsestäni. Huh! Elän täysillä ja saan kokemuksia, joita voin muistella koko loppuelämä.

EIMG_0579.jpgn jätä sosiaalista median epätietoiseksi viikostani, vaan kirjoitan blogia joka päivä.

Mielestäni kirja antaa hyvät eväät omaan rajuun viikkoni, yksilölliset lähtökohtani huomioiden. Olen valmistanut teemat päiville ja tehnyt kiltisti valmistautumistehtävät. Maanantai on tapojen päivä, tiistaina keskitytään ja tarkkaillaan moodeja, kesiviikkona otetaan ajanhallinta hanskaan, torstai on täynnä toivoa epämukavuusalueilla ja perjantaina hommia jatketaan yötöiden jälkeen leväten ja keskittyen mm. Spark-Joensuun workshoppiin. Lauantai on Happy Day sisäisessä dialogissa ja sunnuntaina on vastassa uusia näkökulmia elämään. Jokaista päivää starttaa aamulenkki ja jooga. Karkit, pizzat, keksit, jäätelöt, viinit ja siiderit jne. saavat unohtua tältä viikolta. Syödään terveellisesti ja katkaistaan iltasyöpöttely. Kuulostaa mahtavalta – vai mitä? Huomenna klo 5.00 Se Helvetinviikkoni alkaa. Mahtavaa!!

voitto.jpg

IMG_0583.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: paras versio, teemat

Suomalaisia innovaatiota

Lauantai 30.3.2019 klo 17:06 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Aurinkoinen syyspäivä Itä-Suomessa ja autoni kaartaa Ilomantsin tIMG_5622.jpgieltä kohti metsästäjien laavua ja isoja hiekkakuoppia. Tänään pääsevät Heinävaaran koulun lapset metsään oppimaan luonnosta, metsässä liikkumisesta, koirista, jäljistä ja monista muista asioista. Meillä on nuoriso- ja yhteisöohjaaja opiskelijoiden kanssa jokamiehenoikeus rasti. Olemme valmistaneet metsään kuusien ja mäntyjen ympäröimälle sammalmättäälle tarinapaikan odottaen lasten avaavan jokamiehenoikeudet metsäisiä satuja kertoen. Ensimmäinen viiden alakululaisen ryhmä tulee paikalle. Katselun ja pienen kiertelyn jälkeen nokinen kahvikannu alkaa kiertää kädestä toiseen ja tarina, miten perhe metsäretkellä haki purosta ja metsän lähteestä vettä kahvikannuun, alkaa alakoululaisen tytön kertomana. Poika jatkaa, että keräsimme risuja ja haimme kiviä, jotta saimme nuotion tehtyä. Tarina jatkuu ja kirjoitamme tarinaan vihkoon ja luen sen lapsille. Sitä tarkennetaan, että puro oli siellä mäen alla ja kävelimme kivillä, jotta saimme puhdasta vettä jne.  Jokaiselta alakululaisten tiimiltä saamme uuden tarinan, milloin punaisesta hiirestä, milloin roskista metsässä tai kummallisesta ”yksityistie” kyltistä.  Enempiä ajattelematta olimme käyttäneet tässä Suomalaista innovaatioita, sadutusta.  

Ilkka Taipale, Sata innovaatiota Suomesta, kuinka Suomesta tuli Suomi – poliittisia, sosiaalisia ja arkipäivän keksintöjä. Oletko ajatellut, mitä yhteistä on yksikamarisella eduskunnalla ja astian kuivauskaapilla? Tai äitiyspakkauksella, maksuttomalla kouluaterialla ja jokamiehen oikeudella. Ne ovat kaikki innovaatioita Suomesta.   

Sadutusmentelmä on merkittävä suomalainen yhteisöllisyyttä edistävä sosiaalinen innovaatio. Varusteena tarvitset vallankumouksellisen suhtautumisen ihmiseen, niin lapseen kuin aikuiseen - ja luottamuksen siihen, että jokaisella ihmisellä on henkilökohtaisesti tärkeää sanottavaa. Saduttaja tarvitsee kynän ja paperin. 

Menetelmä koostuu neljästä vaiheesta

 1. arvioinnista vapaa kuunteleminen
 2. tarinan sana- ja äännetarkka kirjoittaminen
 3. sen lukeminen
 4. kertojan toivomien korjausten tekeminen

Sadutus on vuorovaikutustapahtuma, jossa saduttaja pääsee ihmisen sisäisen dialogin osapuoleksi. Kun vuorovaikutus on arvioinnista vapaa, se antaa mahdollisuuden kertojalle asettaa sanansa niin, että ne aidosti heijastavat hänen omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Hiljaiset saavat äänensä kuuluviin ja puheliaat kiinnostuvat kuuntelemisesta.

mielivaeltaja.jpg

Opiskelija Seija Myllymäki kuvasti mieltään saduttamalla:

Se katseli numeroita vihreällä taululla ja tiesi, että sen pitäisi pysyä siinnä. Se oli jo kuitenkin laskeutunut lasin läpi vihreän nurmikentän keskelle. Kentällä kasvoi kukkia ja taivaalla tanssahteli perhosia. Se halusi olla perhosten mukana ja juoksi kevyin askelin niiden perässä pitkin metsäpolkua.

Taivaalta se näki alhaalla turkoosin meren. Liitovarjo liukui eteenpäin läpi ilman ja alla avautuva maisema oli lumoava. Siintävä hiekkaranta jatkui länteen niin pitkälle kuin silmä kantoi. Liitovarjo laskeutui kuin itsestään ihan veden rajaan niin, että vaeltajan varpaat hipoivat läikkyviä aaltoja.

Vaeltaja jatkoi matkaansa läpi kaiken. Se sukelsi kalojen luokse ja pystyi uimaan nopeampaa kuin miekkakala. Se kävi ritarien luona vetäisemässä miekan irti suuresta kivestä. Se kävi Afrikassa ratsastamassa seeproilla, päiväntasaajalla hyppimässä puusta puuhun apinoiden kanssa ja Lapissa juomassa kuksalla vettä kirkkaista puroista, jotka noruivat tuntureiden läpi.

Vaeltaja karkasi aina ilman lupaa. Joskus se ajautui pitkinkin seikkailuihin tahtomattaan. Se pursui halua matkustaa määrätietoisesti, mutta usein poukkoili sattumanvaraisesti kaiken rajalla. Nyt se aikoi tarkalleen pysyä paikallaan ja keskittyä siihen, mitä ympärillä tapahtui. Tämän vaeltajan nimi on Mieli.

IMG_9703.jpg

Saduttaa voi kaksin tai ryhmässä. Saduttaa voi tarina tarinalta tai ryhmän yhteistä satua kehitellen. Saduttaa voi kirjoittaen, piirtäen tai säveltäen.

Menetelmää on käytetty yli kolmekymmentävuotta ja sovellettu eri-ikäisten ihmisten kesken kotona, neuvolassa, päiväkodissa, koulussa, kirjastossa, sairaalassa, vanhainkodissa ja taidenäyttelyssä, lasten kesken ja aikuisten työkokouksissa, koulutuksessa ja terapiatyössä, kansainvälisyyskasvatuksessa ja solidaarisuustyössä. Kaikkialla menetelmästä on saatu hyviä kokemuksia. 

Heinävaaran koululaisten kanssa toteutimme ja teimme tutuksi toistakin Suomalaista innovaatioita – Jokamiehen oikeutta. Se on ikivanha maan tapa ja osaksi lainsäädäntöön perustuva oikeus käyttää toisen maa- tai vesialuetta maanomistussuhteiden sitä estämättä. Ehkä perinteisin jokamiehenoikeuden muoto on kulkeminen toisen maalla. Marjastus, sienestys ja kukkien poiminta on hyvin tyypillinen jokamiehenoikeuden muoto. ”Nämä oikeudet eivät ole vain Suomen kansalaisten etuoikeus, sillä tämä ikivanhaa perua oleva sosiaalinen innovaatio on tarjolla myös Suomessa vieraileville ulkomaalaisille.” vakuuttaa Juha Korkeaoja, maa-ja metsätalousminisSienet.jpgteri   2003-2007.

Tämä mahdollistaa siis kuumimman trendin eli luonnossa liikkumisen. Hiljaisuus on myös nouseva hyvinvointitrendi. Suomen pinta-alasta 80% voidaan tutkimusten mukaan luokitella hiljaiseksi alueeksi. Hiljainen ympäristö ja meluttomuus on luksusta. Pohjois-Karjalassa voin aloittaa jokaisen päivän luksuksella. Aloitin tänäänkin päiväni luksuksella, aamulenkillä luonnossa.

Talviaamu.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sadutus, luonto, mieli

Välitä ihmisistä, ymmärrä muita, muuta itseäsi

Sunnuntai 17.2.2019 klo 23:48 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Syyskuu 2010, Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, istumme NY Vuosi Yrittäjänä opinto-ohjelman suorittaneiden opiskelijoiden kanssa ruokalan pitkien pöytien ääressä. Ne ovat suosittuja tapaamispaikkoja iltapäivällä ja illansuussa. Koulupäivän jälkeen tunnelma on rento ja nauru herkässä. NY alumnien eli Jalmny ry:n Länsi-Uudenmaan nuorten tapaaminen käynnistyy, ja suunnittelu yhteistyömatkasta Tallinnaan saadaan vauhtiin. Nuoret ovat haastaneet toisiaan lukemaan. Huomaan pöydällä muutaman kirjan: Robert Kiyosaki, Rikas isä- Köyhä isä ja Dale Carnegie, Miten saan ystäviä, menestytä ja vaikutusvaltaa.

Nyt 2019 tiimimestarivalmennuksen ja tiimiyrittäjien innoittamana olen tarttunut näihin samoihin bestseller- kirjoihin, joita muistan opiskelijoideni lueskelleen koulun käytävillä. Tunnen hämmennyksen ja nolouden nousevan rintaani, kun huomaan jättäneeni nämä ja monet muut mahtavat kirjat toimintajännereiden varjoon. Muutama vuosi taaksepäin, Koitereen rannalla, kesäisin laiturilla, auringon paisteessa ahmin Ilkka Remeksen, Taavi Soininvaaran, Camilla Läckebergin, Dan Brownin jne. dekkareita tahtiin kirja viikossa. Yrittäjän, yrittäjyysvalmentajan, yrittäjyyskasvatuksen ja opettajan työni vei minut ammattikirjallisuuden syvyyksiin syys-ja talvikuukausina. Välillä innostuin perehtymään kiinnostaviin väitöskirjoihin, esimerkiksi Sirpa Koskinen Yrittäjyyskasvatus vaativassa erityisopetuksessa avasi minulle merkittävästi yrittäjyyskasvatuspedagogiikan mahdollisuuksia. IMG_8574.jpg

Mutta mikä sai minut muuttamaan lukutottumukseni? Mikä sai minut valitsemaan uudenlaisia kirjoja? Miksi talvella 2019 kääriydyn takatulen eteen, pehmeään nojatuoliin tai uppoudun tasaisessa junan kyydissä kiinnostavaan elämänkertaan tai elämänmuutos kirjaan. Tätä pohtiessa, pääsin matkaamaan kohti tulevaisuuttani, ja vastaus tuli aivan odottamatta kesken matkan. 

Helmikuu 2019, keskiviikkoiltana junassa Helsingistä Joensuuhun keskustelemme opiskelijoiden kanssa yrittäjyydestä, ideoista, liikeideoista, menestymisestä, ajattelusta, onnellisuudesta ja kirjoista, joita he ja minäkin olemme lukeneet uudessa lukuohjelmassa. Menestymistä pohtiessa tulen kertoneeksi Kaarina-tädiltäni saamastani rippikoulun onnittelukortin tekstistä, joka on luotsannut minua eteenpäin siitä päivästä lähtien.

 ”Elämän suurin onni ja runsain voitto on iloinen ja hyvä mieli.”  Tästä tekstistä keskustelemme ja siitä, mitä se meille kullekin tarkoittaa ja kertoo. Kerron heille, että olen teettänyt tekstistä tauluja, ja anna niitä lahjaksi ihmisille, jotka ovat mielestäni tuoneet hyvää ja iloista mieltä ympärilleen ja muille ihmisille. Näitä tauluja olen antanut läheisilleni, entisille opiskelijoilleni, kollegoilleni, yrityspartnereille, ystäville ja tulen vielä antamaan monelle. Tämä nimilista kasvaa joka päivä, ja ystäväni, taiteilija Liisa Romppasen käsissä tauluja syntyy lisää.  

2019Iloinen_mieli.jpg

Siinnä keskustellessa muistelen Ilkka Koppelomäen kirjaa, Saa mitä haluat. Mieleeni tulee Suomen suurimman kamppailuklubin omistajan, kolminkertaisen mm-mitalistin, Tomi Kaarlelan sanat: ”Mielestäni on jokaisen vastuu ja jopa velvollisuus kehittää itseään, koska mitä onnellisempi olet, sitä paremmin voit ja olet myös parempi ympäristöllesi, sekä lähipiirillesi.”  Tässä siis ainakin yksi syy, miksi olen tarttunut itsensä kehittämiskirjallisuuteen.  

Kun otin Dale Carnegien kirjan, Miten saan ystäviä, menestytä ja vaikutusvaltaa, käteeni tunsin harmaan epäilyni hiipivän esiin, koska takakannen ensimmäiset rivit aiheuttivat perin suomalaisen vastareaktion.     

”Kuusi tapaa saada ihmiset pitämään sinusta. Kaksitoista tapaa saada ihmiset ajattelemaan niin kuin sinä.Yhdeksän tapaa muuttaa ihmisiä ärsyttämättä heitä.” Auts! Päätin voittaa epäilyni ja tartuin kirjaan tuunaten itselleni uudet kolme lausetta:

1)      Kuusi tapaa pitää ja välittää ihmisistä aidosti 

2)      Kaksitoista tapaa ymmärtää muita ihmisiä.

3)      Yhdeksän tapaa muuttaa oikeasti itseään ärsyttämättä muita

Näistä heräsi hyvä keskustelu opiskelijoiden kanssa junamatkalla, koska he olivat juuri perehtyneet kirjallisuudessa toisen ihmisen ymmärtämiseen. Habit 5 Seek First to Understant then to be Understood kirjaa ja ohjelmaa avasi minulle ProRiverian opiskelija Eino Lehmusoksa: ”Kukaan ei voi ymmärtää toista, koska meillä on jokaisella oma filtteri, jonka läpi suodatamme ajatuksemme ja toisen ihmisen ymmärtämisen. Ja meidän tulisi ensin ymmärtää toisia, jotta he voisivat ymmärtää meitä.” Ajattelin, että vau, miten hienosti nuoret, alle 18 vuotiaat, opiskelijat avaavat ajatuksiaan lukemistaan kirjoista. Ylistän hiljaa sisälläni tiimipedagogiikkaa ja ProRiveriaa - ajatukseni liitävät maanatain tiimitreeneihin, jossa nuoret avasivat hienosti Dale Carnegien kirjan ohjeita omin esimerkein.

Alla otteita tästä ihmissuhdekäsikirjasta.

Kun kohtaat ihmisiä ja olet vuorovaikutuksessamiten-saan-ystavia-menestysta-ja-vaikutusvaltaa.jpg

 1. Älä arvostele, tuomitse tai valita.
 2. Anna rehellistä ja vilpitöntä kannustusta.
 3. Herätä toisessa innokas halu.

Kuusi tapaa pitää ja välittää ihmisistä aidosti

 1. Ole aidosti kiinnostunut muista
 2. Hymyile
 3. Nimi on ihmiselle tärkein kaikilla kielillä
 4. Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise muita puhumaan itsestään.
 5. Puhu siitä, mikä kiinnostaa toista.
 6. Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi – vilpittömästi.

Kaksitoista tapaa ymmärtää muita ihmisiä

 1. Aino keino väittelyn voittamiseksi on välttää sitä.
 2. Kunnioita toisen mielipidettä. Älä koskaan sano: ”Olet väärässä.”
 3. Jos olet väärässä sano se heti ja painokkaasti.
 4. Aloita ystävällisesti.
 5. Saa toinen sanomaan ”kyllä, kyllä” heti alkuun.
 6. Anna toisen pitää huoli puhumisesta.
 7. Anna toisen tuntea, että idea on hänen.
 8. Yritä vilpittömästi katsella asioista toisen kannalta.
 9. Suhtaudu myötätuntoisesti toisen ajatuksiin ja toivomuksiin.
 10. Vetoa jalompiin vaikuttumiin.
 11. Dramatisoi ideoitasi.
 12. Esitä haaste.

Yhdeksän tapaa muuttaa oikeasti itseään ärsyttämättä muita: ”Ole johtaja”

 1. Aloita kiitoksella ja vilpittömällä arvonannolla.IMG_78242.jpg
 2. Kiinnitä huomio toisen virheisiin epäsuorasti.
 3. Puhu omista virheistä ennen kuin arvoistelet toista.
 4. Esitä kysymyksiä suorien käskyjen sijasta.
 5. Anna toisen säilyttää kasvonsa.
 6. Kiitä vähäisintäkin edistystä ja esitä kiitoksen sanoja aina kun edistymistä tapahtuu. Esitä hyväksymisesi lämpimästi ja jaa kiitosta runsain käsin.
 7. Anna toiselle hyvä maine ylläpidettäväksi.
 8. Käytä kannustusta. Saa virheiden korjaaminen näyttämään helpolta.
 9. Saata toinen tekemään mieluusti sen, mitä haluat hänen tekevän.   

Suurinta puheenaihetta sai aikaan ohje: ”Vetoa jalompiin vaikuttumiin.” Tätä pohdittiin, esimerkkejä kaivettiin esiin, mietittiin että, miten tätä ohjetta voisi viedä käytäntöön. Kevään ja tulevaisuuden aikana se nähtäisiin. Vau! On se vaan niin mahtavaa olla yrittäjyyden tiimivalmentaja, kun saa tehdä töitä tulevaisuuden tekijöiden kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyys, lukeminen, vuorovaikutus, ymmärtäminen,

Kaswu - kyse on aina asiakkaasta

Sunnuntai 6.1.2019 klo 17:20 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

kukka_kesa.jpgKesäkuun kolmas päivä 2014, Helsingissä kävelen kohti Katajanokkaa läpi Kauppatorin päämääränä Marina Congress Center. Tunnen mereltä tulevan lämpimän kesätuulen enteilevän tulevaa hellettä ja huomaan tyytyväisenä, kuinka muutama poutapilvi antaa mukavaa varjoa, kun pidennän askeleitani ehtiäkseni ajoissa Power of Stories at Business Summit 2014 – tapahtumaan.

Nordic Business Forum järjesti ja organisoi myös pienempiä seminaareja, Business Summit - seminaareja. Tänään oli luvassa ideoita siitä, miten rakentaa yrityskuvaa ja miten tarinoita voidaan käyttää markkinoinnin ja johtamisen välineenä.  Astuessani pääovista sisään saan vastaani NBF:n jo brändiksi muodostuneen vastaanoton: punainen matto ja tervetuloa toivotus sydämellisellä kättelyllä. Hymyni on tänään mitä levein ja iloinen nauru purskahtaa esiin, kun huomaan että saan tervetulotoivotuksen entiseltä opiskelijaltani, upealta ammattilaiselta ja seikkailijalta Mikko Jaatiselta, joka kertoo, että tänään hän haluaa esitellä minulle mahtavia ihmisiä, yrittäjiä, innovoijia. Vau! Lähdemme yhdessä kohti Lämpiötä, josta kuuluu jo puheensorina ja ihmisen verkostoituminen on vauhdissa.    mikko_oj.jpg

”Saanko esitellä ex-opettajani, mahdollistaja-yrittäjä Marjut Helvelahti ja opettajaopintojen kautta yrittäjäksi startannut Kaswu-valmentaja Mikko Ojanen” ohjaa Mikko Jaatinen. Näen edessäni iloisen ja energiaa loistavan nuoren miehen, jolla on valloittava hymy, hauskat silmälasit ja henkselit.   

Kipinän Kaswu-valmennusfilosofiansa kehittämiseen Mikko Ojanen sai vuonna 2000 toimiessaan opettajaopintojensa ohella puhelinliittymämyyjänä. Silloinen esimies oli kannustava, ja innostavassa ympäristössä Mikolla heräsi ajatus hyödyntää opettamisen keinoja paremmin myös myyntityössä.

Kirjassaan Kaswu, opettaminen on myymistä – myyminen on opettamista Mikko Ojanen avaa filosofiansa niin, että voimme viedä sen käytännön tasolle. Tämä on erityisesti minulle, tällä hetkellä, merkityksellistä ja tärkeää, koska tunne olevani kuin ”Liisa Ihmemaassa” myynnin maailmassa. Nyt ajatukseni kiitävä jo kiittämään Mikko OJ Ojasta, kun hän vinkkasi joulun jälkeen, että hänen uusi kirjansa Otatko Opiksesi julkaistaan 1.1.2019. Storytelin kautta ahmin sen heti ilmestymispäivänä. Merkittävin viesti minulle siinnä oli, että ”et koskaan opi kunnolla siellä, missä sulle on liian helppoa”. Kun tähän yhdistän vielä Mikon oivalluksen hänen uudesta kirjastaan: ”Oppiminen ja tavoitteellisuus kulkevat käsikädessä”, niin on aika heittäytyä Kaswu-filosofiaan.

412_l_kaswu_uusi_72_ppi.jpg

Mitä voin tehdä, jotta innostuisin arkisesta työstä? Miten osaan kohdata asiakkaan? Millä tavoin vien keskustelua rakentavasti eteenpäin? Kaswu-menetelmä perustuu viiteen helposti sisäistettävään avainsanaan, jotka auttavat saavuttamaan yhteisen tavoitteen. Keskeinen oivallus on, että myyntityössä pätevät samat lainalaisuudet kuin opettamisessa ja oppimisessa. Kaswu on tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat päästä yhteiseen ja ymmärrettyyn päämäärään toisen ihmisen kanssa. Kun ihminen myy hän opettaa. Kun ihminen opettaa hän myy. Kaswu koostuu viidestä osa-alueesta:

Kehitä, Avarra, Sovella, Warmista, Uudistu

Asenne ja arvot ovat Kaswun lähtökohta. Kehittäminen on Kaswussa suoraviivainen tapa aloittaa toiminta. Se on kuin lähtölaukaus, joka panee prosessin liikkeelle. Kaswussa on tärkeää avartaa näkemyksiään erilaisista ihmisistä. Avarakatseisuus tarkoittaa myönteisiä ja rakentavia ratkaisuja, joilla pääsemme ihmisten kanssa kohti yhteistä ymmärrettyä päämäärää.

 Kaswussa oletuksena on, että jokainen on yksilöllinen ja oppii parhaiten omalla tavallaan.  Kaswun ajatuksena on, että ihminen ”ostaa” aina ensin toisen ihmisen ja sen jälkeen tarjottavan palvelun tai tuotteen. Jokainen kohtaaminen on ainutkertainen ihmisten välillä.

Oppimistyyleillä ja oppimisella on suora yhteys ihmisten ymmärtämiseen ja motivaatioon. Jos ymmärtää erilaisia ihmisiä ja heidän tapaansa reagoida asioihin, on jo hyvin lähellä Kaswun oppimistyylien ymmärtämistä. Oppimistyyleillä tarkoitetaan sitä, miten kukin meistä oppii parhaiten. Minulle tulee ensimmäisenä mieleen auditiivinen, visuaalinen ja kinesteettinen oppija eli kuulon, näön ja tekemisen ja liikkeen kautta painottuvat oppijat. Tavoitteena on arvostaa erilaisia oppimistyylejä ja maksimoida mahdollisuuksia tulla ymmärretyksi jokaisessa tilanteessa, jossa kohtaa toisen ihmisen.

Oppimistyyleistä ajatukseni rientävät syksyyn 2005 ja NY24h yrittäjyysleirin ensiaskeliin. On lokakuun 13. päivä 2005 ja Lohjalla, Nummentien auditoriossa istuu jännittyneenä 36 toisenasteen opiskelijaa ja 12 tutoria valmiina sukeltamaan yrittäjyyden salaisuuksiin. Tämän ensimmäisen yrittäjyysleirin kapteeni Mikko Jaatinen aloittaa: ”Tervetuloa 24 tunnin yrittäjyysleirille - Learning by doing fun. Täällä ei ole oppitunteja eikä välitunteja. Tauot on ansaittava. Täällä pidetään hauskaa ja opitaan yrittäjyyttä tekemällä, näkemällä, kuulemalla, kirjoittamalla, kokemalla ja muistetaan, että meillä kaikilla on kaksi korvaa ja yksi suu ja käytetään niitä samassa suhteessa. ” Suunnilleen näillä sanoilla starttasi Young Business Talents Ny:n organisoima historian ensimmäinen nuorten 24h yrittäjyysleiri.  Istuin silloin samassa auditoriossa ja muistelin, miten edellisenä kesänä kaksi tämän Young Business Talents Ny:n jäsentä olivat Oslossa, Junior Achivenment Europa, ThNY_24H_leiriopas_2016-17_web.jpge Company of the Year – tapahtumassa tutustumassa mm. norjalaiseen opiskelijayrittäjyyteen. Tulomatkalla, lentokoneessa, Mikko Jaatinen ja Tomi Helvelahti innostuivat ideoimaan. Katselin toiselta puolelta lentokoneen käytävää, kuinka ideariihen tuloksena paperit olivat täynnä tekstiä sekä kuvia ja pojilla tuntui olevan hauskaa. Hetken päästä pojat kertoivat nauraen, että meillä on idea yrittäjyyden rippileiristä.

Seuraavan vuoden aikana tästä nuorten ”yrittäjyyden rippileiristä” kehittyi Nuori Yrittäjyys ry:n ja TAT:n tukeman yrittäjyysohjelma NY24h yrittäjyysleiri. Mielestäni nuoret yrittäjyysleirin ohjaajat ja tutorit ottivat eri oppimistyylit huomioon esimerkillisellä tavalla.

Kaswussa yhtenä periaatteena on, että osataan käyttää joustavasti kahta lähestymistapaa: yksityiskohdista yleistyksiin ja yleistyksistä yksityiskohtiin ja näiden yhdistelmää. Kaswussa voi kohtaamisen aluksi selvittää avointen kysymysten avulla, mitä asiakas tietää etukäteen. Tällöin voi valita tavan, jolla todennäköisesti opettaa asiakasta parhaiten sen mukaan, ovatko vastaukset pikkutarkkoja vai suurpiirteisiä.        

”Menestyvät ihmiset etsivät aina mahdollisuuksia auttaa muita” vakuuttaa elämäntaitokirjailija Brian Tracy. Kaswu-menetelmää pystyy hyödyntämään parhaiten tekemällä yhteistyötä kollegoiden, partnereiden ja muiden ihmisten kanssa. Kaikki pääsevät tavoitteisiinsa tehokkaammin, kun kollegat ja partnerit auttavat toisiaan. Kun myönteinen mieliala lisääntyy, se tarttuu aivan huomaamatta muihin ja myös työsuorituksiin, vakuuttaa Mikko Ojanen kirjassaan Kaswu.  Markku.png

”Auttaa muita” sanat vievät minut joulukuuhun ja Joensuuhun Karsikon koulun auditorioon, jossa Markku Räty neljäs päivä joulukuuta 2018 koulutuksessaan voimakkaasti painotti: ”Kyse on aina asiakkaasta ja hänen päätöksestä. Kyse on aina heistä, ei meistä. Jokainen ihminen on erilainen – erilaiset tausta, erilaiset tarpeet. Sinä päivänä, kun tulee fiilis, että on aidosti kiinnostunut asiakkaasta ja on vilpitön halua auttaa toista ihmistä, niin silloin business muuttuu. Parhaimmillaan liiketoiminta on sitä, että sun oma liiketoiminta kasvaa auttamalla muita ihmisiä.”

Warmista on asian kirkastamista asiakkaalle ja muistin tehostamista. Kohdataan siis asiakas niin, että hän ymmärtää ja muistaa ne asiat, joita asiakas pitää kohtaamisen aikana merkittävinä. Kun itse muistaa oleelliset asiat, voi jäsentää asiat niin, että asiakas ymmärtää ne kirkkaasti. Warmistus tarkoittaa, että pitää huolta siitä, että asiakas on todella ymmärtänyt sanoman juuri sellaisena kuin on tarkoituskin. Warmistaminen tehdään tapaamisen tai palaverin lopuksi yksinkertaisesti, niin että kerrataan tiivistämällä ja jäsentämällä asiat yksinkertaiseen ja tiiviiseen muotoon.  Tämä selkeyttää ajatukset ja asiat eivät jää epäselviksi. Warmistuksen avulla asiat selkeytyvät ja jäsentyvät muistettavaan muotoon.

Otin tämän Warmistuksen käytäntöön ja tavoitteenani on saada siitä lähes automaattinen toimintatapa. Vein tämän asian käytäntöön nyt tammikuisena pakkaspäivänä puhelinpalavereissani. Niiden tavoitteena oli saada henkilöt osallistumaan netissä pidettävään zoomi tapaamiseen. Kaswun warmistuksen mukaisesti jokaisen puhelun lopussa kertasin, milloin zoom-tapaaminen on, mitä asioista käsittelemme, miksi se pidetään. Puheluiden jälkeen sain varmistukset osallistumisista. Odotankin jo ensiviikon asiakastapaamisia, joissa pääsen jälleen warmistamaan käsitellyt asiat, ja vielä enemmän tämän warmistuksen voimaa.

Uudista toimintaasi jatkuvasti kehottaa Mikko Ojanen Kaswu-filosofiassaan. Keskeinen lähtökohta Kaswussa ja sen tarjoamissa mahdollisuuksissa on se, että voi aina uudistaa ja uudistua. Jokainen asiakaskohtaaminen on uusi mahdollisuus uudistaa toimintaa, jotta onnistuu jatkossa paremmin omana itsenään. Uudistaminen on muutosta parempaa. ”Elämä on muutosta, vuorovaikutussuhteet ovat muutosta ja muutos voi olla työvälinen kaswussa, kun kehittää taitojaan. Uudistamisen avulla, eli oman toiminnan rehellisellä arvioinnilla ja toisilta oppimalla, kehittää taitojaan.” Näin lupaa Mikko Ojanen kirjassaan Kaswu.  

Mikko_O_YkkosL.jpgMaailmassa on lukemattomia asioista, joihin voi vaikuttaa omilla teoillaan. Oman hyvän olon vahvistaminen sekä vaikeiden asioiden käsittely kannattaa aina, kun siihen on mahdollisuus. Kaswussa omalla motivaatiolla ja sekä hyvällä ololla on suuri merkitys. Yrittämisellä ja
sinnikkyydellä päästään nopeasti todellisiin tuloksiin.

Mikko OJ Ojanen päättää Kasvu kirjansa muistuttaen, että oma onnellisuus on tärkeää. ”Onnellinen ihminen arvostaa itseään ja työtään, ja hänellä on ympärillään ihmisiä, jotka antavat läheisyyden tunnetta.” Suomen onnellisuus professori Markku Ojanen kiteyttää: ”Oman hyvän elämän kannalta ja fyysisten ja psyykkisen terveyden kannalta on hirmuisen tärkeää, että pitää työstään, joskus jopa nauttii siitä. Ihmisen hyvinvointi on arvokasta sinällään, ilman mitään kytkentöjä vaikkapa tuottavuuteen. Kehitä itseäsi ja kouluttaudu työssä. Ja pidä kavereista huolta,” onnellisuusprofessori vinkkaa ja lisää, että pidä huolta myös kunnostasi, sekin lisää hyvän olon tunnetta.

Kiitos Mikko Jaatinen, Mikko Ojanen ja Markku Räty

Koitere_talvi.jpg


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kehitä, avarra, sovella, warmista, uudista

Opettajayrittäjä - Unelmaduuni

Lauantai 29.12.2018 klo 10:47 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

”Prrrrr! Herätyskello maanantaiaamuna. Mahtavaa. Ihanaa päästä taas töihin! Kun yhdistää intohimon ja ansainnan, töihin lähtö ei tunnu pinnistelyltä vaan seikkailulta, jonka toivoisi jo alkavan.  Työstään voi tehdä itsensä näköisen. Työtä voi tehdä silloin kun itselle sopii ja siellä, missä itselle parhaiten sopii. ” Satu Rämö ja Hanne Valtari kertovat kirjassaan Unelmaduuni, miten loikka unelmaduuniin tehdään.IMG_8120.jpg

Joensuussa joulukuun tiistai-ilta on pimeä, pieni pakkanen ja maan peittänyt lumi antavat valoisuutta yhdessä jouluvalojen kanssa. Kun kävelin sisään Karsikon koulun pääovista, huomasin myös kauniin joulukuusen vasemmalla ja sisällä aulassa oli tarjolla myös jouluista glögiä ja hyvää kahvia. Näin sain rauhallisen ja hyvän alun tulevaan koulutukseen.

Minusta nämä tilaisuudet ovat valmennuksia, koska ne sysäävät meitä eteenpäin tekemään asioita unelmien ja tavoitteiden eteen. Istun valmiina kuin partiotyttö auditoriossa, rivillä viisi, kun kollegani opettajayrittäjä Markku Räty aloittaa koulutuksen. Hän on mies, joka hallitsee ja ymmärtää luvut, työskentelee määrätietoisesti, on selkeä sanainen ja luotettava, olipa kysymyksessä Riverian, Taitaja 2019 tai yrittäjän työt. Markku heiluttaa koulutuksensa alussa keltaista kirjaa kädessään insinöörin ottein ja aloittaa:

”Tässä on Positiivareiden kalenteri, missä on tavoitteet vuodelle 2019. Aloin tehdä tavoitteita itselle ja sinne tuli: rauha ja tasapaino, varmuus ja innostus, rohkeus muutokseen, työ, jota rakasta, luonto ja retkeily, matkat ja elämykset, sydämellä ystävät. Siitä lähti muodostumaan unelmakartta, jonka nimi on Unelmaduuni 2019.” 

Hienoa ajattelen, minäkin haluan kartan, jonka avulla löydän unelmaduunin, unelmahomman. Markku luetteli myös minulle tärkeitä tavoiteasioita esimerkiksi: tasapaino, rohkeus muutokseen, luonto, työ, jota rakastan, sydämellä ystävät. Vau, nämä alleviivaan ja kirjoitan muistikirjani sivuun. Onhan totta, että edelleen intohimo yrittäjyyskasvatukseen ja yrittäjyyden edistämiseen kumpuaa lämpimänä rinnassani. Ajattelen sen unelmaduunini olevan sillä suunnalla, niiden yhdistelmä tai jotakin sellaista. Unelmahommia kohti moni kulkee mutkaisen ja pitkän matkan. 

Siinnä kuunnellessa mieleeni nousee äitini (Vieno Kähkönen os. Puhakka) tarinan, siitä miten hän teki töitä kohti unelmiaan, ja rohkean päätöksen tammikuussa 1955. Äitini perhe asui Pohjois-Karjalassa, Ilomantsissa, Siitarin vaaralla, josta on mahtsiitari.pngavat näköalat Koitere-järvelle. Kotitila oli saatu kuntoon sotavuosien jälkeen yhteisvoimin, niin kuin muutkin kyläläisten ja Siitarin vaaran talot ja tilat. Nuorena tyttönä äitini työt keskittyivät maatilan töihin: lehmien lypsy ja hoito, maitotonkat tienvarteen, voin kirnuaminen, kanalasta ja sikalasta huolehtiminen, polttopuiden teko, tuulivoiman kautta sähkön talteen otto ja käyttö ja vuoden ajoista riippuen marjastus, kalastus sekä metsästys. Olihan hänestä Karjalais-lehdessä artikkelikin, kun karhun isänsä kanssa veteen ampui ja veti sen veneellä käsin rantaan. Hän onnistui vielä saamaan kyläkaupasta myymäläapulaisen työn. Näiden töiden ohessa äitini harrasti kilpahiihtoa ja nousi palkintopallille kerta toisensa jälkeen. Pian huomattiin, että hän oli lahjakas hiihtäjä. Niinpä eräänä päivänä, hiihtokilpailun jälkeen, hänelle tarjottiin paikkaa hiihtojoukkueesta ja samalla toimistotyöpaikkaa Joensuusta Keskosta, että hän pääsisi treeneihin ja kilpailuihin. Tämä oli hänen yksi unelma, tavoite, jonka saavuttaakseen hän oli, lähes salaa vanhemmiltaan, opiskellut liiketaloutta Suomen kirjekurssiopistossa.

6_2.jpg

Kotonaan ja kyläkaupassa hän kertoi innoissaan tarjotusta mahdollisuudesta. Kyläkauppias antoi vastatarjouksen ja kertoi, että Naarvassa avataan pian Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja siellä olisi hyvä paikka tarjolla hänelle. Silloin äitini muisti, että useasti hän hiihti kymmeniä kilometrejä päästäkseen hiihtokilpailuihin tai linja-autolle, joka vie kisapaikkaan. Jos hän lähtisi Naarvaan, ne matkat vain pitenisivät. Kotona todettiin, että eihän sinusta ole Joensuuhun ja toimintotöihin – maalaistyttö. Silloin hän teki päätöksen, että nyt lähden Keskoon toimistotöihin ja panostan kilpahiihtoon. Kotonaan hän pakkasi tavarat laatikkoon, vaatteet matkalaukkuun, kilpailuasut ja eväät reppuun. Ulkona tuiskutti lunta, silti hän kaivoi esiin polkupyörän ja sukset. Polkupyörän tavaratelineelle hän laittoi laatikon ja matkalaukun narulla kiinni, ja sukset hän sitoi pitkittäin kiinni pyörään. Sitten reppuselkään ja matkaan kohti uusia mahdollisuuksia. Äitini kertoi, kuinka polkupyörä muutaman kerran luiskahti reenjäljestä lumihankeen ajaessa, niin että piti taluttaa pyörää. Silloin hän oli ajatellut, että vaikka pitäisi kantaa tämä pyörä ja tavarat, niin nyt tammikuun lumituiskussa 1955 alkaa minun uusi elämä. Ennen Joensuuta oli edessä vielä kisamatka Ilomantsiin. Niinpä hän oli järjestellyt asiat seuraavasti: Keskon suunta-autoon matkalaukku, laatikko ja polkupyörä. Sukset ja reppu mukaan Ilomatsin linja-autoon.

Nyt 2018 vuoden loppupuolella, 63 vuoden jälkeen, äitini kertoo olevansa todella tyytyväinen, että teki rohkean päätöksen ja lähti kohti mahdollisuuksia, kohti omia unelmiaan. Edelleen, 86- vuoden ikäisenä, hän vielä käy Pohjois-Helsingin alakouluilla kertomassa koulutiensä aloittaneille lapsille minkälaista koulunkäynti, hiihtäminen, kalastus ja karhunmetsästys olivat hänen lapsuudessaan ja nuoruudessaan. Hän sanoo, että kouluvierailut ja muut yhteisölliset päivät antava hänelle iloa ja energiaa niin kuin hiihtokin.    

Uuteen_nousuun.jpg

Hiihdosta nykyhetkeen, ja Markku jatkaa, miten Unelmaduuni 2019 tehdään kimpassa, yhteistyössä, hyvässä porukassa. Tähän on monta mahdollisuutta ja kaikkea tekemistä vahvistaa pienten askelten voima. Myös Jenny Belitz-Henriksson kirjassaan Uuteen nousuun korostaa samaa asiaa: pienten askelten voima, vähän kerrallaan kaikkia sellaisia asioita, jotka vievät sinua tavoitettasi ja unelmaasi kohti.  Ja hän myös muistuttaa, että et ole yksin – tehkää kimpassa, toimikaa yhdessä. Yhteistyön ja yhteisen tekemisen voima antaa meille energiaa ja onnistumisia. 

Satu Rämö ja Hanne Valtari, niin kuin monet meistä, jotka istumme nyt Karsikon koulun auditoriossa, haluavat että töissä on mukavaa, ja että töitä voi tehdä hyvässä porukassa. He muistuttavat, niin kuin Markku Rätykin valmennuksessaan, menestyvää bisnestä ei tehdä kuukaudessa eikä unelmahommiin hypätä hetkessä.

”Saat aikaa kiinnostaville asioille, kun teet niistä työn,” neuvoo Satu. Hän neuvoo myös katsomaan unelmiamme pienen välimatkan päästä ja miettimään, miten niitä kannattaa niitä lähestyä. ”Päätä tänään, että haluat työn, joka on sinulle unelmahomma. Siitä se lähtee. Työskentele sen jälkeen päämääräsi eteen, ja unelmatyö voi olla sinun – ehkä jo ensi vuona tai sitä seuraavana. Tärkeintä on tehdä päätös ja aloittaa matka. ” neuvovat Satu ja Hanne. ”Arki ei ole enää lomanodotusta vaan työssä käymisestä syntyvää iloa.” kannustaa Satu ja kiteyttää vielä vakuuttavasti: ”Onnellisuus on menestyksen korkein muoto.”    

Kansi_1188.jpg

”Onnellisuus on menestyksen korkein muoto” tuo mieleeni kirjan, jonka luin tässä Joulunaikaan. Vanha klassikko Charles Dickensin, Saiturin Joulu. Päähenkilö Scrooge vihaa joulua ja muut ihmisetkin ovat vain vaivaksi ja haitaksi. Tarinassa/sadussa Scrooge, armoton, ahne, kiristävä, kova ja karkea vanha synnin orja tapaa Jouluna menneitten joulujen, nykyisten joulujen ja tulevien joulujen henget. Sydäntä riipivät kokemukset ja kokemiset saavat Scroogen kauhun valtaan ja hän muuttuu. Rakkaus läheisiin ja kaikkiin ihmisiin aukeaa ja auttamisen halu puhkeaa kukkaan ja Scrooge lupaa: ”Minä aion elää entisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Kaikkien kolmen henget saavat vaikuttaa minussa. Taivas ja Joulun aika olkoot kiitetyt tästä! Minä olen onnellinen, kuin enkeli, minä olen iloinen kuin koulupoika. Iloista Joulua jokaiselle ja Onnellista uuttavuotta koko maailmalle.”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unelmahomma, hyvä porukka, tavoitteet, onnellisuus

Vanhemmat kirjoitukset »