Suomalaisia innovaatiota

Lauantai 30.3.2019 klo 17:06 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Aurinkoinen syyspäivä Itä-Suomessa ja autoni kaartaa Ilomantsin tIMG_5622.jpgieltä kohti metsästäjien laavua ja isoja hiekkakuoppia. Tänään pääsevät Heinävaaran koulun lapset metsään oppimaan luonnosta, metsässä liikkumisesta, koirista, jäljistä ja monista muista asioista. Meillä on nuoriso- ja yhteisöohjaaja opiskelijoiden kanssa jokamiehenoikeus rasti. Olemme valmistaneet metsään kuusien ja mäntyjen ympäröimälle sammalmättäälle tarinapaikan odottaen lasten avaavan jokamiehenoikeudet metsäisiä satuja kertoen. Ensimmäinen viiden alakululaisen ryhmä tulee paikalle. Katselun ja pienen kiertelyn jälkeen nokinen kahvikannu alkaa kiertää kädestä toiseen ja tarina, miten perhe metsäretkellä haki purosta ja metsän lähteestä vettä kahvikannuun, alkaa alakoululaisen tytön kertomana. Poika jatkaa, että keräsimme risuja ja haimme kiviä, jotta saimme nuotion tehtyä. Tarina jatkuu ja kirjoitamme tarinaan vihkoon ja luen sen lapsille. Sitä tarkennetaan, että puro oli siellä mäen alla ja kävelimme kivillä, jotta saimme puhdasta vettä jne.  Jokaiselta alakululaisten tiimiltä saamme uuden tarinan, milloin punaisesta hiirestä, milloin roskista metsässä tai kummallisesta ”yksityistie” kyltistä.  Enempiä ajattelematta olimme käyttäneet tässä Suomalaista innovaatioita, sadutusta.  

Ilkka Taipale, Sata innovaatiota Suomesta, kuinka Suomesta tuli Suomi – poliittisia, sosiaalisia ja arkipäivän keksintöjä. Oletko ajatellut, mitä yhteistä on yksikamarisella eduskunnalla ja astian kuivauskaapilla? Tai äitiyspakkauksella, maksuttomalla kouluaterialla ja jokamiehen oikeudella. Ne ovat kaikki innovaatioita Suomesta.   

Sadutusmentelmä on merkittävä suomalainen yhteisöllisyyttä edistävä sosiaalinen innovaatio. Varusteena tarvitset vallankumouksellisen suhtautumisen ihmiseen, niin lapseen kuin aikuiseen - ja luottamuksen siihen, että jokaisella ihmisellä on henkilökohtaisesti tärkeää sanottavaa. Saduttaja tarvitsee kynän ja paperin. 

Menetelmä koostuu neljästä vaiheesta

 1. arvioinnista vapaa kuunteleminen
 2. tarinan sana- ja äännetarkka kirjoittaminen
 3. sen lukeminen
 4. kertojan toivomien korjausten tekeminen

Sadutus on vuorovaikutustapahtuma, jossa saduttaja pääsee ihmisen sisäisen dialogin osapuoleksi. Kun vuorovaikutus on arvioinnista vapaa, se antaa mahdollisuuden kertojalle asettaa sanansa niin, että ne aidosti heijastavat hänen omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Hiljaiset saavat äänensä kuuluviin ja puheliaat kiinnostuvat kuuntelemisesta.

mielivaeltaja.jpg

Opiskelija Seija Myllymäki kuvasti mieltään saduttamalla:

Se katseli numeroita vihreällä taululla ja tiesi, että sen pitäisi pysyä siinnä. Se oli jo kuitenkin laskeutunut lasin läpi vihreän nurmikentän keskelle. Kentällä kasvoi kukkia ja taivaalla tanssahteli perhosia. Se halusi olla perhosten mukana ja juoksi kevyin askelin niiden perässä pitkin metsäpolkua.

Taivaalta se näki alhaalla turkoosin meren. Liitovarjo liukui eteenpäin läpi ilman ja alla avautuva maisema oli lumoava. Siintävä hiekkaranta jatkui länteen niin pitkälle kuin silmä kantoi. Liitovarjo laskeutui kuin itsestään ihan veden rajaan niin, että vaeltajan varpaat hipoivat läikkyviä aaltoja.

Vaeltaja jatkoi matkaansa läpi kaiken. Se sukelsi kalojen luokse ja pystyi uimaan nopeampaa kuin miekkakala. Se kävi ritarien luona vetäisemässä miekan irti suuresta kivestä. Se kävi Afrikassa ratsastamassa seeproilla, päiväntasaajalla hyppimässä puusta puuhun apinoiden kanssa ja Lapissa juomassa kuksalla vettä kirkkaista puroista, jotka noruivat tuntureiden läpi.

Vaeltaja karkasi aina ilman lupaa. Joskus se ajautui pitkinkin seikkailuihin tahtomattaan. Se pursui halua matkustaa määrätietoisesti, mutta usein poukkoili sattumanvaraisesti kaiken rajalla. Nyt se aikoi tarkalleen pysyä paikallaan ja keskittyä siihen, mitä ympärillä tapahtui. Tämän vaeltajan nimi on Mieli.

IMG_9703.jpg

Saduttaa voi kaksin tai ryhmässä. Saduttaa voi tarina tarinalta tai ryhmän yhteistä satua kehitellen. Saduttaa voi kirjoittaen, piirtäen tai säveltäen.

Menetelmää on käytetty yli kolmekymmentävuotta ja sovellettu eri-ikäisten ihmisten kesken kotona, neuvolassa, päiväkodissa, koulussa, kirjastossa, sairaalassa, vanhainkodissa ja taidenäyttelyssä, lasten kesken ja aikuisten työkokouksissa, koulutuksessa ja terapiatyössä, kansainvälisyyskasvatuksessa ja solidaarisuustyössä. Kaikkialla menetelmästä on saatu hyviä kokemuksia. 

Heinävaaran koululaisten kanssa toteutimme ja teimme tutuksi toistakin Suomalaista innovaatioita – Jokamiehen oikeutta. Se on ikivanha maan tapa ja osaksi lainsäädäntöön perustuva oikeus käyttää toisen maa- tai vesialuetta maanomistussuhteiden sitä estämättä. Ehkä perinteisin jokamiehenoikeuden muoto on kulkeminen toisen maalla. Marjastus, sienestys ja kukkien poiminta on hyvin tyypillinen jokamiehenoikeuden muoto. ”Nämä oikeudet eivät ole vain Suomen kansalaisten etuoikeus, sillä tämä ikivanhaa perua oleva sosiaalinen innovaatio on tarjolla myös Suomessa vieraileville ulkomaalaisille.” vakuuttaa Juha Korkeaoja, maa-ja metsätalousminisSienet.jpgteri   2003-2007.

Tämä mahdollistaa siis kuumimman trendin eli luonnossa liikkumisen. Hiljaisuus on myös nouseva hyvinvointitrendi. Suomen pinta-alasta 80% voidaan tutkimusten mukaan luokitella hiljaiseksi alueeksi. Hiljainen ympäristö ja meluttomuus on luksusta. Pohjois-Karjalassa voin aloittaa jokaisen päivän luksuksella. Aloitin tänäänkin päiväni luksuksella, aamulenkillä luonnossa.

Talviaamu.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sadutus, luonto, mieli

Välitä ihmisistä, ymmärrä muita, muuta itseäsi

Sunnuntai 17.2.2019 klo 23:48 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Syyskuu 2010, Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä, istumme NY Vuosi Yrittäjänä opinto-ohjelman suorittaneiden opiskelijoiden kanssa ruokalan pitkien pöytien ääressä. Ne ovat suosittuja tapaamispaikkoja iltapäivällä ja illansuussa. Koulupäivän jälkeen tunnelma on rento ja nauru herkässä. NY alumnien eli Jalmny ry:n Länsi-Uudenmaan nuorten tapaaminen käynnistyy, ja suunnittelu yhteistyömatkasta Tallinnaan saadaan vauhtiin. Nuoret ovat haastaneet toisiaan lukemaan. Huomaan pöydällä muutaman kirjan: Robert Kiyosaki, Rikas isä- Köyhä isä ja Dale Carnegie, Miten saan ystäviä, menestytä ja vaikutusvaltaa.

Nyt 2019 tiimimestarivalmennuksen ja tiimiyrittäjien innoittamana olen tarttunut näihin samoihin bestseller- kirjoihin, joita muistan opiskelijoideni lueskelleen koulun käytävillä. Tunnen hämmennyksen ja nolouden nousevan rintaani, kun huomaan jättäneeni nämä ja monet muut mahtavat kirjat toimintajännereiden varjoon. Muutama vuosi taaksepäin, Koitereen rannalla, kesäisin laiturilla, auringon paisteessa ahmin Ilkka Remeksen, Taavi Soininvaaran, Camilla Läckebergin, Dan Brownin jne. dekkareita tahtiin kirja viikossa. Yrittäjän, yrittäjyysvalmentajan, yrittäjyyskasvatuksen ja opettajan työni vei minut ammattikirjallisuuden syvyyksiin syys-ja talvikuukausina. Välillä innostuin perehtymään kiinnostaviin väitöskirjoihin, esimerkiksi Sirpa Koskinen Yrittäjyyskasvatus vaativassa erityisopetuksessa avasi minulle merkittävästi yrittäjyyskasvatuspedagogiikan mahdollisuuksia. IMG_8574.jpg

Mutta mikä sai minut muuttamaan lukutottumukseni? Mikä sai minut valitsemaan uudenlaisia kirjoja? Miksi talvella 2019 kääriydyn takatulen eteen, pehmeään nojatuoliin tai uppoudun tasaisessa junan kyydissä kiinnostavaan elämänkertaan tai elämänmuutos kirjaan. Tätä pohtiessa, pääsin matkaamaan kohti tulevaisuuttani, ja vastaus tuli aivan odottamatta kesken matkan. 

Helmikuu 2019, keskiviikkoiltana junassa Helsingistä Joensuuhun keskustelemme opiskelijoiden kanssa yrittäjyydestä, ideoista, liikeideoista, menestymisestä, ajattelusta, onnellisuudesta ja kirjoista, joita he ja minäkin olemme lukeneet uudessa lukuohjelmassa. Menestymistä pohtiessa tulen kertoneeksi Kaarina-tädiltäni saamastani rippikoulun onnittelukortin tekstistä, joka on luotsannut minua eteenpäin siitä päivästä lähtien.

 ”Elämän suurin onni ja runsain voitto on iloinen ja hyvä mieli.”  Tästä tekstistä keskustelemme ja siitä, mitä se meille kullekin tarkoittaa ja kertoo. Kerron heille, että olen teettänyt tekstistä tauluja, ja anna niitä lahjaksi ihmisille, jotka ovat mielestäni tuoneet hyvää ja iloista mieltä ympärilleen ja muille ihmisille. Näitä tauluja olen antanut läheisilleni, entisille opiskelijoilleni, kollegoilleni, yrityspartnereille, ystäville ja tulen vielä antamaan monelle. Tämä nimilista kasvaa joka päivä, ja ystäväni, taiteilija Liisa Romppasen käsissä tauluja syntyy lisää.  

2019Iloinen_mieli.jpg

Siinnä keskustellessa muistelen Ilkka Koppelomäen kirjaa, Saa mitä haluat. Mieleeni tulee Suomen suurimman kamppailuklubin omistajan, kolminkertaisen mm-mitalistin, Tomi Kaarlelan sanat: ”Mielestäni on jokaisen vastuu ja jopa velvollisuus kehittää itseään, koska mitä onnellisempi olet, sitä paremmin voit ja olet myös parempi ympäristöllesi, sekä lähipiirillesi.”  Tässä siis ainakin yksi syy, miksi olen tarttunut itsensä kehittämiskirjallisuuteen.  

Kun otin Dale Carnegien kirjan, Miten saan ystäviä, menestytä ja vaikutusvaltaa, käteeni tunsin harmaan epäilyni hiipivän esiin, koska takakannen ensimmäiset rivit aiheuttivat perin suomalaisen vastareaktion.     

”Kuusi tapaa saada ihmiset pitämään sinusta. Kaksitoista tapaa saada ihmiset ajattelemaan niin kuin sinä.Yhdeksän tapaa muuttaa ihmisiä ärsyttämättä heitä.” Auts! Päätin voittaa epäilyni ja tartuin kirjaan tuunaten itselleni uudet kolme lausetta:

1)      Kuusi tapaa pitää ja välittää ihmisistä aidosti 

2)      Kaksitoista tapaa ymmärtää muita ihmisiä.

3)      Yhdeksän tapaa muuttaa oikeasti itseään ärsyttämättä muita

Näistä heräsi hyvä keskustelu opiskelijoiden kanssa junamatkalla, koska he olivat juuri perehtyneet kirjallisuudessa toisen ihmisen ymmärtämiseen. Habit 5 Seek First to Understant then to be Understood kirjaa ja ohjelmaa avasi minulle ProRiverian opiskelija Eino Lehmusoksa: ”Kukaan ei voi ymmärtää toista, koska meillä on jokaisella oma filtteri, jonka läpi suodatamme ajatuksemme ja toisen ihmisen ymmärtämisen. Ja meidän tulisi ensin ymmärtää toisia, jotta he voisivat ymmärtää meitä.” Ajattelin, että vau, miten hienosti nuoret, alle 18 vuotiaat, opiskelijat avaavat ajatuksiaan lukemistaan kirjoista. Ylistän hiljaa sisälläni tiimipedagogiikkaa ja ProRiveriaa - ajatukseni liitävät maanatain tiimitreeneihin, jossa nuoret avasivat hienosti Dale Carnegien kirjan ohjeita omin esimerkein.

Alla otteita tästä ihmissuhdekäsikirjasta.

Kun kohtaat ihmisiä ja olet vuorovaikutuksessamiten-saan-ystavia-menestysta-ja-vaikutusvaltaa.jpg

 1. Älä arvostele, tuomitse tai valita.
 2. Anna rehellistä ja vilpitöntä kannustusta.
 3. Herätä toisessa innokas halu.

Kuusi tapaa pitää ja välittää ihmisistä aidosti

 1. Ole aidosti kiinnostunut muista
 2. Hymyile
 3. Nimi on ihmiselle tärkein kaikilla kielillä
 4. Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise muita puhumaan itsestään.
 5. Puhu siitä, mikä kiinnostaa toista.
 6. Saa toinen tuntemaan itsensä tärkeäksi – vilpittömästi.

Kaksitoista tapaa ymmärtää muita ihmisiä

 1. Aino keino väittelyn voittamiseksi on välttää sitä.
 2. Kunnioita toisen mielipidettä. Älä koskaan sano: ”Olet väärässä.”
 3. Jos olet väärässä sano se heti ja painokkaasti.
 4. Aloita ystävällisesti.
 5. Saa toinen sanomaan ”kyllä, kyllä” heti alkuun.
 6. Anna toisen pitää huoli puhumisesta.
 7. Anna toisen tuntea, että idea on hänen.
 8. Yritä vilpittömästi katsella asioista toisen kannalta.
 9. Suhtaudu myötätuntoisesti toisen ajatuksiin ja toivomuksiin.
 10. Vetoa jalompiin vaikuttumiin.
 11. Dramatisoi ideoitasi.
 12. Esitä haaste.

Yhdeksän tapaa muuttaa oikeasti itseään ärsyttämättä muita: ”Ole johtaja”

 1. Aloita kiitoksella ja vilpittömällä arvonannolla.IMG_78242.jpg
 2. Kiinnitä huomio toisen virheisiin epäsuorasti.
 3. Puhu omista virheistä ennen kuin arvoistelet toista.
 4. Esitä kysymyksiä suorien käskyjen sijasta.
 5. Anna toisen säilyttää kasvonsa.
 6. Kiitä vähäisintäkin edistystä ja esitä kiitoksen sanoja aina kun edistymistä tapahtuu. Esitä hyväksymisesi lämpimästi ja jaa kiitosta runsain käsin.
 7. Anna toiselle hyvä maine ylläpidettäväksi.
 8. Käytä kannustusta. Saa virheiden korjaaminen näyttämään helpolta.
 9. Saata toinen tekemään mieluusti sen, mitä haluat hänen tekevän.   

Suurinta puheenaihetta sai aikaan ohje: ”Vetoa jalompiin vaikuttumiin.” Tätä pohdittiin, esimerkkejä kaivettiin esiin, mietittiin että, miten tätä ohjetta voisi viedä käytäntöön. Kevään ja tulevaisuuden aikana se nähtäisiin. Vau! On se vaan niin mahtavaa olla yrittäjyyden tiimivalmentaja, kun saa tehdä töitä tulevaisuuden tekijöiden kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyys, lukeminen, vuorovaikutus, ymmärtäminen,

Kaswu - kyse on aina asiakkaasta

Sunnuntai 6.1.2019 klo 17:20 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

kukka_kesa.jpgKesäkuun kolmas päivä 2014, Helsingissä kävelen kohti Katajanokkaa läpi Kauppatorin päämääränä Marina Congress Center. Tunnen mereltä tulevan lämpimän kesätuulen enteilevän tulevaa hellettä ja huomaan tyytyväisenä, kuinka muutama poutapilvi antaa mukavaa varjoa, kun pidennän askeleitani ehtiäkseni ajoissa Power of Stories at Business Summit 2014 – tapahtumaan.

Nordic Business Forum järjesti ja organisoi myös pienempiä seminaareja, Business Summit - seminaareja. Tänään oli luvassa ideoita siitä, miten rakentaa yrityskuvaa ja miten tarinoita voidaan käyttää markkinoinnin ja johtamisen välineenä.  Astuessani pääovista sisään saan vastaani NBF:n jo brändiksi muodostuneen vastaanoton: punainen matto ja tervetuloa toivotus sydämellisellä kättelyllä. Hymyni on tänään mitä levein ja iloinen nauru purskahtaa esiin, kun huomaan että saan tervetulotoivotuksen entiseltä opiskelijaltani, upealta ammattilaiselta ja seikkailijalta Mikko Jaatiselta, joka kertoo, että tänään hän haluaa esitellä minulle mahtavia ihmisiä, yrittäjiä, innovoijia. Vau! Lähdemme yhdessä kohti Lämpiötä, josta kuuluu jo puheensorina ja ihmisen verkostoituminen on vauhdissa.    mikko_oj.jpg

”Saanko esitellä ex-opettajani, mahdollistaja-yrittäjä Marjut Helvelahti ja opettajaopintojen kautta yrittäjäksi startannut Kaswu-valmentaja Mikko Ojanen” ohjaa Mikko Jaatinen. Näen edessäni iloisen ja energiaa loistavan nuoren miehen, jolla on valloittava hymy, hauskat silmälasit ja henkselit.   

Kipinän Kaswu-valmennusfilosofiansa kehittämiseen Mikko Ojanen sai vuonna 2000 toimiessaan opettajaopintojensa ohella puhelinliittymämyyjänä. Silloinen esimies oli kannustava, ja innostavassa ympäristössä Mikolla heräsi ajatus hyödyntää opettamisen keinoja paremmin myös myyntityössä.

Kirjassaan Kaswu, opettaminen on myymistä – myyminen on opettamista Mikko Ojanen avaa filosofiansa niin, että voimme viedä sen käytännön tasolle. Tämä on erityisesti minulle, tällä hetkellä, merkityksellistä ja tärkeää, koska tunne olevani kuin ”Liisa Ihmemaassa” myynnin maailmassa. Nyt ajatukseni kiitävä jo kiittämään Mikko OJ Ojasta, kun hän vinkkasi joulun jälkeen, että hänen uusi kirjansa Otatko Opiksesi julkaistaan 1.1.2019. Storytelin kautta ahmin sen heti ilmestymispäivänä. Merkittävin viesti minulle siinnä oli, että ”et koskaan opi kunnolla siellä, missä sulle on liian helppoa”. Kun tähän yhdistän vielä Mikon oivalluksen hänen uudesta kirjastaan: ”Oppiminen ja tavoitteellisuus kulkevat käsikädessä”, niin on aika heittäytyä Kaswu-filosofiaan.

412_l_kaswu_uusi_72_ppi.jpg

Mitä voin tehdä, jotta innostuisin arkisesta työstä? Miten osaan kohdata asiakkaan? Millä tavoin vien keskustelua rakentavasti eteenpäin? Kaswu-menetelmä perustuu viiteen helposti sisäistettävään avainsanaan, jotka auttavat saavuttamaan yhteisen tavoitteen. Keskeinen oivallus on, että myyntityössä pätevät samat lainalaisuudet kuin opettamisessa ja oppimisessa. Kaswu on tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat päästä yhteiseen ja ymmärrettyyn päämäärään toisen ihmisen kanssa. Kun ihminen myy hän opettaa. Kun ihminen opettaa hän myy. Kaswu koostuu viidestä osa-alueesta:

Kehitä, Avarra, Sovella, Warmista, Uudistu

Asenne ja arvot ovat Kaswun lähtökohta. Kehittäminen on Kaswussa suoraviivainen tapa aloittaa toiminta. Se on kuin lähtölaukaus, joka panee prosessin liikkeelle. Kaswussa on tärkeää avartaa näkemyksiään erilaisista ihmisistä. Avarakatseisuus tarkoittaa myönteisiä ja rakentavia ratkaisuja, joilla pääsemme ihmisten kanssa kohti yhteistä ymmärrettyä päämäärää.

 Kaswussa oletuksena on, että jokainen on yksilöllinen ja oppii parhaiten omalla tavallaan.  Kaswun ajatuksena on, että ihminen ”ostaa” aina ensin toisen ihmisen ja sen jälkeen tarjottavan palvelun tai tuotteen. Jokainen kohtaaminen on ainutkertainen ihmisten välillä.

Oppimistyyleillä ja oppimisella on suora yhteys ihmisten ymmärtämiseen ja motivaatioon. Jos ymmärtää erilaisia ihmisiä ja heidän tapaansa reagoida asioihin, on jo hyvin lähellä Kaswun oppimistyylien ymmärtämistä. Oppimistyyleillä tarkoitetaan sitä, miten kukin meistä oppii parhaiten. Minulle tulee ensimmäisenä mieleen auditiivinen, visuaalinen ja kinesteettinen oppija eli kuulon, näön ja tekemisen ja liikkeen kautta painottuvat oppijat. Tavoitteena on arvostaa erilaisia oppimistyylejä ja maksimoida mahdollisuuksia tulla ymmärretyksi jokaisessa tilanteessa, jossa kohtaa toisen ihmisen.

Oppimistyyleistä ajatukseni rientävät syksyyn 2005 ja NY24h yrittäjyysleirin ensiaskeliin. On lokakuun 13. päivä 2005 ja Lohjalla, Nummentien auditoriossa istuu jännittyneenä 36 toisenasteen opiskelijaa ja 12 tutoria valmiina sukeltamaan yrittäjyyden salaisuuksiin. Tämän ensimmäisen yrittäjyysleirin kapteeni Mikko Jaatinen aloittaa: ”Tervetuloa 24 tunnin yrittäjyysleirille - Learning by doing fun. Täällä ei ole oppitunteja eikä välitunteja. Tauot on ansaittava. Täällä pidetään hauskaa ja opitaan yrittäjyyttä tekemällä, näkemällä, kuulemalla, kirjoittamalla, kokemalla ja muistetaan, että meillä kaikilla on kaksi korvaa ja yksi suu ja käytetään niitä samassa suhteessa. ” Suunnilleen näillä sanoilla starttasi Young Business Talents Ny:n organisoima historian ensimmäinen nuorten 24h yrittäjyysleiri.  Istuin silloin samassa auditoriossa ja muistelin, miten edellisenä kesänä kaksi tämän Young Business Talents Ny:n jäsentä olivat Oslossa, Junior Achivenment Europa, ThNY_24H_leiriopas_2016-17_web.jpge Company of the Year – tapahtumassa tutustumassa mm. norjalaiseen opiskelijayrittäjyyteen. Tulomatkalla, lentokoneessa, Mikko Jaatinen ja Tomi Helvelahti innostuivat ideoimaan. Katselin toiselta puolelta lentokoneen käytävää, kuinka ideariihen tuloksena paperit olivat täynnä tekstiä sekä kuvia ja pojilla tuntui olevan hauskaa. Hetken päästä pojat kertoivat nauraen, että meillä on idea yrittäjyyden rippileiristä.

Seuraavan vuoden aikana tästä nuorten ”yrittäjyyden rippileiristä” kehittyi Nuori Yrittäjyys ry:n ja TAT:n tukeman yrittäjyysohjelma NY24h yrittäjyysleiri. Mielestäni nuoret yrittäjyysleirin ohjaajat ja tutorit ottivat eri oppimistyylit huomioon esimerkillisellä tavalla.

Kaswussa yhtenä periaatteena on, että osataan käyttää joustavasti kahta lähestymistapaa: yksityiskohdista yleistyksiin ja yleistyksistä yksityiskohtiin ja näiden yhdistelmää. Kaswussa voi kohtaamisen aluksi selvittää avointen kysymysten avulla, mitä asiakas tietää etukäteen. Tällöin voi valita tavan, jolla todennäköisesti opettaa asiakasta parhaiten sen mukaan, ovatko vastaukset pikkutarkkoja vai suurpiirteisiä.        

”Menestyvät ihmiset etsivät aina mahdollisuuksia auttaa muita” vakuuttaa elämäntaitokirjailija Brian Tracy. Kaswu-menetelmää pystyy hyödyntämään parhaiten tekemällä yhteistyötä kollegoiden, partnereiden ja muiden ihmisten kanssa. Kaikki pääsevät tavoitteisiinsa tehokkaammin, kun kollegat ja partnerit auttavat toisiaan. Kun myönteinen mieliala lisääntyy, se tarttuu aivan huomaamatta muihin ja myös työsuorituksiin, vakuuttaa Mikko Ojanen kirjassaan Kaswu.  Markku.png

”Auttaa muita” sanat vievät minut joulukuuhun ja Joensuuhun Karsikon koulun auditorioon, jossa Markku Räty neljäs päivä joulukuuta 2018 koulutuksessaan voimakkaasti painotti: ”Kyse on aina asiakkaasta ja hänen päätöksestä. Kyse on aina heistä, ei meistä. Jokainen ihminen on erilainen – erilaiset tausta, erilaiset tarpeet. Sinä päivänä, kun tulee fiilis, että on aidosti kiinnostunut asiakkaasta ja on vilpitön halua auttaa toista ihmistä, niin silloin business muuttuu. Parhaimmillaan liiketoiminta on sitä, että sun oma liiketoiminta kasvaa auttamalla muita ihmisiä.”

Warmista on asian kirkastamista asiakkaalle ja muistin tehostamista. Kohdataan siis asiakas niin, että hän ymmärtää ja muistaa ne asiat, joita asiakas pitää kohtaamisen aikana merkittävinä. Kun itse muistaa oleelliset asiat, voi jäsentää asiat niin, että asiakas ymmärtää ne kirkkaasti. Warmistus tarkoittaa, että pitää huolta siitä, että asiakas on todella ymmärtänyt sanoman juuri sellaisena kuin on tarkoituskin. Warmistaminen tehdään tapaamisen tai palaverin lopuksi yksinkertaisesti, niin että kerrataan tiivistämällä ja jäsentämällä asiat yksinkertaiseen ja tiiviiseen muotoon.  Tämä selkeyttää ajatukset ja asiat eivät jää epäselviksi. Warmistuksen avulla asiat selkeytyvät ja jäsentyvät muistettavaan muotoon.

Otin tämän Warmistuksen käytäntöön ja tavoitteenani on saada siitä lähes automaattinen toimintatapa. Vein tämän asian käytäntöön nyt tammikuisena pakkaspäivänä puhelinpalavereissani. Niiden tavoitteena oli saada henkilöt osallistumaan netissä pidettävään zoomi tapaamiseen. Kaswun warmistuksen mukaisesti jokaisen puhelun lopussa kertasin, milloin zoom-tapaaminen on, mitä asioista käsittelemme, miksi se pidetään. Puheluiden jälkeen sain varmistukset osallistumisista. Odotankin jo ensiviikon asiakastapaamisia, joissa pääsen jälleen warmistamaan käsitellyt asiat, ja vielä enemmän tämän warmistuksen voimaa.

Uudista toimintaasi jatkuvasti kehottaa Mikko Ojanen Kaswu-filosofiassaan. Keskeinen lähtökohta Kaswussa ja sen tarjoamissa mahdollisuuksissa on se, että voi aina uudistaa ja uudistua. Jokainen asiakaskohtaaminen on uusi mahdollisuus uudistaa toimintaa, jotta onnistuu jatkossa paremmin omana itsenään. Uudistaminen on muutosta parempaa. ”Elämä on muutosta, vuorovaikutussuhteet ovat muutosta ja muutos voi olla työvälinen kaswussa, kun kehittää taitojaan. Uudistamisen avulla, eli oman toiminnan rehellisellä arvioinnilla ja toisilta oppimalla, kehittää taitojaan.” Näin lupaa Mikko Ojanen kirjassaan Kaswu.  

Mikko_O_YkkosL.jpgMaailmassa on lukemattomia asioista, joihin voi vaikuttaa omilla teoillaan. Oman hyvän olon vahvistaminen sekä vaikeiden asioiden käsittely kannattaa aina, kun siihen on mahdollisuus. Kaswussa omalla motivaatiolla ja sekä hyvällä ololla on suuri merkitys. Yrittämisellä ja
sinnikkyydellä päästään nopeasti todellisiin tuloksiin.

Mikko OJ Ojanen päättää Kasvu kirjansa muistuttaen, että oma onnellisuus on tärkeää. ”Onnellinen ihminen arvostaa itseään ja työtään, ja hänellä on ympärillään ihmisiä, jotka antavat läheisyyden tunnetta.” Suomen onnellisuus professori Markku Ojanen kiteyttää: ”Oman hyvän elämän kannalta ja fyysisten ja psyykkisen terveyden kannalta on hirmuisen tärkeää, että pitää työstään, joskus jopa nauttii siitä. Ihmisen hyvinvointi on arvokasta sinällään, ilman mitään kytkentöjä vaikkapa tuottavuuteen. Kehitä itseäsi ja kouluttaudu työssä. Ja pidä kavereista huolta,” onnellisuusprofessori vinkkaa ja lisää, että pidä huolta myös kunnostasi, sekin lisää hyvän olon tunnetta.

Kiitos Mikko Jaatinen, Mikko Ojanen ja Markku Räty

Koitere_talvi.jpg


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kehitä, avarra, sovella, warmista, uudista

Opettajayrittäjä - Unelmaduuni

Lauantai 29.12.2018 klo 10:47 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

”Prrrrr! Herätyskello maanantaiaamuna. Mahtavaa. Ihanaa päästä taas töihin! Kun yhdistää intohimon ja ansainnan, töihin lähtö ei tunnu pinnistelyltä vaan seikkailulta, jonka toivoisi jo alkavan.  Työstään voi tehdä itsensä näköisen. Työtä voi tehdä silloin kun itselle sopii ja siellä, missä itselle parhaiten sopii. ” Satu Rämö ja Hanne Valtari kertovat kirjassaan Unelmaduuni, miten loikka unelmaduuniin tehdään.IMG_8120.jpg

Joensuussa joulukuun tiistai-ilta on pimeä, pieni pakkanen ja maan peittänyt lumi antavat valoisuutta yhdessä jouluvalojen kanssa. Kun kävelin sisään Karsikon koulun pääovista, huomasin myös kauniin joulukuusen vasemmalla ja sisällä aulassa oli tarjolla myös jouluista glögiä ja hyvää kahvia. Näin sain rauhallisen ja hyvän alun tulevaan koulutukseen.

Minusta nämä tilaisuudet ovat valmennuksia, koska ne sysäävät meitä eteenpäin tekemään asioita unelmien ja tavoitteiden eteen. Istun valmiina kuin partiotyttö auditoriossa, rivillä viisi, kun kollegani opettajayrittäjä Markku Räty aloittaa koulutuksen. Hän on mies, joka hallitsee ja ymmärtää luvut, työskentelee määrätietoisesti, on selkeä sanainen ja luotettava, olipa kysymyksessä Riverian, Taitaja 2019 tai yrittäjän työt. Markku heiluttaa koulutuksensa alussa keltaista kirjaa kädessään insinöörin ottein ja aloittaa:

”Tässä on Positiivareiden kalenteri, missä on tavoitteet vuodelle 2019. Aloin tehdä tavoitteita itselle ja sinne tuli: rauha ja tasapaino, varmuus ja innostus, rohkeus muutokseen, työ, jota rakasta, luonto ja retkeily, matkat ja elämykset, sydämellä ystävät. Siitä lähti muodostumaan unelmakartta, jonka nimi on Unelmaduuni 2019.” 

Hienoa ajattelen, minäkin haluan kartan, jonka avulla löydän unelmaduunin, unelmahomman. Markku luetteli myös minulle tärkeitä tavoiteasioita esimerkiksi: tasapaino, rohkeus muutokseen, luonto, työ, jota rakastan, sydämellä ystävät. Vau, nämä alleviivaan ja kirjoitan muistikirjani sivuun. Onhan totta, että edelleen intohimo yrittäjyyskasvatukseen ja yrittäjyyden edistämiseen kumpuaa lämpimänä rinnassani. Ajattelen sen unelmaduunini olevan sillä suunnalla, niiden yhdistelmä tai jotakin sellaista. Unelmahommia kohti moni kulkee mutkaisen ja pitkän matkan. 

Siinnä kuunnellessa mieleeni nousee äitini (Vieno Kähkönen os. Puhakka) tarinan, siitä miten hän teki töitä kohti unelmiaan, ja rohkean päätöksen tammikuussa 1955. Äitini perhe asui Pohjois-Karjalassa, Ilomantsissa, Siitarin vaaralla, josta on mahtsiitari.pngavat näköalat Koitere-järvelle. Kotitila oli saatu kuntoon sotavuosien jälkeen yhteisvoimin, niin kuin muutkin kyläläisten ja Siitarin vaaran talot ja tilat. Nuorena tyttönä äitini työt keskittyivät maatilan töihin: lehmien lypsy ja hoito, maitotonkat tienvarteen, voin kirnuaminen, kanalasta ja sikalasta huolehtiminen, polttopuiden teko, tuulivoiman kautta sähkön talteen otto ja käyttö ja vuoden ajoista riippuen marjastus, kalastus sekä metsästys. Olihan hänestä Karjalais-lehdessä artikkelikin, kun karhun isänsä kanssa veteen ampui ja veti sen veneellä käsin rantaan. Hän onnistui vielä saamaan kyläkaupasta myymäläapulaisen työn. Näiden töiden ohessa äitini harrasti kilpahiihtoa ja nousi palkintopallille kerta toisensa jälkeen. Pian huomattiin, että hän oli lahjakas hiihtäjä. Niinpä eräänä päivänä, hiihtokilpailun jälkeen, hänelle tarjottiin paikkaa hiihtojoukkueesta ja samalla toimistotyöpaikkaa Joensuusta Keskosta, että hän pääsisi treeneihin ja kilpailuihin. Tämä oli hänen yksi unelma, tavoite, jonka saavuttaakseen hän oli, lähes salaa vanhemmiltaan, opiskellut liiketaloutta Suomen kirjekurssiopistossa.

6_2.jpg

Kotonaan ja kyläkaupassa hän kertoi innoissaan tarjotusta mahdollisuudesta. Kyläkauppias antoi vastatarjouksen ja kertoi, että Naarvassa avataan pian Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ja siellä olisi hyvä paikka tarjolla hänelle. Silloin äitini muisti, että useasti hän hiihti kymmeniä kilometrejä päästäkseen hiihtokilpailuihin tai linja-autolle, joka vie kisapaikkaan. Jos hän lähtisi Naarvaan, ne matkat vain pitenisivät. Kotona todettiin, että eihän sinusta ole Joensuuhun ja toimintotöihin – maalaistyttö. Silloin hän teki päätöksen, että nyt lähden Keskoon toimistotöihin ja panostan kilpahiihtoon. Kotonaan hän pakkasi tavarat laatikkoon, vaatteet matkalaukkuun, kilpailuasut ja eväät reppuun. Ulkona tuiskutti lunta, silti hän kaivoi esiin polkupyörän ja sukset. Polkupyörän tavaratelineelle hän laittoi laatikon ja matkalaukun narulla kiinni, ja sukset hän sitoi pitkittäin kiinni pyörään. Sitten reppuselkään ja matkaan kohti uusia mahdollisuuksia. Äitini kertoi, kuinka polkupyörä muutaman kerran luiskahti reenjäljestä lumihankeen ajaessa, niin että piti taluttaa pyörää. Silloin hän oli ajatellut, että vaikka pitäisi kantaa tämä pyörä ja tavarat, niin nyt tammikuun lumituiskussa 1955 alkaa minun uusi elämä. Ennen Joensuuta oli edessä vielä kisamatka Ilomantsiin. Niinpä hän oli järjestellyt asiat seuraavasti: Keskon suunta-autoon matkalaukku, laatikko ja polkupyörä. Sukset ja reppu mukaan Ilomatsin linja-autoon.

Nyt 2018 vuoden loppupuolella, 63 vuoden jälkeen, äitini kertoo olevansa todella tyytyväinen, että teki rohkean päätöksen ja lähti kohti mahdollisuuksia, kohti omia unelmiaan. Edelleen, 86- vuoden ikäisenä, hän vielä käy Pohjois-Helsingin alakouluilla kertomassa koulutiensä aloittaneille lapsille minkälaista koulunkäynti, hiihtäminen, kalastus ja karhunmetsästys olivat hänen lapsuudessaan ja nuoruudessaan. Hän sanoo, että kouluvierailut ja muut yhteisölliset päivät antava hänelle iloa ja energiaa niin kuin hiihtokin.    

Uuteen_nousuun.jpg

Hiihdosta nykyhetkeen, ja Markku jatkaa, miten Unelmaduuni 2019 tehdään kimpassa, yhteistyössä, hyvässä porukassa. Tähän on monta mahdollisuutta ja kaikkea tekemistä vahvistaa pienten askelten voima. Myös Jenny Belitz-Henriksson kirjassaan Uuteen nousuun korostaa samaa asiaa: pienten askelten voima, vähän kerrallaan kaikkia sellaisia asioita, jotka vievät sinua tavoitettasi ja unelmaasi kohti.  Ja hän myös muistuttaa, että et ole yksin – tehkää kimpassa, toimikaa yhdessä. Yhteistyön ja yhteisen tekemisen voima antaa meille energiaa ja onnistumisia. 

Satu Rämö ja Hanne Valtari, niin kuin monet meistä, jotka istumme nyt Karsikon koulun auditoriossa, haluavat että töissä on mukavaa, ja että töitä voi tehdä hyvässä porukassa. He muistuttavat, niin kuin Markku Rätykin valmennuksessaan, menestyvää bisnestä ei tehdä kuukaudessa eikä unelmahommiin hypätä hetkessä.

”Saat aikaa kiinnostaville asioille, kun teet niistä työn,” neuvoo Satu. Hän neuvoo myös katsomaan unelmiamme pienen välimatkan päästä ja miettimään, miten niitä kannattaa niitä lähestyä. ”Päätä tänään, että haluat työn, joka on sinulle unelmahomma. Siitä se lähtee. Työskentele sen jälkeen päämääräsi eteen, ja unelmatyö voi olla sinun – ehkä jo ensi vuona tai sitä seuraavana. Tärkeintä on tehdä päätös ja aloittaa matka. ” neuvovat Satu ja Hanne. ”Arki ei ole enää lomanodotusta vaan työssä käymisestä syntyvää iloa.” kannustaa Satu ja kiteyttää vielä vakuuttavasti: ”Onnellisuus on menestyksen korkein muoto.”    

Kansi_1188.jpg

”Onnellisuus on menestyksen korkein muoto” tuo mieleeni kirjan, jonka luin tässä Joulunaikaan. Vanha klassikko Charles Dickensin, Saiturin Joulu. Päähenkilö Scrooge vihaa joulua ja muut ihmisetkin ovat vain vaivaksi ja haitaksi. Tarinassa/sadussa Scrooge, armoton, ahne, kiristävä, kova ja karkea vanha synnin orja tapaa Jouluna menneitten joulujen, nykyisten joulujen ja tulevien joulujen henget. Sydäntä riipivät kokemukset ja kokemiset saavat Scroogen kauhun valtaan ja hän muuttuu. Rakkaus läheisiin ja kaikkiin ihmisiin aukeaa ja auttamisen halu puhkeaa kukkaan ja Scrooge lupaa: ”Minä aion elää entisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Kaikkien kolmen henget saavat vaikuttaa minussa. Taivas ja Joulun aika olkoot kiitetyt tästä! Minä olen onnellinen, kuin enkeli, minä olen iloinen kuin koulupoika. Iloista Joulua jokaiselle ja Onnellista uuttavuotta koko maailmalle.”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unelmahomma, hyvä porukka, tavoitteet, onnellisuus

Opettajayrittäjä - Arvot - Kirkas suunta

Maanantai 10.12.2018 klo 22:33 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

IMG_7982.jpgKoitere- järvi avautuu jäisenä kauniissa auringonpaisteessa joulukuun 1. päivänä, kun teen rantamökissämme syksyllä kaadetun karhunlihasta lihapullia. Rantamökissämme pääsen samalla mukaan Matti Alaluhdan oppeihin ja elämään, kun Raiko Häyrinen lukee BookBeat:n kautta kirjaa Johtajuus – Kirkas suunta ja ihmisten voima.

” Koneella oli vahva, terve kulttuuri. Ihmisillä oli halu saavuttaa sovitut tavoitteet ja halu oppia uutta. Arvojen määrittelyä varten teimme ensin perustyötä johtokunnassa. Päädyimme neljään arvoon.

 1. Asiakkaan ilahduttaminen
 2. Tahto uudistua
 3. Into saada aikaan
 4. Yhdessä onnistuminen

Kaksi keskimmäistä olivat Koneen vallitsevia vahvuuksia. Kaksi muuta olivat tärkeitä kehityskohteita.”

Arvoihin liittyen ajatukseni karkaavat omiin arvoihini, millainen haluan olla ja millaisia asioista arvostan. Lämpöä rintakehääni tuovat perhe, rakkaus, avoimuus, luottamus ja luonnon kunnioittaminen. Ne näkyvät ja tuntuvat myös täällä rantamökissä, saunamökissämme, kalevalaisessa maisemassa, Hirsiniemen yhteisöllisyydessä, välittämisessä, perhekeskeisyydessä. Koitereen rannalla, Hirsiniemessä, mökkiläiset avoimesti astuvat sisään naapuriin ja meillekin tuodaan usein tuoretta juuri pyydettyä ja perattua kalaa, esimerkiksi siikaa, kuhaa, taimenta. 

10463704_720425498032508_6701270388540481667_o.jpg

Mieleeni tulee muutaman vuoden takaa hieno heinäkuun hetki, kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja ystäväpariskunta Lohjalta oli juuri pääsyt pölyisiltä maanteiltä tänne koivikkomme varjoon pielityynen Koitereen rantaan. Huurteisissa laseissa kupli kylmä kuohujuoma ja kaikilla oli hymy huulilla. Käännämme katseen järvelle ja huomaamme kuinka tervattu puuvene kaartaa laiturimme viereen ja samalla vävypoikamme Teemu juokseekin jo ottamaan veneilijää vastaan. Veneestä ojennetaan Teemulle paketti, ja kalastajatätini toivottaa meille hyvää kesäpäivää. Kiitämme ja toivotamme hänet tervetulleeksi joukkoomme, mutta tätini puinen kalastajavene kaartaa jo kohti ulappaa auringonsäiden luodessa veneen ympärille kultaisen hohteen. Teemu avaa lämpimän paketin, ja seurueemme pääsee nauttimaan aamulla kalastettua ja juuri savustettua kalaa. Saan kiitosta siitä, miten hyvin kuohujuomamme ja tämä savukala sopivat yhteen ja miten kuha on juuri oikean suolaista ja siitä löytyi juuri oikea katajainen ja leppäinen vivahde. Hymyillen katson järvelle, ja nimeen jonka takana on tätini mökki, Puhuri nimeltään.

IMG_5866.jpg

Myöhemmin ilta-auringon lähettäessä laiturillemme kesäisen lämpöisiä säteitään ystäväni Teija vetää minut sivuun ja kuiskaa minulle: ”Marjut, ole nyt aivan rehellinen ja kerro, miten järjestit sen, että juuri, kun me tulemme tänne, niin tuodaan perinteisellä kalastajaveneellä lämmin herkullinen savukala, kun kuohujuomat olivat viileinä laseissa. Hei, en huomannut sinun soittavan tai lähettävän viestiä. Ja kuinka paljon tämä kustansi.”  Katson Teijaa, mietin hetken ja vastaan avoimesti ja rehellisesti: ”En tiennyt tästä mitään, ja tätinikään ei tiennyt, mihin aikaan olette tulossa. Hän vaan tulee ja käväisee täällä muutaman kerran viikossa ja me siellä. Kun leivon karjalaisia leivonnaisia ja muutakin niin, vien hänelle tervehdykseksi jotakin, ja useasti hän tuo tänne kalaa ja marjoja, kun on eläkkeellä oleva opettaja, joka rakastaa kalastamista ja marjastusta metsässä.” Tämä oli avoimesti ja luottamuksella totuus, sillä näitä asioista ei rahalla saa.  

 Tämän vuoden joulukuun alku on selvästi ladattuna arvoilla. ProRiveriassa, yrittäjyyden oppimisympäristössä, Vihreä yrittäjyys koulutuksessa pureudumme maanantaina ja tiistaina arvoihin.  Vihreän yrittäjyyden, kiertotalouden perusta on arvot; yrityksen arvot ja yrittäjien arvot ja asiakkaiden arvot. Yrittäjä, Gyöngyi Mâtray, Ecotelligent Oy:stä saa meidät ajattelemaan digitaalisuuden kehitystä ja tulevaisuutta sekä vertailemaan teräksestä ja puusta valmistettujen tukiasemien ekologisuutta. Kaiken perustaksi hän nostaa arvot ja kysyykin, että mitkä ovat meidän arvot ja elämmekö niiden mukaan päivittäin. Dialogipiirissä istuessani mieleeni tulee keskusteluhetki Riverian arvoista kuntayhtymän johtajan Esa Karvisen kanssa, kun tein haastattelua tiimimestarivalmennuksen liittyen. Kerroin, kuinka olin lähes ihastunut Koneen arvoihin; asiakkaan ilahduttamiseen, tahtoon uudistua, intoon saada aikaan ja yhdessä onnistumiseen. Nämä arvot ovat minulle lähes kuin omat työhön liittyvät arvot. Kysyinkin Esa Karviselta, että, mitä sanot näistä? Sopisivatko nämä Koneen arvot mielestäsi Riveriaan? Hän katsoo minua hymyillen, pyörittelee kynää ja kuminauhaa kädessään ja miettii hetken. Saan vastauksen: ”Sopisi hyvin. Vaatii vaan rohkeutta viedä näitä asioita kuntayhtymään, koulutusorganisaatioon. Nämä ovat varmasti yrityksissä helpompi viedä eteenpäin ja ottaa käyttöön. Vastaavien arvojen ottaminen vaatii rohkeutta, kun ollaan koulutusorganisaatiossa, jolla on vahva historia – taakka historia.”  Keskustelemme hetken vielä Riverian arvoista, jotka ovat asiakaslähtöisyys, vaikuttavuus ja vastuullisuus. Esa Karvinen pohtii keskustelun aikana keskittyneesti, että kuinkahan moni Riverian henkilökunnasta osaisi kertoa nämä arvot, jos lähtisimme nyt kysymään.

Palaan dialogipiirissämme nykyhetkeen ja kysyn opiskelijoiltamme Riverain arvoja. He katsovat minua ihmeissään. What? Mitä? Pitäisikö meidän tietää ne? Kerron Riverian arvot ja alkaa keskustelu, miten nämä näkyvät, tuntuvat täällä ja heillä opiskelun päivittäisessä tekemisessä. Ensin kuitenkin jouduimme avaamaan, mitä nämä sanat, termit oikein tarkoittavat. IMG_5485.jpg

Tätä asiaa olenkin pohtinut tämän viikon, eikö arvot tulisi näkyä toiminnassamme, vaikka emme edes osaisi niintä sanoa. Meidänhän tulee elää arvojemme mukaan. Mitkä ovat arvoni? Miten, osaamme panostaa ja keskittyä arvojemme mukaiseen toimintaan, jos emme tiedä tai muista niitä. Näihin kysymyksiin löysin vastauksia kirjasta Aaltonen, Pajunen, Tuominen: Syty ja Sytytä, joka on löytänyt paikkansa kirjahyllyssäni. ”Arvot ovat enemmän kuin sanoja. Ne ovat kaikkea valintoja ja tekoja. Näiden valintojen seurauksia voi havaita omasta ja muiden käyttäytymisestä.” Arvot siis ankkuroivat järkeä ja tunnetta.

Arvoviikko jatkuu ja tiistai-iltana 4.12. istun Karsikon koulu auditoriossa BusinessPlan valmennuksessa. Olen valmiina kuulemaan, kouluttajan joka sanan. Hän aloittaa: ”Jos sinulla on haasteita, menestyt”.  Hän haastaa meidät visioimaan, missä olemme 2020, 2028 ja jopa 2035. Missä sinä olet näinä vuosina? Onko sinulla visio omasta elämästäsi? Taitava kouluttaja nostaa esiin pohjoismaalaisen hyvinvointialan yrityksen arvot inhimillisesti ja haastaa jälleen meitä kysymyksillään.

Taitava kouluttaja aloittaa arvoista: "Yhdessä; Teemme töitä yhdessä, nauramme yhdessä, itkemme yhdessä ja olemme parempia yhdessä. Kenellä teillä on työpaikka, jossa on arvo, että teemme töitä yhdessä?" Auditoriossa kuuluu pientä naurua, mutta vain muutama käsi nousee arasti ylös. Hän kertoo, että tämä arvo on merkittävä yrityksessä, mutta esimerkiksi aika tuntematonta vaikka kuntasektorilla. ”On tärkeää, että työtä ei tarvitse tehdä pelko takapuolessa ”, kouluttaja jatkaa tyytyväisenä nykyiseen työhönsä.

IMG_8059.jpg

Kaitzen, jatkuva kehittyminen; lupaamme oppia siitä, mitä teemme ja jatkaa asioiden kehittämistä. Kouluttaja sanoo, että tämä on hänelle uusia asia. Minulla taas tulee mieleen Lean – filosofia ja että oleellinen osa sitä on ”Kaizen” eli jatkuva parantaminen. Hän ohjaa meitä, että ei kannata jäädä pois, sillä on kiva aina nähdä, mitä uutta tulee. Viimeisen vuoden aikana olemme siirtyneet työskentelemään zoomissa yhä enemmän edeten kohti kansainvälisiä markkinoita yhä varmemmin.    

Miten olemme innovatiivisia? kysyy kouluttajamme. Innovatiivisuus arvoon kuuluu, että tuomme uusia innovaatioita markkinoille. Kuulemme tämän jälkeen kysymyksen että, mitä tarkoittaa tinkimättömyys. Tinkimättömyys; pyrimme täyttämään odotukset ja pidämme aina sanamme. ”Kohdellaan asiakkaita tämän arvon mukaan. Ole tinkimätön asiakaspalvelussa” neuvoo kouluttaja. ”Kuka teistä on tinkimätön?” kysyy hän. Käsiä ei nouse. Kouluttaja kertoo, kuinka siirtyi terveelliseen ruokavalioon ja jätti vehnäleivän pois. Eräänä aamuna hänen tyttönsä tuli aamiaispöytää ja tokaisi: "Hyh, äiti syöt vehnäleipää – mahtaa ne solukalvot tukkeutua." Yleisössä tämä saa aikaan iloisen naurun. "No jäin kiinni ja niin empä ollut tinkimätön tässä asiassa ja arvossa” tunnustaa tunnollinen kouluttaja.  

Kunnianhimo; ”Minä en ole kunnianhimoinen, mutta minusta saattaa tulla sellainen” pohtii kouluttaja miettiväisenä. ”Millälailla minun pitäisi olla kunnianhimoinen? Jätän vehnän, luen, käyn lenkillä, tee läksyt eli päivän rutiinit. Voisin olla kunnianhimoinen ja asettaa tavoitteet, ei vain haaveita. Kun on kunnianhimoa ei unelmakartta riitä, tulee olla tavoitteita siihen, mihin olet menossa.” Taitava kouluttaja haastaa meitä niin, että en meinaa tuolissa pysyä.

Innostava yhteisö; Mistä te tiedät, onko meillä innostava yhteisö? Tähän häneltä tulee helppo neuvo: ”Se ei onnistu muuten kuin tulemalla mukaan koulutuksiin, niin näet." Ja sitten saamme vielä arvoanalyysin loppulauseen:"Tosi mielenkiintoiset nämä arvot, kun näitä käy miettimään.” päättää hän arvokkaasti. Tästä tulee mieleeni Matti Alaluhdan kirjasta neuvot ja suunta tulevaisuuden tekijöille, nuorille ja tämä sopii kyllä mielestäni ihan kaikille.

johtajuus.jpg

”Kun tekemisellä on kirkas suunta ja selkeät tavoitteet, työ on merkityksellistä ja siten myös motivoivaa. Me tarvitsemme Suomessa nyt uskoa itseemme ja rohkeutta tarttua asioihin ennakkoluulottomasti. Meidän tulee ymmärtää, että positiivisuuden voima vie aina pidemmälle kuin turhautuminen, oli tilanne kuinka vaikea tahansa. Positiivinen asenne avaa aina uusia mahdollisuuksia. Meidän on opittava näkemään asioista uusista näkökulmista ja meidän on luovuttava vanhoista tavoista toimia, niin tuskallista kuin se joskus onkin. Meidän on pysyttävä tarjoamaan jokaiselle mahdollisuuksia, ja jokaisen tulee tarttua mahdollisuuksiin. Mikään ei elämässä ole koskaan varmaa, mutta tulevaisuuteen voin lähes aina vaikuttaa omilla teoillaan, oli tilanne kuinka vaikea tahansa. Vaikuta sinäkin!”

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjä, arvot, tavoitteet, yhdessä, ilo

Opettajayrittäjä - Jokaisessa asuu johtaja

Sunnuntai 25.11.2018 klo 10:49 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

images.jpg

Syyskuu 2009, Calgary, Kanada, WordSkills2009 kisat menossa täydellä vauhdilla, kun maailman parhaat, noin 900, nuorta ovat näyttämässä taitojaan Stampede Parkin alueelle organisoidussa ammattitaidon kilpailuissa.

Mukana on myös mahtava Suomen joukkue, joka osallistuu 39 lajiin 45 kilpailijan voimin. Tämän kisapäivän lopuksi kaikki suuntaavat amerikkalaisen jalkapallo-ottelun huumaan ja kulttuuriin. Linja-autot ovat täynnä, ja jään Luksian, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän, johtajan Esa Karvisen kanssa suosiolla pois tilausajolinja-autosta ja lähdemme matkaan paikallisella bussilla, joka on myös täpötäysi. Saimme ahtaat seisomapaikat ja tutkin karttaani, jotta osaamme hypätä pois oikealla pysäkillä. Oikealla alhaalla vieressämme istuu, arvioni mukaan, noin 70 vuoden ikäinen rouva, joka alkaa puhua meille. Huomaan, kuinka Esa Karvinen laskeutuu alemmaksi, jotta kuulee rouvan äänen ja kysymyksen. Nyt minäkin kuulen, kuinka hän kysyy neuvoa johonkin paikkaan ja kertoo osoitetta.

imagesMFAJE30U.jpgEsa kysyy minulta: ”Hei Marjut onko sinulla kartta?” Vastaan: ”Kyllä tässä kädessäni” ja ojennan kartan Esalle. Hän neuvoo rouvalle paikan ja kertoo vielä, missä kannattaa jäädä pois linja-autosta. Jätämme kartan hänelle, kun hyppäämme ulos linja-autosta, sillä uskomme pärjäävän ilman sitä. Tämä hetki teki minuun vaikutuksen, uusi kuntayhtymän johtajamme halusi auttaa ihmistä, niin hyvin kuin pystyi. Hänelle ei tullut siis mieleen sanoa, että olemme Suomesta ja emme osaa neuvoa teitä hyvä rouva. Pienet asiat ovat tärkeitä ja jäävät mieleen.

Tämä muisto hiipi mieleeni, kun luin yrittäjäjohtaja Manu Rekolan Johtamisen käsikirjaa valmistautuessani tiimimestarin tehtävääni eli johtajien haastatteluun. Kunnioitan ja ihailen sitä, miten merkittävät johtajat ottavat muut henkilöt huomioon ja ovat valmiita auttamaan. Kirjassaankin Manu muistuttaa, että johtaja näyttää muille esimerkkiä.

Haastattelin kahta erilaista johtajaa. Ensimmäisenä haastattelin yrittäjäjohtaja, kirjailija Manu Rekolaa, joka johtaa itsenäisiä ja vapautta janoavia yrittäjiä. Toinen haastateltavani oli Riverian, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän johtaja Esa Karvinen, joka johtaa 800 henkilön voimin pyörivää ammatillista oppilaitosta. Haastatteluissa oli pohjana viisi kirjaa, joista tässä blogissa avaan Manu Rekola, Johtajan käsikirjan sivuja.

Esa.pngimages481VXCAT.jpg

Manu Rekola kirjassaan kertoo, että meissä jokaisessa asuu johtaja. Olemme johtajia, koska johdamme vähintään itseämme. Johtaminen on kyky, jonka jokainen voi oppia ja jota jokainen voi kehittää. Johtaminen tarkoittaa ihmissuhdetaitoja ja nämä taidot ovat kaikista taidoista tärkeimmät, sillä vietämme koko elämämme toisten ihmisten kanssa. Manu Rekolasta on tosiasia, että yrittäjän johtamista voi soveltaa työntekijäorganisaation.

IMG_7875.jpg

Yrittäjiä johtaessa tulee huomioida inspiroiva tapa motivoida. Johtajan tulee saada henkilö ajattelemaan pitkällä tähtäimellä ja näkemään asian positiiviset puolet ja ohjata keskittymään niihin. Sekä kirjassaan että haastattelussa Manu nosti tämän esille. Minä puolestani avasin kysymyksen myös Esa Karviselle kysymällä, että onko Riveriassa vastaavaa johtajuutta, vastaavanlaista leadership- johtajuutta? Hän miettii hetken ja toteaa, että saisi olla enemmän. Hän kertoo hauskasti, että nyt on siirrytty hevosen kiinni pitämisestä kyntämiseen. Minua hymyilyttää ja oivallan metaforan. Esa vielä kertoo, että nyt on onnistuttu ravistamaan organisaatiota, jotta se on valmiimpi tulevaisuuteen. Hän vielä muistuttaa minulle, että ilo elää Karjalassa.

”Ennen kuin olet johtaja, menestys tarkoittaa itsesi kehittämistä. Kun sinusta tulee johtaja, menestys tarkoittaa toisen auttamista,” kertoo General Electricin entinen pääjohtaja Jack Welch 2013 Nordic Business Forumin seminaarissa Jyväskylässä.

Istun Paviljongissa seminaarisalissa eturivissä yhdessä nuorimman poikamme Tomin kanssa. Olin antanut hänelle valmistujaislahjaksi lipun tähän huippuseminaariin, ja tätä pääpuhujaa me molemmat olimme odottaneet kuumeisesti. Tomin mielestä Jack Welch on huippu, kova jäbä ja loistava lämminhenkinen puhuja. Nyt 2018 marraskuussa Johtajan käsikirjan innoittamana kaivoin esiin muistiinpanoni NBF:n seminaarista 27.9.2013. Luen niistä, että olen kirjannut Jack Welch:n puheesta seuraavaa: ”Johtajan tulee tietää, mihin suuntaa yritystä ohjataan ja kertoa se selvästi muille. Hyvässä yrityksessä tärkeät arvot ovat luottamus ja toisen arvostus, ja kaikki ylimääräinen kohellus tulee poistaa. Tiimin ihmiset ovat tärkeintä, rakenna hyvä tiimi, anna tiimin toimia.” Haluan tarkistaa vielä muutaman asian ja soitan Tomille ja kysyn häneltä, että mitä hän muistaa kyseisestä seminaarista ja Jack Welch:stä. Muistelemme Jyväskylän matkaamme nauraen. Silloin yövyimme Hotelli Albassa, josta kävelimme Paviljonkiin seminaariin. Lopuksi vielä muistamme suomalaiset villasukat, jotka Jack Welch otti puheeksi esityksen lopussa ja nosti ne korkealle kädellään. Hän arvosti kovasti lahjaa, jonka oli saanut.

bd26f1efbbdf4ecc90d84ae0fb8f78ba.jpg

Jack Welch on Management Style

https://www.youtube.com/watch?v=vBVc9nbXjCw     

Manu Rekola viitta kirjassaan tähän 2013 Nordic Business Forumin seminaariin kertoessaan, kuinka tärkeää on kyky luoda korkeita ja pitkän tähtäimen visioita ja ottaa ensimmäinen askel, joka ei välttämättä tuo suurta menestystä, mutta on liikkeelle paneva voima. Hyvänä esimerkkinä hän kertoo Nordic Business Forum Oy:n, jonka ovat perustaneet Hans-Peter Siefen ja Jyri Linden. Tavoitteena Hans-Peterillä ja Jyrillä on rakentaa vuotuisesta päätapahtumasta yksi maailman merkittävimmistä liike-elämän konferensseista vuoteen 2021 mennessä. Yksi näiden perustajahenkilöiden kantavista arvoista on yrittäjähenkisyyteen kannustaminen. 

Alleviivaan ja ylistän arvoa yrittäjähenkisyyteen kannustaminen. Se on päätyössäni yrittäjyyden lehtorina ja sivutoimisessa yrittäjätyössäni minulle tärkein asian. Siitä lähtee liikkeelle askeleet, halu, into kohti yrittäjyyttä.

On ollut mahtavaa seurata Jyri Lindein askelia opiskelijayrittäjästä kansainväliseksi huippujohtajaksi ja nähdä hänen palonsa tekemiseen. Olen näyttänyt useaan kertaan nuoremmille opiskelijoilleni videon, jossa Jyri Lindenin kertoo, että rakasta sitä, mitä teet.

Onnistu yrittäjän Jyri Linden

https://www.youtube.com/watch?v=OwtfV_WGVOo

Olen opettajana aina innoissani ja liikuttunutkin, kun kuulen ja huomaan sekä tiedän että ihmiset, jotka ovat olleet opiskelijoitani menestyvät elämässään. Olen huomannut, että opin niin paljon opiskelijoiltani; ensin, kun he ovat opiskelemassa ja sitten kun tapaan ja kuulen heitä ja lopuksi kun he menestyvät elämässään. On se vaan niin etuoikeutettua olla opettaja ja yrittäjä. Olen todella kiitollinen, kun olen saanut olla mukana monen ihmisen ensiaskeleilla kohti yrittäjyyttä ja nähdä heidän menestyvän. Juuri nyt marraskuisena lauantaipäivänä, kun ulkona sataa hiljalleen lunta, tiedän, miksi rakastan työtäni yrittäjyyden lehtorina ja sivutoimisena tiimiyrittäjänä. 

  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtajuus, isenkä kehittäminen, toisen auttaminen

Opettajayrittäjä - Onni tulee opiskelemalla

Maanantai 19.11.2018 klo 16:03 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Marraskuinen lauantaiaamu valkenee Turun moottoritiellä, kun ajelen kohti Logomoa ja nautin Michelle Obaman äänikirjasta Minun tarinani. Hymyilen ajatellen kirjaa ja tietä. Mikä yhteensattuma, ajelen tietä numero yksi, joka on hyvässä kunnossa ja meidän maamme presidentille ja ensimmäiselle naiselle merkittävä tie, joka vie Kultarantaa kohti.  Kirjassaan huomaan Michelle Obaman kertovan paljon ja perusteellisesti miehensä, Amerikan presidentti Barack Obaman, elämästä, lapsuudesta, tavoitteista, sinnikkyydestä, ikuisesta optimistisuudesta ja positiivisuudesta, opiskelusta, opetustyöstä, vapaehtoistyöstä, työstä poliitikkona, kirjojen lukemisesta heidän seurustelusta ja perheestään. Ajattelen, että minun tulee lisätä kirjalukulistaani Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra ja Sauli Niinistö: tasavallan presidentti. Näistä kirjoista varmasti selviää, miten "Saukista" kasvoi maahamme presidentti, Mäntyniemen herra ja minkälainen hän on työssään.  

IMG_77812.jpg

Päivän jo valjettua saavun Turkuun ja seuraan liikennemerkkejä ja opaskylttejä kohti rautatieasemaa, koska muistan Logomon olevan rautatieaseman lähellä, toisella puolella rautatietä. Hieman ihmettelen suuntaa, mutta uskollisesti seuraan opasteita. Ja mitä ihmettä - olenkin Kupittaan rautatieasemalla. Pysähdyn hetkeksi ja hengitän syvää ja laitan sittenkin navigaattorin päälle ja otan oikean suunnan. Näin voi käydä, eksymme kiertopolulle, vaikka päämäärä ja tavoite ovat mielessä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta tänä syksynä, kun joudun ottamaan uuden suunnan. Olen useamman kerran työpöytäni ääressä katsonut ”karttaani” eli mitkä olivat tämän syksyn ja päivieni jopa aamupäivien, iltapäivien tai illan askeleet. Yritän pitää mielessäni 2022 visioni, vaikka syksyn pimeät illat uhkaavat pitää sen pimennossa ja sateet lähes huuhtoivat visioni viemäriin. Tällä viikolla huomasin tarvitsevani ajanhallinnan taikaa ja etsin apua kirjallisuudesta. Satu Pihjala kirjassaan Aikaan saamisen taika viittaa Napolen Hillin kirjaan, jossa kerrotaan että, menestyjillä on unelma, tarkoitus tai visio. Poimin rohkeasti muutaman ohjeen kirjasta käyttööni. Päätin perjantai-iltana käyttää seuraavan päivän suunnitteluun mielikuvan voimaa ja ”kävin perillä”. Mielikuvia voi käyttää positiivisten uskomusten luomiseen. Jos kuvittelemme voivamme onnistua, täyttää usko ajatuksemme, koemme sen positiivisena tunnetilana ja kehomme virittäytyy tunnelmaan. Tämä ei vaatinut kuin keskittymistä sekä ulos ja sisään hengittämistä. Kertasin tavoitteeni ja tein tämän vielä uudelleen lauantain aamujoogassani. Tunsin olevani täydessä valmiudessa Eventi päivään Logomossa.

IMG_78182.jpg

Kävelin sisään Logomon pääovista, silmiini osuu sinne organisoidun kirjakaupan roll up:in teksti: ”Olet sitä mitä luet, syöt ja ajattelet. Onni ei tule odottamalla se tulee opiskelemalla”.  Ihastun heti tekstiin ja mietin että, onkohan se ollut aikaisemmin esillä vastaavissa tapahtumissa. Jos on, niin en ole huomannut. Me huomaamme asioita ja tapahtumia silloin, kun ne sopivat tavoitteisiimme ja unelmiimme. Juuri nyt minulla on tavoiteena lukea 60 kirjaa seuraavan vuoden aikana, ja ilmeisesti näen ja huomaan lukemiseen ja kirjoihin liittyvät asiat. Tässä tavoitteessani yhdistän tiimimestari valmennuksen Tiimiakatemiassa ja itseni kehittämisen partnerina sekä yrittäjyyden lehtorin työssä.

Lounaan jälkeen Logomon lavalle astuu yllätyspuhuja, yksi Suomen johtavista elämäntaidon ja itsensä johtamisen valmentajista Ilkka Koppelomäki. Hän aloittaa tykityksen aiheesta: Uskalla innostua. Me kaikki kuuntelemme korvat tarkkana ja seuraamme hänen vauhdikkaita askelia ja tarinaa. Vieressäni istuva ystäväni Heidi Aaltonen ei oikein malta pysytä penkissä, sillä hän on seurannut ja kuunnellut tätä mestarivalmentajaa jo vuosia. Tunnen itseni keltanokaksi ex-opiskelijani seurassa, ja samalla olen niin ylpeä hänestä ja onnellinen siitä, että tiemme ovat jälleen kohdanneet. Rautainen esiintyjä Ilkka Koppelomäki kertoi, miten toteuttaa mitä tahansa. Tähän tarvitaan kolme asiaa: tavoite, ihmiset ja toiminta. Logomossa tunsin vetovoiman lain toteutuvan sillä, tämä yllätyspuhuja tuli minulle kuin tilauksesta.

Rehellisesti Ilkka Koppelomäen esityksen ja pienen hänen kanssaan käydyn keskustelun jälkeen aloitinkin hänen uusimman kirjan Saa mitä haluat sivulta 274 kappaleesta ”Selkeytä itsellesi kehittämisen syy ja suunta”. Otin hänen, kokeneen valmentajan, nevoista opin ja luin sivun 275 tarkkaan: ”Fiksun itsensä kehittämisen tarkoitus on palvella sinua positiivisella tavalla ja sen ei tule aiheuttaa sinulle lisää stressiä, vaan päinvastoin vähentää sitä. Tee itsellesi suunnitelma ja selvitä, mitkä kurssit ja kirjat palvelisivat sinua parhaiten.” Minulle intohimoiselle kirjojen lukijalle tämä on hyvä ja kullan arvoinen ohje.         

IMG_78242.jpg

Suunnan pitämisestä, tavoitteista, ihmisistä ja toiminnasta saimme kuulla kylmiä väreitä tuovan ja mieleen painuvan esityksen. Miia Roihaksen tarinasta saimme poimia kuin malliesimerkkinä Ilkka Koppelomäen kultaisen kolmion eli tavoite, toiminta ja ihmiset.  Merkillistä ja lämmittävää kuinka pienten asioiden ja keskustelujen kautta vieraasta ihmisestä tulee tuttu, ystävä, lähes kuin läheinen, jonka haluaa pyytää kotiinsa.

Turun Logomon Event tapahtuman aikana huomasin, että minulla on nyt neljä asiaa, miksi toimin partnerina: 1. testipohjainen terveystuote 2. liiketoiminta, joka haluan ymmärtää ja oppia 3. jäätävän hyvät koulutukset 4. maailma muuttuu, yrittäjyys muuttuu – olemme aitiopaikalla, pohjoismaisen pörssiyrityksen ytimessä viemässä muutosta eteenpäin, kun tulevaisuuden tutkijoiden mukaan 2020 luvulla 65% ihmisistä saa tulonsa yrittäjänä.

Kiitos Logomon Eventin järjestäjät

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tavoite, toiminta ja ihmiset

Opettajayrittäjä - Kutsumuskartta

Sunnuntai 28.10.2018 klo 14:57 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Kutsumuskartta - mikä se on? Hyvinvointini kannalta on tärkeää, mitä teen. Lähdin etsimää vastausta kysymykseen: "Mitä minä oikeasti haluan tehdä?" 

Erityisopettajan opintojen aikaan innostuin Lauri Järvilehdon kirjasta Hauskan oppimisen vallankumous. Nyt keskityin kirjaan Tee itsestäsi mestariajattelija. Halusin tulla mestari ajattelijaksi - mutta eihän sellaiseksi tulla kirjoja lukemalla. Vai tullaanko? Luin ja kuuntelin Tee itsestäsi mestariajattelija kirjaa sekä tein tehtäviä, sillä niiden pitäisi auttaa minua ottamaan omat ajatukseni haltuun. Huomasin, että oman mielen toimintaa ei ole helppoa ymmärtää ja ajattelutottumusten muuttaminen on vaikeaa, mutta mahdollista. Ja kun huomasin, että olin saanut muutettua yhden ajattelutottumuksen, niin oli voittaja olo. Ja se kannustaa jatkamaan. Suosittelen kaikille, jotka lähtevät muuttamaan ajattelutottumuksia, 21 päivän treenijaksoa, sillä huomasin sen tuottavan tulosta ainakin minun osaltani. Otin käyttöön niinkin yksinkertaisen ajattelutottumuksen, kun, että ei ole kiire minnekään. Viimeisen kuukauden aikana olen mielestäni tullut rauhallisemmaksi ja rintakehässä tuntuu ainakin välillä sellainen lämmin ja hyvä olo, joka on kuin järven tyyneys aurinkoisena kesä päivänä.      

IMG_5742.jpg

Kirjassaan Lauri Järvilehto saa vaikeat asiat kuulostamaan helpolta. Se houkutteli minua ottamaan askelia oman muutokseni tiellä ja varsinkin ajattelun muutoksen tiellä. Tee itsestäsi mestariajattelija kirjassa hyödynnetään valtava määrää tieteellistä tutkimusta, ja osan näistä sivuista käänsin nopeasti ohi ja kuuntelin ne sitten metsälenkillä. Samalla ajattelin, että tässäkö sitä nyt teen monta asiaa yhtä aikaa, enkä keskity yhteen asiaan. Kirjassa avattiin ja selvitettiin työperäistä stressiä ja sen ehkäisemistä, jossa yksi merkittävä asia on, että ajatuksiin tulee häiriötekijöitä, kun yritetään tehdä monta asiaa kerrallaan. Neuvotaan, että keskitä kaikki voimat sen hetkiseen esillä olevaan tehtävää, niin kaikki sujuu helpommin ja nopeammin. Mutta muistutetaan, että aikaa ei voi hallita vaan tehtävien suorittamisjärjestystä. Siis heräsin ja mietin, miksi kuuntelen metsälenkillä kirjaa enkä luontoa.

Ajattelun ulkoistaminen kuulosti minusta ensin oudolta, mutta sitten huomasin, että teen tätä asiaa päivittäin. Ulkoistan ajatteluani kirjoittamalla muistioita, muistikirjaa, päiväkirjaa, piirtämällä, tekemällä sarjakuvia ja sanelemalla puhelimeni visteihin ja muistiohjelmaan välittömästi asioiden vaikutuksia ja tunteita.

Flow-tilassa intuitiiviset harjaantuneet ajatusprosessit tuottavat vaivatta tuloksia, jotka sopivat arvomaailmaasi. Päästin ajatukseni flow – muistoihin, joita jopa säikähdin nuorempana. Muistelin aikoja, jolloin kirjoitin Tiliaseman Helvelahden aikaan Kuitti- lehteä tilitoimistomme asiakkaille, ja toimintasuunnitelmia rahoitushakemukseen. Välillä ”heräsin” kirjoitus –flow tilastani niin, että en muistanut, missä olin. Kerran innostuin linja-automatkalla Lohjalta Helsinkiin kirjoittamaan Kuitti-lehteen artikkelia arvonlisäverotuksesta asiakaskilpailujen palkintomatkoissa. Pikkuhiljaa linja-auto ja matkustajat katosivat ympäriltäni, ja olo oli kuin mukavassa nojatuolissa takkatulen ääressä kauniissa vuoristo maisemassa. Heräsin, kun vieressäni oleva herramies ystävällisesti sanoi, että hän jää seuraavalla pysäkillä. Olin itse istunut yhden pysäkin välin liikaa linja-autossa. Kiitin herrasmiestä, kokosin tavarani ja astuin loskaiselle Mannerheimintielle ja suuntasin reippaat askeleeni kohti Amiedun keskustan koulutusyksikköä. Sama toistui, kun kirjoitin lastenkirjaa Anis ja Ruusu liikennevaloissa. Silloin ”unohduin” muutaman kerran flow- tilassa kirjoittamaan pitkin yötä ja aamulla ”heräsin” laittamaan aamiaista lapsille. Kun isoveljeni täytti 50 vuotta, tein hänelle syntymäpäivälahjaksi muutaman numeron sarjakuvalehteä, Kalle ja sen sisko. Silloin käytin kaikki mahdolliset odotteluajat juonen käsikirjoitukseen, sarjakuvien piirtämiseen. Syyskuussa 2010 Frankfurtin lentokentällä unohduin piirtämään aikakoneseikkailua, niin että minut tultiin hakemaan kollegani ja lentoemon voimin kahvilan pöydästä lentokoneeseen. Silloin flow-tila lähinnä nolotti, ja nyt muistelen tilaa tyytyväisenä hymyillen. Flow – tilaan pääsemisestä et voi tehdä päätöstä.

IMG_5871.jpg

Onnellisuus on ajattelun päämääränä. Onnellisuus tulee muun toiminnan sivutuotteena. Se kumpuaa omasta elämästä ja omista valinnoista. Onnellisuus perustuu siihen, mitä teet. Omaa onnellisuuttaan voi metsästää kutsumuskartan kanssa. Kirjassaan Lauri Järvilehto kysyy: Mitä sinä oikeastaan haluat tehdä? Jos et tiedä heti vastausta, hyvänä apuna on kutsumuskartta. Kutsumuskartta on lista aktiviteettejä, jotka palkitsevat itsessään, joita haluat tehdä. Jos päivittäinen toiminta synnyttää arvomaailmaasi sopivia tuloksia, olet onnellinen. Silloin aamuinen herääminen on mahtavaa uuteen päivään astumista. Eli kirjaa kaikki sellaiset toimet joiden parissa viihdyt. Kirjaa myös kaikki sellaiset jutut, joita haluaisit tehdä, mutta tämän hetkisen elämäsi tilanteessa et voi tehdä. Tuloksena on kartta siitä, kuka sinä oikeastaan olet. Voit löytää sellaisen ammatin, jossa voit tehdä sellaisia asioista, joista nautit. Jos unelma työtäsi/ammattia ei ole olemassa, niin voit kartoittaa tilannetta yrittäjänä.

Opettajayrittäjä voi toteuttaa omaa kutsumustaan ja kiinnostustaan sivutoimisena yrittäjänä. Esimerkiksi opettajakollegani Kimmo Sairanen on timantinkova erikoiskoirakouluttaja. Hänen taidot ovat huippuluokkaa ja hän on Suomen ainoa siviili, jolla on oikeus kouluttaa pommikoiria. Kun hänen kanssaan juttelee näistä asioista, niin jää haltioituneena kuuntelemaan tämän erikoisen alan asiantuntijaa. Nämä koulutetut koirat ovat pelastustöissä todella tarpeen esim. meripelastuskoirat lisätietoa https://web.facebook.com/K9Kimmo/

44762166_548658965558520_3897390819178446848_n.jpg

Toinen opettajakollegani Katri Hirvonen on sivutoiminen Varsapolku yrittäjä. Katri on koko ikänsä haaveillut omasta hevosesta, mutta kun haave ei ottanut toteutuakseen, Katri harrasti hevosurheilua kaikkien mahdollisten käytettävissä olevien hevosten kanssa. Lue lisää http://www.varsapolku.net/?id=2

varsapolku.jpg

Selvitä: KUKA SINÄ OIKEASTI OLET, tekee KUTSUMUSKARTTA

 1. Ota A4 paperiarkki ja kynä 
 2. Kirjaa paperille kaikki sellaiset tekemisen muodot, joissa viihdyt (työ, harrastukset ja muu tekeminen)
 3. Pisteytä jokainen toimi 1 - 3 sen mukaan, kuinka paljon pääset niitä nyt tekemään työssäsi eli 1 = et pääse tekemään, 2 = ajoittain ja 3 = voit tehdä nyt työssäsi
 4. Mieti, miten voisit järjestää elämäsi niin, että jokainen toimi saisi niistä kolmosen 

IMG_7470.jpg

Kun teet jotakin intohimoisesti päivästä toiseen, vuodesta toiseen, harjaannut siinnä väistämättömästi lopusta riittävän taitavaksi. Aluksi saattaa uusi asia tuntua vaikealta ja haastavalta, mutta kun on innostusta, kiinnostusta ja halua jatkaa, niin uudesta taidosta voi tulla löytyä kutsumuskarttaasi uusi tekeminen.

Minulla intohimonani on yrittäjyys ja yrittäjyyskasvatus.  Länsi-Uudellamaalla olin 12 vuotta päätoimisena koulutus-, konsultointi- ja tilitoimistoyrittäjänä. Tämän yrityksen me mieheni kanssa myimme yhdelle työntekijöistämme ja urani nuorten yrittäjyyskasvattajana pääsi vauhtiin. Mutta minulla jäi kipinä ja liekki omaan yritystoimintaan, kun siihen toisia kannustaa, innostaa ja jopa yllyttää, niin silloin on hyvä itsekin olla siellä keskiössä. Koin että tämä on tärkeää, koska yrittäjyys muuttuu, kun maailma muuttuu.  

Sivutoimisessa yrittäjyydessäni olen päässyt viemään eteenpäin matalankynnyksen yrittäjyyttä sekä paneutumaan hyvinvointiin ja terveyteen. Merkittävää on myös se, että voin antaa apua ja mahdollisuuksia ihmisille, jotka haluavat muutosta elämään ja kaipaavat tietoa, mistä saisivat tietoa ja taitoa henkiseen kasvuun. Ja ihan parasta on nähdä, kuinka ihmiset saavat oman potentiaalinsa esiin ja alkavat mielestäni loistaa elämässään. Tämä liiketoiminta ei todellakaan ollut kutsumuskartassani muutama vuosi sitten. Mutta ihan Lauri Järvilehdon kirjan, Tee itsestäsi mestariajattelija, mukaisesti otin uuden asian koelistalle ja aloitin harjoitukset. Näin nykyaikainen alustaliiketalous yritystoimintana on nyt osa kutsumuskarttaani. Kutsumuksesi on siellä, missä taitosi kohtaavat maailman tarpeen.

IMG_6034.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyys, ajattelu, onnellisuus, kutsumuskartta

Opettajayrittäjä - Dopamiini paukkuja Tukholmassa

Keskiviikko 24.10.2018 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Tukholma, Globen, kansainvälinen konferenssi ja salissa yli 3000 yrittäjää. Lähdin seuraamaan innolla, miten kansainväliset ammattilaiset, valmentavat johtajat, motivoivat ihmisiä ja yhteistyökumppaneitaan.

IMG_7242.jpgOlin pohjustanut itseni viikonlopuksi lukemalla ja tutustumalla kirjallisuuteen mm. Aaltonen, Pajunen, Tuominen, Syty ja Sytytä. Se on mukaansatempaava teos Valmentavan johtamisen filosofiasta. Lukien ja kuunnellen sain kahlattua kirjat Manu Rekola, Johtajan käsikirja, Jyrki Järvilehto, Tee itsestäsi mestariajattelija ja vielä David J.Schwartz, Magic of Thinking Big. Tuon viimeisen otin lukulistalleni, koska olen huomannut ajattelevani ja suunnittelevani asioista liian pienesti, liian turvallisesti. Olisikohan siis niin, että jossain sisälläni piileskelee epäonnistumisen pelko, joka pitäisi selättää.  

Opettajayrittäjänä tunnen jälleen kerran olevani etuoikeutettu, kun saan koulutusta ja valmennusta, jota voi hyödyntää yrittäjyyden lehtorin työssäni, ja samalla rakennan vankkaa kivijalkaa oman sivutoimisen yrityksen polkuun ja tarinaan. Motivointi on taitolaji, jonka syvyyksiin haluaisin tämän viikonlopun aikana sukeltaa. Toisaalta olen avoin ja annan luvan että, minua saa motivoida ja johtaa sekä ohjata kohti unelmieni ja tavoitteideni polkujani.

IMG_7187.jpgOlen saanut matkaseurakseni tyttäreni Kaisan. Laivamatkalla Helsingistä Tukholmaan meitä ei vedä puoleensa taxfeer – myymälät eikä tanssiravintolat tai yökerhot. Meillä on tänään yhteinen kiinnostuksen kohde – valmentava johtaminen ja sen palapeli, niin kuin Kaisa selvittää minulle opinnäytetyötään. Minulla on juuri nyt menossa tiimimestari valmennuksessa, Tiimiakatemiassa, johtajuusosio, jossa lukupakettini kirjat käsittelevät henkistä ja modernia johtamista. Olemme innoissamme ja syvennymme keskustelemaan aiheesta johtajuus, ja laivan runsaat ruokapöydät antavat meille energiaa, ja iltalukemiseksi kaivamme johtajuuskirjamme. Mahtavaa olla konferenssimatkalla tyttäreni Kaisa Ilonan kanssa. Uskomatonta jälleen kerran näin, miten vetovoimanlaki toimii. Laivan keinuessa yössä kevyesti kohti Tukholmaa me painamme päät tyynyyn ja jäämme odottamaan valmentavien tiimijohtajien kohtaamista.

Tukholmassa saamme ensimmäisen dopamiini paukun, kun Kaisa lataa taksikuskimme älypuhelimeen Duolingo – sovelluksen. Taksimatkalla satamasta hotellille ja Globeniin tulee taksikuskimme kanssa puheeksi se, kuinka Kaisa taitaa hyvin englannin ja espanjan kielen. Kaisa kertoo, miten hän ylläpitää kielitaitojaan sovelluksella, joka on hänen puhelimessaan. Hyvän tekemisestähän tulee itselle julmetun hyvä olo koko päiväksi. Lauri Järvilehdon kirjan mukaan tästä saa hyvän dopamiinipiikin, jonka adrenaliinirauhanen pumppaa aivoihin silloin, kun saa toisen ihmisen hyvälle tuulelle.

Näen taksikuskin leveän hymyn, kun hän näkee Duolingo -ohjelman puhelimessaan. Tämä hymy saa minut muistamaan hetken Tukholman satamassa. Verkkokalvoilleni piirtyy kuva, miten partnerikollegani Saara Salmela kantaa kahta julmetun isoa matkalaukkua, kuin supernainen, alas pitkiä jyrkkiä portaita. Ne laukut kuuluivat kahdelle nuorelle naiselle, joilla molemmilla oli pienet vauvat sylissään. Minulla kulki kylmät väreet. Saara olet mahtava supernainen – esimerkki siitä, miten hyvää viedään eteenpäin ja autetaan muita. Se on kyllä tärkeintä, elämässä ja liiketoiminnassamme. Se on tärkeintä johtamisessa, että osataan ja päästään auttamaan muita. 

IMG_7256.jpg

Globenin lavalla menestyneet asiantuntijat johtivat kuulijoita viikonlopun aikana heittäytymällä, roihuten sekä syttyen ja vielä sytyttämällä meihin tulta ja intoa. Satamasta liikkeelle lähtenyt supernaisen tarina sai jatkoa superman – tarinalla, johon sisältyi koko liiketoiminnan iso sydän, merkitys, yhteisöllisyys ja arvot, jotka eivät ole kaupan. Uskomme, että maailmassa on suurempia arvoja kuin pelkkä sijoitetun pääoman tuottaminen, silti uskomme taloudelliseen menestykseen. Uskomme unelmiin ja uskomme, että jokaisesta joukkueesta ja tiimistä voi tulla oma Dream team, joka tietää, mihin uskoo ja miksi tekee. Tämä tuli mieleeni istuessani katsomossa lähellä lavaa ja samalla muistan Barcelonan olympialaiset, vuosi 1992, kun amerikkalaisten koripallojoukkue teki ihmeitä. Tästä tuli käyttöön nimi Dream team. Tiimin johtaminen on unelmabussinestä. Ja jos jostain voi unelmoida, sen voi toteuttaa. Tämä asia tuli esille kaikissa mainitsemissani kirjoissa.  Lauri Järvilehdon mukaan osaamiselle ja onnistumiselle on keskeistä se, minkälaisen tiimin kanssa toimit. Edisonikaan ei keksinyt hehkulamppuaan ilman USA:n parhaimmistosta koostuvaa työryhmää. Globenin salissa on erikokoisia tiimejä, jotka ovat eri puolilta maailmaa. Olemme kuitenkin myös yksi iso tiimi, perhe, ja jokaisella on halu työskennellä yhdessä kohti merkityksellisiä tuloksia. Ilmassa säteili sellainen väreily, että kaikkia läsnä olevia tiimejä ja yrittäjiä motivoi jonkinlainen unelma, kunnianhimo, halu päästä eteenpäin, tehdä asioita hyvin, ja vielä paremmin.

IMG_7243.jpg

Konferenssin toisella tauolla Kaisa ja minä päätimme hakea kupilliset hyvää kahvia. Huomasimme, että moni muukin oli ajatellut samaa asiaa ja asetuimme muiden kanssa kahvijonoon. Kun olimme vielä kahvijonossa, niin kuulimme meille esitetyn kysymyksen: What kind of coffee would you like to have? Italian, Colombia, Brasilia, jne. Meille hymyili kauniisti nuori nainen ja vastasimme hymyillen, että Italian, thank you. Hetken päästä hän toi meille höyryävät kupit kahvia ja saimme häneltä myös kauniin ja lämpimän hymyn ja hyvää päivänjatkoa toivotuksen. Kiitimme ja toivotimme hänellekin hyvää päivänjatkoa hymyillen. Meidät oli yllätetty positiivisesti. Kauniista hymystä ja aidosta kiitollisuudesta tulee hyvä olo koko päiväksi. Näiden kahvikupillisten jälkeen menimme hymy huulilla ja kiitollisina kuuntelemaan USA:sta paikalle saapunutta huippupuhujaa, joka on kouluttaja, valmentaja ja kirjailija Randy Gage.  IMG_7236.jpg

Viikonlopun aikana näin että, valmentava johtajuus on innostusta, halua asettaa sytyttäviä päämääriä ja tehdä töitä, jotta saadaan markkinoilla läpimurto. Loistava valmentava johtaja tuntee kaikki tiiminsä niin hyvin, että osaa yhdistää nämä innostavalla ja luovalla tavalla. Johtajan käsikirjassa mainittu valmentavan johtajan yksi tärkeä rooli on esiintyminen ja hyväksi esiintyjäksi oppiminen. Jos nämä viikonloppuna nähdyt valmentavat johtajat, esiintyjät, eivät ole olleet syntyessään ammattilaisia, niin ovat oppineet loistaviksi esiintyjiksi.

Sivutoimisessa yrittäjyydessäni olen siis päässyt viemään eteenpäin matalankynnyksen yrittäjyyttä sekä hyvinvointia ja terveyttä, joihin paneuduin vasta kun olin menettää päivittäisen liikunnan iloni. Merkittävää on myös se, että voin antaa apua ja mahdollisuuksia ihmisille, jotka haluavat muutosta elämään ja kaipaavat tietoa, mistä saisivat tietoa ja taitoa henkiseen kasvuun. Ja ihan parasta on nähdä, kuinka ihmiset saavat oman potentiaalinsa esiin ja alkavat loistaa elämässään. Silloin omat suupieleni suuntaavat vaistomaisesti kohti korvia. Ilo synnyttää lisää iloa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmentava johtajuus, yrittäjyys, toisten auttaminen

Opettajayrittäjä - Yrittäjyys on mahtavaa touhua

Torstai 4.10.2018 klo 22:46 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

"Matka alkaa unelmasta. Tärkein on matka ja se, että aloitat sen kohti unelmiasi” aloitti tiimiyrittäjä valmennuksen Maima Kinnunen Joensuussa syyskuussa. Terästin heti kuuloani ja kasvatin korviani, niin että varmasti kuulen ja ymmärrän, miten lähden askeltamaan kohti unelmiani.

IMG_6509.jpg

Miksi matka on tärkeä? Siksi, koska matkalla kasvamme tavoitteen ja unelmamme kokoiseksi. Palava halu tehdä ja/tai olla on unelmoijan kiitorata. Tämä kiitoradan kautta lähdemme matkalle kohti unelmiamme. Kiitoradalla asetamme itsellemme tavoitteita ja näin kiihdytämme itsemme vauhtiin ja lentoon kohti unelmia. Tavoitteita neuvotaan asettamaan eri aikajänteille. Ja tärkeintä on, että tavoitteet ovat juuri meidän omia tavoitteita.  

Saamme ohjeen, että pilko tavoite pieniksi paloiksi ja ota askel kerrallaan. Mieleeni tulee opiskeluaikani Helsingin Kauppakoreakoulussa, jolloin olin laittanut lusikkani monelle lautaselle ja lähtenyt mukaan ohjaamaan ylioppilaskunnan urheilukerhoa, taloyhtiömme maanataijumppaa ja sain vielä osa-aika töitä. Mieheni ja minä olimme juuri ostaneet ensimmäisen asuntomme, koska siihen aikaan, se oli ainoa mahdollisuus nuorenparin saada asunto Helsingissä. Olin juuri aloittanut opinnot ja olin ottanut opintolainaa, jotta saimme asuntolainaa. Pakottavista syistä tein vuosi-, kuukausi-, viikko- ja päivätavoitteet opiskelulleni ja samoin työtunneilleni Helsingin CitySokoksessa. Silloin vielä en hoksannut, yrittäjänäkin olisin voinut toimia. Riskejä kyllä osasimme ottaa. Yrittäjiksi ei 80-luvun Suomessa opiskelijoita kannustettu.

Nyt 2018 opettajayrittäjänä huomaan syksyn menneen kuin jäniksen loikkaa ja lokakuun toisen päivän kääntyessä iltaan kuulen Karsikon koulun auditoriossa tiimiyrittäjä Manu Rekolan julistavan: ”Yrittäjyys on mahtavaa touhua. Ja mielestäni joka ikisen ihmisen pitäisi jollainlailla olla yrittäjä.” Nauran itsekseni. Kyllä, olen 100%:sti samaa mieltä. Yrittäjyys, omaehtoinen, sisäinen ja jopa ulkoinen yrittäjyys pitäisi olla opetussuunnitelmissa ensin ja sitten ammatilliset ja muut opinnot. Miksi? Yrittäjyyden ydin asia on, että tiedetään MIKSI tehdään ja toimintaan. Oma miksi-asia on antanut, minulle suuren merkityksen tekemiselleni – myös tämän blogin kirjoittamiselle. Tähän itselle suureen MIKSI- asiaan sain lokakuun tiistai-iltana uutta näkökulmaa ja voimaa.

”Mikä on sinun miksi?” kysyy Manu Rekola. ”Määrittele se ja ole valmis muuttamaan sitä. Se, mikä se oli, kun aloitit, ei ole välttämättä tänään. Se, mikä se on tänään, ei todennäköisesti ole sama huomenna. Vaan se päivittyy, kun sinä kasvat” hän jatkaa.

IMG_6472.jpg

Näiden sanojen siivittämänä ajatuksissani lennän vuoteen 1991, kun perustin ensimmäisen oman yritykseni. Se on edelleen toiminnassa, vaikka nimi ja toimintakin on muuttunut muutaman kerran vuosien kuluessa. Miksi sen perustin? Miksi aloitin yrittäjänä, kun kolmas lapsemme oli juuri syntynyt? Vastaus tulee mieleeni: se oli kuin tähdenlento.  Silloin kun näemme tähdenlennon ja toivomme jonkin unelman toteutuvan. Unelmoin pienestä toimistosta, jossa uunituoreena taloustieteen ja verotuksen maisterina saan tehdä rauhassa vähän töitä lasten- ja kodinhoidon ohella. Nyt naurattaa, mutta se ”miksi” vei eteenpäin ja muuttui vuosien kuluessa. Perheemme kasvoi ja rivissä oli jo neljä lasta, sekä uusi talo ja yrityksen toimisto työntekijöineen. Eteeni tuli uusi iso MIKSI. Olin tullut koulutus- ja valmennusmatkalta toimistolle, puhelimeni, Nokian kommunikaattorini, oli jäänyt eli unohtunut, pitkänmatkan linja-autoon ja oli jossain Porvoossa, ja minä Lohjalla jo asiakkaan tilinpidon kimpussa. Valmennus ja koulutus olivat minun juttuni ja vahvuuteni yrityksessämme, jossa miehenikin oli työskennellyt jo yli kymmenen vuotta. Toimistossamme, vanhassa apteekkarin talossa, me katsoimme tosiamme työpöytiemme yli, ja uusi miksi oli syntynyt. Päätimme myydä tilitoimiston ja siihen liittyvän liiketoiminnan, koska meidän miksi oli muuttunut. Se oli saanut aivan uuden ulottuvuuden: terveys, aikaa lapsille, aikaa tosillemme ja läheisille. Menimme kertomaan lapsille, että lähdemme perjantaina jo aamulla Ilomantsiin mökille. Nauroimme kaikki ja halasimme toisiamme. Molemmat koirammekin juoksivat ympäri taloa iloisesti hännät heiluen.

IMG_5611.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrittäjyys, Miksi, Unelma, Tavoite

Opettajayrittäjä - Unelmoi

Tiistai 11.9.2018 klo 22:54 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

”Kaikki lähtee siitä, että me aletaan unelmoimaan.” aloittaa Markku Räty tiimiyrittäjäkoulutuksen hotelli Kimmelin Pressi salissa tiistai-iltana. Istun eturivissä, sillä olen valmistutunut kuulemaan ja imuroimaan joka vinkin, neuvon, sanan, kuvion ja diojen tekstit sekä kuvatkin. Kun katson taakse jäänyttä viikkoa keskiviikosta tänä tiistaihin, niin opettajayrittäjän elämäni on ollut unelma-asian ympyröimää.  

Keskiviikko 5.9. Suomalaisen yrittäjän päivä  IMG_6437.jpg

”Marjut, mikä on sinun unelmasi?” kysyy kollegani Heli Petsalo, kun olemme juuri saapuneet Himokselle lähes autioon mökkikylään. Syyskuun alussa ei laskettelijoita näy, mutta kun katselen kaunista syksymaisemaa terassilta, niin näen golfkentällä pari pelaajaa keskellä sumuverhoa, jonka läpi aurinko lähettää muutamia säteitä meidän iloksi. Mieleeni tulee hetket Helsingin kauppakoreakoulun (nykyinen Aaltoyliopisto) Pienyrityskeskuksessa, kun ”synnytimme” akateemisia pienyrityksiä innolla kirjoittaen pitkiä liiketoimintasuunnitelmia – minun oli täydet 125 sivua. Silloin emme unelmoineet, mutta onneksi työskentelimme tiimeissä ja pääsimme tutustumaan eri tieteenaloilta valmistuneisiin opiskelijoihin, joista minuun vaikutuksen tekivät Sibelius Akatemiasta ja psykologian tiedekunnasta mukaan tulleet henkilöt. Silloin 1990 luvulla korkeakouluista tai yliopistoista valmistuneiden opiskelijoiden valikoitu ryhmä pääsi starttaamaan Akateemista pienyrittäjätutkintoa, joka suoritettiin silloisen Helsingin Kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksessa, Linnunlaulussa. Kaikilla meillä oli lopputyönä oman yrityksen perustaminen, joten kaikki 50 osallistujaa perustivat yrityksen toimintavuoden päätteeksi. Meidät, uudet akateemiset pienyrittäjät, vietiin juhlistamaan omien uusien pienyritysten syntymistä minigolf-kentälle. Ohjaajamme ja tieteenharjoittajat kertoivat meille nauraen, että isojen yritysten ja konsernien yrittäjät ja johtajat tekevät päätöksiä golf-kentällä ja kun te olette pienyrittäjiä, niin te treenaatte nyt samaa asiaa mini-golfkentällä. Näin uusi yritykseni Tiliasema Helvelahti sai neljä ensimmäistä asiakasta. 

IMG_6491.jpg

Huomaan vastaavani Helin kysymykseen nopeasti ja vastaus on unelma, jota viimeksi olin pyöritellyt ja ajatellut – tai jotakin sinnepäin. Myös kollegani opettajayrittäjä Sanna Lappalainen kertoo pohtien unelmansa. Olimme juuri olleet Jyväskylässä Tiimiakatemiassa ja tavanneet perustaja Tuomas Partasen, joka kertoi meille, miten hänen unelma tiimioppimisen pedagogiikasta on toteutunut. Tunnen olevani keltanokka tiimipedagogiikassa, mutta innostus on huipussa. Meidän reissun tavoitteena on saada Tiimiakatemiasta ja Jämsän Gradian ammattiopiston yrittäjyyden oppimisympäristöstä uusia ideoita, suuntaa, askelia ja energiaa ProRiverian syksyn starttiin. Paluu ajomatka Jämsästä Joensuuhun täynnä tunnelmaa. Kaksi naista kannettavat tietokoneet sylissä ja minä auton ratissa, pää täynnä unelmia ja ideoita sekä vastustamaton vimma viedä niitä kehitettäväksi eteenpäin. Kiitos Gradian väki ja Tiimiakatemian Johannes Partanen.

Kesäisen syyskuun viikonloppu huipentui sunnuntai-iltaan ja meidän tiimiyrittäjien avoimeen unelmavalmennukseen. Mindfullness harjoituksen jälkeen pääsimme itse asiaan ja muistin, että polku unelmien luo ei ole helppo. Kun ensimmäisen kerran olin talvella 2018 Marjut ja Markku Rädyn järjestämässä unelma workshopissa, niin en saanut unelmistani kiinni. Tavoitteita olin saanut kirjattua, mutta missä piilossa sisälläni olivat unelmat? Sain kuin sainkin silloin Joensuun Peltolassa, kerhohuoneella, lumipyryn ulkona tuiskiessa tiet umpeen ja autoni piiloon, unelma aarrekarttaan kauniita kesäisiä maisemakuvia ja rentoja tekstejä.

IMG_6548.jpg

Katselin sitä ja mietin, että onko unelmani tuolla vuorissa ja vuoristojärvessä, meressä ja palmuissa vai kesäisessä metsässä. No, ainakin luonnossa päättelin. Samassa muistin, mikä oli tuonut minut tänne Pohjois-Karjalaan – unelma! Kanneljärven opistolla elokuussa 2013 yrittäjyysleirillä yleisön edessä paljastin unelmani: joskus vielä haluan kokea ja nähdä Pohjois-Karjalan luonnossa, Koitereen rannalla, kaikki vuodenajat - syksyn, talven, kevään ja kesän. Unelmilla on tapana toeutua. 

IMG_6529.jpg

Nyt, syyskuussa 2018, olin päättänyt valmistautua etukäteen, jotta pääsisin sellaiseen unelmaherkkään tilaan tai edes unelmoinnin alkulähteelle. Unelmien löytämiseen löysinkin monta tapaa. Jotkut henkilöt kirjoittavat niitä päiväkirjaansa. Toiset tekevät opastavia aarrekarttoja, joissa he kuvin ja sanoin selittävät haaveitansa. Monet suuret, kansainväliset johtajat ja menestyjät ovat käyttäneet Brian Maynen Goal Mapping menetelmää. Siihen heittäydyin vuosi sitten. Innostuin piirtämään ja värittämään oikealle aivopuoliskolle kohdennettua puolta yhtä ahkerasti kuin sarjakuvalehteä, jota tein koululaisena kuvaamataidon tunnilla. Näin siis oikea aivopuoliskoni ymmärtää kirjoittamani tavoitteeni ja erityisesti päätavoitteeni. Unelmakouluttaja Marika Rosenborg neuvoo että, mitäpä jos kysyisit kaveriltasi, mistä hän unelmoi? Minulle tämä neuvo toi tulosta käänteisesti, kun Heli kysyi minulta, mitä unelmoin.

 Aloin hahmottelemaan unelmiani ja pysähdyin miettimään rehellisesti, mikä elämässäni on tärkeää, olenko saavuttanut sen, mitä olen halunnut vai en? Huomasin, että olen unelmoinut liian realistisesti. Nyt pitäisi visioida päähäni suurempi unelma ja tavoite, mitä kohti haluan kulkea. Aloin etsiä syitä, miksi haluan sinne päästä? Mietin, kuunelin, katsoin ja yritin nähdä, tuntea ja kuulla oman unelmani.

IMG_5871.jpg

Apuna käytin kysymyksiä

1.Mikä on kutsumukseni, intohimoni?   

Se liittyy valmentamiseen, yrittäjyyteen, tiimiyrittäjyyteen, auttamiseen ja yrittäjyyskasvatukseen. Nuorempana se oli urheilu ja siihen liittyvät asiat mm. valmennus

2.Mistä minä haltioidut?

Siitä, kun saan ihmisten potentiaalit ja kyvyt esiin ja käyttöön. Ja kun pääsen kauniiseen luontoon ja matkustelemaan maailman eri puolille. Nuorempana nämäkin toteutuivat urheilun parissa.

3.Mikä saa minut loistamaan? IMG_5742.jpg

Se kun näe, että ihmiset ja tiimit onnistuvat ja menestyvät, ja olen ollut mukana tässä matkassa. Vau!

4. Mitä pitäisi tapahtua, että olisin onnellisempi ja tyytyväisempi elämääni?

Tätä lähden unelmoinnin kautta etsimään.

Tuleeko sinulle näihin kysymyksiin vastaukset nopeasti vai ei ollenkaan? Testasin muutaman opettaja- ja yrittäjäkollegan kanssa. Ei tullut helposti, mutta pohdinnan jälkeen vastauksia alkoi löytyä.

Unelmat kertovat syvimmistä tarpeistamme, kunhan annamme niiden nousta pintaan alitajunnan syövereistä. Aidon unelman täyttyminen lisää onnellisuutta ja tyytyväisyyttä. Unelmat tulevat todeksi, kun meillä on avoin asenne elämään ja luottamus onnistumisen mahdollisuuteen. Unelmilla on väliä. Sain tehtyä unelmataulun, oikeastaan kaksi, joita nyt ihastelen päivittäin. Unelmilla on tapana toteutua.

IMG_6546.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tiimiyrittäjyys, unelmointi, tavoitteet

Opettajayrittäjä - Ole sinnikäs

Sunnuntai 2.9.2018 klo 13:03 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä


IMG_5264.jpg”Päätettiin laittaa kaikki peliin” sanoo olympiapikaluistelija Mika Poutala Helsingin kulttuuritalolla syyskuun ensimmäisenä päivänä. Ignite Event seminaari on saanut salin täyteen yleisöä, ja joukossa on myös monta opettajayrittäjää. Mika Poutala onkin sparraaja, jolla on selvästi intohimona jakaa kokemuksensa oppimansa taidot. Eläydyn täysin hänen tarinaan, ja vieressä istuva partneri kuiskuttaa korvaani, että hänelläkin oli tuollaiset luistimet ja tuulipuku, kun harrasti 70 – ja 80-luvulla pikaluistelua. Salaman nopeasti muistin, että olin itsekin kokeillut pikaluistelua joskus nuorena, mutta Helsingin Stadionin tartanirata ja piikkarit veivät voiton luisteluradasta. Säännölliset treenit urheilijakavereiden kanssa Kisahallissa ja Stadionin radalla olivat minulle nuorena viikon huippuhetkiä. Meidän tyttötiimin tavoite oli A - luokan tulos ja aika 400m ja 800m juoksukisassa, jotta päästään kisaamaan Suomen mestaruudesta Ja niin päästiin SM-kisoihin ja juostiin kilpaa muutaman kerran muissakin pohjoismaissa. Helsingin Kulttuuritalon pehmeässä penkissä tajuntaani iskee unelman ja unelmoinnin voima, kun Mika Poutala kertoo, miten unelmoi jo pikkupojasta asti, että pääsisi Olympialaisiin, Suomen maajoukkueeseen. Ja niin hän pääsi ja nautti fiiliksestä olla olympialaisissa. Kun unelmoi suurista asioista niin voi saavuttaa niitä, kun unelmoi pienistä asioista niin saavuttaa niitä.

Tauolla päätin hakea kupin Rambouts Malongo luksuskahvia ja sitä hakiessa tapaan opettajayrittäjä, yrittäjä Leila Matjuschin. Ihailen hänen toimintatapaa yrittäjänä ja myös sitä tavoitteellisuuta sekä yhtäaikaista rentoutta ja empaattisuutta. Leila on ihminen, joka saa mielestäni vaikeat asiat yksinkertaistettua niin, että kaikki ymmärtää ja innostuu. Kysyn Leilalta lupaa jakaa häneltä saamani opin tässä blogissani. ”Mahtavaa” sanoo Leila ja hetken juttelemme, miten näitä saamiamme itsensä kasvamisen ja kehittämisen oppeja voisimme integroida opetukseen. ProRivriassa käytämme tiimipedagogiikkaa, johon kuuluu juuri nämä itsensä johtamisen asiat. Teemme lyhyen suunnitelman, johon päätämme palata myöhemmin. Olen aivan innoissani, ja päätän, että aktiivisimmat opiskelijat saavat mahdollisuuden tulla seuraavan kerran kuuntelemaan Leilan valmennusta. Sitten heittäydymme oman yrittäjyytemme pariin, ja Mika Poutalan mukaan päätin laittaa kaiken peliin, noudattaen Leilan valmennusta, jonka sain elokuussa Joensuussa hotelli Kimmelissä.

 Leilan valmennus perustui Napoleon Hillin kirjaan Ajattele oikein – menesty. ”Sen, minkä voit kuvitella ja mihin voit uskoa, sen voi myös saavuttaa” Napoleon Hill, s.19. Leila keskittyi asiaan SINNIKKYYS tarkemmin sinnikkyyden puute. Valmennuksessa Leila poimi mielestäni upeasti meille askeleet sinnikkyyden puutteen taltuttamiseen. Nerokasta tiivistää yksi kirjan ydin ja autaa meitä muita viemään se ajatuksiimme ja käytäntöön. Sinnikkyys on mielentila, jota voi kehittää. Seuraavana Leilan antamat askeleet unelman saavuttamiseen sekä miten ne tulivat mieleeni Mika Poutalaa kunnellessa.

1. Määrätietoisuus / Syy. Selvitä itsellesi, mitä haluat ohjaa Leila

Mika Poutala tiesi, mitä haluaa ja hänellä on vahva tekemisen syy. Päästä Olympialaisiin

2. Halu, mitä oikeasti haluat? Missä halusi asuu? kysyy Leila.

Mika Poutala tiesi jo pikkupoikana, mitä palavasti halusi.

3. Itseluottamus. Mitä paremmaksi tulet, sitä suuremmaksi itseluottamus kasvaa kertoo Leila.

Mika Poutalan tarinasta tämä tuli selvästi esiin, kun hän eteni pikaluistelijaurallaan.

4.Tarkat suunnitelmat. 5, 3, 2 vuotta, vuosi, kuukausi, päivä  näin tarkentaa Leila

Mika Poutala kertoi, mm. miten hänellä oli tarkka kolmen vuoden suunnitelma treeneistä ruokailuun

5. Todellinen tieto. Hanki tietoa, lue, kuuntele sanoo Leila

Mika Poutala kertoi, että päätti hakea tietoa lukemalla ja lukee 30 – 80 kirjaa vuodessa.

6. Yhteistyö. Työskentele tiimissä sympaattisesti, ymmärtäväisesti ja tasapainoisesti sekä tehkää yhdessä muutakin kuin vain työtä neuvoo Leila

Mika Poutala korostaa yhteistyötä valmentajan ja erityisesti perheen kanssa.

7. Tahdon voima. Keskitä ajatuksesi sellaiseen, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi tarkentaa Leila.

Mika Poutala kertoi, että saavuttaakseen tavoitteensa hänen piti muuttaa ajattelutapansa keskittyen mm. ruokavalioon, liikuntaan, palautumiseen.

8. Tapa – rutiinit. Sinnikkyys on tulos oikeista tavoista. Tee itsellesi rutiinit, jotka vievät sinut kohti tavoitteita opastaa Leila.

Mika Poutalan pikaluistelijan uraan kuului harjoitukset, nuortenillat, opiskelu jne. Ne olivat hänen viikkorutiineja. ”Ryhdyin itse uskomaan, että se, mitä teen vie minut kohti maailman huippua. Muutos oli enemmän mentaalinen kuin fyysinen” sanoi Mika Poutala.  

Lisää sinnikkyydestä, jota tarvitaan uskon luomiseksi, voit lukea Napoleon Hillin kirjasta s. 102 – 113. ”Sinulla on täydellinen hallinta vain yhteen asiaan ja se on ajattelusi. Tämä on tärkein ja innostavin tosiasia, jonka ihminen voi tietää” Napoleon Hill, s.174

Juuri nyt on tunne ja halu laittaa kaikki peliin, Mika Poutalan sanojen mukaan, jotta saan sisäistettyä Leilan valmennuksen, Mika Poutalan sparrauksen ja Hillin kirjan.   

Kiitos Leila ja kiitos Zinzinon tiimi.

IMG_6034.jpg

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unelmat, sinikkyys,

Opettajayrittäjä - Matka kohti unelmia - Tee sitä, mitä rakastat

Sunnuntai 26.8.2018 klo 7:51 - Marjut Helvelahti opettajayrittäjä

Opettajayrittäjä yhdistää kaksi työtä - opettajan työn ja yrittämisen. Huh kuulostaa aika rankalta ja ei edes innostavalta. Näillä sanoilla alkoi ammattirakentaja lehden juttu, joka käsittelee opettajan työn ja yrittämisen yhdistämistä. Lukiessani tätä olen samoilla linjoilla. http://www.selanderoy.fi/userfiles/Savonia_aukeama_low.pdf

IMG_5485.jpg

Minulla on takanani yli 12 vuotta täysipäiväistä yrittäjän elämää, koska se oli sopivaa neljän lapsen äidille. Sain rytmittää työt ja perhe-elämän parhaalla mahdollisella tavalla. Kirjapitopalvelut ja yrittäjien koulutukset ja konsultointi rytmittivät elämääni opiskelun ja perheen kanssa. Yrittäjävalmennus ja koulutus sekä myöhemmin yrittäjyyskasvatus nousivat ykkösasiaksi työssäni. Oli mahtavaa nähdä, kuinka ihmisten ideat toteutuivat liikeideoiksi. Innostuin niin, että lähden kokeilemaan opettajantyötä – ihan vain vuodeksi – sillä matkalla nyt ollaan oltu jo 15 vuotta. Mutta enhän malttanut jättää yrittäjän elämää. Ja onneksi Suomessa voi olla myös sivutoiminen yrittäjä. 

Opettajayrittäjänä olen mielestäni etuoikeutettu, kun saa iloiten startata työpäivään ja sitten yrittäjäpäivään. Mikä ihme saa opettajan työpäivän jälkeen ja muina vapaa-aikoina heittäytymään yrittäjäksi? Olisikohan sen rakkaus, raha, luovuus, innostus, harrastus, asiat vai jokin muu vai kaikki nämä.

Miksi?

Minulle tulee mieleen IHMISET. Mahtavat ihmiset, joita tapaan, joiden kanssa saan tehdä töitä, joita voin auttaa, joiden tarinoita pääsen kuuntelemaan, jotka auttavat minua, jotka kuuntelevat, joilla on potentiaalia vaikka mihin.

Seuraavana tulee mieleen TAIDOT ja ASIAT. Yrittäjäopettaja pääsee käytännössä tekemään ja kokemaan, mitä opettaa ja mihin opiskelijoita ohjaa ja valmentaa. Opettajayrittäjänä olen saanut merkittävää lisäarvoa opettajan työhön omasta yritystoiminnasta. Tämä myös liiketalouden lehtori, Savonia Ammattikorkeakoulu Kaj Selander kertoo lehtijutussaan.

http://www.selanderoy.fi/userfiles/Savonia_aukeama_low.pdf

Tähän miksi-asiaan palaan vielä monet kerrat tässä blogissani, koska se on monessa asiassa toiminnan ja tekemisen onnen ydin.

Onko täällä joku, joka on rakastunut?

IMG_5562.jpg

Torstaina 16.8. 2018 Joensuussa Tulliportinkadun Riverian ammattiopiston auditoriossa esitellään opiskelijoille eri mahdollisuuksia opintojen suorittamiseen. Minusta on ihan mahtavaa, kun nuoret opiskelijat saavat mahdollisuuden opiskella heille sopivilla ja hyvältä tuntuvilla tavoilla yhdessä opiskelijakavereiden kanssa.    

Pääsin ensimmäisenä kollegojeni kanssa kertomaan yrittäjyyden polusta ja mahdollisuudesta suorittaa opinnot ProRiveriassa eli monialaisessa yrittäjyyden oppimisympäristössä. Tunsimme olevamme liekeissä, mutta pysyimme rauhallisina – ihan liian rauhallisina. Tämä yrittäjyyden oppimisympäristö sijaitsee Joensuun ytimessä Kirkkokatu 25 B, jossa työskentely on pois perinteisestä kouluympäristöstä.

”Jokin tuntuu päässä järjellä, että hyvä juttu ja toinen asia tuntuu sydämessä, että mahtava juttu. Tästä tulee varmasti jossain opintojen vaiheessa merkittävä asia.” Näin aloitti Taitajapäällikkö Markku Räty Taitaja 2019 infon Riveriassa. Ja tämä kolahti opettajayrittäjälle – se tuntui sydämessä ja iltapäivällä tuli jo kylmät väreetkin.   

”Onko täällä joku, joka on rakastuntu” kysyy kansainvälisyyden kehittäjä Ara Hayrabedian. Muuta opiskelija nostaa käden ujosti ja minä sekä kollegani innossamme lähes huidomme kädet ylhäällä ja vielä halaamme toisiamme. Unohdimme että, emme ole opiskelijoita. Tuli tunne, että rakastan juuri tämän takia tätä työtäni. Samalla hetkellä kuin salaman iskusta mieleeni tulee kesä-heinäkuun vaihteen seminaarimatka Norjassa. Siellä olin yrittäjänä oman yritykseni edustajana. Siellä tuli myös se tunne, että tykkään tehdä tätä työtäni niin paljon, että ihan kyynel tulee silmää. Vau – on tämä joskus vaan niin mahtavaa. Aran diat ja puhe herättävät minut takaisin nykyhetkeen. ”Rakasta, mitä teet. Rakastakaa, mitä teette.” Näihin sanoihin päättyy Aran esitys ja olemme vaikuttuneita. Tämä viesti kolahti ja lämmitti rinnassa.

IMG_5871.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: opettaja, sivutoimnen yrittäjä

Yrittäminen on yksi merkittävimmistä keinoista kehittää maailmaa

Keskiviikko 25.7.2018 klo 10:23 - Marjut Helvelahti, kesäyrittäjä

Yrittäminen on yksi merkittävimmistä keinoista kehittää maailmaa ja viedä asioista eteenpäin. Samalla voimme toteuttaa itseämme. Esimerkkien kautta voimme oppia paljon niin yrittäjyydestä kuin elämästä yleensä. Kesäyrittäjänä tämä asia tuli eteeni Yrittäjyys360 ohjelmassa ja lukiessa kesäkirjoja, joita suosittelen kaikille.

IMG_5852.jpg

Kun haluat kehitää ajatusmaailmaasi lue joku tai jotkut seuraavaista kirjoista, Aki Hintsa Voittamisen anatomia, Thomas Erikson Idiootit ympärilläni, David Lagercrantz Minä Zlatan Ibrahimovic, Pekka Hyysalo Fight Back, Satu Rämö ja Hanne Valtari Unelmahommissa, Eckhart Tolle Läsnäolon voima, Tuomas Nyholm ja Jarkko Ruutu jumalainen näytelmä, Jari Litmanen Litmanen 10, Eric Worre Go Pro, David J. Schwartz, Magic of Thinking Big. Vau! Kesäyrittäjänä olen päässyt uuden ajatelun alkuun mm. näiden kirjojen avulla. Ihan mahtavia teoksia.

IMG_5677.jpg

Seija Lukkala, Glopehope Oy

Länsi-Uudeltamaalta yrittäjäkollega, ex-opiskelijani äiti Seija Lukkala kertoo yrittäjätarinansa Yrittäjyys360 ohjelmassa. Hänen yrittäjänpolkua ole saanut seurata usean vuoden ajan. Luovalla tehtaalla Lohjalla 2016 keväällä TuunaaTuottoa luovilla aloilla projektissa pääsimme muistelemaan hänen yrittäjyyden alkuvuosia. Merkittävä muisto minulle oli mm. itsenäisyyspäivän linnajuhlia, jonne hän alueen uutena ja merkittävänä yrittäjänä kutsuttiin. Silloin hänellä oli iltapuku, joka oli yritysneuvojan, nyt kummiyrittäjä Aarne Lummaan vanha laskuvarjo, joka sai uuden elämän kauniina juhla-asuna. Kunnioitan Seija Lukkalaa, koska hän myös vie eteenpäin yrittäjyyskasvatusta tulevien sukupolvien yrittäjille. Ammattitaidon Suomenmestaruus kisoissa Taitaja 2008, Espoossa oli ensimmäistä kertaa lajina Yrittäjyys. Silloin tiiviisti suunnittelussa ja tehtävänanossa oli mukana Glopehope Oy ja Seija Lukkala.  Eräs nuorten kisaryhmä ideoi tuotteen nimeltä Tölkkitykki. Kun Tölkkitykkiä sitten alettiin valmistamaan ja myymään, minulle tuli Gopehope Oy:stä puhelu, jossa pyydettiin näiden nuorten opiskelijoiden yhteistietoja. Nuoret saivat ja saavat myydyistä tuotteita rojaltituloja. Mahtava tapa innostaa nuoria reilusti ideoimaan ja yrittämän. Kiitos Seija Lukkala ja Glopehope Oy

Kuuntele Seijan tarina linkistä https://soundcloud.com/yrittajyys360.

https://www.globehope.com/fi/

IMG_5742.jpg

”Aloita ennen kuin tarvitset sitä”

Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat. Rojaltitulo, automaatio tulo tai passiivinen tulo ovat monelle henkilölle ja yrittäjälle harvinaista herkkua, mutta myös mahdollista. Tiimiyrittäjyyden merkeissä olen lähtenyt kasvattamaan tulevaa passiivista tuloani ja parasta siinnä on tähän mennessä ollut yhteistyö ja toisten auttaminen kohti unelmia. Lainaan kollegani Leilan sanoja: ”Aloita ennen kuin tarvitset sitä.”  Kun katso kohti horisonttia ja aloita matka nyt. Tänäänkään ei ole liian myöhäistä ja oikea aika on juuri nyt.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yrittäjyys360, passiivinen tulo,

Yrittäjä on unelmahommissa

Tiistai 10.7.2018 klo 16:58 - Marjut Helvelahti, kesäyrittäjä

Olen kesäyrittäjä päässyt tekemään itselleni henkilökohtaisen kehittämisohjelman. Huh! Tähän ohjelmaani kuuluu päivittäin jonkin kirjan lukeminen. Nyt oli vuorossa lukea ja perehtyä  kirjaan Satu Rämö ja Hanne Valtari Unelmahommissa. Jos ei mökkihommissa malta asettua lukemaan, niin mahtava BookBeat.fi antaa mahdollisuuden itsensä kehittämiseen kirjoja kuuntelemalla. Kun nautin mökillä pihatöistä ja metsäretkistä, niin radion kuuntelemisen sijasta voin nyt kuunnella kiinnostavia ja innostavia yrittäjätarinoita ja elämänkertoja. Minulle sopii hyvin kirjojen kuuntelu siivotessa, pihatöitä tehdessä, lenkillä käydessä, marjassa liikkuessa ja kun järjestelen kirjahyllyä tai askartelen tai piirtelen sarjakuvalehteeni uusia tarinoita. Kukat tulivat istutettua mökillä ja metsäpolku suolle meni nopeasti ja kypsiä lakkoja löytyi hyvin

IMG_54962.jpgIMG_55192.jpg

Unelmahommissa kirja vei minut mukanaan aivan täysin, en malttanut lopettaa kuuntelemista edes mönkijällä ajaessani.

 

Kirjassa nämä kaksi luovan alan yksityisyrittäjää kertovat miksi ja miten he tekivät loikan unelmiensa töihin. Kirja sisältää henkilökohtaisten ajatusten ja pohdintojen lisäksi valtavan määrän käytännön vinkkejä, ohjeita ja neuvoja sekä vapaamuotoisia haastatteluja sellaisten ihmisten kanssa joiden ammattitaitoa ja valintoja naiset itse ihailevat, joukossa mm. Linda Liukas, jonka tarinaa olen itsekin päässyt Nordic Business Forumin seminaarissa kuuntelemaan.

Molemmat naiset ovat ammattikirjoittajia, toimittajia ja bloggaajia, ja se huokuu kirjasta. Mieleeni tuli monta kertaa, että Unelmahommissa kirja olisi pitänyt lukea ennen kuin edes aloitin tämän blogin kirjoittamisen, koska siinnä avoimesti neuvotaan blogin kirjoittamista ja valokuvaamista. Tässä vaiheessa kyllä kiitän myös Niina Mylleriä Joensuun seudun kehittämisyhtiöstä, joka on antanut hyviä neuvoja henkilökohtaisesti, ja odotankin innolla, kun yhteistyömme syksyllä jatkuu.

 Unelmahommissa kirjan kuuntelu tuntuu kiehtovalta keskustelulta. Nuoret yrittäjänaiset kertovat avoimesti, miten pienten lasten äitinä he ovat ratkaisseet työaikojaan ja kulkeneet kohti unelmiaan yrittäjinä useita hommia tehden. Sitten eri yhdistelmillä löytyi oma unelmatyö ja unelmayritys.

Kuunnellessa tekee mieli vastata heille ja aloittaa keskustelu ja kertoa, miten itse koin ja tunsin samoja asioita, kun meidän lapset olivat taaperoikäisiä. Silloin ystäväni Taina Vanhasaaren kanssa totesimme, että pienten lasten äitinä on parasta olla yrittäjä, kun voi tehdä työnsä silloin kun siihen on paras aika. Kuulostaa ihan hullulta, mutta meille se silloin sopi. Itse keskityin niihin aikoihin aloittavien yrittäjien ja pienyrittäjien taloushallinnon valmennukseen. Suoraan sanoen lähes intohimoni oli avata heille, mitä heidän yrityksensä tuloslaskelma ja tase keroivat. Tai ainakin halusin tehdä nämä sanat tutuksi ja ajaa taloushallinnon ja kirjanpidon mörön pois pienyrittäjän päästä. Sain mielestäni hienosti sovitettua viikon yrittäjätyöt kolmeen päivään ja loput neljä päivää sain nauttia kotona puuhaamisesta lasten kanssa. Tähän kuului myös urheilu-ja liikuntakoulujen pitäminen kesäisin ja talvisin. Taina ja minä olimme harrastaneet kilpaurheilua nuorina ja se veti edelleen puoleensa. Minulle aamulenkit ennen lasten heräämistä olivat mahtavia hetkiä metsäpoluilla auringon noustessa. Kerran aamuvuorosta kotiin tuleva naapuri pelästyi, kun pyrähdin metsästä tielle aamulla, ja tuli kysymään, onko kaikki varmasti hyvin meidän perheellä. Kerroin, että nautin vaan aamulenkistä ennen lasten heräämistä ja mieheni töihin lähtöä ja kaikki enemmän kuin hyvin. Joimme aamukahvit lenkkini jälkeen ja nauroimme asialle.  

 IMG_5622.jpgIMG_5485.jpg

Unelmahommissa kirjassa Satu ja Hanne paljastavat omat haaveensa, pelkonsa ja osaamisensa hauskojen ja koskettavienkin tarinoiden kautta. Kaikki vaatii suunnittelua, tahdonvoimaa, aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta yhtä lailla riemua ja innostusta. Mikään ei tapahdu itsestään tai edes helposti. On tärkeää olla käytännöllinen ja järkevä, mutta omaa intuitiota kannattaa aina kuunnella. Ystäväni Taina, ja mielestäni minäkin, olen samoilla poluilla. Nyt Taina on päätoiminen yrittäjä Taikapähkinä hoitolassaan ja minä sivutoiminen yrittäjä ja päätoimisesti yrittäjyyden lehtori. Joitakin vuosia sitten minä olin päätoiminen yrittäjä Helvelahti Oy:ssä ja Taina sivutoiminen yrittäjä omalla alallaan. Eri aikoina unelmatyössä on eri painotukset.

https://www.facebook.com/HoitolaTaikapahkina/

Mikä on sitten minun tai sinun unelmatyö? Ja mistä löydän unematyöni? Tähän Unelmahommissa kirjaa antaa hyvät askeleet. Lue tai kuuntele kirja ja nouda vain Satun ja Hannen ajatuspolkua + ala hommiin. Tärkeintä on toimia.

IMG_5581.jpg

IMG_55672.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unelmahommat, yrittäjyys, yhdistä

Oslo Leader School

Tiistai 3.7.2018 klo 17:45 - Marjut Helvelahti, kesäyrittäjä

Oslossa aloitin päivät aamulenkillä ja joogalla tietysti hyvän kahvin kera. Astelin jokaiseen päivään ilman pienintäkään ennakkoluuloa yhdessä tiimikavereiden kanssa ja päätimme heittäytyä täysillä ja nauttia joka hetkestä.

Oslo Leader School sytytti osallistujille liekin kohti tulevaisuutta. Miten tämä tapahtui? Mahtavia puhujia ja mieletöntä fiilistä. Koskettavien ja loistavasti kerrottujen tarinoiden muodossa antoisaa koulutusta ja huippu valmennusta sekä valikoituja kirjoja luettavaksi. Minä en malttanut odottaa kotiin pääsyä kirjojen kanssa, vaan aloitin ahmimaan kirjojen sisältöä heti hotellilla iltalukemisena. Vaikka vähään aikaan en ole englannin kielisiin kirjoihin syventynyt, niin Davit J. Schwartzin kirja Magic of Thinking Big jatkoi loistavasti ensimmäisen Leader Schoolin päivän antia selkeällä ja helposti luettavalla englannin kiellä. Tiivistetysti: Tulee rohkeasti unelmoida isosti. Unelmoi isosti, sillä se saa sinut liekkeihin. Usko itseesi, niin muutkin uskovat. Ohjaa itseäsi ajattelemalla. Olet mitä ajattelet. Niin helppoa sanoa, mutta vaatii luovuutta, rohkeutta ja itsekuria, jotta tämän oikeasti saa tehtyä.   

Jostain omituisesta syystä tuntuu olevan helpompi sanoa nämä asiat englannin kielellä. You are what you think -  Think and dream creatively -  See what can be, not what is – Think like a leader . Lainatakseni opettajakollegani Heidi Häyrisen, englannin opettaja, sanoja: englannin kielestä on tullut meille toinen äidinkieli.

Tällä Norjan reissulla vatsalihakset tulivat kipeiksi naurusta ja ilosta. Vedet silmissä ja vatsat kippurassa nauroimme ensimmäisen päivän päätteeksi huippu puhuja Chris Bradyn esitykselle: How did I get there? ”Miten saavuin sinne missä nyt olen?”

IMG_5333.jpg

Nyt lainaan Mimmu Roihaksen sanoja Leader Schoolin lopusta: Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat. Lähden kohti kesäyrittäjän heinäkuun hommia näiden sanojen saatteleman.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesä, yrittäjä, Oslo

Aurinko paistaa Oslossa

Lauantai 30.6.2018 klo 20:27 - Marjut Helvelahti, kesäyrittäjä

Kesäyrittäjä Marjut kirjoitti tämän lentokoneessa ja Oslon tapahtumat veivät mukanaan, niin että vasta nyt julkaisen tämän kirjoituksen. Lento AY913 paikka 26F ja Marjut kirjoitti:

Nyt lennämme turvallisesti 6057 metrin korkeudessa ja jälleen matkatessa on hyvä hetki heittäytyä blogin pariin. Kesäyrittäjän työreissun suuntana tänään, torstaina 28.6.2018, on Oslo. Aamujoogaa aloittaessani vilkaisin kelloani ja ajattelin, että nyt aamujuna lähtee Joensuusta ja siellä ovat myös kollegani Sari, Kaisa, Milaja ja Elvi matkalla Helsinki-Vantaan lehtokentälle, ja kollega huonekaveri Marin varmaan matkalla Lontoon lentokentälle.

Yrittäjän ja myös kesäyrittäjän on tärkeää pitää huolta itsestään fyysisesti, psyykkisesti ja sielullisestikin. Torstaipäivä sisälsi hienosti tämän kokonaisuuden jokaisen osasen. Kiitos päivän kokonaisuudesta kuuluu yhteistyökumppaneille, yhtiökumppanille, ex-opettajakollegalle ja vanhimmalle tyttärelleni ja pojalleni, jotka järjestivät iltaohjelman.

Lohja on sen verran pieni kaupunki, että keskustassa pääsee hyvin kävellen paikasta toiseen. Reppu, joka oli täynnä koneita ja kirjoja antoi hyvän lisärasituksen päivän kävelykilometreille. Kun sitten pääsin yhteistyökumppanin ”käsittelyyn” päänkalvojen, niskan ja kaulan sekä selänhierontaan, kyllä oli mahtava fiilis. Tuntui kuin jalat olisivat saaneet uutta energiaa ja aivot aloittaneet uusien rattaiden pyörityksen. Terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntija ja yhteistyökumppanini Jaana kertoi myös, miten elimistömme solut toimii. Hänen yrityksessään pääsimme sitten illalla pitämään hyvinvoinnin ja terveyden sekä siihen liittyvän liiketoiminnan infoiltaa kiinnostuneille asiakkaille.

Oppimis- ja osaamisen kehittämispelien suunnittelun lomassa Cafe Carnevalissa maistui elämäni maukkain linssikeitto. Kun haluat eteläeurooppalaiseen tyyliin Lohjalaisen kahvipaahtimon kahvia, niin suuntaa Cafe Carnevaaliin Lohjan Laurinkadulle. Tämän kahvilan olemme huomanneet myös hyväksi palaveri paikaksi. Viime kesän pidimme kollegani Markku Rädyn kanssa täällä myös BalanceOil infon.

Vielä yrittäjänä kasvamisen vinkki: Stephen Coveyn kirja The 7 Habits of Highly Effective People ja suomenkielinen nimeltään Tie menestykseen, 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun. Innostuin lukemaan tätä kirjaa, kun ystäväni, ex-opiskelijani Siiri Sutinen suositteli sitä Tampereella tavatessamme. Kiitos Siiri!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aurinko, yrittäjyys, hyvinvointi

Aamujoogaa ja sujuvaa liikkumista

Torstai 28.6.2018 klo 10:28 - Marjut Helvelahti, kesäyrittäjä

Linja-autossa kohti Lohjaa on hyvä kirjoittaa muutama rivi eilisestä, keskiviikkopäivästä. Eilen, niin kuin tänäänkin, aamujooga ja auringonpaiste avasivat päivän käyntiin kera hyvän kahvin.

Matkat Helsingissä HSL:n joukkoliikenteessä linja-autoilla, junilla, raitiovaunuilla sujuivat mallikkaasti, kun olin ladannut pääkaupunkiseudun HSL:n sovelluksen poikani Timon vinkistä ja avustuksella. Kannattaa ladata, kun samassa on liput, reitit ja aikataulut sekä minuutin tarkkuudella kävelymatkat. Näin olin kaikissa tapaamisissa ja palavereissa ajoissa paikalla.

Keskiviikkona aamupäivällä ja päivällä tapaamiset olivat rentoja ja oli mahtavaa tavata tuttuja ja kavereita vuosien takaa. "Mansikkana jäätelöni päällä" oli aurinkoisella terassilla juttelutuokio Kaisa tyttöni kanssa. Iltapäivää ja iltaa kohden tahti kiihtyi ja päästiin ydinasiaa hyvinvointiimme ja terveyden ylläpitoon, joka on liiketoimintamme sydän ja ydin. Sain paljon oppia, kun pääsin toimimaan konkareiden ja ammattilaisten kanssa. Taas yksi hyvä vinkki: tiimiyrittäjyys ja tiimissä toiminen kannattaa ja kantaa aina. Se on lainatakseni Manu Rekolan sanoja: aina hauskempaa ja kiinnostavampaa kuin toimia yksin”. Sain pienen piston sisälleni, kun aivan liikaa yritän toimia yksin, muita häiritsemättä. Nyt siis tiimitoiminnan kasvattaminen on yksi tavoitteeni.

Aurinkoisen ja iloisen nuoren yrittäjän Sirun tapaaminen toi lisävaloa ja säteitä päivääni. Nuori energinen opiskelijanainen, joka on luonut oman koruIMG_5211.jpgmalliston SIRUCOLLETION. www.sirucollektion.com. Aina kun katsot korvakorujani, näet Sirun designtuotteen. Siru on uusin menttoroitavani ja oli mahtavaa kuulla hänen tulevaisuuden suunnitelmista, joiden toteuttamisessa voin olla apuna.

Tänään on edessä uusien, jo ideoitujen, oppimispelien kehittämisen päivä yhtiökumppanini kanssa Lohjalla. Vuosi sitten kesällä viimeisteltiin oppimispeli Onnistumisen Taito, joka vahvistaa yrittävän käyttäytymisen ydintekijöitä: tulevaisuusorientaatio, motivaatio, itsetunto ja itsesäätely.  

Iltaa kohden sitten laskeudutaan hyvinvoinnin ja terveyden pariin. Linja-auto matka sujui hyvin tätä blogia kirjoittaessa ja puhelimessa. Eilen linja-auto- ja junamatkoilla kuuntelin Thomas Eriksonin kirjaa IDIOOTTIT YMPÄRILLÄNI. Hyvä kirja, kun sen lukee tai kuuntelee, niin oppii ymmärtämään itseään ja muita ihmisiä.  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HSL, terveys, yrittäjyys

Kesäyrittäjän työmatka

Tiistai 26.6.2018 klo 14:59 - Marjut Helvelahti

Tänään tiistaina 26.6.2018 kesäyrittäjä Marjut lähtee Helsinkiin, Lohjalle ja Osloon. Täällä voit seurata kesäyrittäjän työmatkaa.

Kesäyrittäjyyteeni kuuluu kaksi jalkaa. Toinen jalka on oppimispeleihin liittyvä yrittäjyys ja toinen jalka on liiketoimintaa, jossa autetaan ja innostetaan ihmisiä, jotka haluavata muuttaa elämässään suuntaan. Elämän muutokseen inspiroidaan ja autetaan, jos ja kun haluaa lisää energiaa, voida paremmin tai pohtii mistä saisi lisäansiota. Itsellekin on ollut hieno juttu saada energiaa ja intoa arkipäiviin ja viikonloppuihin. Menttori on osa työtäni ja siinnä etsitään ja kartoitetaan yrittäjäksi haluaville mahdollisuuksia eri toimialoilla ja liiketoiminnoissa. Kannustan etsimään ja vaikka kokeilemaan matalalla kynnyksellä yrittäjyyttä. Riskinä on onnistua ja menestyä!

Oppimispelihommissa nyt kehitetään kevättalvesta ja keväällä ideoituja pelejä, jotka saivat vauhtia Start Me up – liikeideakisassa. Kiitos Tiedepuiston yrityshautomon asiantuntijoille ja valmentajille ideoiden sparrauspäivästä, jotka jälleen kerran vauhdittivat sivutoimisen yrittäjän hommia ihan kunnolla. Nyt kaikille huippu vinkki: jos tarvitset apua idean kehittämisessä etsi käsiisi Joensuun Tiedepuistosta Timo Ruohio, Kari Pulkkinen ja Ilpo Pohjola, niin jo alkaa tapahtua. Vuosi sitten Onnistumisen Taito peli saatiin markkinoille.  Entä mitä nyt? Siitä kuullaan sitten myöhemmin.

Tässä junassa on ihan hyvä ”junatoimisto”, jossa netti toimii hyvin ja sähköpostit on lähteneet eteenpäin jne. Nyt kesäyrittäjän on aika lähteä verkostoitumaan ravintolavaunuun, sillä juuri ohitimme Lappeenrannan.

IMG_5201.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrittäjyys, liiketoimnta, Helsinki

Kesäyrittäjyys

Torstai 21.6.2018 - Marjut Helvelahti

Helppo tapa kokeilla ja kehittää itsenä ohjaamista ja johtamista

Yritysideasi voi olla uusi, voit käyttää jotain jo keksittyä tai tutustua erilaisiin liiketoimintoihin kesäyrittäjyyden kautta. Pienimuotoinen toimii hyvin, mutta suurempikaan ei ole kiellettyä.

Nuorilla on Pohjois-Karjalassa mahdollista perustaa Nuori Yrittäjyys yritys tai 4H yritys kesäajaksi. Toimintaa voi jatkaa myös kesän jälkeen. Oulussa on mallikkaasti toteutettu nuorille kesäyrittäjyys mahdollisuus.

https://www.kesayrittaja.com/

Aikuisetkin voivat olla kesäyrittäjiä. Kesällä on aikaa ja mahdollisuus kokeilla, mitä on aina halunnut tai laittaa oma idea toteutukseen. Se piristää, innostaa ja antaa energiaa. Opettajillakin on tähän hyvä mahdollisuus.

Mitä on sitten olla kesäyrittäjä, toimia kesä yrittäjänä. Näen, että se on mahdollisuus, jota kannattaa miettiä ja jopa kokeilla. Päätin kokeilla sitä itse. Kerron kokemuksistani ja tunteistani kesäyrittäjyydessä täällä Mahdollistajat osuuskunnan blogissa.

Miksi sitten alkaisin toimimaan kesäyrittäjänä? Kesä on ihana, aurinko paistaa, luonto vihreä ja taivas on sininen. Kun istuu kaikessa rauhassa, hiljaa rantakivellä, niin mieleen tulee kaikkia ideoita ja ajatuksia mm. lähteä kokeilemaan itse kesäyrittäjyyttä. Sivutoimisen yrittäjän on aika jouhevaa siirtyä kesäksi yrittäjän rooliin. Toimintaan alkaminen on se tärkein askel.  

 Ketkä sitten, voisi kokeilla kesällä yrittäjyyttä?  Ihan kaikki tietysti, mutta jos kesä tuntuu pitkältä ja samoin aika toimettomana, niin tässä hyvä mahdollisuus. Kesäyrittäjyyttä voi kokeilla matalalla kynnyksellä, valiten jonkin valmiin liiketoiminnan tai mennä mukaan tiimiyrittäjyyteen. Yksi vaihtoehto on tehdä ihan vain oma pop-up – päivä yrittäjänä.

Mitä odotan omalta kesäyrittäjyydeltäni? Odotan että, tapaan ihania uusia ihmisiä, saan tehdä yrittäjäntöitä eri tiimeissä, pääsen vähän matkustelemaan, opin ohjaamaan ja johtamaan itseäni paremmin kuin tähän asti, opin uusia asioita, voin tehdä töitäni terassilla, kahviloissa, laiturilla, patiolla ja vaikka metsässä.

Ensimmäinen viikko takana ja monta ihanaa viikkoa edessä. Mitä tällä viikolla tein? Aamut meni lenkillä Ilo – koiran kanssa. Huomasin, että viisivuotta käytössä ollut puhelin piti uusia ja samoin tietokone päivittää. Zoom – palaverissa ilmeni, että ei pidä pitää siinnä hommassa pitkiä taukoja, monen viikon, sillä sitten kaikki on taas ihan kuin uutta. Parasta oli ehdottomasta taas se, kun tapasi kollegoita ja myös muita ihana ihmisiä.    

 Seuraa, kommentoi ja pidä oma pop – up – yrittäjäpäivä. Kerro siitä, kuvaa ja innostu.  

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesä, yrittäjä, opettaja

Vanhemmat kirjoitukset »