Helvetinviikon maanantai: Tavat

Maanantai 3.6.2019 klo 22:07 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä


Kello on 04.55 aamulla ja puhelimeni kajauttaa iloisen tähdistö merkkiäänen. Hyppään sängystäni ja kipaisen viereiseen huoneeseen vaientamaan sen, että miehIlo.jpgeni saisi nukkua. Hän hyppääkin ylös yhtä pirteäni kuin minä, mutta sanoo jättävänsä aamulenkin väliin. Tiukka työpäivä tulossa ja sen jälkeen hän lähtee ajamaan Helsinkiin. Ajattelen, että kummalla meistä se Helvetinviikko onkaan, ja vedän Fjällreven ulkoiluasun päälleni ja lippiksen päähäni. Norjanharmaa hirvikoiramme Ilo venyttelee, katsoo ylöspäin ja laittaa silmät kiinni ja siirtyy mukavasti makoilemaan. Sen ilme kertoo että, ei kai nyt lähdetä mihinkään.

Mahtava aurinkoinen aamu otti meidät aamulenkkeilijät vastaan ja Ilokin heräsi vauhtiin, kun huomasi naapurin kissan. Aamulenkeistä on tullut meille tapa.

Iaamu_2.jpg

Erik B. Larssenin kirjassa Helvetinviikko avataan sitä, miten tavat kertova meistä kyvyistämme uskomattoman paljon. Ja sen vuoksi ne ovatkin ratkaisevia suorituskykymme kannalta. Kun haluaa kehittyä, ensimmäinen askel on tulla tietoseksi omista tavoistaan.

Tavoilla on kolme tunnusmerkkiä

  1. Ne ovat automaattisia
  2. Ne toistuvat säännöllisesti
  3. Ihminen toistaa niitä huomaamattaan tai vain osittain tietoisesti.

Tässä syy, siihen että kannattaa kysyä lähimmäisiltään ja työkavereiltaan omia tapojaan. He ovat huomanneet nämä opitut tavat. Stephen R. Coveyn kirja Tie menestykseen – 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja kehitykseen kertoo tavoista ja ihmisistä.

Covey kuvailee kirjassaan inhimillisen kehityksen kolme vaihetta ja niihin siirtymisen seitsemää tapaa. Ensimmäinen vaihe on riippuvuus, dependence. Toinen vaihe on riippumattomuus, independence. Kolmas vaihe on keskinäinen riippuvuus, interdepence. Ihmisen tulee oivaltaa, että hän tarvitsee muita ihmisiä voidakseen saavuttaa tavoitteensa.  

Covey väittää, että seuraavat seitsemän tapaa auttavat yksilöä kehittymään vaiheesta toiseen.

tie_7_tapaa.jpg

  1. Ole aloitteellinen ja vastuullinen
  2. Aloita visualisoimalla
  3. Tee tärkeimmät asiat ensin
  4. Tavoittele molemmin puolista hyötyä
  5. Yritä ensin ymmärtää, sitten tulla ymmärretyksi
  6. Hyödynnä strategiaa
  7. Kehitä itseäsi – ”Sharpen the saw”

Tavoitteenani oli mm. selättää valmistautumattomuus eli valmistauduin viikkoon ja tähän päivään suunnittelemalla sen lähes tuntitunnilta. Hyvä suunnitelma, joka lähes toteutui. Huomasin että kiire hyppäsi mukaani, heti lounaan jälkeen ja yhden aamupäivän työn jouduin siirtämään, kun en ollutkaan niin nopea kuin kuvittelin. Onneksi ajankäyttöön keskittyvä päivä on tulossa keskiviikkona.

Piipahdus epämukavuus alueella antoi päivään jännitystä. Tänään tein elämäni ensimmäisen facebook – livevideon, jota seurasi yleisö somessa. Aika mahtava fiilis. Oli sellainen olo, että pääsin heti ensimmäisenä päivänä hyppäämään epämukavuusalueelle. Suosittelen sitä, koska tunne ja koko fiilis on sen jälkeen ainutlaatuinen. Tekee vieläkin mieli tuulettaa. Nuorisoa ja someguruja tämä varmasti lähinnä naurattaa, mutta minulla on voittaja fiilis.   

Olisipa kiva kirjoitella, mutta kello on 22.07 ja on aika mennä nukkumaan.

Avainsanat: tavat, muuttuminen,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini