Monenkirjavia kuvitelmia ? Tiedän, että en tiedä?

Maanantai 28.10.2019 klo 21:39 - Marjut Helvelahti


Lauri Järvilehto: Upeaa Työtä, Monenkirjavia kuvitelmia, Kiitorata, Tee itsestäsi mestari ajattelija, Hauskan oppimisen vallankumous, Sisu  - Tarinoita itsensä ylittämisestä ja hyvä tekemisestä. Näistä kirjoista on hyvät aamut tehty.lampi.jpg

Kaunis syyskuun päivä Morvan majatalossa on edessä ja hieno aamulenkki menossa alkusyksyn kirpeässä säässä. Aurinko hivuttautuu ylös harjun takaa ja antaa hienon värin taivaalle sekä kevyen kuuran peittämälle pellolle. Heinät ovat paikallaan – ei tuule ja puut peilautuvat lampeen ääriviivojaan myöten. Kaunista - olen kiitollinen, kun saan olla tänään aamulenkillä Morvan majatalon maisemissa. Kävellessäni alan ajatella illalla lukemaani kirjaa: Lauri Järvilehto Monenkirjavia kuvitelmia. Maisema on kuin monenkirjava kuvitelma, joka vie mukanaan todellisuuteen ja tarinaan sekä niiden rajankäyntiin. Olen vielä unen kohmeessa ja herättelen itseäni unelmiin ottaen tämän aamulenkin yhdeksi askeleeksi niitä kohti. Mitä onkaan unelmien merkitys elämässä ja maailmassa. Miten ymmärrämme maailmaa ja koemme asioita? Missä kulkee unen ja todellisuuden raja? Entäpä unen ja valveen? Aamulenkki herättää minut päivää – tiimimestarin valmennuspäivään. Mistä todellisuutemme muodostuu? Maailmasta vain puolet on totta ja loput tarua: ennakkokäsityksiämme, näkökulmiamme ja ajatuksiamme siitä, miten asioihin suhtaudutaan.

Lauri Järvilehto kertoo filosofiaan ja tieteelliseen tutkimukseen nojaten, miten tulkitsemme maailmaa ja kokemusta. Monenkirjavia kuvitelmia kirjasta sain lukea, mitä on todellisuuden ja tarinan rajankäyntiä, uskonnon ja tieteen kamppailua, unien ja unelmien merkitystä elämässä ja maailman tulevaisuudennäkymiä.

Monenkirjavia kuvitelmia käsittelee kaikkea maan, taivaan, sekä jonkin tuntemattoman väliltä. Se raapaisee pintaa useasta aiheesta, mutta ei syvenny mihinkään. Tämän takia kirja onkin mielestäni loistava sillä, se avartaa ajattelua useaan suuntaan, useassa tapauksessa melko radikaalistikin. Erityisen mielenkiintoiseksi kirja kävi, kun puhuttiin tulevaisuudesta ja maailman muutoksesta.

 

”The future is already here – it is just not evenly distriputed.” – William Gibson.IMG_2337lato.jpg

 

Kyseisen legendaksi muodostuneen lausahduksen tuo esille myös Lauri Järvilehto. Mitä enemmän nykytilannetta ja tulevaisuutta pohtii, sitä kummallisemmalta tilanne vaikuttaa. Teknologian eksponentiaalinen kehitys onkin kirjan kiehtovin aihe. Kirjaa lukiessani tulin pohtineeksi, millaisessa maailmassa elämäni elän. Luettuani ennustan, että suuria muutoksia on edessä. On mahdotonta ennustaa, millaiset taidot ovat tarpeen työelämässä 20 vuoden päästä. Tieto ja sen tankkaaminen on tuskin silloin oleellista. Tieto on rajallinen, mutta antaa mahdollisuuksia toimia. Ateenan viisaimmaksi mieheksi tituleerattu filosofi Sokrates opasti, että viisas on se, joka tietää ettei tiedä. Kirjaa lukiessa pääsee pohtimaan asiaa, mitä Sokrates tarkoitti sanoessaan: ”Tiedän, että en tiedä.” Probleemahan tässä on, että hyvin helposti luulee tietävänsä, ennen kuin on perehtynyt aiheeseen kunnolla ja toteaakin, että ei ymmärrä aiheesta yhtään mitään.

 

Sivutoimisessa yrittäjätyössäni saan malliesimerkkejä hyvinvoinnin ja terveyden keskusteluista. Pari kolme vuotta sitten tunsin olevani sillä alueella aika keltanokka, vaikka nuorena urheilijana olin kiinnittänyt huomiota siihen, mitä syön sekä treenin ja levon suhteeseen. Perheemme neljälle lapselle, jotka ovat nyt nuoria aikuisia, tein mielestäni terveellistä kotiruokaa. Oliko se sitten terveellistä? Saivatko he kaikki tarvittavat vitamiini ja hivenaineet? Näin jälkeen päin tuntuu ihan hyvältä, että en tiennyt enkä varmaan edes ehtinyt ajatella. Siis onneksi yrittäjän työn, neljän lapsen, parin vaihto-opiskelijan, kahden koiran ja neljän marsun sekä omena- ja luumupuutarhan keskellä elimme onnellisina kohti tulevaisuutta. Tänä päivänä kuuntelen tarkkaan, kuinka aikuiset lapsemme kertovat terveellisestä ravinnosta, liikunnan,levon ja unen merkityksestä jne. Voin sanoa rehellisesti, että tiedän, että en tiedä. Tämä on nostanut kiinnostukseni terveyteen ja hyvinvointiin. Siis ahmin kirjallisuutta, seuraan askeleitani päivittäin, seuraan nukkumistani, käyn seminaareissa ja tunnen olevani energisessä kunnossa. Vai olenko? Naurattaa, mitä jos en oikeastaan tiedä asiasta mitään – no ainakin tunnen olevani energinen ja iloinen.

Avainsanat: ajattelu, tieto, unelmat


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini